30 noiembrie 2015
Supa de curcan cu galuste de ficat si branza
O supa delicioasa, dietetica si gustoasa, tocmai buna pentru pranz intr-o zi rece, asa se poate descrie aceasta supa.
Foarte simpla, se poate face si din pui sau vita.
Asadar, o spinare de curcan, doua radacini de patrunjel, doi morcovi si o ceapa mare, cu o lingura rasa de sare, cu cateva boabe de piper si un varf de cutit de turmeric se pun la fiert , cu apa rece cat sa treaca peste ele cam cu 5 cm.Eu le-am fiert in oala cu presiune, vreme de 40 de minute.
Dupa ce s-a racit putin, am strecurat supa. Separat am facut galustele : un ficat de curcan taiat marunt, impreuna cu o ceapa mica rasa, le-am pus intr-un tocator electric pentru cateva secunde si a iesit o pasta foarte fina. Am adaugat 2 linguri de branza de vaci dietetica, data prin sita , un ou si 2 linguri cu varf cu tarate de ovaz. Am potrivit cu sare si piper si am lasat la odihna pentru 20 de minute.
Am trecut inapoi pe foc supa strecurata si, cand a inceput sa fiarba, am luat cu varful linguritei inmuiate in supa, cate putin din pasta de ficat si am pus in supa clocotita. Pasta este molcuta insa, in contact cu supa fierbinte, se intareste imediat. Au fiert galustele cam 5 minute si apoi am tras oala deoparte, am acoperit-o si am mai lasat-o 10 minute.
Supa s-a tulburat putin de la ficat , insa, gustul bate aspectul.
Se mananca fierbinte si cu adaos de piper.
14 noiembrie 2015
Rulada cu marmelada de caise, glazurata cu ciocolata si alune caramelizate
Pentru ca am mai avut 4 oua din cele primite de la tara, galbene ca sofranul, s-au potrivit perfect cu o rulada simpla si deosebit de gustoasa , facuta cu ce aveam prin casa.
Deci, am batut albusurile spuma cu un praf de sare, am adaugat 4 linguri de zahar si am batut bine, pana a stat bezeaua pe tel, fara sa cada.
Am pus galbenusurile, am amestecat prin rasturnare si la sfarsit, am pus deodata 4 linguri rase de faina alba, cernuta prin sita.
Omogenizata prin rasturnare, am pus compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, am intins-o uniform si am pus-o la 175 de grade pentru 20 de minute. Am scos tava si am lasat blatul sa se raceasca putin in tava, ca sa se desprinda hartia de copt usor.
Cu ajutorul unu prosop de bumbac udat cu apa rece si stors bine, bine, am infasurat blatul sub forma de rulada si l-am lasat sa se raceasca .
Cand a fost rece, am scos prosopul si am asezat blatul peste folie alimentara, l-am uns generos cu marmelada de caise, acrisoara si, cu ajutorul foliei, am rulat iarasi rulada, am legat folia la capete si am lasat asa 2 ore.
Pentru glazura, am incalzit 100 ml de frisca pana la punctul de fierbere, am turnat peste 100 g de ciocolata neagrarupta bucati si am lasat 5 minute , dupa care am amestecat energic pana a devenit ca o smantana subtire, Am lasat la rece cam 30 de minute, pana ce s-a ingrosat putin, dupa care am glazurat rulada scoasa din folie. Peste ciocolata am pus alune caramlizate. Rulada trebuie sa stea la rece minimum 5 ore, ca sa se fragezeasca blatul si sa se usuce glazura .
Este delicioasa si combina foarte bine gustul acrisor al marmeladei de caise cu ciocolata.
08 noiembrie 2015
Taitei (taietei ) de casa
Bun, ce face o gospodina cand primeste oua de la tara ? Bineinteles, taitei de casa ! Pe diverse modele, incredibil de buni acesti taitei!
Asadar, clasica reteta, data de specialisti, nu de mine : la taiteii de casa, corect este asa : un ou se cantareste si faina este o data si jumatate , adica la un ou de 60 de grame, se pun 90 grame de faina.
Deci, azi am facut taitei din 10 oua, adica 500 grame (au fost micute) si 750 grame de faina.
Se framanta un aluat compact
se infoliaza si se tine in bucatarie timp de 30 de minute
dupa care se taie in bucati (atatea bucati cate oua au fost )
Apoi se trece fiecare bucata prin masina , de ies niste bucati atarnatoare de aluat
pe care, apoi, le vom subtia tot prin masina
iar la final, dupa ce se vor fi uscat putin, le taiem prin cele 2 forme ale masinii.
Se lasa la uscare completa , pe panza de bumbac, atata timp cat este necesar. in functie de temperatura. Apoi, se pun in saculeti de bumbac si se tin la racoare, in camara !
De nu aveti masina, musai de invartit sicitorul si cutitul, pana iese tot asa!
Perisoare din piept de curcan in sos picant
Potrivite pentru o mancare de duminica, sunt bune, gustoase si usor de facut aceste perisoare in sos picant.
Ingredientele sunt simple :
- o bucata de piept de curcan, de vreo 400 de grame, se toaca fin
- o ceapa mica, se rade fin si se incalzeste intr-o lingura de ulei
- se adauga sare, piper si boia afumata.
- orezul (150 g) spalat se pune peste ceapa
Toate acestea se amesteca, se mai pune patrunjel verde tocat marunt si un ou.
Sosul se face din 1 lingura de faina, 200 ml de suc de rosii si 2 linguri de smantana, se trece prin sita inoxidabila si se toarna in suvoi subtire in cratita, amestecand continuu. Se fierbe pana ce se ingroasa sosul, cam 10 minute.
Au iesit foarte bune, nu au nevoie de garnitura, perisoarele consistente sunt excelente in sosul moale si picant.
Pentru cine este la dieta, este foarte usor sa inlocuiasca orezul cu tarate de ovaz, faina cu amidon si smantana cu iaurt sau lapte si, gata, a iesit mancarea de dieta, se poate manca fara mustrari de constiinta!
30 octombrie 2015
Tarta cu mousse de gutui si lapte condensat
Se intampla, cateodata, sa ai ceva momente libere printre alte actvitati, pe care ai vrea sa le folosesti la maximum. Asa mi s-a intamplat si azi, cand, in bucatarie, oalele duduiau pe soba , painea se cocea in cuptor
si eu ramasesem fara obiectul muncii, trebuia doar sa astept . Cum deja e wekend si musai sa fie ceva dulce in casa, pe baza de repede si cat mai simplu, o inspectie in camara a scos la iveala un pachet de biscuiti obisnuiti , ceva gelatina alimentara si o cutie de lapte condensat , din frigider a iesit o jumatate de pachet de unt si din pivnita un borcan cu compot de gutui de anul trecut.
Mai simplu de atat nu se poate.
Biscutii i-am rupt si macinat intr-un tocator electric dupa care i-am amestecat cu untul topit. Au devenit o pasta pe care am intins-o uniform pe fundul unei tavi rotunde cu inel detasabil, dupa care am dat la rece, sa se intareasca untul.
Gutuile din compot le-am scurs in sita inoxidabila (au iesit vreo 2 linguri de zeama din borcanul de 700 ml) si apoi le-am pus in tocatorul electric si le-am macinat bine. Peste ele am rasturnat continutul unei cutii de lapte condensat dulce si am amestecat pana ce s-a facut o crema foarte fina.
Zeama din compot, am inmultit-o cu 3 linguri de apa si in ea am incorporat 2 lingurite de gelatina alimentara, am lasat putin la hidratat si apoi am pus pentru un minut in microunde, unde s-a topit toata gelatina (doar se infierbanta, nu trebuie sa fiarba ).si am incorporat-o in crema de gutui. Inelul detasabil al tavii l-am imbracat in folie alimentara, l-am inchis peste fundul tavii cu stratul de biscuiti si am rasturnat crema. Se bate bine tava de masa, ca sa se aseze crema peste biscuiti , se rade putina ciocolata deasupra si se da la rece pentru cel putin 4 ore.
24 octombrie 2015
Clatite dulci cu urda si merisoare, glazurate cu marmelada de caise
Pentru ca e sambata si musai de facut ceva bun,de data asta am facut clatite cu urda, amestecata cu merisoare si, la sfarsit, glazurate cu marmelada de caise. Sa mai spun ce gust si ce miros au clatitele astea ?
Asadar, clatitele le-am facut din 2 oua, 2 linguri de smantana de 12%, 1 lingura ulei de floarea soarelui, bere, faina alba trei nule si sare. Intai am batut ouale, am pus cam 1 pahar de bere, apoi vreo 5 linguri cu varf de faina alba si sare si in continuare am diluat cu bere, pana ce a avut consistenta unei smantani subtiri. Aluat s-a odihnit o jumatate de ora. Berea le-a crescut si smantana le-a fragezit . Le-am copt normal, in tigaia de clatite. Au iesit 12 clatite.
Separat, urda am amestecat-o cu 2 oua, am pus indulcitor, merisoare uscate, 2 linguri zdravene de iaurt cu 3,5% grasime si coaja de la o lamaie rasa.
Am umplut clatitele si, asa, rulate, le-am pus in tava peste hartia de copt, aliniate frumos, ca soldateii.
Au stat la foc mediu in cuptor timp de 30 de minute.
Separat, 2 linguri de marmelada de caise, le-am omogenizat cu 4 linguri de apa calda si, dupa ce am stins focul la cuptor, am scos tava, am rasturnat marmelada diluata peste clatite, cu o pensula de silicon am uniformizat si apoi am bagat inapoi in cuptor, la cald, fara a mai aprinde focul. A mai stat tava 10 minute asa.
Au iesit niste clatite minunate, bine coapte si aromate . Ia uitati-va ce talpa minunata au facut , crocanta !
Glazura de marmelada le-a insiropat putin si le-a aromatizat minunat !
Sa poftiti cu incredere !
29 septembrie 2015
Pui picant in crusta de fulgi de porumb
Uneori vrei sa mananci altceva, ceva bun, dar nu prea stii ce. Cam asa se defineste pofta pentru puiul facut in crusta de fulgi de porumb. Si bun, si gustos, si dietetic, si ca la KFC, asa, cate putin din toate.
Din puii crescuti de noi, cu carne frageda si gustoasa, am ales aripile si pulpele, taiate in bucati.
Am pregatit o farfurie cu faina de grau, o farfurie cu 3 oua batute bine cu 5 linguri de lapte si cu condimente si o farfurie cu fulgi de porumb sfaramati.
Masura condimentelor a fost lingurita si combinatia a fost asa : 1,5 sare, 1 maghiran, 1 piper, 1busuioc uscat si macinat , 1 oregano uscat si macinat, 1 pudra chilli, 4 boia de ardei afumata , 1 praf de usturoi.
Bucatile de carne, zvantate, se trec prin faina, apoi prin oul condimentat iar la urma, prin fulgii de porumb, in strat generos.
Le-am pus pe hartie de copt si , in cuptorul preincalzit, la 200 de grade, au stat timp de 40 de minute,
Totul a fost foarte bun, amestecul de condimente a intrat in carne si a aromat-o. Carnea , sub invelisul crocant, a fost foarte suculenta ,picanta si gustoasa. Nu gatim in fiecare zi asa , dar, pentru un wekend, a fost o mancare perfecta .
26 septembrie 2015
Rulouri cu mere - intre strudel si invartita
Este deja toamna ,piramidele de mere de pe tarabe imi fac cu ochiul, si, mai de musai, mai de voie buna, ma apuca vrednicia si fac ceva bun cu mere , sa se umple casa de miros de scortisoara si mere.
Astazi, dupa ce m-am documentat si inspirat de pe diverse bloguri si grupuri culinare , unde gospodinele ne impartasesc din secretele bucatariei lor, am ales sa fac ceva intre strudel si invartita, niste rulouri cu aluat crocant.
Astfel, pentru 4 rulouri, am facut un aluat din 480 g faina alba trei nule, 240 ml de apa ,8 linguri de ulei ,2 linguri de otet si un strop de sare.Framantat pana ce s-a desprins de pe mana, am lasat aluatul la odihna o ora si jumatate, intr-un vas de sticla, acoperit partial cu folie alimentara .
Separat, am calit merele curatate (cam 1,5 kg)si taiate feliute subtiri, cu o lingura de unt , scortisoara si 3 linguri de zahar, pana ce nu a mai fost nici un pic de zeama .
Rulourile puse pe hartie de copt, le-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin unt topit si am crestat usor aluatul in partea superioara, ca sa iasa aburii.
Am pus la copt in cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 40 de minute.
05 septembrie 2015
Carnati cu carne de curcan
Nu, nu a venit Craciunul, nici macar frigul si , totusi, am facut carnati ! Doar am probalit, sa vad ce si cum, sa stiu ce am de facut la iarna, cand va fi frig. Nu de alta, dar, am taiat curcanii si curcile de anul asta. Am hotarat ca pe curci scrie CARNATI, asa ca am facut de proba, sa vedem ce gust or avea.
Am facut din 3 kilograme carne de curca (jumatate piept , jumatate pulpa superioara )si 3 kilograme carne de porc de lucru. Le-am tocat amestecat, prin sita mare , amestecat cu 120 grame de sare, 2 capatani de usturoi tocate si facute pasta , 12 grame piper negru macinat si 2 lingurite de boia de ardei afumata. Toate trebuie framantate bine, bine (usturoiul l-am lasat inauntru de data asta ) .Carnatii i-am facut cu mate de porc si i-am lasat peste noapte in frigider , pe un gratar, ca sa se zvante. Fiind foarte cald, nu incape discutie de afumat, asa ca,
i-am pus la congelator, vidati. Am prajit cativa, pentru degustare, ca sa aflam ce am facut, bine sau nu. Au iesit exceptionali ca si gust, condimentati si aromati.
In concluzie, anul acesta carnatii vor fi in parte egala carne de porc cu carne de curca, doar ca, in iarna, le vom da si un fum usor.
Pentru consum imediat, se pot face si vara, gustosi si sanatosi, nu din pravalie, plini de E-uri.
02 septembrie 2015
Taitei in lapte - dulcele copilariei
Daca inchid ochii, si acum vad dulapul tip masa din bucataria de vara, plin de strachini cu taitei in lapte, un dulce la indemana , care ne potolea pofta de bunatati. Umplea mama strachinile, le lasa la racit, le punea in dulap si zavora dulapul, sa nu apuce pisicile sa isi bage botul.
Lua 1 litru de lapte , dar, il indoia cu apa si asa se inmultea numarul strachinilor din dulap iar noi mancam dietetic, fara sa stim.
Sa incep asa : am taiat curcile, alea erau pline de oua, asa ca, am facut taitei de casa, dupa care am pus repejor la facut si o portie generoasa de taitei in lapte.
Taiteii, reteta clasica : 60 g ou + 90 grame de faina , framantat, lasat sa odihna apoi , la masina ,confectionare taitei subtiri.
Mai simplu de atat nu se poate: se pune laptele la fiert, se indulceste (eu am pus indulcitor),se pune si un vard de cutit de turmeric pentru o culoare aurie iar cand clocoteste, se adauga taiteii si se lasa la fiert timp de 10 minute. Fara adaosuri de arome, simplu. Dupa ce au fiert, se ia vasul de pe foc, se lasa acoperit 15 minute si abia apoi se desarta in alt vas. Se pot manca simplu sau, cu adaos de marmelada de caise, acrisoara.
Au iesit extraordinar de gustosi, simpli si minunati.
29 august 2015
Ciorba aita de pui cu afumatura , sau, o altfel de radauteana
Pentru ca este august si particip la provocarea initiata de Gina Bradea in Traditie si gastronomie romaneasca iar gazda lunii august , Cristina Iuliana Pana a stabilit ca si tema ciorbele si supele romanesti, am gatit o ciorba de afumatura cu piept de pui, dreasa din belsug si acompaniata cu ardei iute, apreciata si la loc de cinste in casele ardelenilor. Este o varianta de ciorba radauteana, adaptata locului.
Asadar, am pus la fiert niste coaste afumate (cam 1 kg ) , 3 morcovi mari, 2 radacini de patrunjel, o ceapa mare si doi cartofi. Au fiert 45 de minute, in oala sub presiune.
Dupa ce s-a racit putin, am scos carnea afumata de pe oase si am strecurat supa.
Am pus supa strecurata iar pe foc, am adaugat un piept de pui taiat bucatele , un ardei iute taiat marunt si carnea afumata,
A fiert pieptul de pui, cam 10 minute si am adaugat 2 linguri de otet.
Separat, am facut dresura : am tocat marunt 6 catei de usturoi, am batut 3 oua, am pus 3 linguri de smantana si o mana de leustean tocat marunt, toate amestecate bine intr-o cratita. Apoi, cu polonicul, incetisor, am pus din supa clocotita peste dresura, amestecand incontinuu, pana ce am incorporat toata supa in dresura. Nu se mai pune pe foc.Sare nu am mai pus, au fost suficient de sarate oasele afumate. Astfel, ciorba a iesit galbena si frumoasa, cu o aroma inconfundabila de afumatura, usturoi si leustean . Se acopera cu capac si se lasa asa 10 minute.
Ciorba este deasa,nu este rara, fiecare lingura de zeama are bucatele de carne.
Va doresc pofta buna !
25 august 2015
Rosii cherry in sos de tomate -conserva pentru iarna
Pentru ca este abundenta, mai facem ceva conserve pentru iarna, naturale si fara conservanti.
Din capitolul borcaniada 2015, le-a venit randul rosiilor cherry, ca prea s-au copt toate deodata de la caldurile ce au fost.
Astfel, micutele rosii au fost spalate si , pentru un minut, oparite. Asa s-au decojit foarte usor.
Separat, de data asta din rosii mari si carnoase, am facut un suc de rosii gros.
Apoi, in borcane de 720 ml, sterilizate, am pus rosiile decojite pana la jumatate, dupa care am completat cu sucul de rosii. Am capsat borcane si le-am sterilizat in apa timp de 60 de minute .
Le-am scos din cratita, le-am sters si le-am pus in pat cald de paturi pana la racire completa.
Vor fi folosite la sosuri, tocanite, practic, la orice fel de mancare gatita .
22 august 2015
Tort cu 2 creme : ganache si de unt cu mure
Tortul acesta se vrea a fi un tort cu inimioare, conforme cu tematica zilei de azi. L-am inceput de ieri, ca sa am vreme sa il fac in tihna.
Blatul, este unul cu cacao, simplu si gustos, facut astfel : 5 oua le-am amestecat cu 150 grame de zahar si putina esenta de vanilie, dupa care le-am mixat 30 de minute. Separat, am amestecat 115 grame de faina cu 35 de grame de cacao, le-am cernut de doua ori si le-am amestecat usor , prin rasturnare, cu ouale batute.Am batut usor de masa tava si am pus la cuptor , pentru 25 de minute, in cuptorul preincalzit la 170 de grade, intr-o tava cu inel, la care i-am pus hartie pe fund iar marginile le-am uns cu putin unt si tapetat cu faina .Dupa ce s-a scurs timpul, am oprit focul si am mai lasat in cuptor vreme de 30 de minute.
De abia dupa aceea am scos blatul, l-am lasat la racit si l-am taiat in 3 .
Intre timp, 200 ml de frisca au fost incalziti pana la fierbere, i-am rasturnat peste 200 g de ciocolata neagra taiata marunt , am lasat 5 minute si apoi am amestecat pentru omogenizare .Am lasat sa se raceasca putin si am pus la frigider pentru 1 ora. Dupa asta , am scos de la rece si am mixat, nu foarte mult, doar pana ce si-a schimbat culoarea si a devenit solida si matasoasa. Asta a fost crema ganache.
Dar, cum mai sunt mure, am zis sa fac si o crema cu mure . Cam 250 de grame de mure, le-am blenduit si apoi le-am trecut prin sita. Din crema de mure rezultata, am luat 4 linguri si am amestecat cu 2 galbenusuri si 120 grame de zahar si am pus castronul deasupra unei oale cu apa care fierbe, ca un capac. Apa nu trebuie sa atinga fundul castronului, doar aburii. Se amesteca incontinuu timp de 10 minute, cu telul para, timp in care se omogenizeaza si devine ca o smantana subtire, bineinteles, de culoarea murelor. Se lasa la racit si , cand ajunge la temperatura bucatariei, se pune un pachet de unt in marginea castronului si incepe sa se bata usor, pentru incorporarea lichidului in unt, devenind ca o crema moale. Dupa ce s-a omogenizat untul, se da si crema asta putin la rece .
Restul de mure ce au fost strecurate, se amesteca cu putina apa si zahar, s epune pe foc si se da un clocot. Acesta va fi siropul pentru blat.
Dupa ce si siropul s-a racit, se incepe aranjarea tortului : se aseaza prima foaie, se insiropeaza cu o pensula de silicon , se aseaza crema ganache, apoi se pune a doua foaie, iar se insiropeaza, se pune crema de unt cu mure si , la sfarsit capacul tortuluo, si acesta insiropat pe partea interioara. Astfel asezat, am dat tortul la rece peste noapte.
A doua zi de dimineata, am mai facut o crema ganache, la fel ca prima, doar ca , dupa ce s-a racit , am turnat-o peste tort , ca si glazura.
Inainte de a a seza tortul, am taiat doua foi de hartie alba si le-am pus peste platou, sub tort, ca sa nu se murdareasca deloc platoul la ornare .
A stat asa putin in bucatarie, pana ce s-a stabilizat glazura, am decorat. am scos hartiile ajutatoare si
l-am dat la rece pentru 4 ore.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)