Cea mai simpla prajitura de casa : 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 1 lingura de ulei, 1 lingurita praf de copt, 1 praf de sare ,1 borcan de visine si 1 borcan de compot de mure.
Albusurile batute spuma cu sarea, se adauga zaharul si se bate spuma tare, se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Daca vreti, inainte de a rasturna totul in tava, o lingura de amestec se coloreaza cu putina cacao cernuta si se marmoreaza prajitura. Fructele, scurse bine, se pun peste prajitura si aceasta se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, din sucul de mure si cel de visine am facut un jeleu subtire, ca o glazura si am pus peste prajitura, dupa ce aceasta s-a racit.
A iesit foarte buna, bogata in fructe, racoritoare si nu foarte dulce !
21 februarie 2013
12 februarie 2013
Slanina afumata - editia 2013
Anul acesta am vrut neaparat sa ne facem noi slanina acasa, sa fie pe gustul nostru si asa a si iesit!
Am cumparat slanina cu soric , tabla, de la macelarie si am
pus-o sa stea cu sare timp de 21 de zile .
Am presarat sare grunjoasa din belsug pe ea si din cand in cand sotul meu a intors tablele.
La capatul a 21 de zile, am dat jos sarea si am oparit slanina in apa clocotita timp de 3-5 minute. In apa am pus usturoi si foi de dafin.
Le-am scos la scurs, le-am legat cu ata de bumbac si le-am pus la uscat, in pivnita, la rece.
Tablele au fost puse in afumatoare si primit doua fumuri ( cu rumegus de fag) la interval de o zi.
A iesit o slanina untoasa,frageda, afumata numai atat cat trebuie.
Am taiat-o in bucati potrivite, le-am ambalat individual si
le-am pus la congelator, in asteptarea legumelor proaspete dar si pentru a face minunatele frigarui
sau pentru un bogat pranz ardelenesc .
Poftiti la masa !01 februarie 2013
Paine cu tarate si faina de secara
Am tot cautat retete pentru o paine cu tarate.Dupa o ampla informare, am decis sa o fac asa cum imi trece prin cap si daca nu iese, asta este, imi asum raspunderea.Dar a iesit !
Se cerne faina de grau si cea de secara,, se amesteca cu sarea si cu taratele ,se pune si maiaua crescuta si se adauga apa calduta, pana ce se ajunge la un aluat molcut. Atunci se adauga si semintele si se incepe framantarea, cam 10 minute. Apoi, cele 2 linguri de ulei se pun pe planseta si se aseaza aluatul peste, impachetandu-se cu podul palmei, pana ce se absoarbe tot uleiul.
Aluatul se da la crescut, acoperit cu servet de panza, pentru o jumatate de ora, intr-un loc cald.
Cand a crescut, l-am impartit in 16 bucati , carora le-am dat forma de chifle, le-am crestat deasupra, le-am uns cu un pic de apa calduta si le-am dat la cuptor pentru 45 de minute.
Au iesit foarte, foarte bune si crocante, chiar gustoase.
Am cantarit chiflele , greutatea lor variaza intre 45 si 50 de grame fiecare.
Voi mai face pentru ca merita, cu siguranta !
- 10 linguri de faina de grau 650
- 3 linguri faina de secara
- 7 linguri de tarate
- sare
- apa calduta
- 2 linguri de ulei de masline
- 40 drojdie proaspata
- 2 linguri de seminte de floarea soarelui decojite
- 1 lingurita de zahar
Se cerne faina de grau si cea de secara,, se amesteca cu sarea si cu taratele ,se pune si maiaua crescuta si se adauga apa calduta, pana ce se ajunge la un aluat molcut. Atunci se adauga si semintele si se incepe framantarea, cam 10 minute. Apoi, cele 2 linguri de ulei se pun pe planseta si se aseaza aluatul peste, impachetandu-se cu podul palmei, pana ce se absoarbe tot uleiul.
Aluatul se da la crescut, acoperit cu servet de panza, pentru o jumatate de ora, intr-un loc cald.
Cand a crescut, l-am impartit in 16 bucati , carora le-am dat forma de chifle, le-am crestat deasupra, le-am uns cu un pic de apa calduta si le-am dat la cuptor pentru 45 de minute.
Au iesit foarte, foarte bune si crocante, chiar gustoase.
Am cantarit chiflele , greutatea lor variaza intre 45 si 50 de grame fiecare.
Voi mai face pentru ca merita, cu siguranta !
22 ianuarie 2013
Bunatati de iarna - fasole frecata ,cu pargalas si carnati de casa afumati
Fasolea frecata, cu pargalas deasupra si cu carnati prajiti, alaturi de muraturi asortate, sunt mancaruri apreciate in mod deosebit iarna !
Pentru fasolea frecata am folosit:
- 500 g fasole boabe alba , cu bobul mic
- 1 capatana de usturoi
- ulei de masline
- 2 cepe potrivite ca marime
- sare, piper
- boia de ardei dulce - o lingurita
- boia de ardei iute -un varf de cutit
Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine umflata ).
Se spala din nou si se pune la fiert (eu o pun in oala cu presiune) cu o lingura de sare.Dupa ce a fiert bine, atunci, fierbinte ,se pune in blender si se sfarama pana la omogenizare completa , ea trebuie sa aiba consistenta smantanii ( se mai intareste cand se raceste )
Se amesteca imediat cu usturoiul tocat si omogenizat, piperul si boiaua de ardei iute .
Separat se face pargalasul : ceapa taiata marunt se caleste in ulei de masline pana straluceste si apoi se da deoparte si imediat se pune boiaua de ardei dulce.
Jumatate din acest pargalas se pune peste fasole si se amesteca iar restul se pune in farfurie, peste fasolea deja aranjata ca portie.
Peste fasole am pus carnati de casa afumati, prajiti si un pic de slanina prajita.
Alaturi de aceasta fasole merge paine sau mamaliga, fiecare ce doreste si neaparat muraturi asortate.
A iesit o minunatie !
11 ianuarie 2013
Varza scazuta imbunatatita cu pulpe de pui
Acuma, in toiul iernii, rand pe rand, tot despachetez cate una si fac cate ceva din ea.
Pentru azi, varza scazuta , imbunatatita cu pulpe de pui :
- o ceapa mica am tocat-o marunt si am calit-o in putin ulei de masline
- 2 morcovi, 1 patrunjel radacina, 2 ardei grasi , toate maruntite prin tocator, le-am adaugat peste ceapa
- apoi am pus pulpele de pui (fara piele ),sare, piper, marar verde ,o foaie de dafin , cimbru si o cana cu apa (am vrut neaparat ca pulpele sa fie doar fierte, nu si prajite , ca sa fie putin mai dietetice )
- separat, am razuit varza si am frecat-o cu sare
- cind mincarea a inceput sa clocoteasca, am pus varza
- dupa 15 minute, am pus 2 linguri de pasta de rosii
- a mai fiert cam 15 minute, fara capac, astfel incat sa scada toata apa.
Degustatorul principal, adica sotul meu, a spus ca se apropie la gust de varza de la cantina de pe vremea studentiei, atunci cand tineri fiind, mancam orice, totul era bun si daca era si mult, era si mai bun!
10 ianuarie 2013
Lasagna cu carne de curcan
Pentru ca sarbatorile de iarna au trecut si simtim nevoia de a gati ceva mai usor, am facut o tava de lasagna cu carne de curcan, a iesit o mancare extraordinara la gust !
O ceapa tocata marunt am calit-o intr-un pic de ulei de masline, peste care am pus cam 450 g de carne de curcan tocata, sare, piper si un virf de cutit de boia de ardei iute. Am lasat pe foc pina ce s-a undit si carnea, apoi am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci ,facut in casa, o lingurita cu virf de condimente pentru pizza, a mai dat un clocot si gata, am dat la racit.
Separat, am facut un sos alb : am topit 40 g unt, peste care am pus 40 g de faina alba, am stins cu 700 ml de lapte fierbinte,am pus sare, a clocotit de 2 ori si apoi l-am strecurat prin sita inoxidabila si l-am lasat la racit.
Foile de lasagna le-am luat din Real, marca lor inregistrata si am folosit jumatate dintr-un pachet.
Astfel, in tava de cuptor am pus sos alb, peste care am pus 4 foi de lasagna,iar sos alb, apoi sosul de carne si iar foi de lasagna, sos alb, sos de carne, ultimul rind fiind de lasagna (foile nu au trebuit fierte inainte) .
Deasupra am ras cam 300 de grame de cascaval si am dat la cuptor pentru 50 de minute.
Au iesit delicioase, suculente si gustoase !
31 decembrie 2012
LA MULTI ANI !!!
Tuturor celor care au avut amabilitatea sa viziteze aceste pagini scrise cu drag , sa zaboveasca putin asupra lor , le doresc multa sanatate, fericire si belsug, sa aiba un an mai bun si mai usor , un an in care sa se indeplineasca toate dorintele !!!
24 decembrie 2012
13 decembrie 2012
Meniu pentru sarbatorile de iarna (Craciun,Revelion si Sf. Ion)
Pentru ca a mai ramas tare putin pina la Craciun, m-am gandit deja la un meniu bogat, cu bunatati pe care le voi face de la Craciun si pana la Sf. Ion.
Si incepem :
asezonata cu carnati afumati facuti in casa
Si incepem :
asezonata cu carnati afumati facuti in casa
- muraturi asortate si moarea aferenta acestor fripturi
cu un pic de afumatura printre ele
- oua umplute cu pate de ficat de curcan, facut in casa
- pate de casa
si as mai face niste cornulete fragede umplute cu magiun si nuca.Pentru astea nu am poze, nici nu mai tin minte de cind nu am facut dar cu siguranta le voi poza anul acesta .
Daca o sa ma mai gindesc la ceva, acel ceva va fi bonus pe linga toate aceste bunatati.
Le doresc spor tuturor gospodinelor , harnicutelor care vor face multe, multe bunatati !
Supa de curcan cu taitei de casa
In fiecare toamna, atunci cind legumele sunt extraordinar de proaspete si suculente (cand le cureti de coaja sucul lor improasca mana) , fac o un concentrat de supa mare, pe care ulterior il pun in diferite recipiente si il congelez.
Intotdeauna iarna se scumpeste foarte mult zarzavatul, mai ales patrunjelul radacina si de cele mai multe ori cumperi pastarnac in loc de patrunjel, ceea ce nu este acelasi lucru .
Anul acesta am avut oase de la dezosarea pieptului de curcan , la care am mai adaugat si tacam de curcan.
Astfel, supa dulce o fac doar cu ceapa, morcov, patrunjel , cartofi, sare si piper. Doar atat, fara alte legume care sa ii schimbe gustul. Concentratul poate fi folosit la supa cu taitei de casa sau cu galuste, la supa de usturoi, la supa de rosii, la cuscus sau la orice altceva unde este nevoie de supa limpede.
Astfel, oasele si tacamurile le-am tinut vreo ora in apa rece, apoi am adaugat toate legumele curatate , sarea , piperul boabe si le-am pus la foc , afara, pe soba.
Oala se acopera, sa fiarba frumos, fara sa se evapore mult zeama. Focul a fost la inceput tare, ca sa porneasca sa fiarba, apoi a fost molcom, sa fiarba cu clocote mici, fara sa se tulbure supa.
A fiert cam o ora, pina ce carnea s-a desprins de pe oase si legumele au fost moi si gustoase.
Am strecurat supa si am pus-o la racit
In congelator sta foarte bine, nu i se denatureaza deloc gustul, poate fi folosita exact cand ai nevoie, fara sa mai mergi in piata si sa cumperi legume inghetate.
Legumele, le-am ales, mai putin ceapa si am congelat si parte din ele, din care fac altadata chiftele de legume ca garnitura la ceva sau simple, de mancat cu mujdei de usturoi.
Ieri am scos un borcan si am facut o supa grozava cu taitei de casa,cu abundenta de taitei, taman buna pentru vremea friguroasa de afara, ne-a incalzit la suflet.
Intotdeauna, cand fac supa, fac mai multa si macar 2 portii pun in congelator. Imi usurez tare mult munca si e foarte utila aceasta operatiune.
Se poate face aceasta supa si din tacam de pui, de gasca, de gaina, practic din orice fel de tacam.
09 decembrie 2012
Pancove (gogosi ) si minciunele
Azi, sotul meu, dupa o portie zdravana de lopatat zapada, a avut pofta de pancove si minciunele .
Am facut un aluat din 700 g de faina alba,cernuta , 250 g de frisca lichida, 4 oua, 150 g zahar, 30 ml de rom, esenta de rom, vanilie, zahar vanilat, un praf de sare, coaja de la o portocala, 30 g de drojdie proaspata si 100 ml apa calduta(am facut cu ce aveam prin casa ) .
Cam 50 ml de ulei am intins pe planseta si am framintat aluatul prin impaturire, pina a incorporat tot uleiul.
A crescut o jumatate de ora si am procedat la confectionare :
Le-am copt in ulei incins
si au iesit extraordinare!!!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)