01 aprilie 2011
Macrou cu sos la cuptor
Pestele este o mancare frecventa in casa noastra, ne place mult si de aceea il gatim saptamanal.
Se calesc trei cepe taiate marunt, se adauga 2 ardei grasi rosii taiati in cubulete, 750 ml de suc de rosii si apoi condimentele (sare, piper, curry, chili, foi de dafin)
Dupa ce a dat un clocot, se pune pestele ( 1 kg de macrou) taiat in bucati cam de 4-5 cm grosime si se rastoarna totul intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru 25 de minute.
La sfarsit se presara patrunjelul verde tocat.
Alaturi, un pilaf de orez picant este grozav!
30 martie 2011
OREZ CU SPANAC
Pentru ca este deja primavara si exista tentatia de a manca ceva verde, m-am gindit sa fac un orez cu spanac, ca si garnitura la o mancarica de pulpe de pui cu ardei copti.
A fost buna ideea pentru ca a fost la loc de cinste spanacul ! Am fost in piata si am batut de doua ori piata pana ce am gasit spanacul care sa fie proaspat, sa scartie intre degete si sa aiba frunza ferma, tare si nu pleostita.
Am spalat in citeva ape spanacul si l-am oparit in apa cu sare, dupa care, scurs si racit, l-am macinat in tocatorul electric ( a iesit o pasta minunata ).
O ceapa rosie taiata marunt am calit-o intr-o lingura de ulei de masline, am pus spanacul, sarea si piperul si apoi am pus orezul, spalat bine si apa ( cantitatea de apa este dublul cantitatii orezului ). Am fiert totul 20 de minute dupa care am lasat acoperit vasul ca sa se raceasca si orezul sa absoarba toata apa.
A iesit foarte, foarte gustos si se poate consuma simplu (pentru cei care tin post) sau ca si garnitura la ceva sos cu carne.
27 martie 2011
TARTA CU MASCARPONE SI CAPSUNI
Am avut ceva capsuni in congelator si m-am gindit sa fac o tarta !
Am facut iute o tarta din 5 oua, 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina , adica un pandispan obisnuit : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bat pina ce se spuma nu mai cade de pe tel, se adauga galbenusurile si faina prin rasturnare. Am pus-o in tava de tarta , tapetata cu unt si faina
si am copt-o 20 de minute la foc potrivit.
Am lasat-o la racit pe un gratar.
Capsunile le-am macinat in tocatorul electric si , cu 1/2 pahar de apa si 2 linguri de zahar le-am pus pe foc, pina ce au dat un clocot. Le-am lasat la racit .
Separat, am batut frisca lichida cu zahar, am pus 1 cutie de mascarpone si un plic de crema de vanilie de la Dr. Oetker.
Am inceput construtia tartei : peste tarta am pus cu lingura, sos de capsuni (mai mult lichid) astfel incit toata zeama a fost absorbita de pandispan .
Peste am pus crema de mascarpone.
Peste crema am pus ce a ramas din sosul de capsuni in care , in prealabil, am dizolvat 2 foi de gelatina .
Am lasat la rece 3 ore.
A iesit exceptionala ca si gust, mai putin exceptionala ca si aspect dar cind simti cum se intrepatrunde consistenta pandispanului insiropat cu gustul inconfundabil al capsunilor domolit de mascarpone, uiti ca aspectul tartei nu va primi premiul de excelenta !
26 martie 2011
SALATA DE FASOLE BOABE
In toamna am pus in congelator o punga de fasole boabe crude (cam o jumatate de kg) , la ideea ca voi face eu ceva mincare.
Azi m-am gindit sa fac o salata si astfel am fiert fasolea in kukta (am pus si condimentele la fiert : sare, piper, boia de ardei, cimbru) .
Cind a fiert, am scurs-o si am lasat-o la racit. Peste ea am taiat ceapa verde, ridichi, am pus ulei de masline si otet, inca un pic de sare si am lasat-o sa-si ia gust o jumatate de ora. Am mincat-o cu piine prajita si este foarte, foarte buna salata !
25 martie 2011
LIMBA CU MASLINE
Foarte buna aincarea aceasta, deosebita ca gust si aspect !
Avem nevoie de 1 limba de ainzat,1 ceapa mare ,1 l suc de rosii,2 linguri de faina ,150 ml vin alb,200 g masline negre ,ulei, sare, piper si cateva foi de dafin.
Este tare simplu de facut : se fierbe limba in oala cu presiune in apa cu sare si piper .
Se scoate, se raceste si se dezgoleste de pielita alba ( daca e fiarta bine, imediat se desface, mai bine zis se exfoliaza )
Se undeste ceapa pana ce sticleste , se stinge cu sucul de rosii frecat cu faina , se adauga vinul, cam 350 ml de supa in care a fiert limba, maslinele si condimentele si se desarta intr-un vas ceramic
dupa care se da la cuptor 30 minute, pana scade si se alege uleiul deasupra.
Se consuma rece, cu paine de casa proaspata alaturi!
Avem nevoie de 1 limba de ainzat,1 ceapa mare ,1 l suc de rosii,2 linguri de faina ,150 ml vin alb,200 g masline negre ,ulei, sare, piper si cateva foi de dafin.
Este tare simplu de facut : se fierbe limba in oala cu presiune in apa cu sare si piper .
Se scoate, se raceste si se dezgoleste de pielita alba ( daca e fiarta bine, imediat se desface, mai bine zis se exfoliaza )
Se undeste ceapa pana ce sticleste , se stinge cu sucul de rosii frecat cu faina , se adauga vinul, cam 350 ml de supa in care a fiert limba, maslinele si condimentele si se desarta intr-un vas ceramic
dupa care se da la cuptor 30 minute, pana scade si se alege uleiul deasupra.
Se consuma rece, cu paine de casa proaspata alaturi!
24 martie 2011
PULPE DE PUI CU SMANTANA SI OUA LA CUPTOR
Mancarea arata de fapt ca o budinca , apetisanta si usor de facut !
2- 3 pulpe de pui le prajesc intr-un pic de ulei,adica 1 lingura ( se poate si fara ulei,in tigaia antiaderenta ) sa pana se rumenesc deasupra. Pun peste ele condimente (sare, piper, boia) si o cana de apa . Trebuie sa fiarba inabusit pana se evapora apa si se desprind usor de pe os.
Tapetez un vas ceramic cu unt si pesmet ( sau pensulati cu un pic de ulei si presarati tarate de ovaz )si incep sa cladesc budinca : un rand de brinza (Focsani sau cascaval ) , un rand de bucatele mici de carne, iar branza, iar carne si deasupra branza. Separat, 3 oua se bat bine cu 3 linguri de smantina (sau iaurt scurs )condimentam cu sare si piper si se rastoarna deasupra. Trebuie sa stea la cuptor, la foc potrivit, cam 20 de minute, pana ce se rumeneste putin. Se serveste calda, cu putin patrunjel verde deasupra.
20 martie 2011
CLATITE CU CIUPERCI
Clatitele cu ciuperci sint bune, foarte usor de facut si excelente ca si gustare !
Aluatul, unul obisnuit : 3 oua, 300 ml bere, 300 ml lapte, ulei, sare si faina pina la consistenta unei smintini subtiri.Se lasa sa se odihneasca 15 minute dupa care se coc clatitele .
Separat, se caleste o ceapa rosie mica in ulei de masline, se adauga 1/2 kg de ciuperci pleurotus taiate marunt, sare si piper si se lasa la calit totul cam 15 minute, pina se evapora apa lasata de ciuperci .
Umplutura , racita si amestecat cu un ou, se aseaza pe foaia de clatita dupa care se impatura si se pune intr-un vas ceramic, uns cu margarina si tapetat cu pesmet.
Deasupra clatitelor se pun bucatele de unt si se dau la cuptor pentru 15 minute.
Se servesc calde sau reci, cu ketchup deasupra sau cu smintina, dupa pofte.
Aluatul, unul obisnuit : 3 oua, 300 ml bere, 300 ml lapte, ulei, sare si faina pina la consistenta unei smintini subtiri.Se lasa sa se odihneasca 15 minute dupa care se coc clatitele .
Separat, se caleste o ceapa rosie mica in ulei de masline, se adauga 1/2 kg de ciuperci pleurotus taiate marunt, sare si piper si se lasa la calit totul cam 15 minute, pina se evapora apa lasata de ciuperci .
Umplutura , racita si amestecat cu un ou, se aseaza pe foaia de clatita dupa care se impatura si se pune intr-un vas ceramic, uns cu margarina si tapetat cu pesmet.
Deasupra clatitelor se pun bucatele de unt si se dau la cuptor pentru 15 minute.
Se servesc calde sau reci, cu ketchup deasupra sau cu smintina, dupa pofte.
19 martie 2011
PAPRICAS DE CIUPERCI CU PUI SI CARTOFI
O mincare absolut delicioasa, seamana mai mult a gulas , are tot ce ii trebuie pentru a fi foarte, foarte gustoasa!
Am calit o ceapa rosie taiata marunt, am adaugat treptat un piept de pui taiat in cubulete , un manunchi de ceapa verde si 1/2 kg de ciuperci pleutorus taiate marunt. S-au calit toate, am pus sare, piper, curry, boia de ardei iute, foi de dafin , 4 linguri de bulion , cam 4 linguri de pasta de gogosari si am lasat sa dea un clocot.Am curatat cam 1 kg de cartofi rosii, i-am taiat cubulete mici si am mai fiert cu totul cam jumatate de ora,la foc potrivit.
Merge foarte bine facuta si fara carne de pui si atunci este o mincare de post delicioasa!
17 martie 2011
CIUPERCI UMPLUTE
Aceasta varianta de ciuperci umplute ne place tare mult, este o mincare buna si consistenta!
Ciupercile champignon sint tare frumoase, albe si apetisante ! Intotodeauna cumpar ciuperci pentru ca arata foarte bine, pina ajung acasa am vreme sa ma gindesc ce fac cu ele .
Curatate , spalate si scurse, ciupercile, putin sarate in interior, le umplu cu urmatorul amestec : cascaval ras fin, sunca sau salam de buna calitate taiat cubulete foarte mici, daca mai trebuie sare, piper din belsug si un ou. Dupa ce sint umplute, deasupra ciupercilor mai pun un pic de cascaval ras pentru ca sa se rumeneasca foarte frumos!Pe fundul unei tavi pun putin ulei si asez ciupercile, le dau la cuptor la foc potrivit pentru 25 de minute.
Sint foarte decorative si gustoase!
15 martie 2011
TIRAMISU CU FRUCTE
Simplu, usor de facut si foarte, foarte bun !
Pentru asta avem nevoie de piscoturi (4 folii) un compot de piersici (ideal este facut in casa ) , 500 g mascarpone, 500 ml frisca lichida, 2 pachete crema de vanilie de la dr. Oetker, 5 oua, 200 g zahar si fructe (de sezon, de care se gasesc )
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se adauga frisca si se bate pina la intarire ( eu le pun in blender).
Se adauga mascarpone si crema de vanilie si se bate cu mixerul la viteza foarte mare, iese o crema pufoasa si aromata.
Se scurg fructele din compot si in acest sirop se inmoaie piscoturile, nu foarte tare pentru ca vrem sa aiba tinuta.
Constructia tortului este simpla : un rind de piscoturi, un strat subtire de crema, fructe taiate subtire, iar un strat subtire de crema, apoi iar piscoturi , crema, fructe, ultimul strat find crema in strat mai gros putin. Se decoreaza cu fructe dupa gust si se lasa la rece macar 3-4 ore. Din cantitatea asta tortul iese mare dar se poate face si mai micut, cu reducerea ingredientelor ca si cantitate.
Este gustos si racoritor, un desert excelent !
14 martie 2011
PESTE LA GRATAR
Ieri a fost prima zi de primavara adevarata, cu mult soare si caldura , drept urmare, s-a impus un peste la gratar!
Ne place crapul romanesc oglinda pentru ca este mai dulce si mai gustos iar la gratar se topeste toata grasimea in exces, ramine numai bun !
Un crap de circa 1,5 kg il impart in 2: din cap si coada fac un bors de peste iar restul, taiat in 4, merge pe gratar.
Intotdeauna il condimentez si il las sa stea macar 1 ora, ca sa se macereze, il ung cu un pic de ulei si il pun in formele pentru gratar,astfel foarte usor se intoarce, nu se sfarima si este gata cam in 15-20 de minute daca focul este bun.
Cu un pic de orez condimentat alaturi, mujdei de usturoi si un pahar de vin alb, prinzul de duminica a fost minunat, gustos si insorit !
13 martie 2011
PASTA DE ARDEI COPTI CU USTUROI
Iarna,dar si vara , langa friptura, merge perfect o pasta de ardei copti!
Cativa catei de usturoi(5-6) se pun in tocator, se adauga putin ulei de masline si se toaca marunt.Peste aceasta pasta se pun ardeii copti, bine scursi de zeama, se toaca impreuna cu usturoiul si apoi se condimenteaza cu un pic de sare si piper.
Este excelenta langa friptura sau pur si simplu pe paine prajita !
Cativa catei de usturoi(5-6) se pun in tocator, se adauga putin ulei de masline si se toaca marunt.Peste aceasta pasta se pun ardeii copti, bine scursi de zeama, se toaca impreuna cu usturoiul si apoi se condimenteaza cu un pic de sare si piper.
Este excelenta langa friptura sau pur si simplu pe paine prajita !
11 martie 2011
TARTA CU BRINZA SARATA
In wekend este randul meu sa gatesc asa ca m-am gandit sa fac o tarta cu branza sarata (branza Focsani , pentru cunoscatori ).
Aluatul de tarta este cel clasic : 300g faina, sare, 8o ml ulei si 100 ml de vin.Amestecate toate, se realizeaza aluatul de tarta, se pune in tava, se modeleazam se inteapa cu furculita si se coace 15 minute, cu foaia de hartie si fasolea deasupra.
Dupa aceea, se scoate din cuptor, se aduna fasolea si se depoziteaza (poate fi folosita si altadata) si se lasa putin la racit , tot in tava
Apoi se asaza umplutura(branza Focsani amestecata bine, bine cu ou - eu am pus 600 grame de branza si 2 oua )
si se mai da la cuptor 30 de minute,pana ce se rumeneste.
Este buna, sarata si delicioasa!
Aluatul de tarta este cel clasic : 300g faina, sare, 8o ml ulei si 100 ml de vin.Amestecate toate, se realizeaza aluatul de tarta, se pune in tava, se modeleazam se inteapa cu furculita si se coace 15 minute, cu foaia de hartie si fasolea deasupra.
Dupa aceea, se scoate din cuptor, se aduna fasolea si se depoziteaza (poate fi folosita si altadata) si se lasa putin la racit , tot in tava
Apoi se asaza umplutura(branza Focsani amestecata bine, bine cu ou - eu am pus 600 grame de branza si 2 oua )
si se mai da la cuptor 30 de minute,pana ce se rumeneste.
Este buna, sarata si delicioasa!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)