luni, 5 octombrie 2020

Împletituri dulci cu brânză sărată

Simple sau umplute, aceste împletituri sunt tocmai bune pentru un wekend. Nu foarte dulci dar foarte gustoase și aromate, eu le-am umplut cu brânză Focșani, au ieșit delicioase. Umplutura sărată s-a combinat tare bine cu aluatul dulce. 

Aluatul, cel clasic de cozonac:

  • 1250 grame făină albă de calitate superioară
  • 14 gălbenușuri
  • 250 grame zahăr
  • 75 grame drojdie proaspătă
  • 200 ml lapte bătut
  • 365 ml lapte călduț
  • 250 grame unt de 82% grăsime
  • esență de rom și vanilie
  • coajă rasă de portocală și lămâie
  • zahăr vanilat 2 pliculețe
Etapele de realizare a alutului sunt acestea:

100 g de făină se pun într-un castron de inox si se opăresc cu 200 ml lapte clocotit. Se amestecă repede până ce se dizolvă toate cocoloasele, se răsfiră pe fundul castronului si se lasă la răcit .

Drojdia, frecată cu 1 linguriță de zahăr pudră, se pune peste făina opărită dar numai atunci când este aproape rece. Se amestecă bine  aceasta maia  si se  lasă la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute, sau, în cuptorul cu microunde, nepornit. 

Făina se cerne de trei ori, împreună cu sarea. 

Separat, gălbenusurile, zahărul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut , coaja de lămâie si portocală, zahărul vanilat se pun in blender și se amestecă bine.

După ce maiaua a crescut,  se pune în blender câteva minute ca să se omogenizeze si  apoi se toarna peste făină. Se omogenizeaza si se incepe framantatul. 

 Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa  vă înmuiati mâinile în untul topit si călduț din castron,  pe măsura ce frământați. Astfel, aluatul  se frământă mult mai usor , untul se încorporează treptat și, după ce este copt, aluatul se va rupe fâsii, adică va fi crescut foarte bine. Când ați terminat de încorporat untul, ați terminat si cu frământatul, aluatul deja se va dezlipi de pe mâini si este gata de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldură, fie in cuptorul calduț, cu usa cuptorului închisă, ca să fie ferit de curent. Aluatul se lasă la dospit până ce își dublează volumul. 

 Pentru frământatul la mașina de pâine, se face exact la fel doar că untul se pune în cuva mașinii și aluatul omogenizat se pune peste el. Se frământă o oră. Pentru frământatul la robot, la fel ca la manual, se pun untul pe rând, până la completa încorporare.

 După ce aluatul a crescut suficient, se pune pe masă, se împătură în 3 de 2 ori și se mai lasă la crescut 20 minute.

Aluatul se împarte în 8 și se se întind foi cam de jumătate de centimetru grosime.

 1 kg de brânză sărată se omogenizează  cu 4 gălbenușuri și se împarte la 8, apoi se pune peste aluat, nu înainte de a presăra puțin gris peste foaia întinsă. Se fac 8 suluri egale, care se vor împleti în 2, deci, vor ieși 4 împletituri.