duminică, 14 mai 2017
Spuma de capsuni in cosulet de ciocolata
Pentru ca ne ispiteste mirosul capsunilor din piata, desi nu au gustul de odinioara si nici dulceata, am vrut sa fac ceva cu capsuni. Am ales varianta simpla si comoda,
200 grame de ciocolata neagra am topit la bain-marie si cu o pensula de silicon am uns uniform cu ciocolata interiorul a 8 forme de briose din silicon.Cu putina bunavointa, mai ieseau 2 cosulete, deci se pot lua in calcul 10 cosulete. Le-am pus pe o tava de inox in frigider, cam 15 minute, dupa care le-am scos si am pus si ciocolata ramasa, Au stat la frigider cam 2 ore, astfel ca atunci cand am dat jos formele, au ramas cosuletele de ciocolata intacte.
Separat, am pus 100 ml de apa la fiert cu 4 linguri de zahar si le-am fiert pana ce s-a ingrosat siropul (picatura de sirop se face margea in paharul cu apa rece) si , siropul fierbinte, l-am turnat peste 4 albusuri batute spuma tare la robot. In timpul acesta robotul bate in continuare albusurile, pana ce se racoreste bezeaua .
Capsunile , cam 400 grame , le-am transformat in piure , le-am amestecat cu un pliculet de gelatina dizolvata si le-am adaugat in bezea.
Cu spuma aceasta am umplut cele 8 cosulete si 2 cupe mari de sticla..
Foarte gustoase si aromate, aceste cosulete pot fi un desert simplu si rapid !
sâmbătă, 6 mai 2017
Balmos cu miez de cas
Azi am mancat pe pofta, ardeleneste , balmos cu supa de salata verde. O bunatate .
Pentru balmos am avut 2 litri de jintuiala, la care am mai adaugat 3 linguri cu varf de smantana si 100 g unt, plus 1 lingurita rasa de sare. Cand a dat in clocot, am pus, in ploaie, 500 grame de malai grisat si am amestecat bine, sa nu fie cocoloase.
Am facut intr-o oala de inox cu fund dublu (ideal e un tuci dar al meu a fost emailat si i-a cams sarit smaltul, drept pentru care nu e utilizabil) si, a stat pe foc mic, circa 20 de minute, pana s-a legat bine si se vedeau urmele telului.
Am dat deoparte si am umplut formele de silicon pana la jumatate, am pus o bucata de cas si apoi am adaugat iar balmos, pana la umplerea formelor.
Rasturnate, se pot manca fie simple, cu putin cas razuit deasupra
Noi am ales varianta simpla, alaturi de o farfurie cu supa de salata verde .
Poftiti la masa !
sâmbătă, 22 aprilie 2017
Turte taranesti
Aluatul este unul simplu:
- 1 kilogram de faina se cerne de doua ori.
- 50 grame de drojdie proaspata se freaca cu 1 lingurita de zahar pudra, pana ce se lichefiaza, apoi se amesteca cu 100 ml apa calduta.
- se face o adancitura in aluat si se pune acolo amestecul de drojdie, se presara putina faina si se amesteca. Se acopera ligheanul cu o folie si se lasa sa creasca putin maiaua din mijloc , cam 10 minute .
- se amesteca bine maiaua cu restul fainii, se mai adauga 400 ml de apa calduta si se amesteca bine
-intr-un pahar, 100 ml de apa calduta se amesteca cu 1 lingurita cu varf de sare si se amesteca totul cu aluatul, pana la omogenizare .
- se framanta aluatul cam 10 minute, cu mainile inmuiate in ulei de floarea soarelui(cam 50 ml in total).
- se inveleste ligheanul cu o folie si se lasa la crescut 30 minute.
-se scoate aluatul crescut si se portioneaza in 8 bucati egale .
-bucatile se aplatizeaza cu mainile si se impatura in 3, dupa care se ruleaza strans, sub forma de rulou.
-se da forma de bila rotunda rulourilor de aluat si , cu un sucitor, se fac turtele
-se unde o folie cu ulei si se pun turtele pe ea si se lasa la crescut vreme de 30 minute
- se infierbanta tigaia, se ia turta crecuta si se pune in tigaia fierbinte si neunsa , cu partea de deasupra in jos.
-se acopera imediat cu capac si se lasa la foc mic pana ce se coace, pe amandoua partile .
Eu am copt la 4 tigai odata, ca sa am spor.
joi, 20 aprilie 2017
Pastrav cu unt si rozmarin
Pentru ca o perioada nu am mancat peste, pur si simplu nu am putut, dupa ce am luat pastrav de la Pastravaria Bologa, am reinceput sa manac peste, in toate felurile pregatit . Azi, pastrav cu unt si rozmarin la cuptor, pe pat de legume.
Simplu si gustos : pestele curatat, sarat si condimentat cu piper, interior si exterior, asezat pe pat de legume (patrunjel, morcovi , cartofi si ceapa).
se umple cu bucatele de unt, felii de lamaie si ramuri de rozmarin. Se da la cuptor pentru 30 minute, la foc mijlociu.
Mai simplu si usor de facut nu se poate. A iesit delicios, rozmarinul si untul si-au facut treaba, au aromat grozav pestele si legumele.
Daca sunteti la dieta si nu vreti unt, merge doar stropit cu ulei de masline, va fi si asa foarte gustos .
miercuri, 5 aprilie 2017
Clatite cu spanac, umplute cu crema de branza
Pentru ca este vremea spanacului si musai sa fie pregatit cat este fraged, astazi am cules o portie generoasa si am facut o portie generoasa de bautura in blender (spanac si apa plata ), am pus la congelator in forme de briose, dupa ce a fost macinat tot in blender , cu foarte putina apa si, la sfarsit, clatite.
Dupa ce spanacul se marunteste foarte bine in blender, cu putina apa minerala, se adauga 2 oua, sare , lapte si faina alba. Toate l-am amestecat in blender, pana la omogenizare. Aluatul trebuie sa aiba consistenta smantanii. Ca si gramaj am folosit 300 grame spanac, 100 ml apa minerala, vreo 300 ml lapte si faina vreo 6 linguri pline.
In tigaie antiaderenta, am facut clatitele . Nu in tigaia subtire de clatite, ci, in tigaie mai groasa, ssa se coaca bine.
Reci, clatitele se ung cu crema de branza (de data asta am facut crema acasa, din telemea rasa si smantana ), se ruleaza si se lasa putin, sa se inmoaie aluatul bine.
Sunt delicioase, sanatoase si binevenite pe masa noastra
miercuri, 29 martie 2017
Spanac cu ardei copti
Este primavara, deja spanacul este numai bun de cules si de mancat.
Azi, o mancare simpla, de spanac cu ardei copti.
Spanacul proaspat cules. se spala bine
O ceapa alba se toaca marunt si se caleste in putin ulei de masline
se adauga spanacul rupt in bucati
se caleste si apoi se toaca(macina ) impreuna cu ceapa
apoi se adauga o cana de bulion
si, la urma, ardeii copti tocmai scosi din congelator
Se potriveste de sare si piper si se lasa pe foc pana ce se evapora tot lichidul. La sfarsit, se adauga 2 catei de usturoi tocati marunt, se acopera si se lasa asa 10 minute.
Poate fi o mancare simpla, gustoasa, cu o felie de paine neagra alaturi sau poate fi o garnitura grozava la o friptura.
Daca este consumata la varianta simpla, se poate razui pe deasupa telemea maturata.
sâmbătă, 31 decembrie 2016
marți, 20 decembrie 2016
Carnati - editia 2016
Pentru ca este iarna, este vremea carnatilor de casa.
Anul acesta nu i-am mai afumat, Incet, incet, metabolismul se schimba si suportam tot mai greu afumatura, drept pentru care am renuntat la ea.
Pentru anul acesta, reteta este aceasta :
- 1 kg carne : 1/3 carne de curcan (piept si pulpa) si 2/3 carne de porc de lucru(are si carne macra, are si grasime)
- 20 g sare
- o capatana de usturoi (cam 7-8 catei )
- 1/2 lingurita boia de ardei afumata
- 2 g piper macinat proaspat
- 30 ml supa de oase
Carnea se toaca prin ciurul mare si se lasa in bucatarie , descoperita, vreme de 1 ceas, ca sa fie usor de framantat.
Separat, usturoiul tocat se pune in blender, odata cu sarea si supa de oase (poate fi inlocuita si cu apa simpla) Se amesteca bine pana ce se face ca o spuma.
Se rastoarna peste carne, se presara piperul si boiaua afumata si se incepe framantarea , pana la omogenizare completa.
Se face testul tigaii ( putina compozitie se prajeste intr-o tigaie sub forma de chiftea ) si, daca totul corespunde gustului , se trece la umplerea matelor ( de oaie, de porc, dupa preferinta si timp disponibil ).
Carnatii facuti se pun la uscat, pe un suport, la loc rece si aerisit si se lasa asa 2 zile, avand grija su fie aranjati individual, sa nu se suprapuna unul peste altul.
Se lasa asa 2 zile, dupa care se aduna .
Anul acesta i-am impartit in 3 : 1/3 parte congelati cruzi, pentru gratar, 1/3 fierti in abur si ulterior prajiti si 1/3 prajiti clasic ( un clocot si apoi prajiti).
Cei fierti in abur sunt interesanti, in sensul ca s-a scurs grasimea din ei si astfel au devenit extrem de dietetici.
Astfel, am luat o oala mare, pe fundul careia am pus un inel de la o forma de tort, ca si suport. Am pus doua cani de apa pe fundul oalei. Peste inelul de metal, am pus gratar de inox, pe care am aranjat carnatii pe un singur rand, apoi alt gratar cu carnati si tot asa, vreo 4 randuri.
Pe marginea oalei am pus panza de bumbac, asa, ca o garnitura, am pus capacul si am ermetizat cu folie alimentara . A iesit ca o oala cu presiune .
Am pus la foc mic, vreme de 30 de minute din momentul in care fierbe apa.
I-am scos si i-am prajit, asa, fierbinti, in untura, cam 2 minute, dupa care i-am scos pe prosope de hartie, pentru a absorbi grasimea. Reci au fost pusi in pungi, etichetati si congelati.
sâmbătă, 3 decembrie 2016
Cuiburi de cartofi cu miez iute
Pentru ca am primit cartofi de la tara, cu gust adevarat, am facut un piure obisnuit , cu lapte , unt si sare. A fost cam mult, asa ca a ramas o portie si pentru reciclat.
Peste cartofii reci, am pus 2 oua si am omogenizat ,am pus totul intr-un pos cu un dui in forma de stea si am facut rondele inalte pe hartia de copt. Am uns rondelele cu ou si le-am pus la cuptor pentru 15 minute.
Separat, o ceapa mica taiata marunt am calit-o intr-o lingura de ulei si peste ea am pus vreo 10 ciuperci champignon taiate marunt. Am adaugat sare, piper ,boia iute si, la sfarsit, 2 linguri de ketchup facut in casa. Am dat la rece si apoi am amestecat cu un ou.
Am taiat cateva feliute de carnati prajit.
Am scos tava din cuptor, in mijlocul fiecarei rondele am pus feliuta de carnati si, peste ea, am pus cu lingurita din umplutura de ciuperci. Am mai dat la cuptor pentru alte 15 minute.
Foarte gustoase ,foarte decorative si foarte picante aceste cuiburi. Reciclarea a fost foarte reusita .
sâmbătă, 15 octombrie 2016
Salata de fasole cu porumb si ceapa rosie
Intotdeauna fierb mai multa fasole odata. Pusa la inmuiat de seara, fasolea se scurge de apa, se spala si se pune la fiert in apa rece cu o ceapa, un morcov, un patrunjel, sare, piper si o foaie de dafin. Fasolea este alba, mica, se patrunde pana in mijlocul bobului gustul zarzavatului adaugat.Prima mancare o fac atunci, imediat si a doua mancare o fac peste cateva saptamani. Se pastreaza bine la congelator scursa bine de zeama si pusa in cutie de plastic , inchisa ermetic. Dezghetarea se face treptat, in frigider.
Aceasta este o salata cu fasole de la congelator. Intra in categoria semipreparatelor. Peste fasole, se taie ceapa rosie de apa, se adauga o cutie de porumb, scurs bine,patrunjle verde tocat , se potriveste de sare si piper si se definitiveaza gustul cu ulei de masline si zeama de lamaie . Trebuie sa stea macar vreo 2 ore, ca sa capete gust. Poate fi mancata simpla, de post sau, ca si garnitura la un gratar. Este delicioasa, usor de facut si foarte satioasa.
miercuri, 21 septembrie 2016
Fursecuri cu magiun si nuca
A venit toamna, si, odata cu ea, o bogatie de roade. In categoria bunatatilor, aceste fursecuri (de fapt arata mai mult ca niste painici sau ca niste gogosi umplute ) au un loc aparte. Fragede, gustoase si aromate, sunt tare bune. Reteta nu imi apartine, am gasit-o pe pagina Simonei Callas.
Pentru matrita m-am folosit de un suport din sticla pentru lumanare mare, pentu ca este greu si are stabilitate. Am incercat si cu o forma de minitarta dar, a fost greu de lucrat Am pus o bila de aluat pe care am aranjat-o ca la tarta, pe peretii de sticla, imbracati in folie alimentara .Am pus umplutura , care este simpla : magiun de prune amestecat cu bucati de nuca.Peste umplutura am asezat un capac de aluat, ca sa acopere total umplutura si apoi, cu ajutorul foliei, am scos fursecul din forma si l-am pus in tava , pe foaie de copt.
Este migaloasa manopera, dar, chiar merita. Au crescut frumos, le-am copt la 175 de grade 35 de minute si s-au rumenit bine. Talpa fursecului arata tare bine si arata ca este bine copt,
au iesit multe, adica vreo 30 de bucati, sunt mari (au cam 5 cm diametru la baza ) si o inaltime de circa 2,5 cm.
Le voi repeta, cu siguranta, pentru ca, sunt minunate iar din pivnita nu ne lipseste magiunul si nuca.
duminică, 21 august 2016
Biscuiti cu merisoare pentru copii, fara zahar
O rețetă minunată, ideală pentru copilași, cu o textură minunata si, cu un mare avantaj: nu se sfărâmă, rămân întregi, buni de ronțăit până la ultima bucățică.
Rețeta, cât se poate de simplă:
12 linguri de lapte
12 linguri de unt topit și răcit
2 ouă
1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
100 g merișoare uscate
500 g faină integrală de grâu
Aluatul se face foarte ușor: merișoarele uscate se fac pasta cu ajutorul unui blender si a celor 12 linguri de lapte. Se adaugă untul topit, ouăle, bicarbonatul de sodiu stins cu 1 linguriță zeama de lămâie și, la urmă, faina de grâu integrală.
Iese un aluat omogen, elastic, care se dă la frigider pentru 1 ora, învelit în folie alimentară. După o ora, se scoate de la frigider, se întinde în foaie groasa, asta înseamnă cam 7 mm și se decupează cu o formă metalică. Se coc la cuptor, pe foaie de copt, circa 30 minute la 175 de grade. Se păstrează minunat, la rece.
Nu sunt foarte dulci, nu sunt sfărâmicioși, deci, acești biscuiți sunt o alternativă minunată la produsele din magazine.
marți, 26 iulie 2016
Saramura de pui
Pentru ca este vara si este abundenta de legume proaspete, o saramura cu ciocanele de pui reprezinta o tentatie grozav de gustoasa.
Asadar, 6 ciocanele de pui, fara piele, le-am pus pe grill si le-am tinut pana ce s-au rumenit frumos pe toate partile.
Separat, pe o tabla de inox am copt 6 ardei grasi, 2 cepe curatate , 4 rosii si un ardei iute.
Legumele le-am curatat si le-am tocat cubulete, apoi le-am pus la fiert, cu 1,5 l apa. Am mai adaugat sare, piper, o crenguta de cimbru si o foaie de dafin. Cand a dat in fiert, am pus ciocanelele de pui si am lasat la fiert domol, inabusit, cam 30 de minute. Depinde ce fel de pui este, la puiul de tara este nevoie de mai mult timp.
La sfarsit, dupa ce am luat de pe foc, am pus 3 catei de usturoi tocat marunt impreuna cu cateva fire de patrunjel verde.Am lasat vasul acoperit sa se odihneasca mancarea pret de 10 minute.
A iesit o mancare delicioasa, cu gust de vara. Alaturi merge minunat o mamaliga molcuta.
joi, 2 iunie 2016
Pogacele fragede cu unt si cascaval
Nu imi apartine reteta, am primit-o de la o doamna deosebita, doamna Lidia, care m-a asigurat de bunatatea si fragezimea lor. Chiar asa este, sunt exceptionale, spornice, o portie inseamna doua tavi mari de aragaz, cam 100 de bucati.
Asadar, ingredientele sunt acestea :
- 500 grame faina
- 250 grame unt
- 2 galbenusuri
- 200 g smantana
- 2 lingurite sare (reteta originala e cu 3 lingurite )
- 20 grame drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- 100 cascaval razuit
- 1 varf de cutit de turmeric (asta doar pentru o culoare deosebita).
Se prepara aluatul astfel : faina se amesteca bine cu untul, se pune sarea, galbenusurile , zaharul, cascavalul razuit si , la urma se pune smantana in care s-a dizolvat drojdia. Aluatul se omogenizeaza si se pune la frigider peste noapte, invelit in folie.
A doua zi, se intinde in foaie subtire de 0,5 cm si se taie cu forma de pogacele. Se coc la 180 de grade, timp de 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Cresc foarte frumos la copt si nu le-am uns cu nimic pe deasupra.
Sunt delicioase, fragede si merg de minune langa un pahar de bere sau de vin .
sâmbătă, 14 mai 2016
Chiftele in sos de rosii cu busuioc si oregano
Uneori, gatesc mai mult decat trebuie, asa ca, mai congelez din mancaruri. Asa este si povestea chiftelelor congelate, care au constituit
baza mancarii de astazi, un sos excelent.
Asadar, 3 cepe albe le-am taiat marunt si le-am calit usor in ulei de floarea soarelui.
Peste ceapa am rasturnat un borcan de rosii cherry in sos tomat, pus in pivnita in august, cand gemeau tufele de rosii sub greutatea rodului. Au stat rosiile astea impecabil,dupa reteta aceasta cand desfaci borcanul. juri ca sunt atunci culese. Toate bio, au fost conservate natural.
am portivit de sare, piper, busuioc macinat si oregano, apoi am pus chiftelele congelate
si le-am lasat sa dea un clocot
Apoi am rasturnat totul intr-un vas termorezistent
si am dat la cuptor pentru 30 de minute.
A iesit o bunatate, un sos exceptional la gust iar chiftelele s-au imbibat de dulceata rosiilor si au fost savuroase. Langa mancarea asta minunata, au mers ridichile momentului, albe si mov, gustoase si crocante.
Poftiti la masa !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)