Ciorba de burta este de regula o ciorba de sarbatoare sau mai bine zis, destul de rar facuta.
O fac in 2 etape : prima etapa o constituie fiertul zarzavatului ( morcov, patrunjel, ceapa si cartofi) impreuna cu un os de vita .Se pune sare , piper si un varf de cutit de turmeric la fiert, ca sa fie gustoase legumele pe care le folosesc ulterior la o salata boeuf sau la chiftele din legume . Ideal este sa se fiarba in oala cu presiune, ca sa iasa gustul ala grozav de os fiert.
Dupa ce au fiert, incepe a doua etapa , astfel incat le strecor si in zeama ramasa pun la fiert burta (este prefiarta, taiata in bucatele ). Cand este fiarta,pun in oala otet , zeama de lamaie si ardei iute dupa gust si las sa mai dea un clocot bun. Abia acum incepe partea de gust, adica dresul ciorbei: intr- o oala bat bine 3 galbenusuri impreuna cu 300 g smantana (asta poate fi inlocuita cu iaurt cremos ) , o jumatate de pahar de apa rece, usturoi tocat si maruntit fin, fin si incep, cu polonicul , sa pun incet ciorba clocotita peste dresura, pana ajunge sa fie toata clocotita si apoi rastorn totul inapoi in oala, tot asa, cu plonicul. Asa nu se va taia dresura si ciorba va avea un aspect cremos. Separat, am ras un morcov si l-am incins intr-o tigaita, impreuna cu 2 linguri de ulei pana ce uleiul se coloreaza. Peste morcov se pune un polonic de ciorba fierbinte , ca sa se dilueze si apoi se strecoara zeama in ciorba. Va avea o culoare aurie, splendida, ajutata si de turmericul pus la inceput.
Se da jos de pe foc si se aromeaza cu leustean verde tocat marunt, se acopera si se lasa asa 15 minute, ca sa ia gustul leusteanului. La noi in casa despre leustean se spune ca este buruiana care miroase a ciorba de burta si este foarte, foarte folosit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu