17 octombrie 2024

Tort cu blat umed și ganache de ciocolată albă cu mascarpone

 Nu prea fac torturi. Nu sunt specialistă. Știu să gătesc (de sărbătoare, de dietă, de duminică, de petrecere, pe poftele nepoților) și să pun murături. Dar, o dată pe an, pe 17 octombrie, fac un tort. Pentru noi doi. Doar pentru noi. Fiecare tort are un număr, care crește cu fiecare an. Anul acesta, 43. Nu arată ca la cofetărie, nu este decorat impecabil, dar este delicios. Are tot ce trebuie și este tot ce trebuie.







Ingrediente pentru blat

3 ouă, 100 g zahăr, 50 g smântână fermentată de 20% grăsime, 50 g iaurt de 2% grăsime, 30 g cacao, 100 g făină albă, un praf de sare, esență de vanilie.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul și se bat până se obține o bezea fermă.
Într-un alt bol, se amestecă gălbenușurile cu iaurtul, smântâna și esența de vanilie.
Făina se cerne împreună cu pudra de cacao. 
Peste bezeaua fermă se adaugă amestecul de gălbenușuri și se amestecă ușor cu o spatulă, apoi se adaugă făina cu pudra de cacao și se amestecă ușor, prin răsturnare, până la omogenizare completă.
Se toarnă compoziția în tavă și se coace la 175 de grade timp de 30 de minute. După coacere, se scoate pe un grătar și se lasă la răcit.

Ingrediente pentru cremă
340 g ciocolată albă Nestlé (2x170 g) și 200 ml frișcă Dorna.
Se încălzește frișca până la fierbere, apoi se adaugă ciocolata albă ruptă în bucăți. Se amestecă ușor și se lasă la topit timp de 10 minute. Apoi se omogenizează frișca cu ciocolata, se acoperă cu folie alimentară și se pune la frigider pentru 8 ore.
După ce crema a stat la frigider, se lasă 10 minute la temperatura camerei, apoi se bate cu telul până devine catifelată. Se adaugă 250 g de mascarpone și se mai bate până la omogenizare completă.

Asamblare
Blatul se taie în trei foi. Se începe construcția tortului astfel: peste prima foaie se pune o treime din cremă, peste care se așază vișine din compot sau conservate pentru prăjituri.
Se pune a doua foaie, se apasă ușor, se adaugă un strat de cremă și încă un strat de vișine. La final, se pune ultima foaie, peste care se adaugă restul de cremă. Se ornează cu ciocolată de lapte rasă și vișine tăiate feliuțe.
Tortul se lasă la rece pentru minim 12 ore.

Delicios, fin și extrem de aromat. Și, nu perfect la exterior. Doar la interior. Așa, ca oamenii....

Niciun comentariu: