miercuri, 30 noiembrie 2011
ISLERE
Pentru ca intram in luna decembrie si incepe activitatea de inspirare pentru ce prajituri vom face de sarbatori, m-am gindit sa pun reteta de islere, facute cu sarguinta in fiecare an, fara de care sarbatorile de iarna parca nu au farmec !
Aluatul este simplu si clasic : 250 g de faina, 200 g unt, 100 g nuci macinate, 70 g zahar pudra si un plic cu zahar vanilat. Toate se amesteca (untul trebuie sa fie moale) , nu se framanta foarte mult, doar pana ce se omogenizeaza si se da la rece . Eu de regula fac aluatul de seara pentru dimineata dar se poate folosi si daca sta doar o ora la rece. Se ia cate o bucata de aluat, se intinde cu sucitorul pe masa, foaia cam de 4 mm si se taie forme rotunde cu ajutorul unui pahar de tuica, cu marginea subtire, data mereu prin faina .
Se coc cam 15 minute, pe foaie de hirtie, si se lucreaza atent la scoatere deoarece sunt tare fragede. Crema de ciocolata cu care se lipesc doua cate doua este o crema simpla de unt cu zahar si ciocolata neagra (1 pachet de unt, 2 linguri de zahar pudra si 100 g ciocolata neagra topita - fara ou, fara nimic pentru ca islerele sa reziste mai mult timp ), eventual o picatura de rom, sa ii schimbe gustul. Dupa ce le-am lipit doua cate doua, le glazurez cu glazura de ciocolata sau pur si simplu cu ciocolata topita in care am pus un pic de ulei si apoi sunt doua variante de decorare, eu le folosesc pe amandoua: rostogolesc islerele pe cant prin nuca macinata si apoi pun bombonele peste ele sau le las sa se usuce glazura si apoi le decorez cu fir de glazura de diferite culori(din ciocolata alba colorata )
Sunt foarte aspectuoase, foarte gustoase si copiii care vin la colindat intotdeauna sunt tentati sa ia o astfel de prajiturica !
marți, 29 noiembrie 2011
MACROU LA CUPTOR
Este bun si sanatos, indiferent cum este gatit!
Varianta la cuptor este tare usoara si comoda, isi face treaba cuptorul.
4 sau 6 bucati de macrou marisoare (cam 250-300 ) se curata si se condimenteaza. Intr-o tava ceramica, punem o folie de aluminiu, cu marginile ridicate si o ungem cu ulei .Punem apoi macroul, asezam peste el felii de ceapa rosie , frunze de dafin ,catei de usturoi si, daca este sezon, marar si patrunjel verde. Deasupra se toarna un pic de ulei de masline si se aseaza o a doua folie de aluminiu pe care o coasem de cealalta prin indoitura ( se realizeaza, practic, o punga ermetica ) Folia nu trebuie sa atinga pestele ci doar ceapa.
Se lasa la cuptor 30 de minute dupa care se scoate folia de deasupra si se rumeneste.
Este excelent cu usturoi sau lamiie, dupa gust, cu cartofi natur sau pilaf de orez.
duminică, 27 noiembrie 2011
Salata de telina cu maioneza, mere si nuci
Acum, cind legumele autohtone sint mai greu de gasit , salatele s-au rarit, din pacate !
Am facut o salata de telina, buna, buna si suculenta .
O telina de circa 800 g am curatat-o si am taiat-o cubulete , dupa care am pus-o in tocator,am un Bosch care face toate paralele, este tare harnicut si usor de intretinut (toaca tot - hrean, telina , ceapa, carne.....) si a iesit o pasta omogena . Apoi, 4 mere curatate au fost tocate si amestecate cu telina, le-am potrivit de lamaie, sare si piper si am pus maioneza facuta din 2 galbenusuri (1 fiert si unul crud) si 100 ml ulei.
Am lasat la macerat vreo 4 ore. Nuca nu am indraznit sa o pun inauntru, am pus-o doar peste salata dar a fost un gust incredibil de bun asa ca de acum voi pune neaparat miez de nuca .
Poftiti cu incredere la o portie de salata, a iesit foarte, foarte gustoasa !!!
sâmbătă, 26 noiembrie 2011
Choux a la crème
Mi s-a facut pofta de ceva dulce si m-am gindit la niste choux a la crème!
Am facut aluatul din 100 ml ulei, 250 ml apa, 3 oua ,sare si 125 g faina (apa, uleiul si sarea se pun la fiert, se adauga toata faina dar cu cratita trasa de pe foc, se raceste si apoi se adauga ouale), am copt 35 de minute (25 nu am deschis cuptorul).
Dupa ce s-au racit, am umplut cu crema : frisca lichida ( nu vegetala ) batuta cu zahar, apoi am pus o cutie de mascarpone si un pachet de crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o crema foarte, foarte fina si gustoasa , le-am dat la rece si apoi am pus zahar pudra deasupra.
Excelent desert pentru wekend asa ca va rog sa poftiti!
duminică, 13 noiembrie 2011
Prajitura cu brinza de vaci si visine, fara aluat
Am primit muuulta brinza de vaci si, avind musafiri (de fapt ei au adus-o), m-am gindit sa fac o prajitura cu visine, fara aluat. A iesit extraordinar de buna si de aratoasa, pacat ca nu am reusit sa fac o poza de ansamblu .
Cantitatile sint asa: 750 g brinza de vaci, neaparat cernuta prin sita inoxidabila, amestecata cu 100 g de zahar pudra, 9 galbenusuri mici, 1 budinca de vanilie, 16 linguri de gris, sucul si coaja de la 1 lamiie si jumatate, 170 g de unt topit dar rece. Toate s-au amestecat si dupa aceea s-au batut cele 9 albusuri cu 9 linguri de zahar, (dar sa nu faceti ca mine, eu am batut albusurile cu sare, in recipient era sare si nu zahar, prietena mea a fost desteapta si a gustat, era ocna , am aruncat totul si am mai batut o data alte albusuri, de data asta cu zahar adevarat ) s-a facut bezeaua si s-a amestecat cu brinza . Am desertat jumatate din cantitate in tava captusita cu hirtie de copt, am pus un rind de visine (au fost congelate) , am pus restul de brinza si am pus alta tura de visine . (eu am facut dublul cantitatii, atita brinza am avut dar am impartit prajitura cu musafirii ceea ce m-a facut fericita, a iesit o prajitura mare, mare, mare ) .La cuptor, la 180 de grade, a stat cam 1 ora, depinde de cit de bine coace cuptorul si cit de groasa este prajitura.
S-a combinat perfect gustul de acru al visinelor cu brinza cremoasa.
Prajitura originala este cu prune dar acum nu mai sint de ale noastre asa ca am pus visine congelate .
duminică, 6 noiembrie 2011
Cartofi in lapte la cuptor
Foarte buni acesti cartofi si foarte usor de facut !
Curatati curatati si spalati, se taie rondele cam de jumatate de cm grosime,
se condimenteaza ( eu am pus un pic de mirodenia, un pic de piper si un pic de boia iute)
dupa care se aseaza intr-un vas ceramic(uns in prealabil cu unt)
si se acopera cu lapte
Se dau la cuptor pentru 40 de minute iar cu 10 minute inainte de a fi gata, se razuieste un picut de cas de oaie deasupra,
astfel ei se rumenesc foarte , foarte frumos !
Merg perfect ca si garnitura la peste ( gratar) , sau garnitura la snitel de porc cu susan, cu muraturile de rigoare alaturi.
Cartofii astfel facuti sint pufosi, au gust minunat de lapte si usor crocanti deasupra !
Curatati curatati si spalati, se taie rondele cam de jumatate de cm grosime,
se condimenteaza ( eu am pus un pic de mirodenia, un pic de piper si un pic de boia iute)
dupa care se aseaza intr-un vas ceramic(uns in prealabil cu unt)
si se acopera cu lapte
Se dau la cuptor pentru 40 de minute iar cu 10 minute inainte de a fi gata, se razuieste un picut de cas de oaie deasupra,
astfel ei se rumenesc foarte , foarte frumos !
Merg perfect ca si garnitura la peste ( gratar) , sau garnitura la snitel de porc cu susan, cu muraturile de rigoare alaturi.
Cartofii astfel facuti sint pufosi, au gust minunat de lapte si usor crocanti deasupra !
Snitel de porc cu susan
Cind am taiat carnea de tocat pentru sarmalute, nu m-am abtinut si am scos si pentru citeva snitele , ca tare bine mai arata carnea aceea !
Am batut carnea, am presarat-o cu sare si piper si am pus-o la rece pentru 2 ore.
Am facut un pic de pesmet proaspat din piine prajita(de la Real) si am amestecat cu susan.
Mi-am pregatit si celelalte ingrediente (ou batut, faina alba amestecata cu putina sare, uleiul pentru incins ) si am pornit la treaba.
Ordinea e asa: carnea se da prin faina, apoi prin ou, apoi prin pesmetul cu susan si apoi se pune in uleiul incins, dureaza foarte putin prajirea, imediat se fac aurii snitelele.
Calde, cu cartofi in lapte si muraturi noi, sint extraordinare, deci, poftiti la masa !!!
sâmbătă, 5 noiembrie 2011
Sarmalute in foi de varza cu ciolan afumat
Nici nu mai stiu de cind nu am mai facut sarmale asa ca m-am gindit sa fac o portie, mai ales ca pina la Craciun e clar ca nu mai fac.
Am avut pulpa de porc, foarte frumoasa, pe care am tocat-o prin sita mai mare.
O ceapa mare, am tocat-o marunt, am calit-o usor in ulei , am pus peste ea o cana de orez spalat bine, 4 linguri de pasta de gogosari facuta in casa, condimente (sare, piper) si am dat deoparte sa se raceasca si apoi am amestecat totul cu carnea. Am potrivit de sare si piper, am pus un pahar de suc de rosii si aluatul a devenit molcut, ca sa poata incepe orezul sa se umfle.
Separat, am oparit varza verde, am curatat-o de cotoare si am pregatit frunzele pentru impachetat.
Un ciolan afumat , frumos , l-am taiat si l-am pregatit pentru pus intre sarmale pentru gust.
Am impachetat sarmalele,
le-am cladit in oala de lut (pe care am lasat-o in apa vreo 15 minute ) ,
am turnat peste ele 1 sticla de suc de rosii natural, facut in casa, am presarat marar si cimbru verde( de la congelator la vremea asta ), am pus resturile de varza taiata deasupra si am completat cu apa in care am oparit varza.
Am facut uitata oala pe soba vreme de vreo 4 ore, la foc mic, mic si au iesit exceptionale, ti se topesc in gura.
Cu ardeiul iute alaturi ( care taman acuma se inroseste) , este foarte, foarte buna mincare de wekend , asa ca, poftiti la masa !
vineri, 4 noiembrie 2011
Rulada cu ciocolata si portocale
De vreo trei zile tot ma cant ca imi trebuie ceva cu ciocolata, facut de mine in casa dar sa aiba si gust de portocale !
M-am hotarat sa fac o rulada cu crema de ciocolata si portocale si a iesit excelenta, dupa o felie mi s-a implinit pofta( nici macar nu am avut rabdare sa stea la rece suficient de mult, sa se inchege)!
Am facut o foaie de pandispan din 4 oua, 60 g de faina , coaja rasa de la o portocala si 4 linguri de de zahar ( am batut albusurile spuma tare cu zahar, am adaugat galbenusurile si faina si am desertat intr-o tava mare, pe care am tapetat-o cu hirtie de copt ) . La cuptor a stat 20 de minute si a fost gata.
Crema am facut-o din 2 oua, amestecate cu 150 g zahar si 2 linguri de suc de portocale , toate batute intr-un lighenas de inox , timp de 10 minute, deasupra unui vas cu apa calda. A iesit ca o smantina subtire .
Luata de pe aburi, in crema am pus imediat am pus 100 g de cacao neagra cernuta prin sita inoxidabila , 50 g de ciocolata neagra rasa marunt si am amestecat continuu. Dupa ce s-a mai racit, am incorporat un pachet de 200 mg de unt si a iesit o crema foarte aromata .
Am pus crema peste foaie si am rulat, am taiat in 2 si am imbracat rulada tot cu crema, peste care am pus ciocolata alba.
Am dat-o la rece, a iesit absolut delicioasa si foarte , foarte fina!
joi, 3 noiembrie 2011
Ciorba taraneasca de cartofi cu afumatura si pastai
Mi s-a facut dor de o ciorba de cartofi !
Am avut si un pic de afumatura,(ceva coaste afumate), fasole verde galbena lata, mazare verde si stralucitoare asa ca am facut imediat o ciorba!
In kukta direct am calit o ceapa, am pus zarzavatul ( morcov, patrunjel, ardei gras rosu, ardei gras verde, gogosar, rosie , totul la sare deci nu mai punem sare in mincare )) , l-am calit putin, am pus afumatura si am pus o cana de apa. Cind a dat in clocot, am pus mazarea si fasolea verde congelata ,cartofii taiati cubulete , am pus capacul la kukta ,am mai pus 2 cani de apa fierbinte, si am fiert jumatate de ora de la primiii aburi.
Dupa ce s-a fiert, am desertat intr-o semioala,am ales afumatura de pe oase, am pus 1 sticla de bulion de 700 ml, a dat un clocot si am pus apoi o mina de fidea subtire. A mai fiert 5 minute, am pus patrunjel si leustean verde si am lasat acoperit cu capac.
A iesit exceptionala la gust, cu ardei iute alaturi!!!
miercuri, 26 octombrie 2011
Aniversare
Tare greu a fost cu gatitul, am fost ocupata dar nu intr-atit incit sa nu sarbatoresc cei 30 de ani de cind mi-am intilnit jumatatea!
A fost compromis , pe jumatate preparat de mine, pe jumatate cumparat, asta pentru ca am ajuns acasa , amindoi, dupa 7 seara !
Nu-i bai, se mai intimpla, vine odata cu vremea !
Am recuperat in bucatarie simbata si atunci, am avut invatacel la prajitura cu mere cu blat de biscuiti!
I-a iesit Iuliei o prajitura draguta, simpla si delicioasa !
Reteta este cea veche :
http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com/2011/02/prajitura-cu-mere-cu-blat-de-biscuiti.html
Abonați-vă la:
Postări (Atom)