31 mai 2015
Palaneţ (plăcintă) cu varză
Pentru ca particip la proiectul initiat de Gina Bradea - Traditie si gastronomie romaneasca, cu o gazda minunata in luna mai, aceasta fiind Simona, dar si pentru ca este zi de sarbatoare,am facut palanet cu varza.
Inceputurile mele de nevasta in Ardeal,de acum multi ani, sunt legate de gusturi minunate, specifice zonei . Ma ducea sotul in vizita la bunica si la rudele de la tara, in zona Mociu, mai precis in Suatu. Pentru mine era sarbatoare fiecare vizita, gospodinele ma surprindeau de fiecare data cu mancaruri exceptionale.
Intotdeauna eram asteptati cu bunatati. Am remarcat, de-a lungul timpului, ca era o obisnuinta ca gazdele sa faca in cuptor atunci cand stiau ca le vin copiii sau rudele in vizita. Este modul lor traditional de a-si omeni oaspetii, care nu se mai satura de bunatati si care primesc si la pachet, pentru cei de acasa care nu au fost prezenti la ospat. Gospodine, ardelencele dupa ce scoteau pita din cuptor , faceau palanet, o placinta minunata, umpluta cu ce era prin gospodarie : branza amestecata cu cozi de ceapa taiate marunt sau varza calita. Am stat langa matusa sa vad cum se fac placintele, reteta este a lor, eu doar ma straduiesc sa o reproduc. Au femeile de la tara o indemanare si o precizie in a face totul sa para simplu, incat, nu poti trece cu vederea asa ceva. Eu am ales sa fac cu varza calita, ca tot e la loc de cinste varza noua.
Asadar,aluatul este baza : 500 de grame de faina alba nulas, primita tot de la matusa, cernuta de doua ori, am amestecat-o cu o lingurita de sare. In mijlocul ei am pus 25 de grame de drojdie proaspata, inmiata cu 300 ml de apa calduta. Iese un aluat ca de paine. Dupa omogenizare completa, am intins pe planseta untura solida dar la temperatura camerei, o lingura buna.
Am pus aluatul peste untura si am inceput sa il impachetez, prin ridicarea colturilor, pana ce s-a incorporat toata grasimea. In acel moment, este gata framantatul, se pune inapoi aluatul in ligheanul infainat, i se face o cruce deasupra cu un cutit si se acopera cu un servet de bumbac, curat. Sta la crescut pana ce isi dubleaza volumul. Pentru ca drojdia este proaspata si faina este de calitate superioara, maximum jumatate de ora trebuie pentru crescut.
Vreau sa spun cateva cuvinte si despre faina nulas din lada matusii. Diferenta dintre faina alba din pravalie si aceasta faina este neta. Faina nulas sau trei nule, este cumva granulata, usoara, nu se compacteaza, nu sta fir pe fir. Ti se scurge printre degete, nu se lipeste de ele.
Separat, o ceapa taiata marunt se incalzeste in ulei, pana dezvolta mirosul specific. Peste ea se pune varza taiata marunt si frecata cu sare, dupa care se lasa la calit pana ce nu mai are zeama deloc, bineinteles asezonata cu mult piper.Se lasa la racit pana ce se pune in palanet.
Din aluatul acesta ies 6 palanete mandre si gustoase.
Se intinde aluatul, se pune umplutura pe o jumatate si se aduce cealalata jumatate peste umplutura , apoi se apasa marginile cu varfurile degetelor, ca sa nu iasa umplutura la copt. Abia acum se aplatizeaza putin palanetul.
Dat fiind faptul ca nu am cuptor pe lemne, am pus palanetele in tava, au mai stat la crescut 15 minute , le-am uns cu ou batur si apoi le-am copt timp de 40 de minute la 200 de grade.
S-au rumenit foarte frumos iar talpa s-a copt uniform.
30 mai 2015
Rulada cu crema ganache si capsuni
Pentru ca sunt sarbatori si pentru ca sunt capsuni frumoase in piata, m-am gandit sa fac ceva bun, cu ciocolata si capsuni . Astfel, am facut rulada cu crema ganache si cu capsuni, acoperita cu glazura de cacao si alune caramelizate. A iesit un deliciu.
Pentru o rulada, am facut un pandispan din 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina si un praf de sare.
Am separat ouale , care au fost la temperatura camerei, am batut albusurile spuma cu praful de sare, apoi am pus zaharul si batut pana a iesit o bezea ferma. Atunci am pus galbenusurile, am amestecat prin rasturnare si am pus faina cernuta, toata deodata, la fel, amestecata doar prin rasturnare. Imediat am desertat in tava de prajitura, tapetata cu hartie de copt. A stat in cuptor, la 175 de grade, pret de 20 de minute. Am scos blatul si l-am rasturnat cu fata pe un prosop de bucatarie din bumbac , ud si stors foarte bine. Cu mainile umede, am desprins hartia de pe pandispan (am tot umezit hartia de copt, ca sa se desprinda imediat si foarte frumos ) si am rulat strans , impreuna cu prosopul. Ramane asa pana ce se raceste .
Crema ganache este cea normala : 200 ml de frisca de incalzeste pana la punctul de fierbere si se rastoarna peste 200 de grame de ciocolata neagra rupta in bucatele. Se lasa asa cateva minute, pana ce se topeste ciocolata si apoi se amesteca, pana ce se omogenizeaza complet. Se da la frigider cateva ore, a mea a stat vreo 4 ore. De fapt, prajitura trebuie inceputa cu crema, ca sa fie vreme de stat la rece. Apoi se scoate de la frigider si se mizeaza, pana ce se deschide la culoare si devine o crema fina si matasoasa.
Se desface pandispanul din prosop, se unge cu crema si la o margine, se pune un strat de capsuni taiate in 2. Apoi se ruleaza strans si se pune intr-o folie alimentaram rasucind capetele, ca sa prinda forma de rulada . Se da iar la rece, a mea a stat de seara pana dimineata .
Din 2 linguri de cacao neagra, 2 linguri de zahar , 3 linguri de apa si 30 de grame de unt, am facut o glazura de cacao (le-am pus pe foc, intr-o craticioara, pana ce a devenit fluid amestecul ) si am glazurat rulada.
Apoi, peste glazura , am pus alune caramelizate si gata . Am pus rulada pe o foaie de hartie de copt si am dat-o la rece.
A iesit foarte, foarte gustoasa, o rulada deosebita, ca pentru sarbatori.
27 mai 2015
Clatite cu ciuperci si sos Bechamel
O data pe saptamana mancam ciuperci. Daca nu sunt tocana, sunt prajite, daca nici prajite atunci sunt umplutura pentru clatite, un aperitiv excelent, poate fi mancat si rece, e chiar mai bun.
Asadar, clatite simple, din 2 oua, 1 pahar de bere, 1 pahar de lapte , sare si faina alba 650 cat incape, pana ce se face ca o smantana subtire. Se trece totul prin sita inoxidabila, se adauga o mana de marar taiat marunt si trece la odihna, cel putin 15 minute.
Intr-o tigaie, se incinge o lingura de ulei si se pun ciupercile taiate felii(eu iau ciuperci mici, uneori le las intregi, asa de mici sunt ). Se tot invartesc, pana ce incep sa lase zeama , atunci se pune sare,piper si putina boia de ardei iute si se lasa la foc mare, descoperit, pana ce scade tot lichidul.
Intr-o tigaie, se pune la topit o o lingura de unt si se adauga 1 lingura de faina alba, se amesteca sa se incorporeze faina , apoi se stinge cu lapte fierbinte, cam 600 ml, se amesteca incontinuu pana ce se ingroasa. Luat de pe foc, sosul Bechamel se trece prin sita de inox si se lasa la racit.
Coacem clatitele pe ambele parti, chiar rumene sa fie.
Reci, clatitele se umplu astfel : clatita se unge cu sos, se pune umplutura de ciuperci, putina branza de oaie (eu am pus Focsani ) si se impacheteaza, se ruleaza si se inchid capetele, impingandu-le in interior.
Se aseaza intr-o tava, tapetata cu hartie de copt sau cu pesmet .
In vasul in care a fost sosul , mai spargem un ou, punem o lingura de iaurt si batem bine, apoi turnam peste clatite. Stau la cuptor vreme de 40 de minute, pana ce se rumenesc frumos. Sunt delicioase fierbinti dar, foarte gustoase si reci.
24 mai 2015
Crema de vanilie cu capsuni - varianta dietetica
Pentru ca este duminica, pentru ca in piata au aparut capsunile romanesti si pentru ca este vremea de facut bunatati cu ele, astazi am facut o crema de vanilie , dietetica si gustoasa.
Astfel, am pus la fiert 1 litru de lapte semidegresat. Intre timp, intr-o oala de inox, 2 oua se amesteca bine impreuna cu 2 linguri de amidon de porumb, 1 lingura de indulcitor si o lingura de esenta de vanilie.
Laptele clocotit se toarna peste oua si se amesteca incontinuu, energic. Se vede deja ca s-a ingrosat. Se pune pe foc si amesteca incontinuu, pana ce apar bule deasupra si este ingrosata bine crema. Atunci se ia de pe foc si se trece printr-o sita inoxidabila intr-un vas termorezistent de sticla.
Se da la racit, nu inainte de a o acoperi cu folie alimentara. Folia se pune chiar peste crema, nu peste vas.
Cand este deja rece, se amesteca cu 2 linguri de iaurt cremos sau smantana dietetica si se omogenizeaza.
Pe fundul vasului (bol sau pahar ) se pune un rand de crema, un rand de capsuni taiate, iar crema si la sfarsit capsuni. Trebuie sa stea la rece cel putin o ora, ca sa se inchege bine crema si sa se raceasca impreuna cu fructele.
Este foarte buna, racoritoare, de sezon si dietetica, se face foarte usor si este un desert minunat !
21 mai 2015
Scrumbie la gratar
Avem prieteni dragi la Galati, care, vizitand Clujul si fiind oaspetii nostri, ne-au omenit cu scrumbie de Dunare,
Azi, i-a venit randul la gratar.
M-am inspirat de pe o postare de pe net, care descria in amanunt reteta.
Asadar, scrumbia crestata des si adanc, data prin sare de muraturi si acoperita cu vin, se lasa la macerat vreo 4 ore. Apoi, se spala.,
Pana aci inspiratia. Apoi.am uns fiecare scrumbie cu ulei, cu pensula si am pus-o in gratarul special de peste. La foc moderat, pe gratar, a stat 20 de minute, Cu lamaie stoarsa, a avut un gust exceptionl, oasele s-au macerat si nu le-ai mai simtit.
A fost de nota 10 cu multe stelute. A fost exceptionala , a meritat, multumesc inca o data celor care au adus-o ! Dau o palinca, cu slanina si ceapa rosie in loc , un pranz ardelenesc
02 mai 2015
Tarta cu ganache si marmelada de caise
Pe modelul tartei cu mere, din acelasi aluat fraged, am copt o tarta simpla, ca sa o umplu. De fapt, am experimentat aluatul. Daca tarta cu mere a fost exceptionala, aceasta cu ganache a fost de-a dreptul nemaipomenita . Asadar, am copt tarta timp de 20 de minute, la 190 de grade, dupa care am lasat-o la racit. Separat, am facut crema ganache, la varianta cea mai simpla : 100 de ml de frisca , incalziti pana la temperatura de fierbere, i-am turnat peste 100 de ciocolata neagra rupta in bucatele. A stat asa cam 5 minute, timp in care s-a topit ciocolata, apoi, cu un tel de inox mic, am omogenizt compozitia si am lasat la racit la temeperatura camerei.
Peste tarta coapta am pus un strat generos de marmelada de caise acrisoara, am turnat crema ganache,pe margine am presarat bucatele de alune caramelizate, ca sa intareasca marginea, sa nu curga ciocolata si , cu un pos de hartie, am facut pe deasupra un grilaj tot de marmelada de caise.
A stat asa la frigider 2 ore dupa care am taiat-o.
Concluzia :aluatul foarte fraged si crocant, si-a pastrat forma foarte bine iar marmelada acrisoara de caise s-a combinat perfect cu gustul de ciocolata. Merita facute minitarte individuale, reteta este foarte reusita. Gustul bate aspectul, asa ca, desi aspectul mai lasa de dorit, gustul este desavarsit.
01 mai 2015
Tarta cu mere
Din categoria bunatati exceptionale, azi am facut o tarta cu mere, cu un aluat fraged, deosebit ca si gust si consistenta.
Aluatul, simplu : 225 grame de unt rece , 60 ml de apa rece, 45 ml de ulei, 310 grame faina alba, 1 lingura de zahar, 1 lingurita de sare, 10 ml de otet, Se amesteca faina cu sarea si zaharul, se pune uleiul si se omogenizeaza, se adauga untul rece taiat bucatele si apa rece si se amesteca cu mixerul pana ce se incorporeaza faina in unt si arata ca niste frecatei (fulgi) infainati bine.
Se aranjeaza aluatul pe o bucata de folie alimentara, se impacheteaza si se da pentru doua ore la frigider.
Separat, 5 mere mari, curatate de coaja, se taie felii subtiri, si se pun intr-o tigaie, impreuna cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de unt. Se presara si scortisoara macinata si se lasa la calit pentru 10 minute, pana ce nu mai este lichid .
Aluatul rece se intinde cu sucitorul in foaie subtire , cam de jumatate de centimetru si se pune intr-o tava rotunda, care inainte a fost tapetata cu putina faina. Se aseaza in tava, marginile in exces se baga inapoi si se modeleaza cu degetele marginea de sus, ca sa aiba tinuta tarta.
Peste aluatul de tarta se aseaza un strat de tarate de ovaz, care vor absorbi surplusul de lichid si nu se va incruzi aluatul.
Se pune umplutura de mere (rece ) si se niveleaza iar peste ea se face grilaj de aluat, pe care il ungem cu un galbenus de ou.
Tarta se da la cuptor , la 175 de grade, pentru 40 de minute.
Iese foarte usor din forma si se pune pe un gratar la racit.Este absolut delicioasa, merita sa o faceti, familia va fi incantata !
19 aprilie 2015
Pizza cu sunca si rosii uscate
Daca este sambata, atunci este zi de mancat pe pofte si, in sambata asta,pofta s-a numit pizza.
Dar nu orice fel, ci din aia cu sunca, cu rosii uscate in ulei de masline, cu de toate, din belsug.
Nu am vrut sa las cuptorul sa se odihneasca prea mult dupa sarbatori, si, daca tot a fost de framantat, atunci sa fie 1 kg de faina , sa punem doua tavi deodata, ca vedem ce iese de aici. Si a iesit . O pizza uriasa, cu margini de aluat crocant umplut, cu miez de branza si, vreo cateva portofele cu magiun de prune si vreo cateva chifle rasucite.
Deci, 1 kg de faina alba(aici am folosit jumatate de kilogram de faina pentru retese si o jumate de kilogram de faina alba primita de la tara ),2 lingurite de sare fina, 60 de grame de drojdie, 1 lingurita de zahar, apa calda (cam 700 ml ) si 4 linguri mari cu ulei de masline.
Am frecat drojdia cu zaharul, am amestecat cu apa calduta si am pus peste faina in care deja am pus sarea. Am omogenizat bine, s-a incorporat toata faina si am scos aluatul pe tejghea, peste uleiul intins. Am framantat aluatul doar atat cat sa incorporeze tot uleiul de pe tejghea. Framantatul este de fapt impaturitul aluatului, ca sa incorporeze aer si sa cresca frumos. NU dureaza mai mult de 5 minute. Se pune in vas, se cresteaza o cruce adanca pe mijlocul bilei de aluat(ca sa aiba aluatul loc pe unde sa creasca frumos) si l-am pus , pentru 20 de minute , in cuptorul cu microunde, nepornit. Foarte frumos creste, pnetru ca este ferit total de curentii de aer.
Apoi am trecut la confectionarea buntatilor.
O bucata de aluat am facut-o foaie si am pus-o in tava, peste hartia de copt. Alta bucata am intins-o cu sucitorul pe lungime , i-am pus branza Focsani pe mijloc si am rulat-o strans, apoi am pus-o peste marginile foii de aluat din tava . Cam 200 de grame de ketchup de casa , amestecat cu 200 de grame de sos de rosii cu ciuperci, le-am intins peste aluat , apoi am pus branza Focsani din abundenta, sunca de Praga taiata marunt, ciuperci, masline fara samburi (taiate), cateva felii de carnat de casa, boabe de porumb dulce si, peste toate astea, rosii uscate din borcanul cu ulei de masline si oregano.
A stat la cuptor vreme de 40 de minute, timp in care s-a rumenit foarte frumos coronita de aluat de pe margine, umplutura s-a copt bine iar rosiile uscate au devenit atat de gustoase si de savuroase incat cu siguranta voi pune in vara asta mult mai multe rosii uscate la borcan.
Din aluatul ramas, am facut portofele cu magiun , pe care le-am uns cu ou pe deasupra , sa aiba fata
si niste chifle rasucite, aratoase , gustoase si simple !
12 aprilie 2015
06 aprilie 2015
CIORBA DE BURTA
Ciorba de burta este de regula o ciorba de sarbatoare sau mai bine zis, destul de rar facuta.
O fac in 2 etape : prima etapa o constituie fiertul zarzavatului ( morcov, patrunjel, ceapa si cartofi) impreuna cu un os de vita .Se pune sare , piper si un varf de cutit de turmeric la fiert, ca sa fie gustoase legumele pe care le folosesc ulterior la o salata boeuf sau la chiftele din legume . Ideal este sa se fiarba in oala cu presiune, ca sa iasa gustul ala grozav de os fiert.
Dupa ce au fiert, incepe a doua etapa , astfel incat le strecor si in zeama ramasa pun la fiert burta (este prefiarta, taiata in bucatele ). Cand este fiarta,pun in oala otet , zeama de lamaie si ardei iute dupa gust si las sa mai dea un clocot bun. Abia acum incepe partea de gust, adica dresul ciorbei: intr- o oala bat bine 3 galbenusuri impreuna cu 300 g smantana (asta poate fi inlocuita cu iaurt cremos ) , o jumatate de pahar de apa rece, usturoi tocat si maruntit fin, fin si incep, cu polonicul , sa pun incet ciorba clocotita peste dresura, pana ajunge sa fie toata clocotita si apoi rastorn totul inapoi in oala, tot asa, cu plonicul. Asa nu se va taia dresura si ciorba va avea un aspect cremos. Separat, am ras un morcov si l-am incins intr-o tigaita, impreuna cu 2 linguri de ulei pana ce uleiul se coloreaza. Peste morcov se pune un polonic de ciorba fierbinte , ca sa se dilueze si apoi se strecoara zeama in ciorba. Va avea o culoare aurie, splendida, ajutata si de turmericul pus la inceput.
Se da jos de pe foc si se aromeaza cu leustean verde tocat marunt, se acopera si se lasa asa 15 minute, ca sa ia gustul leusteanului. La noi in casa despre leustean se spune ca este buruiana care miroase a ciorba de burta si este foarte, foarte folosit.
O fac in 2 etape : prima etapa o constituie fiertul zarzavatului ( morcov, patrunjel, ceapa si cartofi) impreuna cu un os de vita .Se pune sare , piper si un varf de cutit de turmeric la fiert, ca sa fie gustoase legumele pe care le folosesc ulterior la o salata boeuf sau la chiftele din legume . Ideal este sa se fiarba in oala cu presiune, ca sa iasa gustul ala grozav de os fiert.
Dupa ce au fiert, incepe a doua etapa , astfel incat le strecor si in zeama ramasa pun la fiert burta (este prefiarta, taiata in bucatele ). Cand este fiarta,pun in oala otet , zeama de lamaie si ardei iute dupa gust si las sa mai dea un clocot bun. Abia acum incepe partea de gust, adica dresul ciorbei: intr- o oala bat bine 3 galbenusuri impreuna cu 300 g smantana (asta poate fi inlocuita cu iaurt cremos ) , o jumatate de pahar de apa rece, usturoi tocat si maruntit fin, fin si incep, cu polonicul , sa pun incet ciorba clocotita peste dresura, pana ajunge sa fie toata clocotita si apoi rastorn totul inapoi in oala, tot asa, cu plonicul. Asa nu se va taia dresura si ciorba va avea un aspect cremos. Separat, am ras un morcov si l-am incins intr-o tigaita, impreuna cu 2 linguri de ulei pana ce uleiul se coloreaza. Peste morcov se pune un polonic de ciorba fierbinte , ca sa se dilueze si apoi se strecoara zeama in ciorba. Va avea o culoare aurie, splendida, ajutata si de turmericul pus la inceput.
Se da jos de pe foc si se aromeaza cu leustean verde tocat marunt, se acopera si se lasa asa 15 minute, ca sa ia gustul leusteanului. La noi in casa despre leustean se spune ca este buruiana care miroase a ciorba de burta si este foarte, foarte folosit.
01 aprilie 2015
Hering (baby hering) marinat cu ceapa rosie
De multa vreme ma batea gandul sa fac si niste baby hering marinat, ca tare bine arata in galantar la supermarket. Pe modelul macroului pe care il avem in permanenta in frigider si care este minunat, am curatat pestele, l-am spalat bine, l-am taiat bucati si l-am zvantat intr-un prosop .De data asta am facut cu ceapa rosie si nu pot sa spun ca nu imi place cum a iesit, a colorat foarte fain carnea pestelui in roz. Ceapa rosie la vremea asta este dulce si moale si incepe sa cam incolteasca in pivnita , asa ca trebuie folosita iar cea care face deja mustati, pusa in gradina pentru ceapa verde.
Asadar, intr-o cutie am pus un rand de ceapa rosie taiata subtire, apoi unul de peste, iar ceapa, iar peste si deasupra ceapa.
Separat, am facut marinata: 1 pahar otet, 2 pahare apa, o lingurita plina de sare, boabe de piper si 3 foi de dafin. Toate au dat un clocot iar cand s-a racit, am turnat-o peste ceapa si peste. A stat la frigider, inchisa ermetic, 4 zile si dupa aceea a fost buna de mancat. Diferenta intre macrou si baby hering este ca la cel din urma carnea s-a marinat mult mai bine, are alt gust, tot foarte bun, dar, este altceva .
Abonați-vă la:
Postări (Atom)