miercuri, 23 februarie 2011

MANCARE DE ARDEI COPTI CU PULPE DE PUI

Cum iarna este lunga, tentatia este sa gatesti cu legume si atunci  aceasta mincare este ideala  ca fel doi.
O ceapa se  undeste in  ulei de masline, se adauga pulpele de pui taiate in jumatate, se amesteca pana ce isi schimba culoarea  carnea , se adauga  sare, piper, boia iute , foi de dafin si o cana de apa. Se lasa sa dea un clocot si apoi se  amesteca cu ardeii capia copti si taiati in fasii si cu  4 linguri de  de bulion.
Se rastoarna  intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru  30 de minute, la foc mare, pana ce scade zeama. Este foarte buna cu mamaliga alaturi  dar merge foarte bine si pe pilaf de  orez, are un gust deosebit de ardei copti  iar  carnea de pui , fiarta in  sosul ardeilor, este  gustoasa si aromata. 


marți, 22 februarie 2011

VAFE CU CASCAVAL

Vafele sint excelente ca si gustare , mai ales cind ai musafiri  si inca  nu sint gata gratarele !
Sint  foarte simplu de facut  iar pentru asta  avem nevoie de  200 g unt topit, 4 oua, sare, 1 lingurita praf  de copt, 150  ml bere  , 250 g  faina si  200 g  cascaval ras. 
Toate ingredientele se amesteca(in afara de cascaval ) se  incalzeste aparatul de vafe si  se incepe coacerea lor, nu  trebuie   sa fie groase pentru  ca , se lipesc  2 cite 2, cit sint inca fierbinti, punind cascaval ras intre ele si apoi se presara cascaval ras si pe deasupra. Cascavalul de deasupra se va topi foarte frumos  si atunci se pot  taia vafele  in forma de inimoara, precum se vede in poza.

luni, 21 februarie 2011

PLACINTA CU BRINZA

 Placinta cu   brinza sarata , facuta in cuptor,  este ideala pentru  atunci  cind nu  ai timp mult la dispozitie sau  mai bine zis mai vrei sa faci si altceva in timpul acela. 
Aluatul este simplu : 12 linguri de faina, sare, drojdie cit o  nuca, o  lingurita de zahar, apa calda,1 lingura ulei  de  masline,  brinza sarata si  ou pentru uns deasupra. 
Drojdia, inmuiata cu zahar  si un pic de apa calda, se pune peste faina cernuta (cu tot cu sare) , se adauga apa  calduta pina ce se  obtine un aluat  ferm. Uleiul de masline se pune pe masa, se pune aluatul  peste el si  se  impatureste alutaul cu  podul palmei pina incorporeaza tot uleiul. 
Se da la crescut   pina ce isi dubleaza volumul. Apoi, se intinde o  foaie, se aseaza in tava cu marginile putin ridicate, se pune brinza si  apoi o a doua  foaie de aluat, se  lipesc marginile  , se inteapa cu  furculita  si se unge cu  oul batut. 
In cuptor sta cam 40 de minute la foc potrivit, pina ce se rumeneste frumos deasupra. Este buna si calda si  rece, simpla sau cu smintina deasupra !

sâmbătă, 19 februarie 2011

PRAJITURA CU CREMA DE CIOCOLATA SI PIERSICI

Aceasta prajitura este deosebita la  gust deoarece imbina perfect  ciocolata cu  piersica din compot si se topeste in gura !
Facem un blat clasic  din  8 oua, 8 linguri de zahar , 8 linguri de faina si  o lingura de rom : se bat albusurile spuma, se  adauga zaharul si romul si se bat din nou pana se intaresc  (nu cade de pe tel ) . Se adauga galbenusurile , se amesteca doar prin rasturnare si apoi se pune faina, la fel, amestecata doar prin rasturnare pana ce se omogenizeaza aluatul. 
Se  desarta repede  in tava  tapetata cu hirtie  si se da la cuptor pentru 40  minute, la foc potrivit (nu se deschide cuptorul 25 de minute) .Dupa ce e copt, se scoate si se lasa la racit   si apoi  se taie  in 3, cu un cutit bine ascutit.
Separat, 4 galbenusuri se  mixeaza cu 200 g zahar  intr-o  craticioara si se pun  deasupra unei alte  cratite cu apa clocotita, amestecind  continuu pana ce va  totul  va  deveni  ca o  smantana subtire si omogena (aproximativ. 15 minute).
Atunci se da la o parte si se  pune imediat  50 g de  cacao  de buna calitate, neaparat cernuta prin sita  inoxidabila, amestecandu-se  mereu si se da la rece. In momentul in  care crema  s-a racit , se adauga   un pachet de unt de 200 g  ( la temperatura camerei ) si  se  amesteca pana ce va fi  inglobat complet in crema .
Se da  la rece .
Piersicile din compot se  scurg si se taie feliute. Blatul taiat  se insiropeaza usor cu  siropul piersicilor  si apoi  incepem constructia prajiturii : peste blat se pune un rand de crema(nu gros), se aseaza piersicile  si  se mai pune un rand de crema, apoi  iar  blat  si crema-piersici- crema urmind ca deasupra  sa  punem tot  crema si nu  glazura. 
Peste  ultimul strat de crema  se pune ciocolata alba razuita marunt si  bombonele  colorate 
 Prajitura trebuie sa stea cateva ore la rece  inainte de  a fi  servita. 

GHIVECI CU DOVLECEI SI PIEPT DE PUI

Este  foarte bun, usor de facut si dietetic !
O  ceapa  taiata marunt se  prajeste in ulei de masline, se adauga  pieptul de pui taiat cubulete si se amesteca pina ce carnea isi schimba culoarea.Se adauga sare, piper, boia de ardei iute si  o  cana de apa. 
Dupa ce a dat un clocot, se adauga dovleceii taiati  cubulete  (dovleceii eu ii  conserv toamna  , doar in apa, in borcan de 1,7 l )si  3 linguri de bulion.
Se adauga o cana de  orez spalat bine, se mai  fierbe  20 - 25 de minute   dupa care se aromeaza cu  marar taiat marunt, se ia de pe foc , se pune capacul si se lasa asa  15 minute, timp in care orezul va absorbi toata zeama.
Noi il mincam cu mujdei de usturoi  natur , este foarte aromat si gustos !

joi, 17 februarie 2011

SARATELE



Saratelele sunt de obicei mai  bune dupa ce stau putin, devin  fragede si  gustoase, se topesc in gura !
Pentru  o portie mare  de  saratele avem nevoie de 500 grame de faina, 200 g  margarina, 2 oua, 100 g smantana groasa, sare si 50  g de cascaval razuit marunt. Toate aceste ingrediente se amesteca  pana ce aluatul  este omogen si  dupa aceea se lasa la rece  de seara pana dimineata. 
 Se intinde foaie de  1/2 cm  grosime, se taie cu  ruleta zimtata  in fisii de circa  8 cm lungime si  1 cm latime,se ung cu ou, se presara sare grunjoasa si  cascaval afumat razuit

Se pun in tava de copt  pe hartie, distantate ,  si  se coc la foc  potrivit 15 minute. 
Le rumenesc  destul de bine iar  cascavalul afumat de deasupra  capata o  culoare foarte frumoasa .
Pastrate la rece  in cutie de carton captusita cu   hartie de copt  stau  chiar si  3 saptamini si sunt excelente  ca aperitiv. 

marți, 15 februarie 2011

OMLETA CU CIUPERCI SI CARNATI

Aceasta este o omleta de duminica, savuroasa si  satioasa !
Cateva  bucatele de slanina se prajesc in tigaia incinsa, se adauga carnatii  taiati  feliute si  apoi se adauga  ciupercile taiate felii , putina sare si piper,  se lasa la inabusit pana  nu mai este apa  deloc in tigaie si au  aspect lucios. Atunci  le  luam din tigaie si le punem intr-un bol.
Separat, ouale se bat  cu  sare, piper, o lingura de lapte si  una de faina si se  rastoarna in tigaia incinsa in care am pus foarte putin ulei. . Peste oua  rasturnam in mod egal   carnatii,slanina si ciupercile  si mai lasam pe foc  pana  ce omleta a capatat  o forma frumoasa si compacta .
Alaturi   merge foarte bine  o felie de paine de casa,eventual prajita  si  rosii  sau castraveti, dupa dorinta.
Pofta buna sa aveti !

luni, 14 februarie 2011

PRAJITURA CU MERE CU BLAT DE BISCUITI

Aceasta  este o prajitura simpla, rapida si  cu un gust  minunat !
Avem  nevoie de :
500 g biscuiti  simpli
6-7 mere rosii, zemoase si aromate, mari
300 g unt
200 g zahar brun
scortisoara

Biscutii se  macina si  se amesteca cu   200 g unt topit dar rece , se aseaza in tava si  se dau la cuptor  pentru 5 minute .
Merele, curatate de coaja, se  taie in doua si apoi  se taie felii subtiri, ca si ceapa. Se  ia  jumatatea de mar taiata  si se pune direct peste  blatul de biscuiti,  si tot asa pina se umple   blatul. La urma , cu o furculita, le rastorni putin, mai bine zis departezi putin feliile , le rasfiri  putin.
 Dupa ce sint aranjate, 100 g de unt  topit se toarna peste mere, se amesteca zaharul brun cu scortisoara  si se presara peste mere.
Se da la cuptor pentru  30 de minute, are un gust inconfundabil, de mar cu biscuiti, cu zaharul caramelizat deasupra.Dupa ce s-a copt, se presara deasupra putin  zahar pudra cu  vanilie .  Este foarte, foarte aspectuoasa !!

Pofta buna  !!

duminică, 13 februarie 2011

SALATA DE CASCAVAL CU OUA SI USTUROI


Pentru  aceasta salata fierb 6  oua tari si  le racesc . Dintr-un galbenus de oua fiert si unul crud, fac o maioneza  cu  ulei de masline si  o condimentez cu  usturoi  pisat  si sarat.  Cele 5 oua tari si albusul de la albusul ramas  de la al saselea  ou le  toc maruntel in cubulete. 
Imi place cascavalul afumat  asa ca o bucata  cam de 300 g   o dau  prin razatoarea de  mere. 
Pentru a aranja salata, folosesc boluri cu  baza mica si incep prin a pune  pe fundul bolului  un strat de  cascaval, apoi unul de ou tocat si peste  ele pun un strat de maioneza usturoiata si urmez aceasta ordine pina ce  se umple bolul, ultimul strat fiind de maioneza.  Se orneaza bolul  cu  masline,  castraveti , ardei gras,rosie,  verdeata (ce avem  prin casa ) si se da la  rece pentru cel putin 2 ore.

Salata asta o fac in special  iarna, e gustoasa si  satioasa, cu un pic de piine de casa  alaturi. 

Sa aveti pofta  buna ! 

joi, 10 februarie 2011

PLACINTA CU VARZA


Cind eram studenta, in Iasi, era in Podu Ros o  cofetarie la care mergeam sa mincam placinta si doamne, buna, buna mai era si acum  vad cu ochii mintii  bucata de placinta pusa pe farfurie, ne asezam la  o  masa la geam si acolo stateam  citeva ore la o placinta .
Ce fac eu acum nu  cred ca  ajunge la nivelul  acela dar pot spune  ca este foarte, foarte buna si  aceasta .
Asa ca, din 15 linguri de faina, drojdie   proaspata cit o nuca(inmuiata cu o lingurita de zahar), sare si apa calduta fac un aluat. Pe blatul de lucru, o lingura de  grasime de porc alba ca neaua o  intind  si peste ea pun aluatul.
Impachetez aluatul si il  framint cu podul palmei pina ce incorporeaza  toata grasimea si apoi il dau  la crescut, pina ce se dubleaza, aproape de sursa de caldura.
Separat, tai varza , o frec cu sare , o storc si o pun  in uleiul incins din cratita, amestecind continuu. Cind varza este toata lucioasa de la grasime,  pun o  jumate de pahar de apa, pun capacul si  o las putin la  inabusit. Dupa  10 minute, dau capacul  jos , pun piper  si amestec pina ce scade toata apa si varza este lucioasa si cu culoarea schimbata si apoi  se da la racit .


  Dupa ce a crescut aluatul, il impart in 2  foi  si o prima foaie o pun in tava, cu marginile putin ridicate .

Pun varza rece, o  impart egal peste toata foaia si apoi pun a doua foaie, pe care  o  cos cu cea de  jos
 cu ajutorul virfurilor degetelor,  lipesc marginile  si intep toata foaia   de deasupra cu  furculita.

Se unge placinta cu ou  si  se  da la cuptor pentru 40 de minute.

Eu fac  cu muuulta varza aproape ca este  varza cu placinta si nu placinta cu varza dar, este foarte buna !

COASTE DE PORC LA TAVA


Nu  foarte  des dar macar o  data la 3 sau 4 luni   fac o tava   plina de   friptura de porc , in special coaste, pe care  le  portionez, le spal bine, le asez ordonat in  tava si incep sa le condimentez: sare, piper, boia iute si  cimbru . Peste  ele torn o cana de apa  si apoi   pun ulei  , sa le unga bine. 
Pun folia de aluminiu deasupra tavii, le dau la foc iute pret de  45  de minute dupa care scot folia si le las la rumenit, inca vreo 15-20 de minute, mai precis pina se evapora toata apa si incepe sa sfirie putin grasimea. 
In acel  moment, le scot  din cuptor si   le stropesc  cu usturoi  macinat si  pisat , sting focul la cuptor si le bag inapoi in cuptor pentru  5 minute, sa se aseze si sa se dezvolte mirosul extraordinar de  usturoi. 
Moldoveanca fiind, clar  ca  linga aceste minunate coaste voi  face o mamaliguta  si  , pentru  doritori,  un mujdei de usturoi  natur, cu ulei de masline, ardei iute si  boia dulce de ardei sau un  castron cu   muraturi asortate  taman atunci  scoase  din  butoiul din pivnita, reci si gustoase. 
Poftiti  la masa  ca sint tare, tare gustose !!!! 
Am uitat sa spun:  se mai bucura cineva cind fac friptura asta :

miercuri, 9 februarie 2011

RULOURI DIN PIEPT DE PUI CU CIUPERCI

Rulourile din piept de pui  cu ciuperci  sint deosebite ca si gust si destul de suculente ca sa poata fi consumate si  a doua zi , incalzite putin .
Am batut pieptul de pui   usor, ca sa nu se rupa, intre 2 folii si l-am  sarat si piparat.
Alaturi, am  prajit un pic de ceapa pina a mirosit frumos, am adaugat  ciupercile taiate, sare, piper, boia de ardei iute facuta in casa , citeva masline taiate  si  am lasat la foc mic pina ce s-a inmuiat  totul  si a scazut  apa in totalitate.
Dupa ce s-a racit umplutura, am asezat-o  peste  pieptul de pui  batut, am presarat putin cascaval   si  am  inceput sa impachetez  rulourile, dupa care le-am legat  cu  ata  de bucatarie.
Le-am pus in vas ceramic, am pus peste  un pic de ulei  de masline si putina apa, am pus folie si am dat la cuptor pentru jumatate ora.
Dupa aceea am scos  folia si am lasat  la rumenit inca 10 minute, le-am scos si am  desfacut ata, ele reminind foarte frumoase si  compacte.

Sint foarte bune cu pilaf de orez si  cu   muraturi alaturi sau cu salata, depinde de sezon .

luni, 7 februarie 2011

PASTE CU SOS PICANT

Imi plac pastele, indiferent cum sint facute (cu  brinza, cu sos...)
Cele cu sos sint extrem de consistente  si gustoase.
Pentru sos am nevoie de  2 cepe rosii, pe care le  toc marunt si  le undesc in ulei de masline, pina ce capata luciul specific de cristal sau mai  bine zis, pina ce miroase bine . Pun peste  circa 300 g de piept de pui  taiat in cubulete mic,  amestec pina  isi schimba carnea culoarea, pun  sare, piper, boia de ardei iute facuta de mine in casa  si pun  1 sticla  de 0,5 l  de suc de rosii sau bulion . Peste toate astea pun o lingurita de  condimente de pizza (toate buruienile care dau o aroma  specifica pentru  pizza), mai adaug eventual apa daca mai trebuie   si  las sa fiarba , la foc mic, cam 15 minute.
Intre timp, fierb pastele conform  timpului indicat  si dupa ce le-am scurs, le pun  direct in vasul cu sos, luindu-l de pe foc.
Vasul ramine acoperit  astfel ca  pastele vor absorbi sosul si vor deveni picante si gustoase.
La servire, se pune brinza deasupra ( fara pretentii, de care exista in casa )  si eventual ketchup, cui ii  place .
Va poftesc la o  farfurie de  paste !!!

vineri, 4 februarie 2011

CHIFTELUTE PICANTE DIN PIEPT DE PUI CU SUSAN

Pentru  ca este wekend si am avut mai multa vreme, m-am gindit sa fac  niste chiftelute cu susan  din piept de pui, picante .
Am avut cam 700 g de file din   piept de pui
l-am tocat in  tocatorul  mic
odata cu o ceapa rosie mare, 6 catei de usturoi mari, 4 felii de piine  neagra, 2 cartofi, 2 ardei  grasi rosii  , patrunjel si marar  verde .
Am mai pus  1 ou , piper, sare, boia de ardei iute facuta in  casa , 3 linguri  ulei de masline extravirgin si 2  linguri de faina alba . Aluatul a iesit asa :
Am  facut mici  chiftele pe care le-am dat  prin susan  si le-am asezat in tava, pe hirtie de copt
si le-am dat la cuptor pentru 40 de minute, la foc mijlociu .S-au rumenit destul de frumos, foarte  bune ca si gust,picante bine.

Mi-a mai  ramas un pic de aluat pe care imediat l-am facut in tigaie


Alaturi am facut un piure de cartofi  si o salata de ardei copti (asta vara  am copt ardeiii si i-am pus la  congelator, in pungute de cite 10 bucati
cam chinuita si fierbinte  situatia, se vede din poza  dar a meritat  efortul !
Totul a iesit foarte, foarte bun  !

BORS TARANESC DE CURCAN CU TAITEI DE CASA


Fiindca nu se mai termina frigul, m-am gindit sa fac un bors din copane de curcan (2 copane au avut  1,700 kg)  si atunci am inceput: am pus copanele  la fiert in kukta cu o ceapa taiata marunt si putina sare. Le-am lasat jumatate de ora .Dupa aia am pus zarzavatul (morcov, patrunjel, ardei  gras, gogosar, rosii  = zarzavat  cu sare  , pus pe iarna in fiecare an in luna septembrie )  si nu mai sarez mincarea deloc, isi ia sarea din zarzavat.



Am mai lasat  totul la fiert inca o jumatate de ora, dupa care am scos carnea din  zeama  si am dezosat-o 
Am  rasturnat totul intr-o oala mai  mare de inox si am  pus borsul fierbinte, am lasat sa fiarba 5 minute si  apoi am pus taitei de casa (ciudata poza a iesit la taiteii astia, gindesti  ca sint verzi)


 si am mai lasat  7 minute la fiert. Am pus verdeata (patrunjel, marar si leustean  ) si am  luat de pe foc si am acoperit.  Produsul finit  arata cam asa :
Concluzia : are multe legume, are carne rasol, are putin grasime si deci este ideal pentru  vremea  friguroasa  asa ca, poftiti la masa !!! 

joi, 3 februarie 2011

PRINZ ARDELENESC

Uneori, ai  chef sa maninci  ceva deosebit si atunci, cel mai la indemina este prinzul  ardelenesc !
Nu mai tii cont de calorii, nu  mai  cintaresti alimentele  din ochi sau pe cintar  ci pur si simplu  iti delectezi ochii si  gustul cu  tot ce inseamna  acest prinz: slanina  ardeleneasca afumata  de se topeste ca untul  in gura, sunca  tocmai  scoasa de la congelator, cirnati  de porc  in mat  de oaie , afumat  si picant , facut in casa, piine  tocmai scoasa din cuptor, un pic de brinza de  burduf, ceapa  rosie taiata si frecata cu  sare si stropita cu ulei de masline si  otet si, sa nu uit  intrarea, un paharel de tuica de prune  cum numai ardelenii stiu sa faca, galbena si  aromata  si cu  multe margelute !
Sa aveti pofta buna  !!! 

marți, 1 februarie 2011

Ciuperci umplute cu brinza

Ciupercile champignon trebuie sa fie frumoase, albe si  compacte ( sa nu fie distrusa dantelaria alba dintre piciorus si palarie ).
Se curata de  picioruse (eu  congelez piciorusele si le folosesc ulterior la  mancare  de pui ) , se sareaza si se pipereaza usor.
Se umplu cu branza (eu pun crema Focsani) dar se poate si  cascaval afumat  si le   dau  la cuptor cam 20-25 de minute, pana ce se rumeneste frumos branza . Merg extraordinar de bine cu rosii  cherry ,se intrepatrund aromele (ciuperca, branza si rosie ) si  arata si foarte bine ca si   aperitiv .



Sunt foarte, foarte bune asa ca va rog sa poftiti la masa !