In fiecare toamna, atunci cind legumele sunt extraordinar de proaspete si suculente (cand le cureti de coaja sucul lor improasca mana) , fac o un concentrat de supa mare, pe care ulterior il pun in diferite recipiente si il congelez.
Intotdeauna iarna se scumpeste foarte mult zarzavatul, mai ales patrunjelul radacina si de cele mai multe ori cumperi pastarnac in loc de patrunjel, ceea ce nu este acelasi lucru .
Anul acesta am avut oase de la dezosarea pieptului de curcan , la care am mai adaugat si tacam de curcan.
Astfel, supa dulce o fac doar cu ceapa, morcov, patrunjel , cartofi, sare si piper. Doar atat, fara alte legume care sa ii schimbe gustul. Concentratul poate fi folosit la supa cu taitei de casa sau cu galuste, la supa de usturoi, la supa de rosii, la cuscus sau la orice altceva unde este nevoie de supa limpede.
Astfel, oasele si tacamurile le-am tinut vreo ora in apa rece, apoi am adaugat toate legumele curatate , sarea , piperul boabe si le-am pus la foc , afara, pe soba.
Oala se acopera, sa fiarba frumos, fara sa se evapore mult zeama. Focul a fost la inceput tare, ca sa porneasca sa fiarba, apoi a fost molcom, sa fiarba cu clocote mici, fara sa se tulbure supa.
A fiert cam o ora, pina ce carnea s-a desprins de pe oase si legumele au fost moi si gustoase.
Am strecurat supa si am pus-o la racit
In congelator sta foarte bine, nu i se denatureaza deloc gustul, poate fi folosita exact cand ai nevoie, fara sa mai mergi in piata si sa cumperi legume inghetate.
Legumele, le-am ales, mai putin ceapa si am congelat si parte din ele, din care fac altadata chiftele de legume ca garnitura la ceva sau simple, de mancat cu mujdei de usturoi.
Ieri am scos un borcan si am facut o supa grozava cu taitei de casa,cu abundenta de taitei, taman buna pentru vremea friguroasa de afara, ne-a incalzit la suflet.
Intotdeauna, cand fac supa, fac mai multa si macar 2 portii pun in congelator. Imi usurez tare mult munca si e foarte utila aceasta operatiune.
Se poate face aceasta supa si din tacam de pui, de gasca, de gaina, practic din orice fel de tacam.
2 comentarii:
Foarte mult imi place supa, dar mai mult imi plac taieteii de casa. Sunt deliciosi!
Alina, taieteii (sau ardeleneste spus taiteii) dau farmecul supei, cumva parca aluneca, nu se lipesc niciodata si nici nu se ingroasa supa!Ai dreptate, sunt deliciosi !
Trimiteți un comentariu