30 august 2013
Crema de somon afumat
100 g somon afumat, 200 g crema de branza Ehrmann, 1 ceapa rosie mica - acestea sunt ingredientele pentru aceasta crema minunata, dietetica si gustoasa .
Somonul, rupt in bucatele, l-am macinat in tocatorul electric, am adaugat crema de branza si ceapa rosie razuita fin si am amestecat pana la omogenizare completa. Am pus la frigider pentru cateva ore, s-a intarit si am asezat-o peste rondele de castravete proaspat.A iesit foarte, foarte gustoasa, este ideala ca aperitiv pentru masa festiva.
18 august 2013
Saramura de pastrav
Pentru ca este vara si abundenta legumelor te imbie sa faci preparate minunate , am ales sa fac o saramura de pastrav cu legume coapte la gratar.
Astfel, am copt pe plita ardei kapia, ardei gras si ardei iute
Ceapa si rosiile le-am copt pe gratar
iar la sfarsit toate au fost curatate de pielite si samburi, tocate marunt si puse intr-o cratita de inox cu fund dublu, pe foc.Am pus o mana zdravana de patrunjel si leustean verde tocat marunt si am potrivit de sare.
A dat un clocot bun, dupa care am pus pastravul facut la gratar
si i-am facut loc printre zarzavaturi, cat sa il cuprinda putin zeama. A mai dat un clocot bun , am dat deoparte si am lasat acoperit cu capac pentru o jumatate de ora, ca sa se patrunda aromele.
Saramura se mananca rece si este o bunatate ! Pastravul a capatat gustul minunat al legumelor, putin iute de la ardeii iuti, picant doar atat cat trebuie !
06 august 2013
Paine integrala neframantata
De foarte mult timp mi-am propus sa fac si eu o paine neframantata. M-au tentat gaurile care arata ca este bine crescuta si bine coapta.
Nu este asa de frumoasa si de crescuta ca cea din faina alba dar, cum noi mancam in mod deosebit paine integrala, am zis ca merge si asa.
Reteta nu imi apartine, este culeasa de pe blogurile gospodinelor care au avut bunavointa de a impartasi si altora din experienta lor.
Am modificat-o putin, adica am pus mai multa apa deoarece mi s-a parut ca nu este destul de moale aluatul.
Cantitatile au fost asa :
500 grame faina integrala, 13 g drojdie proaspata, 450 ml apa calduta si 2 lingurite rase de sare.
Intr-un castron, peste faina amestecata cu sarea am pus drojdia dizolvata in apa calduta , am omogenizat , am acoperit castronul cu o folie si am pus la frigider pentru 17 ore. Dupa asta, am scos aluatul, pe un blat infainat bine l-am impaturit de 2 ori si , pe un prosop de bumbac, peste care am pus faina,l-am lasat sa creasca pret de 1 ora.
Am infierbantat bine un ceaun de fonta, cu capac si am pus in el aluatul, cu partea crescuta in jos. Am acoperit iar si am dat la cuptor pentru 25 de minute. Am luat capacul si am mai lasat 15 minute la cuptor.
Data viitoare am sa pun pe fundul ceaunului o bucata de hartie de copt pentru ca la cuptorul cu gaz , focul vine de jos si s-a cam prea rumenit baza painii.
Pentru prima incercare, painea a iesit exceptionala. Ce are deosebit fata de painea normala este faptul ca are elasticicitatea painii facute in cuptorul de la tara, ars cu lemne adica este cumva ca un burete ce revine imediat dupa apasare.
Coaja este foarte crocanta, miezul moale iar despre miros, sa nu mai vorbim ! Cum eu inca nu mananc paine, am fost realmente pedepsita sa simt doar mirosul. Degustatorul sef a dat nota 10 pentru aceasta painica!
01 august 2013
Vinete umplute cu piept de pui
Pentru ca in piata tarabele gem sub greutatea vinetelor, tare m-a tentat sa fac ceva bun cu vinete.
Astfel, am cumparat trei vinete frumoase, coapte,inchise la culoare si stralucitoare . Le-am taiat pe lungime , le-am scobit cu o lingurita si le-am sarat putin,lasandu-le astfel timp de 15 minute. Dupa ce le-am scurs de zeama lasata, le-am bagat in cuptorul incalzit pentru 15 minute.
Separat, am pus 300 grame de piept de pui tocat intr-o tigaie incinsa, pana ce se rumeneste putin. Apoi, am pus o ceapa taiata marunt, doua rosii maruntite la blender, miezul scos din vinete (acesta a stat presarat putin cu sare si apoi stors bine ) , piper, usturoi tocat, sare , cimbru si patrunjel verde.Toate acestea au stat pe foc pana ce nu a mai fost zeama deloc in tigaie. Am dat la racit si apoi am amestecat cu 2 oua si am pus umplutura in vinetele care deja aveau aspect de corabioare si am mai dat la cuptor pentru alte 30 de minute.
Au iesit minunate la gust si peste ele am pus sos de iaurt cu usturoi.
Pentru cine are voie se manance cas sau telemea, se poate razui pe deasupra si vinetele vor capata o alta savoare .
19 iulie 2013
Briose din branza de vaci cu caise - varianta dietetica
Asadar, cantitatea este mare pentru ca am facut mai multe
750 g branza dietetica Lacteea
2 iaurturi dietetice Pilos de 150 g
o cutie branza Ehrman de 250 g
2 plicuri budinca de vanilie de la dr.Oetker
5 linguri indulcitor Clio pudra
1 praf de copt
6 oua
4 linguri goji
esenta de rom si vanilie
4 linguri tarate Psyllium
caise coapte , jumatati
Foarte simplu de facut : goji se hidrateaza cam 15 minute in apa cu un pic de esenta de rom
Toate ingredientele se amesteca si se omogenizeaza bine, se amesteca si cu goji si se pun in formele de briose. Peste ele se pun si caisele desfacute in jumatate, cu partea bombata in sus .
Se coc cam 45 de minute la foc potrivit si nu se deschide cuptorul 25 de minute.
Se lasa se sa se raceasca putin si abia dupa aceea se scot din forme.
Sunt bune si usor de facut , sunt pe lista dulciurilor dietetice pe care le fac frecvent.
Macrou marinat la rece
Pentru această rețetă, se pregătesc 6 bucăți de macrou: se curăță, se spală și se taie în rondele de aproximativ 2 cm grosime. Eu le tamponez ușor cu un șervet de bucătărie, pentru a le usca puțin.
Separat, se taie 5 cepe mari în rondele subțiri. Într-o cutie cu închidere ermetică, se așază ingredientele pentru marinată, alternând straturile: se pune un strat de ceapă, apoi un strat de pește (bucățile trebuie să fie destul de înghesuite), iar ultimul strat trebuie să fie de ceapă.
Pentru marinată, amestecă 350 ml oțet de vin (eu am folosit oțet roșu) cu 700 ml de apă, o lingură de sare, 4 foi de dafin, boabe de piper, o linguriță de piper măcinat și o jumătate de linguriță de pudră de chili. Se fierbe acest amestec, se lasă la răcit, apoi se toarnă peste pește și ceapă. Se închide ermetic cutia și se lasă la frigider pentru 3-4 zile, după care preparatul se poate consuma.
Peștele pregătit astfel este foarte gustos și se păstrează bine aproximativ o săptămână.
29 iunie 2013
Meniu pentru zi de sarbatoare
- frigarui din piept de pui cu legume la gratar
- crap si scrumbie la gratar
si de restul, admiratul gradinii :
- zorele
- carciumarese
- craite
- crini imperiali
- rosii cherry la ghiveci
- panselutele s-au voinicit langa craite
- piticul adus de copii si paznicul stratului de flori
- cercelusii
- jardinierele pline cu petunii, salvie, busuic si craite