04 februarie 2011

BORS TARANESC DE CURCAN CU TAITEI DE CASA


Fiindca nu se mai termina frigul, m-am gindit sa fac un bors din copane de curcan (2 copane au avut  1,700 kg)  si atunci am inceput: am pus copanele  la fiert in kukta cu o ceapa taiata marunt si putina sare. Le-am lasat jumatate de ora .Dupa aia am pus zarzavatul (morcov, patrunjel, ardei  gras, gogosar, rosii  = zarzavat  cu sare  , pus pe iarna in fiecare an in luna septembrie )  si nu mai sarez mincarea deloc, isi ia sarea din zarzavat.



Am mai lasat  totul la fiert inca o jumatate de ora, dupa care am scos carnea din  zeama  si am dezosat-o 
Am  rasturnat totul intr-o oala mai  mare de inox si am  pus borsul fierbinte, am lasat sa fiarba 5 minute si  apoi am pus taitei de casa (ciudata poza a iesit la taiteii astia, gindesti  ca sint verzi)


 si am mai lasat  7 minute la fiert. Am pus verdeata (patrunjel, marar si leustean  ) si am  luat de pe foc si am acoperit.  Produsul finit  arata cam asa :
Concluzia : are multe legume, are carne rasol, are putin grasime si deci este ideal pentru  vremea  friguroasa  asa ca, poftiti la masa !!! 

03 februarie 2011

PRINZ ARDELENESC

Uneori, ai  chef sa maninci  ceva deosebit si atunci, cel mai la indemina este prinzul  ardelenesc !
Nu mai tii cont de calorii, nu  mai  cintaresti alimentele  din ochi sau pe cintar  ci pur si simplu  iti delectezi ochii si  gustul cu  tot ce inseamna  acest prinz: slanina  ardeleneasca afumata  de se topeste ca untul  in gura, sunca  tocmai  scoasa de la congelator, cirnati  de porc  in mat  de oaie , afumat  si picant , facut in casa, piine  tocmai scoasa din cuptor, un pic de brinza de  burduf, ceapa  rosie taiata si frecata cu  sare si stropita cu ulei de masline si  otet si, sa nu uit  intrarea, un paharel de tuica de prune  cum numai ardelenii stiu sa faca, galbena si  aromata  si cu  multe margelute !
Sa aveti pofta buna  !!! 

01 februarie 2011

Ciuperci umplute cu brinza

Ciupercile champignon trebuie sa fie frumoase, albe si  compacte ( sa nu fie distrusa dantelaria alba dintre piciorus si palarie ).
Se curata de  picioruse (eu  congelez piciorusele si le folosesc ulterior la  mancare  de pui ) , se sareaza si se pipereaza usor.
Se umplu cu branza (eu pun crema Focsani) dar se poate si  cascaval afumat  si le   dau  la cuptor cam 20-25 de minute, pana ce se rumeneste frumos branza . Merg extraordinar de bine cu rosii  cherry ,se intrepatrund aromele (ciuperca, branza si rosie ) si  arata si foarte bine ca si   aperitiv .



Sunt foarte, foarte bune asa ca va rog sa poftiti la masa !

31 ianuarie 2011

MAMALIGA CU BRANZA FOCSANI

La noi in casa  mamaliga cu branza este o mancare preferata pentru cina !
In ceaunul de tuci pun la fiert  2  l  apa cu sare si apoi, cind fierbe, pun 400 g de malai  in varianta slobozita, adica  presarata si    amestecata continuu, pana ce  se ingroasa .Nu trebuie sa fie vartoasa, pentru ca ea se va intari odata cu racirea.
Deci, pun brinza,Focsani  pe fundul unui vas de ceramica, apoi un strat  de  mamaliga, iar branza, iar mamaliga si  inchei  cu branza deasupra.
Pun vasul  la cuptor  pentru  10 minute , ca sa se rumeneasca si sa se topeasca brnza si  o las inca 15 minute  ca sa se  raceasca si  sa capete forma  straturile.






Va poftesc la cina  !

29 ianuarie 2011

TARTA CU BROCOLI

Am facut o tarta cu brocoli, a iesit tare buna  si interesanta !
Din 100 g unt, 250 g faina, 2 oua , 50 ml lapte  si sare am facut aluatul si l-am lasat la rece cam 20 de  minute, apoi l-am pus in  forma si l-am copt 10 minute la foc  mare.
Am fiert 5 minute brocoli in apa cu  usturoi si sare . Am taiat  came 150 g de cirnati de casa picant in felii foarte subtiri  si am pus  , alaturi de brocoli, peste aluatul de tarta.
Din 3 oua, 100 g smintina si cam 100 de grame de brinza Focsani  am facut un sos pe care l-am pus peste   brocoli si cirnati.
Am dat la cuptor la foc mijlociu pentru 25 de minute, am scos si am  pus cascaval ras  deasupra si am mai lasat 5 minute la rumenit.



IAHNIE DE FASOLE CU AFUMATURA

O data pe luna  mincam fasole , azi m-am gindit la o iahnie  cu afumatura.
Fasole am pus  soiul bob marunt care se fierbe  foarte usor si are gust delicios iar ca afumatura ceva coaste afumate.
Am pus 400 g fasole  la inmuiat de cu seara, in apa dezmortita .
Am undit o ceapa, am  pus boia, sare, piper, ardei iute, foi de dafin, am pus fasolea si  afumatura, am acoperit cu apa si am pus in kukta la fiert pentru  50 de minute de la primiii aburi .
Dupa ce a fiert, am scos din kukta si am rasturnat in tava inalta de friptura, am amestecat cu  ardei copt tocat si patrunjel tocat si am bagat la cuptor ca  sa   scada si sa se coaca, adica sa  formeze  o crusta frumoasa la suprafata.
In cuptor sta cam 20-30 de minute la foc maxim .




Alaturi, lebenita murata face meniul complet asa ca  POFTITI LA MASA !!!!

25 ianuarie 2011

CRAP OGLINDA PE PAT DE LEGUME

Am fost  la Real si am pescuit peste proaspat, o minunatie !
L-am curatat, am pregatit capul si coada pentru o ciorba, l-am  despicat pe mijloc si l-am pus peste legume.
L-am condimentat bine, bine, am pus rondele de ceapa rosie peste el, l-am stropit cu ulei  de masline si am pus folie  peste tava.
L-am tinut 30 de minute la foc mare apoi am dat jos folia si l-am mai tinut 15 minute pina ce s-a rumenit.






Alaturi, un mujdei natur  cu ulei de masline si ardei iute  si a  iesit o bunatate!

CLATITE





Mi s-a facut o pofta teribila de clatite , asa ca am trecut la treaba  si am  facut un aluat din 4  oua, un praf de sare, apa minerala, lapte, ulei si faina, pana la consistenta unei smantani subtiri. 
Le-am copt intai pe cele cu branza Focsani, dupa prima intoarcere am pus branza  pe foaie,asa, pe foc, sa se topeasca  si apoi se  impatura si se mai tin putin pe foc.
Cele dulci au fost cu silvoiz, gem de caise, capsuni si visine, o bunatate ! 

Poftiti la cafea !

Normal ar fi sa incep  prin a oferi o  cafea, cu  trandafirul alaturi, trandafir care provine din gradina mea proprie si personala  asa ca, poftiti, va rog !

22 ianuarie 2011