Este buna si gustoasa, aspectuoasa, merge si ca tort, merge oricum !
Pentru asta avem nevoie de 3 oua, 11 linguri de ulei, 11 linguri de zahar, 11 linguri de lapte, 400 g faina alba superioara si 1 pliculet cu amoniu de la Dr. Oetker, stins cu o lingurita de otet . Toate ingredientele se amesteca , se imparte aluatul in 3 si se coc 3 foi pe fundul unei tavi sau intr-o tava cu perete de max. 1 cm inaltime. Tava se unge generos cu ulei si se intinde aluatul cu mina pentru ca este destul de moale. Timpul de coacere este de 5 minute pentru fiecare foaie iar dupa ce s-a copt, se desprinde de tava cu ajutorul unui cutit lung si lat si se lasa foaia sa alunece pe platou.
Pentru umplutura, avem nevoie de 2 kg de mere rosii si zemoase, 200 g zahar, 5 linguri de gris, o cana de apa si scortisoara macinata .
Merele curatate si rase se amesteca cu zaharul, scortisoara si apa si se pun la foc pentru 10 minute dupa care se adauga grisul in ploaie, se amesteca bine si se da deoparte.
Constructia prajiturii este foarte simpla: peste prima foaie se desarta jumatate din cantitatea de mere (umplutura se pune fierbinte intre foi) , se aseaza iar o foaie, se apasa putin, se desarta cealalta jumatate din cantitatea de mere si se pune ultima foaie.
Se preseaza putin si se pudreaza . Prajitura trebuie sa stea cel putin 8 ore ca sa se fragezeasca foile.
Este delicioasa, asa ca , poftiti !
28 februarie 2011
27 februarie 2011
TORT CU IAURT
Mi se pare ca acest tort este ideal pentru cine nu iubeste prajiturile foarte dulci !
Un pachet de 300 de g de biscuiti simpli au fost macinati, amestecati cu 200 g unt , asezati in tava si dati la cuptor pentru 5 minute.
Crema este facuta din 500 g de iaurt de bivolita de la Napolact, amestecat cu 200 ml de frisca lichida, 200 g de zahar si , la sfirsit , 4 foi de gelatina dizolvate in 50 ml de apa.
Fructele din tort ar fi trebuit sa fie proaspete dar cum este iarna si capsunile proaspete au gust de nimic, atunci am fiert 3 pere (curatate si taiate cubulete ) in 300 ml de vin rosu si 2 linguri de zahar (ele s-au colorat foarte frumos si au un gust deosebit de vin ) .
Tortul l-am aranjat intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, pe fundul careia am pus deja biscuitii si au prins putina crusta in cuptor. Am pus peste biscuiti un rind de crema de iaurt, un rind de pere , inca un strat de crema si la urma am decorat cu perele ramase.
Trebuie sa stea la rece minimum 5 ore, timp in care gelatina incheaga perfect crema.
Este foarte aspectuos, usor de facut iar gustul acrisor al iaurtului de bivolita se imbina pefect cu gustul perelor fierte in vin !
MANCARICA DE CIUPERCI CU MAMALIGA
Aceasta mancarica este foarte, foarte gustoasa, rapida si usoara!
O ceapa mica se undeste intr-o lingura de ulei de masline, se adauga ciupercile pleurotus taiate in bucati mai mari, se adauga sare, piper, boia de ardei iute si se amesteca . Ciupercile vor lasa suficienta apa cat sa fiarba, sa se inmoaie (cam in 15 minute) . Alaturi, o lingura de faina (sau de amidon )se desface cu putina apa rece, se trece prin sita si se amesteca cu 2 linguri de bulion. Se rastoarna peste ciuperci si se amesteca pana ce da un clocot. Atunci se da la o parte de pe foc, se aromeaza cu usturoi pisat si cu patrunjel verde, urmand sa stea acoperit vasul inca 10 minute pentru ca mancarea sa se aromeze in totalitate si sa se inchege. Alaturi de o mamaliga molcuta este delicioasa !
Pofta buna sa aveti !
O ceapa mica se undeste intr-o lingura de ulei de masline, se adauga ciupercile pleurotus taiate in bucati mai mari, se adauga sare, piper, boia de ardei iute si se amesteca . Ciupercile vor lasa suficienta apa cat sa fiarba, sa se inmoaie (cam in 15 minute) . Alaturi, o lingura de faina (sau de amidon )se desface cu putina apa rece, se trece prin sita si se amesteca cu 2 linguri de bulion. Se rastoarna peste ciuperci si se amesteca pana ce da un clocot. Atunci se da la o parte de pe foc, se aromeaza cu usturoi pisat si cu patrunjel verde, urmand sa stea acoperit vasul inca 10 minute pentru ca mancarea sa se aromeze in totalitate si sa se inchege. Alaturi de o mamaliga molcuta este delicioasa !
Pofta buna sa aveti !
26 februarie 2011
PLACINTE ARDELENESTI CU BRINZA SARATA, BRINZA DULCE, VARZA SI MERE
Azi e simbata si pentru ca am vrut sa mincam ceva bun, am facut placinte :
Aluatul l-am facut din 1 kg de faina alba trei nule Baneasa cernuta impreuna cu 1 lingurita sare fina, 60 g drojdie proaspata frecata bine cu 1 lingurita de zahar si 700 ml apa calduta (se framinta doar pina ce se omogenizeaza aluatul, nu mai mult) .Apoi 50 ml ulei de masline am pus pe masa si am impaturat aluatul pina ce a absorbit tot uleiul.
L-am dat la crescut la cald, pina ce si-a dublat volumul (aproximativ 15 minute).
Dupa asta l-am scos si l-am impartit in 16 portii egale, pe care le-am asezat pe masa unsa cu ulei si le-am lasat pina ce si-au dublat volumul .
Apoi, pe masa unsa cu ulei, am inceput confectionarea lor, adica am intins aluatul cu miinile pline de ulei, am pus umplutura , am pliat aluatul si am cusut marginile cu virfurile degetelor, totodata si apasind peste placinta, ca sa iasa tot aerul afara.
Pentru copt am o tipsie de fonta groasa , pe care o pun direct pe focul de la aragaz, pun foarte putin ulei si incep sa le coc la foc potrivit, chiar mic, pentru fiecare parte de placinte cam 4-5 minute, pina ce se rumenesc putin.
Nu au nevoie de mai mult timp la copt deoarece foaia este foarte, foarte subtire iar umplutura este semipreparata : varza este calita, merele sint calite cu zahar si scortisoara iar brinza are nevoie de putin timp ca sa se topeasca.
Desi poate parea ca se lucreaza cu mult ulei, vreau sa spun ca pentru 16 placinte folosesc doar 150 ml de ulei, nu mai mult dar il tot intind pe masa si pe miini si de aceea totul pare uleios.
Pofta buna la placinte !
23 februarie 2011
MANCARE DE ARDEI COPTI CU PULPE DE PUI
Cum iarna este lunga, tentatia este sa gatesti cu legume si atunci aceasta mincare este ideala ca fel doi.
O ceapa se undeste in ulei de masline, se adauga pulpele de pui taiate in jumatate, se amesteca pana ce isi schimba culoarea carnea , se adauga sare, piper, boia iute , foi de dafin si o cana de apa. Se lasa sa dea un clocot si apoi se amesteca cu ardeii capia copti si taiati in fasii si cu 4 linguri de de bulion.
Se rastoarna intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru 30 de minute, la foc mare, pana ce scade zeama. Este foarte buna cu mamaliga alaturi dar merge foarte bine si pe pilaf de orez, are un gust deosebit de ardei copti iar carnea de pui , fiarta in sosul ardeilor, este gustoasa si aromata.
O ceapa se undeste in ulei de masline, se adauga pulpele de pui taiate in jumatate, se amesteca pana ce isi schimba culoarea carnea , se adauga sare, piper, boia iute , foi de dafin si o cana de apa. Se lasa sa dea un clocot si apoi se amesteca cu ardeii capia copti si taiati in fasii si cu 4 linguri de de bulion.
Se rastoarna intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru 30 de minute, la foc mare, pana ce scade zeama. Este foarte buna cu mamaliga alaturi dar merge foarte bine si pe pilaf de orez, are un gust deosebit de ardei copti iar carnea de pui , fiarta in sosul ardeilor, este gustoasa si aromata.
22 februarie 2011
VAFE CU CASCAVAL
Vafele sint excelente ca si gustare , mai ales cind ai musafiri si inca nu sint gata gratarele !
Sint foarte simplu de facut iar pentru asta avem nevoie de 200 g unt topit, 4 oua, sare, 1 lingurita praf de copt, 150 ml bere , 250 g faina si 200 g cascaval ras.
Toate ingredientele se amesteca(in afara de cascaval ) se incalzeste aparatul de vafe si se incepe coacerea lor, nu trebuie sa fie groase pentru ca , se lipesc 2 cite 2, cit sint inca fierbinti, punind cascaval ras intre ele si apoi se presara cascaval ras si pe deasupra. Cascavalul de deasupra se va topi foarte frumos si atunci se pot taia vafele in forma de inimoara, precum se vede in poza.
21 februarie 2011
PLACINTA CU BRINZA
Placinta cu brinza sarata , facuta in cuptor, este ideala pentru atunci cind nu ai timp mult la dispozitie sau mai bine zis mai vrei sa faci si altceva in timpul acela.
Aluatul este simplu : 12 linguri de faina, sare, drojdie cit o nuca, o lingurita de zahar, apa calda,1 lingura ulei de masline, brinza sarata si ou pentru uns deasupra.
Drojdia, inmuiata cu zahar si un pic de apa calda, se pune peste faina cernuta (cu tot cu sare) , se adauga apa calduta pina ce se obtine un aluat ferm. Uleiul de masline se pune pe masa, se pune aluatul peste el si se impatureste alutaul cu podul palmei pina incorporeaza tot uleiul.
Se da la crescut pina ce isi dubleaza volumul. Apoi, se intinde o foaie, se aseaza in tava cu marginile putin ridicate, se pune brinza si apoi o a doua foaie de aluat, se lipesc marginile , se inteapa cu furculita si se unge cu oul batut.
In cuptor sta cam 40 de minute la foc potrivit, pina ce se rumeneste frumos deasupra. Este buna si calda si rece, simpla sau cu smintina deasupra !
19 februarie 2011
PRAJITURA CU CREMA DE CIOCOLATA SI PIERSICI
Aceasta prajitura este deosebita la gust deoarece imbina perfect ciocolata cu piersica din compot si se topeste in gura !
Facem un blat clasic din 8 oua, 8 linguri de zahar , 8 linguri de faina si o lingura de rom : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul si se bat din nou pana se intaresc (nu cade de pe tel ) . Se adauga galbenusurile , se amesteca doar prin rasturnare si apoi se pune faina, la fel, amestecata doar prin rasturnare pana ce se omogenizeaza aluatul.
Se desarta repede in tava tapetata cu hirtie si se da la cuptor pentru 40 minute, la foc potrivit (nu se deschide cuptorul 25 de minute) .Dupa ce e copt, se scoate si se lasa la racit si apoi se taie in 3, cu un cutit bine ascutit.
Separat, 4 galbenusuri se mixeaza cu 200 g zahar intr-o craticioara si se pun deasupra unei alte cratite cu apa clocotita, amestecind continuu pana ce va totul va deveni ca o smantana subtire si omogena (aproximativ. 15 minute).
Atunci se da la o parte si se pune imediat 50 g de cacao de buna calitate, neaparat cernuta prin sita inoxidabila, amestecandu-se mereu si se da la rece. In momentul in care crema s-a racit , se adauga un pachet de unt de 200 g ( la temperatura camerei ) si se amesteca pana ce va fi inglobat complet in crema .
Se da la rece .
Piersicile din compot se scurg si se taie feliute. Blatul taiat se insiropeaza usor cu siropul piersicilor si apoi incepem constructia prajiturii : peste blat se pune un rand de crema(nu gros), se aseaza piersicile si se mai pune un rand de crema, apoi iar blat si crema-piersici- crema urmind ca deasupra sa punem tot crema si nu glazura.
Peste ultimul strat de crema se pune ciocolata alba razuita marunt si bombonele colorate
Prajitura trebuie sa stea cateva ore la rece inainte de a fi servita.
Facem un blat clasic din 8 oua, 8 linguri de zahar , 8 linguri de faina si o lingura de rom : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul si se bat din nou pana se intaresc (nu cade de pe tel ) . Se adauga galbenusurile , se amesteca doar prin rasturnare si apoi se pune faina, la fel, amestecata doar prin rasturnare pana ce se omogenizeaza aluatul.
Se desarta repede in tava tapetata cu hirtie si se da la cuptor pentru 40 minute, la foc potrivit (nu se deschide cuptorul 25 de minute) .Dupa ce e copt, se scoate si se lasa la racit si apoi se taie in 3, cu un cutit bine ascutit.
Separat, 4 galbenusuri se mixeaza cu 200 g zahar intr-o craticioara si se pun deasupra unei alte cratite cu apa clocotita, amestecind continuu pana ce va totul va deveni ca o smantana subtire si omogena (aproximativ. 15 minute).
Atunci se da la o parte si se pune imediat 50 g de cacao de buna calitate, neaparat cernuta prin sita inoxidabila, amestecandu-se mereu si se da la rece. In momentul in care crema s-a racit , se adauga un pachet de unt de 200 g ( la temperatura camerei ) si se amesteca pana ce va fi inglobat complet in crema .
Se da la rece .
Piersicile din compot se scurg si se taie feliute. Blatul taiat se insiropeaza usor cu siropul piersicilor si apoi incepem constructia prajiturii : peste blat se pune un rand de crema(nu gros), se aseaza piersicile si se mai pune un rand de crema, apoi iar blat si crema-piersici- crema urmind ca deasupra sa punem tot crema si nu glazura.
Peste ultimul strat de crema se pune ciocolata alba razuita marunt si bombonele colorate
Prajitura trebuie sa stea cateva ore la rece inainte de a fi servita.
GHIVECI CU DOVLECEI SI PIEPT DE PUI
Este foarte bun, usor de facut si dietetic !
O ceapa taiata marunt se prajeste in ulei de masline, se adauga pieptul de pui taiat cubulete si se amesteca pina ce carnea isi schimba culoarea.Se adauga sare, piper, boia de ardei iute si o cana de apa.
Dupa ce a dat un clocot, se adauga dovleceii taiati cubulete (dovleceii eu ii conserv toamna , doar in apa, in borcan de 1,7 l )si 3 linguri de bulion.
Se adauga o cana de orez spalat bine, se mai fierbe 20 - 25 de minute dupa care se aromeaza cu marar taiat marunt, se ia de pe foc , se pune capacul si se lasa asa 15 minute, timp in care orezul va absorbi toata zeama.
Noi il mincam cu mujdei de usturoi natur , este foarte aromat si gustos !
17 februarie 2011
SARATELE
Saratelele sunt de obicei mai bune dupa ce stau putin, devin fragede si gustoase, se topesc in gura !
Pentru o portie mare de saratele avem nevoie de 500 grame de faina, 200 g margarina, 2 oua, 100 g smantana groasa, sare si 50 g de cascaval razuit marunt. Toate aceste ingrediente se amesteca pana ce aluatul este omogen si dupa aceea se lasa la rece de seara pana dimineata.
Se intinde foaie de 1/2 cm grosime, se taie cu ruleta zimtata in fisii de circa 8 cm lungime si 1 cm latime,se ung cu ou, se presara sare grunjoasa si cascaval afumat razuit
Se pun in tava de copt pe hartie, distantate , si se coc la foc potrivit 15 minute.
Le rumenesc destul de bine iar cascavalul afumat de deasupra capata o culoare foarte frumoasa .
Pastrate la rece in cutie de carton captusita cu hartie de copt stau chiar si 3 saptamini si sunt excelente ca aperitiv.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)