Cam așa cantitățile :
1250 grame făină albă de calitate superioară
14 gălbenușuri
250 grame zahăr
75 grame drojdie proaspătă
200 ml lapte bătut
365 ml lapte
150 grame unt de 82% grăsime
esență de rom și vanilie
coajă rasă de portocală și lămâie
zahăr vanilat 2 pliculețe
Umplutura a fost de două feluri : rahat și ciocolată cu nucă. Și merișoare. Multe. Că sunt acruțe în aluat dulce și se potrivesc perfect .
Pentru frământatul manual, procedura este aceasta :
- 100 g de făină se pun într-un castron rezistent termic si se opăresc cu 200 ml lapte clocotit. Se amestecă repede până ce se dizolvă toate cocoloasele, se răsfiră pe fundul castronului si se lasă la răcit .
- Drojdia, frecată cu 1 linguriță de zahăr pudră, se pune peste făina oparită dar numai atunci când este aproape rece.Se amestecă bine aceasta maia si se lasă la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute , sau, în cuptorul cu microunde, nepornit.
- Făina se cerne de trei ori, împreună cu sarea.
- Separat, gălbenusurile, zahărul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut , coaja de lămâie si portocală, zahărul vanilat se pun in blender și se amestecă bine.
- După ce maiaua a crescut, se pune în blender câteva minute ca să se omogenizeze si apoi se toarna peste făină.Se omogenizeaza si se incepe framantatul.
- Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa vă înmuiati mâinile în untul topit si călduț din castron, pe măsura ce frământați. Astfel, aluatul se frământă mult mai usor , untul se încorporează treptat și, după ce este copt, aluatul se va rupe fâsii, adică va fi crescut foarte bine. Când ați terminat de încorporat untul, ați terminat si cu frământatul, aluatul deja se va dezlipi de pe mâini si este gata de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldură, fie in cuptorul calduț, cu usa cuptorului închisă, ca să fie ferit de curent. Aluatul se lasă la dospit până ce își dublează volumul.
Pentru frământatul la robot, la fel ca la manual, se pun untul pe rând, până la completa încorporare.
După ce aluatul a crescut suficient, se pune pe masă, se împătură în 3 de 2 ori și se mai lasă la crescut 20 minute.
Și acum despre umplutură : cea cu rahat și merișoare, simplă, pusă cât vă lasă inima dar să nu uităm că este foarte dulce și asta ține de gustul fiecăruia.
Cealaltă umplutură, de ciocolata cu nucă, cremoasă și multă. 200 grame de ciocolata topită cu 200 ml de frișcă fierbinte, se lasa la răcit. Albușurile(nu trebuiesc toate 14, ajung cam 8) , împreună cu 8 linguri de zahăr, se bat spumă tare. Când bezeaua este gata, se adaugă pe rând ciocolata și, la sfârșit, nucă măcinată. Am pus cam 700 grame. Se amestecă și se lasă pe masa din bucătărie o oră.
Cam așa arată foaia de cozonac cu cremă de ciocolată și merișoare. Nu am mai împletit 2 suluri, am făcut un singur sul pe care l-am rulat cu ajutorul hârtiei de copt. Așa nu s-a rupt, nu s-a dezmembrat, a rămas întreg sulul.
Cozonacii i-am pus în tăvile căptușite cu hârtie de copt. Tăvile mele sunt lungi, intră pe toată adâncimea cuptorului. Pun doar 2 tăvi în cuptor, distanțate, ca să se coacă bine și la bază.
Între tavă și hârtie am pus bețe de bambus, care au ridicat hârtia pe înălțime în continuarea peretului tăvii. Fac asta pentru ca să nu se reverse cozonacul peste tavă, el va crește în înălțime, bețele de bambus fac un gărduț. Tăvile le-am pus într-o cutie mare de plastic pe care am acoperit-o cu folie alimentară. Se poate acoperi și cu un prosop de bumbac. Au mai stat așa la crescut 45 de minute.
Cozonacul l-am copt la 180 grade 20 minute, apoi încă 40 minute la 160 grade. Pe la 30 minute am deschis cuptorul și am pus hîrtie de copt peste cozonaci, să nu se ardă. Nu i-am uns cu nimic de data asta.Sunt foarte bine copți, nu sunt arși, doar rumeniți.
Tăiat bucăți, stă perfect în congelator, se dezgheață uțor și nu își alterează gustul.
Un comentariu:
Trebuie sa fac si cu crema de ciocolata. Excepționali cozonacii dupa reteta ta. Te pup! ♥️
Trimiteți un comentariu