10 februarie 2011

PLACINTA CU VARZA


Cind eram studenta, in Iasi, era in Podu Ros o  cofetarie la care mergeam sa mincam placinta si doamne, buna, buna mai era si acum  vad cu ochii mintii  bucata de placinta pusa pe farfurie, ne asezam la  o  masa la geam si acolo stateam  citeva ore la o placinta .
Ce fac eu acum nu  cred ca  ajunge la nivelul  acela dar pot spune  ca este foarte, foarte buna si  aceasta .
Asa ca, din 15 linguri de faina, drojdie   proaspata cit o nuca(inmuiata cu o lingurita de zahar), sare si apa calduta fac un aluat. Pe blatul de lucru, o lingura de  grasime de porc alba ca neaua o  intind  si peste ea pun aluatul.
Impachetez aluatul si il  framint cu podul palmei pina ce incorporeaza  toata grasimea si apoi il dau  la crescut, pina ce se dubleaza, aproape de sursa de caldura.
Separat, tai varza , o frec cu sare , o storc si o pun  in uleiul incins din cratita, amestecind continuu. Cind varza este toata lucioasa de la grasime,  pun o  jumate de pahar de apa, pun capacul si  o las putin la  inabusit. Dupa  10 minute, dau capacul  jos , pun piper  si amestec pina ce scade toata apa si varza este lucioasa si cu culoarea schimbata si apoi  se da la racit .


  Dupa ce a crescut aluatul, il impart in 2  foi  si o prima foaie o pun in tava, cu marginile putin ridicate .

Pun varza rece, o  impart egal peste toata foaia si apoi pun a doua foaie, pe care  o  cos cu cea de  jos
 cu ajutorul virfurilor degetelor,  lipesc marginile  si intep toata foaia   de deasupra cu  furculita.

Se unge placinta cu ou  si  se  da la cuptor pentru 40 de minute.

Eu fac  cu muuulta varza aproape ca este  varza cu placinta si nu placinta cu varza dar, este foarte buna !

2 comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

Te cred ca este foarte buna Danielo !!!
Si ce amintiri placute iti trezeste....
Cred ca poti sa o umpli cu ce vrei tu mai mult...ciuperci, cartofi, branza....etc.
Cu orice ar fi sunt sigura ca ar disparea urgent din farfurii !

Daniela spunea...

Sidy, cu cartofi nu am umplut niciodata dar tot ce e posibil sa incerc, multam de idee!