In fiecare an, in luna mai este vremea pentru crema Focsani. Aceasta este o branza exceptional de cremoasa, untoasa, buna pentru uns pe paine, pentru clatite, pentru mamaliga cu branza,pentru pizza, pentru paste si gata : buna pentru orice vrei sa gatesti cu o branza adevarata .Anul acesta nu am mai cumparat gata facuta, ne-am facut-o noi , acasa, si zau ca nu imi pare rau ca am avut curaj.
Asadar, sa incepem cu inceputul : am cumparat un cas de oaie de zece kilograme , extraordinar de gustos si bun .L-am taiat in felii mari si apoi in felii mici, cam de 1 cm grosime, ca pentru cas pane
Uitati-va bine la dimensiunea gaurilor, ca este importanta ..
Apoi, bucatile taiate le-am pus in lighean ( de fapt am impartit bucatile in 4 lighene ) si le-am acoperit cu apa rece.
Le-am tinut asa 5 ore, dupa care am scurs apa ( este verde, la propriu ) La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apa rece proaspata si am mai lasat 5 ore. La capatul a 5 ore, am schimbat iar apa, dar de data asta am adaugat in apa rece proaspata si sarea si am tinut inca 5 ore. Deci, sa recapitalam : casul sta in apa rece timp de 15 ore.
Calculam acum sarea : 3% din cantitatea de cas, astfel, la 10 kg de cas, am pus 300 grame de sare
pe care macinat-o si am impartit-o in 2 : 150 de grame am pus in apa a treia si celelalte 150 grame le-am tinut deoparte.
Sa continuam : dupa cele 15 ore de stat in apa rece, se scoate casul pe o sita acoperita cu tifon sau prosop de bumbac (aici vedeti gaurile casului, expandate de data acesta )
se acopera cu prosoape de bumbac si asa se lasa peste noapte (adica vreo zece ore )
Dimineata, voiosi si cu putere, purcedem la alta etapa : macinatul prin masina de carne, cu sita deasa
si uite asa iese o pasta omogena de branza.
Acum este momentul pentru a doua tura de sare, va amintiti, cele 150 grame ramase, care se vor amesteca si topi prin framantare .
aranjarea lor in forma dreptunghiulara, corecta si ordonata
si gata, la lada frigorifica, la congelare rapida pentru 24 de ore.
Toata iarna va fi o luna mai continua la voi in bucatarie cu aceasta branza delicioasa.
Aaaa, sa nu uit : se mai preteaza aceasta branza la inceput de pranz de sarbatoare,gogoloaie, alaturi de o palinca de prune margelata , taman atunci scoasa din congelator
Poza este exemplificatoare pentru cine doreste sa incerce !!!