Repede și gustos: 6 pulpe de pui dezosate, tăiate cubulețe, se rumenesc într-o tigaie. Apoi, se răstoarnă într-un castron, se sărează, se piperează și se amestecă bine cu o lingură de amidon alimentar.
07 ianuarie 2021
Tigaie picantă de pui cu legume
Repede și gustos: 6 pulpe de pui dezosate, tăiate cubulețe, se rumenesc într-o tigaie. Apoi, se răstoarnă într-un castron, se sărează, se piperează și se amestecă bine cu o lingură de amidon alimentar.
13 octombrie 2020
Sarmale cu ciuperci, în sos de legume
Bune, foarte bune aceste sarmale cu ciuperci, aproape că nu se deosebesc la gust de sarmalele clasice, cu carne tocată.
Se începe cu varza, căreia i se scoate cotorul și se opărește în apă cu sare. Foile se desfac foarte ușor, una câte una.
Pentru umplutură, am folosit 480 grame de orez cu bob rotund, mare, pe care l-am spălat și l-am lăsat la umflat, în apă rece, pentru 10-15 minute.
O ceapa albă tocată mărunt se călește ușor, peste ea se pun legume date prin răzătoare (doi morcovi și o rădăcină de pătrunjel), 800 grame de ciuperci champignon tocate foarte mărunt, 2 roșii tăiate, se lasă la călit până ce se evaporă apa. Atunci se pune orezul și se mai lasă pe foc 2-3 minute. Se potrivește de sare și piper și se lasă la răcit.
Separat, se încinge puțin ulei de floarea soarelui și în uleiul încins se pun legume rase fin: o ceapa mare albă, un morcov, o rădăcină de pătrunjel și roșii coapte (sau suc de roșii), se lasă la călit 5 minute la foc mare, se sărează și se piperează, după care se pune o cană de apă și se ia de pe foc.
Pe fundul oalei sub presiune am pus varză, cimbru și foi de dafin, peste care am clădit sarmalele și le-am acoperit cu varza rămasă, tocată mărunt. Se răstoarnă peste ele sosul de legume, se mai adaugă apă (se poate pune din apa în care am opărit varza). Apa trebuie să depășească sarmalele cam cu 3-4 cm.
Au fiert în oala cu presiune o jumătate de oră, după care le-am deșertat într-o tavă de friptură și le-am dat la cuptor pentru alte 30 de minute, până ce s-au copt ușor, rumenindu-se pe deasupra.
Au ieșit deosebit de gustoase fierte așa, în sosul de legume. La cuptor au căpătat gust de copt și s-au închegat foarte bine.
Vă invit să le pregătiți, din cantitățile acestea au ieșit 34 de sarmale potrivite ca mărime, nu foarte mici .
Pentru cine ține dietă, pentru cine ține post sau pentru cine iubește ciupercile, sunt tocmai potrivite!
05 octombrie 2020
Împletituri dulci cu brânză sărată
Simple sau umplute, aceste împletituri sunt tocmai bune pentru un wekend. Nu foarte dulci dar foarte gustoase și aromate, eu le-am umplut cu brânză Focșani, au ieșit delicioase. Umplutura sărată s-a combinat tare bine cu aluatul dulce.
Aluatul, cel clasic
de cozonac:
- 1250 grame
făină albă de calitate superioară
- 14 gălbenușuri
- 250 grame zahăr
- 75 grame
drojdie proaspătă
- 200 ml lapte
bătut
- 365 ml lapte
călduț
- 250 grame unt
de 82% grăsime
- esență de rom
și vanilie
- coajă rasă de portocală și lămâie
- zahăr vanilat 2 pliculețe
Drojdia, frecată cu 1 linguriță de
zahăr pudră, se pune peste făina opărită dar numai atunci când este aproape
rece. Se amestecă bine aceasta maia si se lasă la crescut,
aproape de sursa de caldura, 15 minute, sau, în cuptorul cu microunde,
nepornit.
Făina se cerne de trei ori, împreună cu sarea.
Separat, gălbenusurile, zahărul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut ,
coaja de lămâie si portocală, zahărul vanilat se pun in blender și se amestecă
bine.
După ce maiaua a crescut, se pune în blender câteva minute ca să se
omogenizeze si apoi se toarna peste făină. Se omogenizeaza si se incepe
framantatul.
Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa vă înmuiati
mâinile în untul topit si călduț din castron, pe măsura ce
frământați. Astfel, aluatul se frământă mult mai usor , untul se
încorporează treptat și, după ce este copt, aluatul se va rupe fâsii, adică va
fi crescut foarte bine. Când ați terminat de încorporat untul, ați
terminat si cu frământatul, aluatul deja se va dezlipi de pe mâini si este gata
de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldură, fie in cuptorul
calduț, cu usa cuptorului închisă, ca să fie ferit de curent. Aluatul se lasă
la dospit până ce își dublează volumul.
Pentru frământatul la mașina de pâine, se face exact la fel doar că untul se pune în cuva mașinii și aluatul omogenizat se pune peste el. Se frământă o oră. Pentru frământatul la robot, la fel ca la manual, se pun untul pe rând, până la completa încorporare.
După ce aluatul a crescut suficient, se pune pe masă, se împătură în 3 de 2 ori și se mai lasă la crescut 20 minute.
Aluatul se
împarte în 8 și se se întind foi cam de jumătate de centimetru grosime.
1 kg de brânză sărată se omogenizează cu 4 gălbenușuri și se împarte la 8, apoi se pune peste aluat, nu înainte de a presăra puțin gris peste foaia întinsă. Se fac 8 suluri egale, care se vor împleti în 2, deci, vor ieși 4 împletituri.
02 octombrie 2020
Prăjitură cu brânză și piersici, fără aluat
Aceasta este o prăjitură excelentă pentru cine iubește brânza de vaci și piersicile!
Pentru prăjitură avem nevoie de 750 g de brânză de vaci, 9 ouă, 100 g zahăr pudră, 9 linguri zahăr tos, zeama și coaja de la o lămâie mare, 170 g unt topit dar rece, 150 g gris, 1 budincă de vanilie și 4 piersici mari.
Brânza de vaci se dă obligatoriu prin sită inoxidabilă (devine pufoasă și aerată), se adaugă gălbenușurile, zahărul pudră, zeama și coaja de lămâie, budinca de vanilie și grisul.
Se pune totul în tavă rotundă cu inel, tapetată cu hârtie de copt și se așează piersicile tăiate în felii, se dă la cuptor pentru 45-50 de minute, la 180 de grade.
Este foarte bună și aspectuoasă, ușor de făcut și îmbină perfect gustul de brînză de vaci cu aroma piersicilor.
Poftă bună la prăjitură!
21 iunie 2020
Clătite cu brânză de vaci și căpșuni
Astăzi, clătite fragede, gustoase si aromate !
Așadar, facem un aluat simplu din 3 ouă, 200 ml smântână de gătit cu 30% grăsime, 500 ml bere blondă, 30 ml ulei , un praf de sare și făină albă de calitate superioară. Aluatul trebuie să fie ca o smântână moale, care se trece prin sita de inox și abia apoi se lasă la odihnit cel puțin 30 de minute.
Clătitele se coc la foc potrivit (vara gătim afară, în terasă)
Branza de vaci se omogenizează cu 1 ou, 2 linguri de zahăr pudră și un pliculeț de zahăr vanilat.
Căpșunile se taie cubulețe și se pun peste brânză.
Clătitele umplute se așează în cerc într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu pesmet. Deasupra se pune un ou bătut cu 2 linguri de smântână și câteva bucățele de unt.
31 mai 2020
Cartofi noi cu rozmarin si boia afumată
30 mai 2020
Spumă de căpșuni cu bezea italiană
10 mai 2020
Coaste de porc la slow cooker
De multă vreme am tot urmărit diverse rețete la slow cooker. Am zis sa iau unul modest, ieftin, ca să încerc. De nu e bun, îl duc înapoi. Normal, prima mâncare a fost pe poftă, coaste de porc.
Le-am luat gata condimentate, de la carmangeria Cina. Simple nu erau.
Le-am pus 5 ore pe high și doar 10 minute la cuptor, la sfârșit, pentru rumenire. Înainte de a stinge focul, am pus mujdei natur(usturoi uscat, usturoi verde, ardei iute, sare, pătrunjel verde și ulei de măsline).
Au ieșit extraordinare, gustoase, fragede și aromate. Se topesc în gură, oasele sunt la distanță de carne, așa de bine s-au făcut.
Nu mai duc aparatul înapoi. Fac data viitoare un ciolan. M-am învățat cu binele .
09 mai 2020
Pariziene cu mere
Azi vorbim despre mere.
În fiecare an, la începutul lunii octombrie, mergem în livada Steluța și cumpărăm mere. Multe mere, cam 100 kg.
Le aranjăm frumos, pe căprării, în lădițe și le punem în pivniță. Stau frumos, cuminți, până în luna mai, atunci se termină merele noastre. Suntem asigurați cu fructe 5-6 luni.
Acum suntem deja în mai, merele sunt pe sfârșite, așa că, am zis să facem ceva bun, că este sfârșit de săptămână și suntem liberi.
Am hotărât să fac pariziene cu mere, mai aveam câteva ouă cu gălbenuș adevărat, portocaliu.
Aluatul este unul simplu și ușor:
- 1100 g făină albă,
- 100 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 120 g unt
- 2 gălbenușuri
- 1 ou întreg
- 700 ml lapte 3,5% grăsime
- 2 pliculețe cu zahăr vanilat
- 50 grame drojdie proaspătă
- 1 linguriță sare
Se freacă drojdia cu 2 linguri de zahăr pudră până ce se diluează.
Gălbenușurile se amestecă cu oul întreg, se bat, se pune restul de zahar pudră, drojdia , laptele călduț, zahărul vanilat și se amestecă cu făina cernută și amestecată cu sarea.
Untul se pune la sfârșit, în funcție de tipul frământării : pe rând, în vasul robotului,în timpul frământării sau direct în cuva mașinii de pâine iar peste el se pune aluatul la frămăntat sau se înmoaie mâinile în el,în timpul frământării , la frământatul manual.
Aluatul se lasă la dospit 45 minute în vas acoperit, într-un loc călduț și ferit de curent.
Umplutura este la fel de simplă : merele curățate se taie cubulețe, se trag la tigaie în unt (până ce își schimbă culoarea puțin), se adaugă peste ele o lingură de amidon alimentar și scorțișoară și se trag de pe foc. Nu am mai pus zahăr în mere pentru că sunt foarte, foarte dulci .
După dospire, aluatul l-am împărțit în 12 bucăți egale. Am făcut parizienele (am mai pus puțin unt moale peste aluat)
03 mai 2020
Cozonac moldoardelenesc cu cremă de ciocolată și nucă
Cam așa cantitățile :
1250 grame făină albă de calitate superioară
14 gălbenușuri
250 grame zahăr
75 grame drojdie proaspătă
200 ml lapte bătut
365 ml lapte
150 grame unt de 82% grăsime
esență de rom și vanilie
coajă rasă de portocală și lămâie
zahăr vanilat 2 pliculețe
Umplutura a fost de două feluri : rahat și ciocolată cu nucă. Și merișoare. Multe. Că sunt acruțe în aluat dulce și se potrivesc perfect .
- 100 g de făină se pun într-un castron rezistent termic si se opăresc cu 200 ml lapte clocotit. Se amestecă repede până ce se dizolvă toate cocoloasele, se răsfiră pe fundul castronului si se lasă la răcit .
- Drojdia, frecată cu 1 linguriță de zahăr pudră, se pune peste făina oparită dar numai atunci când este aproape rece.Se amestecă bine aceasta maia si se lasă la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute , sau, în cuptorul cu microunde, nepornit.
- Făina se cerne de trei ori, împreună cu sarea.
- Separat, gălbenusurile, zahărul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut , coaja de lămâie si portocală, zahărul vanilat se pun in blender și se amestecă bine.
- După ce maiaua a crescut, se pune în blender câteva minute ca să se omogenizeze si apoi se toarna peste făină.Se omogenizeaza si se incepe framantatul.
- Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa vă înmuiati mâinile în untul topit si călduț din castron, pe măsura ce frământați. Astfel, aluatul se frământă mult mai usor , untul se încorporează treptat și, după ce este copt, aluatul se va rupe fâsii, adică va fi crescut foarte bine. Când ați terminat de încorporat untul, ați terminat si cu frământatul, aluatul deja se va dezlipi de pe mâini si este gata de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldură, fie in cuptorul calduț, cu usa cuptorului închisă, ca să fie ferit de curent. Aluatul se lasă la dospit până ce își dublează volumul.
Pentru frământatul la robot, la fel ca la manual, se pun untul pe rând, până la completa încorporare.
După ce aluatul a crescut suficient, se pune pe masă, se împătură în 3 de 2 ori și se mai lasă la crescut 20 minute.
Și acum despre umplutură : cea cu rahat și merișoare, simplă, pusă cât vă lasă inima dar să nu uităm că este foarte dulce și asta ține de gustul fiecăruia.
Cealaltă umplutură, de ciocolata cu nucă, cremoasă și multă. 200 grame de ciocolata topită cu 200 ml de frișcă fierbinte, se lasa la răcit. Albușurile(nu trebuiesc toate 14, ajung cam 8) , împreună cu 8 linguri de zahăr, se bat spumă tare. Când bezeaua este gata, se adaugă pe rând ciocolata și, la sfârșit, nucă măcinată. Am pus cam 700 grame. Se amestecă și se lasă pe masa din bucătărie o oră.
Cam așa arată foaia de cozonac cu cremă de ciocolată și merișoare. Nu am mai împletit 2 suluri, am făcut un singur sul pe care l-am rulat cu ajutorul hârtiei de copt. Așa nu s-a rupt, nu s-a dezmembrat, a rămas întreg sulul.
Cozonacii i-am pus în tăvile căptușite cu hârtie de copt. Tăvile mele sunt lungi, intră pe toată adâncimea cuptorului. Pun doar 2 tăvi în cuptor, distanțate, ca să se coacă bine și la bază.
Între tavă și hârtie am pus bețe de bambus, care au ridicat hârtia pe înălțime în continuarea peretului tăvii. Fac asta pentru ca să nu se reverse cozonacul peste tavă, el va crește în înălțime, bețele de bambus fac un gărduț. Tăvile le-am pus într-o cutie mare de plastic pe care am acoperit-o cu folie alimentară. Se poate acoperi și cu un prosop de bumbac. Au mai stat așa la crescut 45 de minute.
Cozonacul l-am copt la 180 grade 20 minute, apoi încă 40 minute la 160 grade. Pe la 30 minute am deschis cuptorul și am pus hîrtie de copt peste cozonaci, să nu se ardă. Nu i-am uns cu nimic de data asta.Sunt foarte bine copți, nu sunt arși, doar rumeniți.
Tăiat bucăți, stă perfect în congelator, se dezgheață uțor și nu își alterează gustul.
26 aprilie 2020
Cornuri cu magiun și nucă
Pentru că am vrut să fac ceva foarte simplu și bun, am hotărât repede: ceva cu magiun și nucă.
Magiunul, normal, făcut în casă, după această rețetă.
Dacă tot frământ, facem și o plăcintă cu varză nouă, piperată și gustoasă.
Aluatul, excelent, crocant și gustos:
- 1 kg de făină albă de calitate superioară,
- 700 ml lapte,
- 2 lingurițe sare,
- 50 grame drojdie proaspătă,
- 1 lingură zahăr pudră,
- 50 ml ulei de floarea soarelui.
Drojdia se amestecă cu zahărul pudră, se lasă 2 minute și apoi se freacă până ce se lichefiază. Separat, făina se cerne de două ori, se adaugă drojdia, laptele și se amestecă bine. Apoi se pune sarea.
Uleiul se pune la sfîrșit. Dacă se frământă manual, atunci se ung mâinile cu ulei și se frământă până ce nu se mai lipește aluatul de mâini. Dacă se frământă la robot, uleiul se adaugă treptat în timpul frământării iar dacă se frământă la mașina de pâine, uleiul de pune direct în cuvă.
Aluatul se lasă la dospit până ce își dublează volumul.
Se răstoarnă pe blatul de lucru uns cu ulei , se împarte în bucăți de 80 grame, li se dă formă rotundă prin împachetare și rotire. Se lasă pe blat încă 10 minute la crescut .
Apoi se fac cornurile : aluatul se intinde sub formă de turtă, se pune magiunul (2 linguri zdravene), peste el se pun bucăți de nucă prăjită , se rulează (se închide capetele, să nu iasă umplutura)iar aluatul rămas după rularea ce acoperă umplutura se răsfiră în fâșii tăiate și se rulează până la capăt.
Se mai lasă la crescut, în tavă, 10 minute.
Se coc la 180 grade timp de 40 minute. Nu le-am uns cu nimic, s-au rumenit perfect.
Din același aluat, o minunată plăcintă cu varză.