24 mai 2014

Cremă Focșani - pentru cunoscători sau brânză frământată din caș de oaie (un alt mod de preparare)



Această cremă Focșani  este o brânză excepțional de cremoasă, untoasă, bună pentru uns pe pâine, pentru clătite, pentru mămăligă cu brânză, pentru pizza, pentru paste și gata: bună pentru orice vrei să gătești cu o brânză adevărată. Anul acesta nu am mai cumpărat-o gata făcută, ne-am făcut-o noi, acasă, și zău că nu îmi pare rău că am avut curaj.

Așadar, să începem cu începutul: am cumpărat un caș de oaie de zece kilograme, extraordinar de gustos și bun. L-am tăiat în felii mari și apoi în felii mici, cam de 1 cm grosime, ca pentru caș pane.



Uitați-vă bine la dimensiunea găurilor, că este importantă.


Apoi, bucățile tăiate le-am pus în lighean (de fapt, am împărțit bucățile în 4 vase) și le-am acoperit cu apă rece.

Le-am ținut așa 5 ore, după care am scurs apa (care este verde, la propriu). La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apă rece proaspătă, și am mai lăsat 5 ore. La capătul celor 5 ore, am schimbat din nou apa, dar de data aceasta am adăugat în apa rece și sare și am ținut încă 5 ore. Deci, să recapitulăm: cașul stă în apă rece timp de 15 ore.

Acum calculăm sarea: 3% din cantitatea de caș. Astfel, la 10 kg de caș, am pus 300 de grame de sare, pe care am măcinat-o și am împărțit-o în două: 150 de grame am pus în a treia apă, iar celelalte 150 de grame le-am ținut deoparte.


Să continuăm: după cele 15 ore de stat în apă rece, scoatem cașul pe o sită acoperită cu tifon sau un prosop de bumbac (aici se văd găurile cașului, expandate de data aceasta).


Se acoperă cu prosoape de bumbac și se lasă așa peste noapte (adică vreo zece ore).

Dimineața, voioși și cu putere, purcedem la altă etapă: măcinatul prin mașina de carne, cu sita deasă, și astfel iese o pastă omogenă de brânză.



Acum este momentul pentru a doua tură de sare, vă amintiți, cele 150 de grame rămase, care se vor amesteca și topi prin frământare.


Și gata, sunteți la finalul muncii voastre brute. Acum treceți la partea interesantă: punerea brânzei în pungi de 400 de grame, aranjarea lor într-o formă dreptunghiulară, corectă și ordonată,




 și gata! La lada frigorifică, la congelare rapidă pentru 24 de ore.
Poza este exemplificatoare pentru cine dorește sa încerce !!!

14 comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

Pina primesc eu casul, ia unge te rog un colt de pita cu crema Focsani, sa o degust cu niste ridichi din gradina !!!
Numai cine nu a mancat nu stie ce este crema Focsani !
Te tzuc vecinico ! Multzam fain !

Daniela spunea...

Sidy, acusica scot pita din cuptor si fac ce ai zis, ca nu vreau sa te superi !
Te pup si eu cu drag !

Mari spunea...

Eu chiar nu stiu cum e. Dar am speranta sa o gust vara asta daca nu ai alt program si tragi o fuga pana la Alba Iulia. Daca nu sa nu-ti fie de mirare ca vin eu la tine!

Daniela spunea...

Mariana, speram sa ne vedem la Alba Iulia !

In bucatarie la Sidy spunea...

Am primit CASUL !!!!
Sti ce fac azi....ureaza-i succes.
Te tzuc cu drag si multzam fain de reteta !

Daniela spunea...

Sa traiesti, vecinica si sa ai spor! Te pup si astept sa imi spui cum ti-a iesit !!!

ReteteAngela spunea...

Cred ca am sa incerc reteta!

Daniela spunea...

Ideal este sa incerci o cantitate mica,pentru consum imediat, sa vezi daca iti place si abia apoi sa hotarasti pe mai departe . Mult succes si spor !

dia_diana58 spunea...

Nu stiam ca asa se numeste aceasta branza ... asa ceva gaseam in comertul socialist acum 35 de ani ... :) Si mie imi place casul de mai pus la congelator , doar ca eu adaug la un cas de 10 kg si 2-3 pachete de unt . Nu tin casul in apa , doar il trec prin masina de tocat , il sarez , si-l framant impreuna cu untul ... dar mi se pare mult prea gras , asa c-am renuntat la unt .
Reteta ta este criminala , o voi pune in practica la casul de octombrie , care cica-i la fel de bun ca cel de mai .
Multumesc ptr reteteta , moldoveanca draga !

Daniela spunea...

Diana, daca faci dupa aceasta reteta, nu mai ai nevoie de unt. Dupa ce scoti casul din apa si il lasi la zvantat, la macinare deja branza devine untoasa, amplificata fiind omogenitatea in momentul in care pui sarea si incepi sa framanti. Chiar nu ai nevoie de unt, ea este ca o crema, nu mai are nevoie de adaosuri. Cu cat e mai gras casul , cu atat branza este mai untoasa, in varianta asta facuta. Iti doresc spor la lucru si sa imi spui daca ti-a iesit si, cel mai important, daca ti-a placut !!!

Doar eu spunea...

Buna daca folosesc aceasta reteta la un cas cumparat in aceasta perioada iese la fel de bun sau doar cu cel din mai?Sau daca cumva e amestec casul de oaie e in amestec cu cas de vaca are rost sa incerc reteta?multumesc

Daniela spunea...

Doar eu,
crema Focsani se poate face oricand. Ideea este ca in mai iese un pic mai dietetica. Dupa luna mai , iese mai grasa crema, deci, mai untoasa si mai buna. Poti incerca reteta cu 1 kg de cas, vezi cum iese si daca iti place. Iese buna crema si cu cas din lapte de vaca amestecat cu oaie. Prietena mea face din lapte de capra, deci, se preteaza la orice fel de cas acesta crema Focsani. Astept sa imi spui cum ti-a iesit si daca ti-a placut! Spor la treaba!

br spunea...

Buna seara
Sunt din Focsani :) Casul pe care l ati folosit este un cas dospit, asa cum se conduma in Ardeal. La Focsani si in general in zona Vrancea casul nu se dospeste chiar este preferat cat de proaspa se poate, "sa scartaie in dinti" asa ese vorba pe aici. De aceea crema de Focsani, la Focsani, se face din cas proaspat.Reteta difera cumva, dar asta este secret de fabricatie :)
Va multumesc

Daniela spunea...

Aceasta este una dintre rețetele cremei Focșani. Dacă dumneavoastră cunoașteți o altă rețetă, mai aproape de cea originală, aș fi onorată să o aflu, asta în cazul în care nu reprezintă un secret excepțional, a cărui divulgare să vă creeze prejudicii foarte mari.
Vă mulțumesc și eu pentru popasul făcut pe blogul meu și mesajul dvs.