27 iulie 2018

Salată de orez cu ardei copți



O mâncare de vară, simplă, gustoasă și răcoritoare este această salată.
O luăm cu începutul: mai întâi pregătim ardeii. Pot fi grași sau kapia; se coc pe flacără, se pun într-o cratiță, se presară cu sare și se lasă acoperiți timp de 10 minute. Apoi se curăță de pieliță și se asezonează cu usturoi tăiat mărunt, ulei de măsline și puțin oțet balsamic. Se lasă astfel cam jumătate de oră.

Orezul îl gătim gustos: o ceapă mică tocată se călește în 2 linguri de ulei, se adaugă orezul spălat, sare, piper și puțină boia afumată. Se pune apă în proporție de două părți și jumătate față de cantitatea de orez. Se fierbe timp de 20 de minute la foc mic.

Cât timp fierbe orezul, ardeii se curăță de cotor și de semințe. Ei sunt deja marinați și se pot da prin tocător sau se mărunțesc bine cu cuțitul.

Când orezul este gata fiert, se adaugă ardeii tocați împreună cu zeama pe care au lăsat-o. Se amestecă ușor și se lasă vasul acoperit încă 15 minute.
Orezul va prelua gustul ardeilor și se va îmbiba cu sosul acestora.

Poate fi garnitură la friptură, mâncare de post sau salată răcoritoare; oricum ar fi, este excelentă.




26 iulie 2018

Sos de roșii cu ciuperci




Adunam niște roșii ? Adunăm , cum să nu ! Și am adunat . 15 kilograme am adunat de dimineață . Toate, una și una . Pai cum sa nu te apuci de borcaniada? 



Adunăm niște ardei ? Adunăm ! 4 kilograme am strâns. Nici nu iti dai seama cât de mulți sunt , din cauza frunzelor. Ardeii au intrat la alta conserva, ardei cu rosii .  Tot azi am făcut-o . Am sa reeditez si  rețeta asta .
Au luat locul trandafirilor, ca acolo e stratul insorit . 
Adunăm niște ardei ? Adunăm ! 4 kilograme am strâns. Nici nu îți dai seama cât de mulți sunt, din cauza frunzelor. Ardeii au intrat la altă conservă, ardei cu roșii. Tot azi am făcut-o. Am să reeditez și rețeta asta.
Au luat locul trandafirilor, că acolo e stratul însorit.





1,5 kilograme ciuperci champignon, 600 grame ceapă, 1 căpățână de usturoi,2 linguri sare grunjoasă de murături, fără iod, o lingură piper măcinat, o creangă de cimbru, 1 linguriță oregano uscat, 3 foi de dafin, 100 ml ulei.
Într-o tigaie antiaderentă, am călit ceapă dată prin mașina de tocat cu sita mică, în uleiul încins, preț de 5 minute. Apoi am pus ciupercile tocate mărunt, la fel, prin mașina de tocat. Se adaugă sarea, piperul și foile de dafin, oregano, și se mai lăsă vreo 10 minute.
Apoi se răstoarnă într-o cratiță cu fund dublu, se pun roșiile și ardeii grași măcinați, creanga de cimbru și se pune la fiert. A fiert 2 ore, la foc mic. Oala este cu fund dublu, deci, nu se prinde, conținutul este destul de lichid.



După 2 ore, am oprit focul și, după ce s-a domolit puțin sosul, am folosit blenderul. Dacă până atunci, deși au fiert 2 ore, se vedeau bucățelele de ciuperci, după ce a fost pus în blender, sosul a devenit o pastă omogenă, fină și satinată.
Am pus înapoi la fiert, pentru 15 minute și, când a fost gata, am pus în borcane de 370 ml, sterilizate în cuptor și încă fierbinți. Au ieșit 21 de borcane și un bol plin.



Le-am pus capacele imediat și le-am așezat pe capac, să se videze. 5 minute au stat pe capac, după care le-am întors și le-am așezat în pat cald, pentru sterilizarea uscată.
A ieșit un sos gustos, condimentat și foarte fin.
Merge la pește, la friptură, la tocănițe, la pizza...la orice.


22 iulie 2018

Tarta de gris cu lapte si jeleu de afine



De multă, multă vreme nu am mai făcut gris cu lapte. 
Ușor de făcut, gustos și aspectuos, bun pentru copii, bun pentru adulți, bun pentru toată lumea.
Am pus la fiert 1 litru de lapte, îndulcit cu 2 linguri de zahăr brun, cu coajă rasă de lămâie și esență de vanilie. Când a început să fiarbă, am pus 200 grame de gris treptat, sub formă de ploaie, și, la foc mic, am amestecat încontinuu cam 10 minute.
Când a fost fiert, am dat deoparte, am amestecat energic cu 50 de grame de unt și am deșertat într-o tavă rotundă cu inel, căptușită înainte cu folie alimentară. I-am dat formă netedă și am lăsat cam jumătate de cm loc gol lângă peretele formei.
Separat, 200 grame de afine, cu 2 linguri de zahăr brun și 100 ml de apă, am pus la fiert și am lăsat cam 10 minute. Apoi, am trecut totul prin sită și am lăsat la răcit.
În sucul de afine, am pus 2 pachetele de gelatină alimentară, am lăsat la hidratat 5 minute și apoi am pus pe foc, până la topirea gelatinei (nu are voie să fiarbă).
Se lasă la răcit încă 10 minute și apoi se răstoarnă peste gris. Având în vedere că am lăsat spațiu liber între peretele formei și gris, jeleul de afine va îmbrăca tot grisul, și deasupra, și lateral. Deasupra am răzuit un pătrățel de ciocolată albă.
Mai stă la rece cel puțin o ora și tarta de gris cu lapte și jeleu de afine este gata de mâncat.




21 iulie 2018

Ruladă cu ciuperci, cârnați și cașcaval

Pentru că este sfârșit de săptămână, musai să fac ceva bun de mâncare.
De multă vreme tot am vrut să fac o ruladă cu ciuperci, și azi i-a venit rândul, să fie pregătită pe îndelete, fără grabă.

Așadar, foaia de ruladă am făcut-o din 4 ouă, atâtea am mai avut (sunt de la găini liniștite, fără stres, cu gălbenuș galben, nu albicios).
Într-o tigaie, am pus 80 de grame de unt, l-am lăsat să se topească la foc mic și am adăugat imediat 100 de grame de făină albă de calitate superioară. Am amestecat continuu, iar când făina a fost încorporată în unt, am pus 400 ml de lapte și am lăsat să fiarbă puțin, până s-a îngroșat. Am dat deoparte și am amestecat energic. După ce s-a răcit la temperatura camerei, am adăugat gălbenușurile și le-am omogenizat complet. Albușurile de la cele 4 ouă le-am bătut spumă, cu un praf de sare, și le-am amestecat ușor în aluat.
Se deșartă într-o tavă dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt, după care se coace la 180 de grade, timp de 25-30 de minute.

În timpul în care se coace rulada, am pregătit umplutura: ciupercile, spălate și zvântate, tăiate mărunt, le-am prăjit în unt, cu sare și piper.
Cârnații de casă, simpli, neafumați, i-am prăjit (se poate folosi și șuncă; de fapt, se poate pune orice avem prin frigider).
Ciupercile și cârnații i-am pus într-un tocător electric și i-am tocat puțin, nu foarte fin, cât să se fărâmițeze ușor.
Separat, am încălzit puțin ulei de măsline, am pus un ardei kapia roșu, tăiat cubulețe, și l-am călit 5 minute. Am amestecat toate ingredientele de umplutură, le-am potrivit de sare și piper și am adăugat cam 50 de grame de cașcaval ras.

Între timp, s-a copt și rulada. Am scos-o din tavă, am dezlipit-o de pe hârtia de copt și am lăsat-o acolo. Peste rulada fierbinte am presărat cașcaval ras, iar peste cașcaval am pus umplutura.
Am început să rulez, cu ajutorul hârtiei de copt, nu foarte strâns, ca să nu se rupă rulada.
Când am terminat de rulat, am pus-o, împreună cu hârtia de copt, într-un șervet de bumbac, am rulat șervetul, am răsucit capetele și le-am legat. A ieșit un sul strâns bine. Peste rulada astfel împachetată, am pus o greutate și am lăsat-o la răcit, în bucătărie, cam 2 ore.
S-a închegat foarte bine și s-a desfăcut ușor.

Făcută cu ce am avut prin casă, a ieșit foarte, foarte bună.
Avantajul este că poate fi o mâncare de sine stătătoare, cu legume crude alături (roșii, castraveți) și este extrem de sățioasă.

07 martie 2018

Cozonac de post



Pentru că suntem în post, am testat o rețetă de cozonac de post și chiar a ieșit un cozonac foarte bun. Simplu sau umplut, cozonacul de post este tare gustos.

Ingredientele sunt puține:

  • 1 kg de făină de calitate superioară
  • 540 ml suc de portocale acidulat
  • 1 vârf de cuțit de turmeric
  • 120 ml ulei de floarea-soarelui
  • 200 g zahăr tos
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 60 g drojdie proaspătă
  • coajă rasă de lămâie, esență de vanilie și rom
  • Pentru umplutură, am folosit merișoare uscate.

Se freacă drojdia cu zahărul pudră până la lichefiere, se presară cu puțină făină și se lasă 10 minute.
În sucul de portocale călduț se pune turmericul, zahărul și aromele, apoi se toarnă peste drojdie.
Făina cernută se adaugă în ploaie peste lichid, amestecând continuu, iar după omogenizare se frământă bine. Vasul se acoperă cu folie și se lasă la crescut timp de 30 de minute. După acest timp, se presară sarea peste aluat și se adaugă uleiul, frământându-se din nou, mai mult prin împachetare, pentru a încorpora tot uleiul. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, într-un loc călduț și ferit de curenți. Eu pun vasul în cuptorul cu microunde (nepornit).
Pentru că am făcut cozonacul în formă de guguluf, am uns tava cu ulei și am presărat-o ușor cu făină, apoi am pus cozonacul împletit în tavă.

L-am lăsat la crescut în tavă, cam 30 de minute, după care l-am uns cu ulei și l-am pus în cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 40 de minute. Imediat ce s-a copt, l-am scos din tavă, l-am uns cu miere de albine și am presărat peste el cristale de zahăr.

Cozonacul a ieșit foarte bun și aromat, iar acum, că se apropie vremea sfințișorilor, voi face cu siguranță și varianta de post, folosind acest aluat.




23 februarie 2018

Pâine intermediară cu cartofi




Diferența dintre o pâine cumpărată de la prăvălie și una făcută în casă este una simplă: pe cea de la prăvălie o mănânci toată odată, fără să te saturi, iar din cea făcută în casă, mănânci doar o felie și deja ești sătul.

Pe acest principiu, dar și pentru faptul că este mai sănătoasă, fac pâine în casă.

Aceasta este o pâine făcută cu făină integrală, amestecată cu făină 650. Este crescută, gustoasă și are consistența pâinii făcute la țară, în cuptorul cu lemne.
Cu foarte mici modificări, pâinea are la bază rețeta fetelor de pe Savori Urbane, specialiste în a face pâine, pe care le apreciez pentru munca lor.

Așadar, pentru această pâine am folosit:

  • 500 g făină integrală
  • 700 g făină 650
  • 30 g drojdie proaspătă
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 665 ml apă
  • 300 g cartofi fierți în coajă și rași
  • 24 g sare
  • puțin ulei de floarea-soarelui.

Drojdia s-a amestecat cu zahărul până la lichefiere, apoi am adăugat 100 ml apă și 100 g făină 650. Am lăsat acest amestec în cuptorul cu microunde (nepornit) timp de 15 minute.
Între timp, am amestecat restul de făină cu cartofii rași. După aceea, am adăugat amestecul cu drojdia, am clătit castronul cu cei 565 ml apă călduță, am amestecat totul până la omogenizare și abia apoi am pus sarea.
Am frământat pâinea în mașina de pâine, unde am lăsat-o timp de 60 de minute, perioadă în care a și dospit la cald.
Am scos aluatul, l-am pus pe masa unsă cu ulei de floarea-soarelui, l-am împăturat și i-am dat forma de pâine, după care l-am pus pe hârtie de copt. În tava ovală cu capac, am pus 100 ml apă călduță, apoi am așezat hârtia de copt cu tot cu pâine, astfel încât apa să nu ajungă la aluat.
A mai stat la dospit încă 30 de minute, am crestat ușor pâinea cu o lamă și am pus-o la copt. Cuptorul a fost preîncălzit la maximum, apoi am redus temperatura la 230°C pentru 30 de minute, apoi la 200°C pentru alte 12 minute, iar la final, când am scos capacul tăvii, am mai lăsat-o 12 minute. După ce am scos-o din cuptor, încă în tavă, am pensulat-o cu apă rece, apoi am scos-o din tavă și am lăsat-o pe un grătar până la răcire completă. Adevărul este că a ieșit ușor bronzată, exact așa cum ne place.

Deosebit la această pâine este aspectul de „burete” al feliei, dens și ușor poros, care revine imediat la forma inițială după apăsare. Calitatea făinii contează foarte mult. Am făcut aceeași pâine, cu altă făină, în altă țară, și a ieșit diferit. 


Pâinea rămâne proaspătă câteva zile, fără probleme, păstrând același gust.




04 decembrie 2017

Jumări

Se topesc în gură, așa sunt de bune! Crocante la exterior, moi la interior, merg minunat cu o bucată de pâine de casă și o ceapă roșie și nu pot lipsi de pe masa de sărbători.
Anul acesta, jumări simple, din slănină tare.

Slănina se taie în bucăți potrivite, se pune într-o cratiță antiaderentă bine încinsă și se amestecă mereu, la foc potrivit, până ce bucățile devin aurii și plutesc în untură.
Se scot imediat pe un prosop de hârtie și se lasă în bucătărie până la răcirea completă.
Untura se strecoară prin tifon și se folosește la diverse preparate de patiserie.

Nu se compară cu cele cumpărate din prăvălii sau de la târguri.

02 decembrie 2017

Cârnați de porc, o rețetă ca la mama acasă!




Este decembrie, luna produselor tradiționale, momentul în care fiecare gospodină își scoate carnetul de rețete. Savoarea și bunătatea produselor de casă nu se compară cu nimic. Anul acesta, cârnații de casă sunt pregătiți din carne de porc – mai precis, 12 kilograme de fleică și 3 kilograme de pulpă. Carnea tocată prin sita mare se lasă o oră la temperatura camerei, pentru a se încălzi puțin și a putea fi frământată mai ușor.



Rețeta este una simplă, tradițională în casa noastră de ani de zile și care nu dă greș niciodată. La fiecare kilogram de carne, se adaugă 20 g de sare neiodată (precum cea pentru murături). Este important de menționat că, dacă se folosește alt tip de sare, cantitatea poate varia, așa că trebuie gustat. Sarea se macină în râșniță și se topește în supa de oase pe care o adăugăm la cârnați.

De asemenea, se mai pun 2 g de piper proaspăt măcinat, o jumătate de linguriță de boia de ardei, 50 ml de supă de oase și 35 g de usturoi curățat pentru fiecare kilogram de carne. Anul acesta, am decis să nu mai afumăm cârnații, lăsându-i proaspeți și savuroși, mai ușor de digerat. În acest caz, am folosit boia afumată pentru un plus de savoare și un ușor gust de afumat.

Usturoiul se mărunțește de obicei într-un tocător electric, iar apoi, în blender, se amestecă cu supa, sarea, boiaua și piperul. Toate se omogenizează, sarea se dizolvă complet, iar usturoiul devine spumă. Dacă alegeți să afumați cârnații și să îi păstrați la rece, nu în congelator, ideal ar fi să nu rămână pulpa usturoiului în compoziție. Dacă îi congelați, usturoiul poate rămâne fără probleme.

Carnea se frământă bine, până la omogenizare completă. Apoi, se face testul gustului, prăjind o chiftea într-o tigaie antiaderentă. După ce s-a răcit ușor, se gustă și se ajustează condimentele dacă este necesar.

Am ales să facem cârnați atât în mațe de oaie, cât și în mațe de porc. Au ieșit 25 m de cârnați subțiri și 10 m de cârnați groși. După ce au fost gata, i-am pus la zvântat pe un stativ de rufe folosit doar pentru acest scop, lăsându-i la rece peste noapte. Acest proces ajută la maturarea cârnaților și la schimbarea culorii.

După aproximativ 24 de ore, cârnații sunt gata pentru congelare. I-am ambalat individual pentru a-i putea scoate ușor, fără să se rupă.

Poftiți la masă!



30 noiembrie 2017

Salată de cartofi, ca la mama acasă, cu ceapă roșie, măsline si muștar

O bunătate, exact ca la mama acasă! De regulă, se făcea pentru zilele de post, dar poate fi și o garnitură excelentă la pește afumat, cârnați sau ceva carne prăjită, pentru cei care nu țin post. Așadar, o mâncare simplă și gustoasă, ideală pentru toată familia!
1 kg de cartofi roșii, bine spălați, se fierb în apă cu sare, până când o scobitoare intră lejer dintr-o parte în alta a cartofului. Se scurg de apa fierbinte și se trec sub un jet de apă rece. Se curăță de coajă (deja mult mai ușor, pentru că au fost trecuți prin apă rece) și se taie cubulețe, așa, fierbinți. Ceapa roșie se taie inele, se pune peste cartofii tăiați, se adaugă o lingură de ulei (de măsline) și o lingură de oțet. Se amestecă bine și se acoperă pentru 5 minute.



Separat, o lingură de muștar, cu 2 linguri de ulei, sare, piper și puțină zeamă de lămâie, se omogenizează bine. Dacă nu țineți post, puteți adăuga și puțin iaurt gras.


Se ia capacul de pe cartofi, se adaugă sosul de muștar și măslinele. Se amestecă bine de tot, chiar dacă se mai sfărâmă puțin cartofii  și se lasă la macerat, măcar pentru 2 ore, la temperatura camerei.

Deosebită ca gust, ușor de făcut, are aroma mâncării de la mama de acasă!



13 octombrie 2017

Ciolan la cuptor, împănat cu usturoi și aromat cu rozmarin




Păi, dacă ne este poftă, pe poftă să fie!
Azi, ciolan la cuptor, împănat cu usturoi și aromat cu rozmarin!

De multă vreme vreau să fac, și azi i-a venit rândul. După o documentare serioasă, am ales să cumpăr 2 ciolane, gândindu-mă că, dacă tot merge cuptorul aproape 3 ore, măcar să gătească ceva consistent!
Așadar, 2 ciolane crude au ajuns la para focului, pentru pârlire suplimentară.
Apoi, cu un cuțit ascuțit, am tăiat șoricul de jur împrejur, în formă de spirală, după care le-am frecat bine cu sare, piper și apoi cu ulei de măsline.
Le-am împănat cu usturoi, le-am așezat într-un vas termorezistent și le-am legat între ele cu o țepușă de frigărui. Am adăugat 2 căpățâni de usturoi tăiate pe jumătate și rozmarin verde, apoi am turnat cam 200 ml de apă.



Le-am pus în cuptorul de gaz, încins la maximum, pentru 2,5 ore, timp în care am tot completat apa și am stropit carnea cu zeama din tavă.
Au ieșit crocante, delicioase, aromate și incredibil de gustoase.

Le-am servit cu un sos de hrean făcut cu smântână și puțină pâine neagră.
Poftiți la masă!



21 septembrie 2017

Legume picante la cuptor




  Profităm cât putem de mult de abundența legumelor de toamnă. Asta înseamnă că nu lipsesc din meniul zilnic.
Astăzi, simplu și bun, cu ce am avut prin cămară: 3 morcovi, 1 rădăcină mare de pătrunjel, 2 cepe roșii mari, 6 gogoșari, 5 dovlecei mici, 1 kg ciuperci, 1 ardei iute și cam atât.
Am mers pe călirea legumelor separat. Am început cu ceapa roșie, călită în ulei de măsline, peste care am pus morcovul, pătrunjelul și apoi gogoșarii. Au stat pe foc vreo 10 minute, după care le-am răsturnat pe toate într-o tavă de cuptor, cu pereți înalți, pe fundul căreia am pus hârtie de copt.


A venit rândul ciupercilor, la fel, călite la foc mare, până ce s-au rumenit frumos. În acel moment, am adăugat peste ele vreo 4 căței de usturoi tăiați felii. 


După ciuperci, a venit rândul dovlecelului, tăiat cubulețe. S-a rumenit foarte frumos. Le-am răsturnat ușor în tavă și le-am condimentat cu sare, piper, boia de ardei afumată, boia de ardei iute, cimbru, maghiran, fulgi de ceapă, usturoi granulat, morcov și pătrunjel uscat, și foi de dafin. Toate condimentele le-am măcinat în râșnița electrică, astfel s-au omogenizat foarte bine. Am amestecat legumele cu condimentele și le-am dat la cuptor (preîncălzit) pentru 30 de minute, la foc mare.
A ieșit o mâncare grozavă, care poate fi consumată simplă, ca atare, sau ca garnitură la carne sau pește



















19 septembrie 2017

Piure de linte roșie, cu pastă de susan și usturoi

 



Azi, o mâncare simplă: piure de linte roșie, aromat și deosebit de gustos. L-am făcut moale, ca să poată fi mâncat cu pâine integrală, făcută în casă.
Așadar, am spălat bine 300 g de linte roșie și le-am pus în apă rece. 

Între timp, am tăiat mărunt o ceapă roșie mare și am călit-o în 2 linguri de ulei de măsline. Apoi, am tocat mărunt 3 morcovi și o rădăcină de pătrunjel, pe care le-am adăugat peste ceapă. După aceea, am pus 2 gogoșari mărunțiți în tocător. Am călit ușor legumele și am adăugat 1 cană de apă fierbinte, sare, piper, boia de ardei afumată, cimbru, boia de ardei iute și o foaie de dafin.



Am lăsat totul să clocotească de două ori, apoi am adăugat lintea și am pus apă suficientă cât să o acopere bine. A fiert timp de 15 minute în oala sub presiune.
Între timp, am zdrobit 6 căței de usturoi cu sare și puțin ulei de măsline. Am adăugat 2 lingurițe de pastă de susan și, împreună cu lintea, am omogenizat totul în blender.
A ieșit un piure cremos și gustos, de consistența unei smântâni mai groase. Când se răcește, se îngroașă și mai tare. Dacă se adaugă mai multă apă, se obține o minunată supă-cremă de linte, iar dacă se pune mai puțină apă, rezultă un piure extraordinar, care poate fi mâncat simplu, cu murături sau salată, sau poate fi o garnitură grozavă lângă chiftele, cârnați sau friptură.





15 septembrie 2017

Piure de conopidă cu cimbru și usturoi


În piață, pe tarabe, conopida stă semeață, albă, imaculată și îmbietoare. Nu o poți rata, îți captează privirea, drept pentru care am și cumpărat una de 1,5 kg.
În principal, orice ai face din conopidă începe cu opărirea ei. Așadar, desfăcută în bucățele, se fierbe în apă clocotită cu sare timp de 15 minute, după care se scurge și se lasă la răcit.
Separat, se călește o ceapă în 2 linguri de ulei de măsline și, când miroase bine și devine sticloasă, se adaugă cimbru măcinat.
Apoi, vreo 4 căței de usturoi se marunțesc și se amestecă cu ceapa călită, după care se pun într-un vas înalt și se acoperă cu conopida fiartă. Cu un blender vertical, se marunțește bine conopida, fără a mai adăuga apa în care a fiert. Va ieși o pastă cremoasă, aromată și extrem de gustoasă.
Poate fi mâncată simplu, cu pâine, ca garnitură la friptură, sau, cum o mănânc eu azi, ca garnitură la pilaf de orez.
Nu ratați bunătatea asta, chiar merită făcută!



10 septembrie 2017

Supă de roșii coapte


2017 este, incontestabil, anul roșiilor. Mici sau mari, rotunde sau alungite, cu o paletă de culori demnă de un mare pictor, de la roz pal la roz intens, portocaliu sau roșu aprins, anul acesta am avut de toate. S-au întrecut cu trandafirii în coloristică, pentru că, la noi, trandafirii, condurașii și roșiile conviețuiesc minunat.





La atâta abundență, nu ai cum să nu faci bunătăți.
Bunătatea zilei este supa de roșii coapte. Simplă, bună, deosebită.
Roșiile tăiate, circa 1,5 kg, se pun într-o tavă, amestecate cu ceapă tăiată felii (2 cepe mari), 3 căței de usturoi, 2 ardei grași tăiați fâșii, sare, piper și ulei de măsline.
Totul stă în cuptor 40 de minute, și la final arată așa:


Se adaugă 2 căni de apă fierbinte și se mai lasă în cuptor încă 10 minute.
După ce s-a răcit puțin, se răstoarnă totul în blender și se mărunțește la viteză mare.
Se mai condimentează după gust și se aromatizează cu busuioc verde tăiat mărunt.
Acum, pentru cei care nu agreează semințele și vor o supă fină, aceasta se poate trece printr-o strecurătoare de inox.
Este atât de bună încât am început să-mi fac provizii pentru iarnă. Am preparat câteva astfel de tăvi, am porționat legumele și le-am pus la congelator. Vor fi folosite la supă, sos pentru paste, sau la orice altceva.