duminică, 19 aprilie 2015

Pizza cu sunca si rosii uscate



Daca este sambata, atunci este zi de mancat pe pofte si, in sambata asta,pofta s-a numit pizza. 
Dar nu orice fel, ci din aia cu sunca, cu rosii uscate in ulei de masline, cu de toate, din belsug. 
Nu am vrut sa las cuptorul sa se odihneasca prea mult dupa sarbatori, si, daca tot a fost de framantat, atunci sa fie 1 kg de faina , sa punem doua tavi deodata, ca vedem ce iese de aici. Si a iesit . O pizza uriasa, cu margini de aluat crocant umplut, cu miez de branza  si, vreo cateva portofele cu magiun de prune si vreo cateva chifle rasucite.
Deci, 1 kg de faina alba(aici am folosit jumatate de kilogram de faina  pentru retese si o jumate de kilogram de faina alba primita de la tara ),2 lingurite de sare fina,  60 de grame de drojdie, 1 lingurita de zahar, apa calda (cam 700 ml ) si 4 linguri mari cu ulei de masline. 
Am frecat drojdia cu zaharul, am amestecat cu apa calduta  si am pus peste  faina  in care deja am pus sarea. Am omogenizat bine, s-a incorporat  toata faina si am scos aluatul pe tejghea, peste uleiul intins. Am framantat aluatul doar atat cat sa incorporeze tot uleiul de pe tejghea. Framantatul este de fapt impaturitul aluatului, ca sa incorporeze aer si sa cresca frumos. NU dureaza mai mult de 5 minute. Se pune in vas, se cresteaza o cruce adanca pe mijlocul bilei de aluat(ca sa aiba aluatul loc pe unde sa creasca  frumos) si l-am pus , pentru 20 de minute , in cuptorul cu microunde, nepornit. Foarte frumos creste, pnetru ca este ferit total de curentii de aer. 
Apoi am trecut la confectionarea buntatilor. 
O bucata de aluat am facut-o foaie si am pus-o in tava, peste hartia de copt. Alta bucata am intins-o cu sucitorul pe lungime , i-am pus  branza Focsani pe mijloc si am rulat-o strans, apoi am pus-o peste marginile foii de aluat din tava . Cam 200 de grame de ketchup de casa , amestecat cu 200 de grame de sos de rosii cu ciuperci, le-am intins peste aluat  , apoi am pus branza Focsani  din abundenta, sunca de Praga taiata marunt, ciuperci, masline fara samburi (taiate), cateva felii de carnat de casa, boabe de porumb dulce si, peste toate astea, rosii uscate din borcanul cu ulei de masline si oregano. 
A stat la cuptor  vreme de 40 de minute, timp in care s-a rumenit foarte frumos coronita de aluat de pe margine, umplutura s-a copt  bine iar rosiile uscate au devenit atat de  gustoase si de savuroase incat  cu siguranta voi pune in vara asta mult mai multe rosii uscate la borcan. 
Din aluatul ramas, am facut portofele cu magiun , pe care le-am uns cu ou pe deasupra , sa aiba fata

si niste chifle rasucite, aratoase , gustoase si simple !

2 comentarii:

Adina spunea...

Imi plac la nebunie rosiile uscate,le-am combinat cu pasta de naut,aperirtive,dar ce fraiera am fost ca nu m-am gandit si la pizza !
Deliciu tot ce ai pregatit !

Daniela spunea...

Adina, esti o draguta! Anul asta o sa fac mai multe rosii uscate, deja sotul se gandeste cum sa faca o cutie in care sa le uscam lejer, fara sa ajunga ganganiile la ele, sa ajunga numai soarele si atat !