miercuri, 30 noiembrie 2011
ISLERE
Pentru ca intram in luna decembrie si incepe activitatea de inspirare pentru ce prajituri vom face de sarbatori, m-am gindit sa pun reteta de islere, facute cu sarguinta in fiecare an, fara de care sarbatorile de iarna parca nu au farmec !
Aluatul este simplu si clasic : 250 g de faina, 200 g unt, 100 g nuci macinate, 70 g zahar pudra si un plic cu zahar vanilat. Toate se amesteca (untul trebuie sa fie moale) , nu se framanta foarte mult, doar pana ce se omogenizeaza si se da la rece . Eu de regula fac aluatul de seara pentru dimineata dar se poate folosi si daca sta doar o ora la rece. Se ia cate o bucata de aluat, se intinde cu sucitorul pe masa, foaia cam de 4 mm si se taie forme rotunde cu ajutorul unui pahar de tuica, cu marginea subtire, data mereu prin faina .
Se coc cam 15 minute, pe foaie de hirtie, si se lucreaza atent la scoatere deoarece sunt tare fragede. Crema de ciocolata cu care se lipesc doua cate doua este o crema simpla de unt cu zahar si ciocolata neagra (1 pachet de unt, 2 linguri de zahar pudra si 100 g ciocolata neagra topita - fara ou, fara nimic pentru ca islerele sa reziste mai mult timp ), eventual o picatura de rom, sa ii schimbe gustul. Dupa ce le-am lipit doua cate doua, le glazurez cu glazura de ciocolata sau pur si simplu cu ciocolata topita in care am pus un pic de ulei si apoi sunt doua variante de decorare, eu le folosesc pe amandoua: rostogolesc islerele pe cant prin nuca macinata si apoi pun bombonele peste ele sau le las sa se usuce glazura si apoi le decorez cu fir de glazura de diferite culori(din ciocolata alba colorata )
Sunt foarte aspectuoase, foarte gustoase si copiii care vin la colindat intotdeauna sunt tentati sa ia o astfel de prajiturica !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Arunca vreo citeva si la mine, ca sa-mi treaca pofta... yamii, ce bine arata...
Ce fain arata,asa multe cum sunt acolo.
Daniela, cu drag ti-as arunca insa alea sint vechi, nu sint bune,da-le incolo, au plecat la Paris, unde locuiau copii mei anul trecut.
Dar, stai linistita , fac anul acesta iarasi si iti trimit cu dedicatie!
DiaMar, parca nu merita sa faci putine, mai ales ca stau foarte bine si devin tare fragede !
Super ! Pun reteta deoparte. Dar n-o sa aştept Craciunul pentru a le presta. :)
Pai nu astepta Craciunul,merge de wekend, fara probleme !
Trimiteți un comentariu