luni, 28 octombrie 2013
Il timpano sau il timballo , sau, romaneste, placinta cu paste si carne
Reteta asta asteapta de cativa ani sa fie facuta. Am vazut filmul Big Night si m-a impresionat extraordinar acest fel de mancare, nemaivazut de mine pana atunci.
Acum i-a venit randul si am facut-o. A iesit foarte, foarte gustoasa dar mai suporta imbunatatiri, descoperite dupa aceasta experienta inedita.
Astfel, am tocat 1 kg de carne de porc slaba. Din 500 grame de carne, amestecate cu un ou, usturoi tocat, piper si sare am facut chiftelute mici si le-am prajit in tigaia antiaderenta, fara ulei.
Separat, am calit o ceapa tocata marunt, am pus restul de 500 g de carne tocata , am condimentat cu sare, piper, oregano , foi de dafin si cand si-a schimbat culoarea, am pus 1 litru de bulion de casa si 1 cana de vin. A fiert amestecul acesta cam 2 ore, la foc mic.
Am fiert 4 oua tari, le-am curatat si taiat in 4.
2 fire de carnati de casa le-am taiat in feliute subtiri.
Separat, 500 de grame de paste le-am fiert in apa cu sare, fara sa se inmoaie, am lasat la fiert cam 2/3 din timpul de fierbere indicat.
Am razuit cam 400 de grame de cascaval afumat.
Am facut un alaut simplu din faina integrala, cu sare, apa si drojdie proaspata, l-am lasat la dospit cam 20 de minute la cald.
Asadar, am uns cu ulei o cratita mai adanca, am intins aluatul in asa fel incat sa acopere interiorul cratitei dar sa aiba si parte revarsata peste peretii ei si am inceput constructia : peste aluatul de pe fundul cratitei am pus 1 treime din pastele fierte, am pus sos, apoi chiftele, apoi carnati , ouale fierte si cascavalul, apoi iar sos.
Stratul urmator au fost celelalte 2 treimi de paste, iar sos, iar chiftele, oua, carnati, iar sos si, la sfarsit, cascaval.
Am adunat marginile de aluat revarsate peste peretii cratitei, le-am uniformizat frumos, am indepartat excesul de aluat si am inchis placinta.
Peste cratita am pus o folie de aluminiu si am dat la cuptor, la 200 de grade, pentru 45 de minute, dupa care am indepartat folia si am mai lasat 25 de minute.
S-a rumenit frumos si, dupa ce am scos-o din cuptor, am lasat-o 10 minute sa se racoreasca. Apoi, am rasturnat-o pe platou ceramic si am lasat-o inca 30 de minute sa se raceasca . S-a taiat frumos, in felii generoase.
Data viitoare, nu mai fierb ouale ci le voi bate bine cu cascavalul razuit si le voi turna peste paste , sa inchege si mai bine iar carnatii nu vor mai fi de casa , afumati ci din aceia de tip Trandafir .
Cu toata lipsa mea de experienta pentru acest fel de mancare, a iesit foarte, foarte buna, suficient pentru 8 portii generoase, un adevarat ospat.
vineri, 18 octombrie 2013
Turta cu carne,branza si oua
M-am gandit sa fac ceva bun, simplu si gustos, m-a inspirat o emisiune culinara la tv. Asadar, 6 linguri de faina integrala, un praf de sare,drojdie cat o nuca si apa calda, toate acestea amestecate bine pana la omogenizare au dat un aluat normal, ca de paine. O lingurita de ulei de masline, pusa pe planseta, a ajutat foarte bine la impaturarea aluatului. Apoi, am pus la dospit pentru 20 de minute. Am intins aluatul, subtire,l-am pus in tava ,pe hartie de copt. Peste aluat am pus bucatele de pulpa de pui facuta la gratar (asta am avut in casa ) si branza mozarella razuita. Am spart 4 oua si le-am asezat deasupra, am presarat cu sare, piper, boia de ardei si condimente de pizza. A sta la cuptor vreme de 25 de minute la 220 de grade. Dupa ce am stins cuptorul, am mai lasat turta inauntru inca 10 minute.
A iesit o turta subtire, crocanta si gustoasa .Tare usor si repede de facut !
A iesit o turta subtire, crocanta si gustoasa .Tare usor si repede de facut !
sâmbătă, 5 octombrie 2013
Placinta cu mere ,impletita
Pe ideea : LA PLACINTE, INAINTE , ieri am facut o minunata placinta impletita, cu mere si din restul de aluat, trigoane cu magiun.
Pai, acum, toamna, cand merele sunt asa de bune si tentante, iti vine sa faci placinta in fiecare zi. Dar de aia, negruta, cu faina integrala, ca numai asa e voie.
Va amintiti rulourile de placinta ale bunicii? aluat de paine, peste care punea mere, apoi le rula, punea cate trei intr-o tava si le baga in rola (cuptorul incorporat al sobei tip cizma din bucatarie ). Mirosea casa de iti venea sa mori, numai nu se cocea odata.
No, ceva de genul asta e si placinta asta insa, fara faina alba si fara rola.
Am modificat putin aluatul de paine, in sensul ca l-am facut din 500 grame de faina integrala, 30 de grame de drojdie proaspata, 320 ml de apa calduta si o lingurita de sare. Omogenizat, aluatul l-am impaturat cu ajutorul a doua linguri de ulei de masline si apoi l-am lasat la crescut cam 40 de minute.
Apoi, am facut merele : merele rosii, curatate si razuite, amestecate cu indulcitor si scortisoara, au stat pe foc cam 10 minute si ,la sfarsit, am pus o lingura de amidon alimentar, am amestecat bine si am dat la racit.
Aluatul a crescut, l-am intins foaie pe planseta, am impartit din ochi foaia in 3 si am procedat astfel: pe spatiul din mijloc am pus merele, apoi spatiile laterale le-am taiat in fasii cu roleta zimtata si le-am impletit pe deasupra merelor (data viitoare mai multe mere o sa pun) .
Le-am uns cu apa putin indulcita si le-am copt 40 de minute la 190 grade.
Daca tot e dezmat, am facut din acelasi aluat si trigoane cu magiun, care au iesit minunate, crocante si pline de umplutura (pe alocuri a mai iesit cate un pic magiunul , trebuiau mai bine ermetizate).
Pai, acum, toamna, cand merele sunt asa de bune si tentante, iti vine sa faci placinta in fiecare zi. Dar de aia, negruta, cu faina integrala, ca numai asa e voie.
Va amintiti rulourile de placinta ale bunicii? aluat de paine, peste care punea mere, apoi le rula, punea cate trei intr-o tava si le baga in rola (cuptorul incorporat al sobei tip cizma din bucatarie ). Mirosea casa de iti venea sa mori, numai nu se cocea odata.
No, ceva de genul asta e si placinta asta insa, fara faina alba si fara rola.
Am modificat putin aluatul de paine, in sensul ca l-am facut din 500 grame de faina integrala, 30 de grame de drojdie proaspata, 320 ml de apa calduta si o lingurita de sare. Omogenizat, aluatul l-am impaturat cu ajutorul a doua linguri de ulei de masline si apoi l-am lasat la crescut cam 40 de minute.
Apoi, am facut merele : merele rosii, curatate si razuite, amestecate cu indulcitor si scortisoara, au stat pe foc cam 10 minute si ,la sfarsit, am pus o lingura de amidon alimentar, am amestecat bine si am dat la racit.
Aluatul a crescut, l-am intins foaie pe planseta, am impartit din ochi foaia in 3 si am procedat astfel: pe spatiul din mijloc am pus merele, apoi spatiile laterale le-am taiat in fasii cu roleta zimtata si le-am impletit pe deasupra merelor (data viitoare mai multe mere o sa pun) .
Le-am uns cu apa putin indulcita si le-am copt 40 de minute la 190 grade.
Daca tot e dezmat, am facut din acelasi aluat si trigoane cu magiun, care au iesit minunate, crocante si pline de umplutura (pe alocuri a mai iesit cate un pic magiunul , trebuiau mai bine ermetizate).
marți, 24 septembrie 2013
Placintele integrale cu varza si mere
Pentru ca o perioada am voie doar la faina integrala, azi am incercat placintele cu varza, mere si branza.
Au iesit cam negrute, e drept, dar foarte , foarte gustoase.
Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa , 30 g de drojdie, o lingurita de sare si o lingura de ulei de masline. Deci, un aluat simplu de paine, dospit la cald, umplut cu diverse umpluturi : varza calita, mere calite si branza.
Cu un bol rotund, se taie formele , apoi se pune umplutura, se lipesc marginile , se inteapa cu furculita, se ung cu ou si se dau la cuptor pentru 40 de minute la 175 de grade.
Nu foarte aspectuoase insa foarte bune la gust, cu foarte putin aluat (pentru ca foaia se intinde foarte subtire), placintelele mele au fost o adevarata masa de sarbatoare a toamnei, cu varza gustoasa si mere aromate .
sâmbătă, 21 septembrie 2013
Musaca de vinete cu piept de pui
Sunt frumoase, negre si lucioase vinetele, te imbie sa le cumperi de pe tarabe.
Am luat 4 vinete frumoase, le-am curatat si le-am taiat felii cam de 1 cm grosime.
Le-am prajit usor in tigaia antaderenta, fara ulei, doar simplu.
Separat, am tocat o ceapa, am calit-o usor impreuna cu 500 g de piept de pui tocat si 2 ardei grasi rosii tocati, am pus sare, piper .
Dupa ce s-a racit, i-am adaugat 2 oua batute, ca sa lege umplutura.
O parte din vinete le-am asezat pe fundul unei tavi ceramice
apoi am pus umplutura si am acoperit cu restul de vinete si am presarat marar verde tocat si putina sare.
Separat, am batut 2 oua cu un iaurt si putina branza rasa si am rasturnat peste vinete
Dupa o jumatate de ora la cuptor, la foc mare, arata cam asa
A iesit o bunatate, vinetele au avut un gust dulce si placut , o mancare foarte potrivita pentru orice fel de dieta.
duminică, 15 septembrie 2013
Dovlecei umpluti cu pulpe de pui
Separat, am tocat 4 pulpe superioare de pui dezosate si o ceapa alba, le-am pus la calit intr-o lingurita de ulei de masline, am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci, miezul de dovlecel tocat, sare , cimbru si piper. Dupa ce s-a racit, am adaugat 2 oua si cam 100 de grame de cas razuit (pentru cine este la dieta si nu vrea cas, se poate pune putina branza de vaci, frecata cu putina sare si un ou). Umplutura am pus-o peste jumatatile de dovlecel si au stat la cuptor cam 30 de minute. Apoi am pus pe deasupra niste cas, mai mult rupt decat razuit si a mai stat in cuptor 5 minute.
A iesit o bunatate, simpla si rapida.
sâmbătă, 14 septembrie 2013
Paine integrala
Painea din comert nu o mai pot manca. Nu stiu ce are, ce nu are ,dar mie mi se pare acra si nu din alterare ci din ceva ingredient. Asta inseamna ca trebuie sa fac painea in casa , simpla, integrala si fara adaosuri ciudate.
Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa calduta, 30 g drojdie proaspata si o lingurita de sare.
Acestea sunt ingredientele magice pentru o paine buna, buna.
Se amesteca faina cu sarea, se inmoaie drojdia cu apa calduta, se amesteca toate pana la omogenizare completa.Pe planseta se pun 2 linguri de ulei (de masline) si se pune aluatul acolo, apoi se impatura aluatul pana ce se absoarbe tot uleiul. Se lasa la dospit 30 de minute (ligheanul pe perna si acoperit cu prosop de bumbac cu tesatura deasa ) .
Apoi, pe planseta, se confectioneaza painea : se poate sub forma de chifle mici , rotunde ori dreptunghiulare sau, paine in tava. Eu de regula o impletesc si apoi crestez impletiturile (dar si chiflele) , asa cresc foarte frumos. Se lasa astfel la dospit timp de 45 de minute. La cuptor sta intre 50 si 60 de minute, la o temperatura de 200 grade. Dupa ce se scoate din cuptor, se ambaleaza in prosoape de bucatarie , ca sa se inmoaie coaja si ca sa se raceasca usor, fara sa se incruzeasca. Nu se duce direct la rece, se lasa la cald in bucatarie pana ce se raceste de tot.
joi, 12 septembrie 2013
Zarzavat pentru iarna
Pentru ca este septembrie, a venit vremea zarzavatului pentru iarna.
Asadar, de dimineata o incursiune la piata pentru legume proaspete si gustoase.
5 kg de morcov, 5 kg de rosii, 3 kg de ardei gras verde,3 kg de gogosari,3 kilograme de ardei kapia rosu, 2 kilograme de patrunjel radacina 15 legaturi de patrunjel verde.
Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si , la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 220 sare pentru muraturi, grunjoasa,neiodata. Se amesteca toate bine, se lasa cam 3 ore ca sa se topeasca sarea si sa lase zeama suficienta iar apoi se pune in borcane.Se apasa cu mana bine, sa nu fie locuri goale , se ermetizeaza cu capac, se eticheteaza si se pun la rece in pivnita, La gatit, zarzavatul se clateste sub jet de apa rece ,intr-o strecuratoare sau nu se mai sareaza deloc mancarea. Au iesit 9 borcane de 1,7 kilograme .
Se pot diminua cantitatile, in functie de necesitati.
vineri, 30 august 2013
Crema de somon afumat
100 g somon afumat, 200 g crema de branza Ehrmann, 1 ceapa rosie mica - acestea sunt ingredientele pentru aceasta crema minunata, dietetica si gustoasa .
Somonul, rupt in bucatele, l-am macinat in tocatorul electric, am adaugat crema de branza si ceapa rosie razuita fin si am amestecat pana la omogenizare completa. Am pus la frigider pentru cateva ore, s-a intarit si am asezat-o peste rondele de castravete proaspat.A iesit foarte, foarte gustoasa, este ideala ca aperitiv pentru masa festiva.
duminică, 18 august 2013
Saramura de pastrav
Pentru ca este vara si abundenta legumelor te imbie sa faci preparate minunate , am ales sa fac o saramura de pastrav cu legume coapte la gratar.
Astfel, am copt pe plita ardei kapia, ardei gras si ardei iute
Ceapa si rosiile le-am copt pe gratar
iar la sfarsit toate au fost curatate de pielite si samburi, tocate marunt si puse intr-o cratita de inox cu fund dublu, pe foc.Am pus o mana zdravana de patrunjel si leustean verde tocat marunt si am potrivit de sare.
A dat un clocot bun, dupa care am pus pastravul facut la gratar
si i-am facut loc printre zarzavaturi, cat sa il cuprinda putin zeama. A mai dat un clocot bun , am dat deoparte si am lasat acoperit cu capac pentru o jumatate de ora, ca sa se patrunda aromele.
Saramura se mananca rece si este o bunatate ! Pastravul a capatat gustul minunat al legumelor, putin iute de la ardeii iuti, picant doar atat cat trebuie !
marți, 6 august 2013
Paine integrala neframantata
De foarte mult timp mi-am propus sa fac si eu o paine neframantata. M-au tentat gaurile care arata ca este bine crescuta si bine coapta.
Nu este asa de frumoasa si de crescuta ca cea din faina alba dar, cum noi mancam in mod deosebit paine integrala, am zis ca merge si asa.
Reteta nu imi apartine, este culeasa de pe blogurile gospodinelor care au avut bunavointa de a impartasi si altora din experienta lor.
Am modificat-o putin, adica am pus mai multa apa deoarece mi s-a parut ca nu este destul de moale aluatul.
Cantitatile au fost asa :
500 grame faina integrala, 13 g drojdie proaspata, 450 ml apa calduta si 2 lingurite rase de sare.
Intr-un castron, peste faina amestecata cu sarea am pus drojdia dizolvata in apa calduta , am omogenizat , am acoperit castronul cu o folie si am pus la frigider pentru 17 ore. Dupa asta, am scos aluatul, pe un blat infainat bine l-am impaturit de 2 ori si , pe un prosop de bumbac, peste care am pus faina,l-am lasat sa creasca pret de 1 ora.
Am infierbantat bine un ceaun de fonta, cu capac si am pus in el aluatul, cu partea crescuta in jos. Am acoperit iar si am dat la cuptor pentru 25 de minute. Am luat capacul si am mai lasat 15 minute la cuptor.
Data viitoare am sa pun pe fundul ceaunului o bucata de hartie de copt pentru ca la cuptorul cu gaz , focul vine de jos si s-a cam prea rumenit baza painii.
Pentru prima incercare, painea a iesit exceptionala. Ce are deosebit fata de painea normala este faptul ca are elasticicitatea painii facute in cuptorul de la tara, ars cu lemne adica este cumva ca un burete ce revine imediat dupa apasare.
Coaja este foarte crocanta, miezul moale iar despre miros, sa nu mai vorbim ! Cum eu inca nu mananc paine, am fost realmente pedepsita sa simt doar mirosul. Degustatorul sef a dat nota 10 pentru aceasta painica!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)