26 iunie 2011

CRAP CU MARAR PE CARTOFI NOI

Am fost in piata si carttofii noi erau atit de frumosi, galbeni aurii incit  nu am rezistat si am cumparat, gindindu-ma ca  mai am in congelator  4 bucati frumoase de crap si ar merge de minune cu  cartofii noi si  cu mult marar verde prospat.
Cartofii au fost alesi sa aiba cam marimea unui ou pentru a putea fi taiati  in doua.Asa am si procedat, i-am curatat, i-am asezat in tava  cu partea bombata deasupra, i-am condimentat cu sare, piper, boia de ardei iute si vreo 4 catei de usturoi taiati in feliute .


Peste ei am pus pestele, condimentat si el si  aproape acoperit cu marar tocat marunt. Am stropit totul cu ulei de masline, am adaugat o cana de apa , am pus folie si am bagat la cuptor la foc mare pentru 30 de minute. 


Dupa cele 30 de minute, am scos folia si am mai lasat cam  25 de minute la rumenit.
A iesit foarte aromat si gustos pestele iar cartofii  putin unsi, cu marginea de jos putin rumenita, foarte, foarte gustosi !

25 iunie 2011

PIZZA



Azi am avut pofta de o pizza asa ca, am procedat ca atare : ne-am gospodarit si am facut o pizza mare, mare si bogata, bogata !
Am facut aluatul clasic de  faina, drojdie, apa, sare si  ulei de masline , l-am lasat la crescut  vreme de 15 minute.
Fata de alta data, am avut cas de oaie  proaspat, de anul acesta, ardei gras  care trosnea cind l-am taiat si  rosii  suculente si  gustoase. Am mai taiat in plus si  4 catei de usturoi  pe care i-am aruncat asa, peste  umplutura si au dat o aroma deosebita.


Am pus foaia de aluat, am uns cu  sos de  rosii picant, am pus brinza si dupa aia, in ordine: sunca de Praga, cirnati taranesti, slaninuta afumata taiata scrijelute, ciupercute, boabe de porumb, ardei gras, rosii si la sfirsit,  condimente de pizza. 





Dupa 30 de minute, am pus  un pic  de  cas de oaie  razuit, care s-a  rumenit excelent. 




A iesit buna, foarte buna, pe masura poftei !

21 iunie 2011

SUPA CREMA DE PUI CU LEGUME


Supa crema este una  dintre  supele mele favorite, este consistenta, hranitoare si extrem de gustoasa!
Am facut o supa obisnuita  din  carne de pui ,morcov, patrunjel, ceapa si cartofi, fierte  bine in kukta pret de o jumatate de  ora. A iesit multa supa aurie  drept pentru care am impartit-o in doua si am pus jumatate  la congelator  . 

Am pasat legumele , mai putin ceapa (tocmai am facut o criza de colecist de la ceapa si nu e cazul  sa o  iau in seama o perioada) , am amestecat cu supa, am potrivit de sare si piper, am  mai dat un clocot si apoi am aromat  patrunjel verde cret.


A iesit deosebit de buna si de  gustoasa, cremoasa , cu toate legumele in ea, toate legumele au  fost trufandale  si au dat un gust  grozav!
S-a servit  cu piine prajita, a fost un deliciiu!!!

15 iunie 2011

SOMON SI PASTRAV LA GRATAR

Imi  place  pestele la gratar, este gustos  si  consistent  dar, din pacate, mi se pare scump, cel putin somonul mi se pare exagerat. La pastrav mai  gasesti, asa , cite o oferta dar tot scump mi se pare.
Rar  cumpar somon  dar este si gustos  si usor de gatit, cel mai mult mi-a placut  la gratar, este deosebit!
Am condimentat feliile de somon si pastravii curatati  , am lasat la  macerat si le-am fript pe gratar, la  jar de carbuni brichete ,  a iesit o minunatie alaturi de cartofi natur  si mujdei de usturoi !

14 iunie 2011

CIRNATI PROASPETI LA GRATAR





Cind eram mai tineri, mergeam la OSER (tirg, talcioc, cum vreti sa ii spuneti) in fiecare saptamina, acolo isi gasea sotul meu tot felul de  piese.
La intrarea in oser, te traznea un miros de mici  si cirnati la gratar ca  si  daca erai de fier, tot ti-o luau simturile razana.
La oser nu am mai fost de citiva ani  dar am fost la Baumax si am patit acelasi lucru.
Astfel,ieri, fiind sarbatoare , ne-am gindit sa mincam ceva la gratar si  am vrut neaparat sa fac  ceva cirnaciori proaspeti la gratar drept pentru care am cumparat din Real, erau tare proaspeti si faini, i-am aliniat frumusel, i-am lasat sa se faca in sucul lor, la foc domol.





Au iesit extraordinari, am mincat asa, numai cu piine si mustar (nu-i bai ca de azi trec la regim) , au  fost o nebunie, mi-am satisfacut o pofta care ma chinuia de ceva vreme.

12 iunie 2011

Cozonaci, placinte, prajitura , toate facute de Ioana


Am avut  in vizita nora  si ,la indicatiile sotului ei , adica  a fiului meu, am procedat  la  instruire in bucatarie , in mare parte am repetat  !
Am facut impreuna cozonaci,prajitura cu mere  cu foi, placinte ardelenesti, toate au iesit  ca la carte !


05 iunie 2011

Paine floarea soarelui



In ultima vreme am fost  ocupata si a fost mai greu cu postarile.
Si ce postez acum este facut  de  Ioana, nora mea, care acum este in tara si  facem curs intensiv de gatit!
Am gasit undeva pe net  aceasta reteta de paine si mi-a placut foarte mult asa ca m-am gindit sa o invat si pe ea sa faca mai ales ca le-am cumparat copiilor o masina de paine Moulinex si acuma  o testam.
Reteta simpla: 760g faina,250ml lapte caldut,125ml ulei,2 oua,2 pliculete drojdie uscata,1 lingurita zahar tos,2 lingurite sare
Pentru uns intre foi:100g unt topit
Pentru uns si presarat deasupra:1 galbenus , 30ml lapte,seminte de susan si in
Am facut aluatul  la masina, l-am lasat  o ora si jumatate, dupa care l-am scos , am facut  foile pentru piine , le-am uns cu untul topit, le-am  suprapus, le-am taiat  si am facut coronita  mare, apoi coronita mica si la sfirsit mijlocul  si am lasat la crescut inca o jumate de ora.






A crescut frumos si a iesit deosebit de buna si de aspectuoasa!

27 mai 2011

Sardina prajita



Am  fost la Metro si am gasit sardina congelata dar arata extraordinar de frumos asa ca am procedat la reluare, am mai facut  o tura de sardine prajite, cu mamaliga si mujdei !
Am inceput  ca la carte, prin aprinderea focului

am continuat cu incingerea uleiului ( de data asta am folosit ulei de palmier si am fost extraordinar de multumita)

am  dat sardinele prin  faina
si apoi le-am pus la prajit


la sfirsit le-am scos din  ulei  si  le-am pus pe servetele absorbante
si ,finalul, mamaliga si mujdei .


O bunatate a iesit, va poftesc la masa !

26 mai 2011

Tiramisu cu capsuni

 Sint asa de tentante capsunile acum in piata incit le cumperi pentru ca arata atit de bine !

Am luat capsuni zemoase si proaspete, jumatate am mincat si cu cealalta jumatate am facut un tiramisu mic.

Siropul l-am facut din apa, capsuni si zahar, le-am fiert , strecurat si racit.

Crema, clasica : 250 ml frisca, 250 g mascarpone, 100 g zahar, 1 pachet de crema de vanilie si o lingurita de visinata.

Constructia tortului, intr-o ordine simpla si clara : un rind de piscoturi trecute prin sirop, un rind de crema subtire, capsuni iar deasupra crema, peste care punem capsuni proaspete.


 





Posted by Picasa