sâmbătă, 24 mai 2014

Crema Focsani (pentru cunoscatori )sau branza framantata din cas de oaie (altfel facuta )




In fiecare an, in luna mai este vremea pentru crema Focsani. Aceasta este o branza exceptional de  cremoasa, untoasa, buna pentru uns pe paine, pentru clatite, pentru mamaliga cu branza,pentru pizza, pentru paste si gata : buna pentru orice vrei sa gatesti cu o branza adevarata .Anul acesta nu am mai  cumparat gata facuta, ne-am facut-o noi , acasa, si zau  ca nu imi pare rau ca am avut curaj. 
Asadar, sa incepem cu inceputul :  am cumparat un cas de oaie de zece kilograme , extraordinar de gustos si bun .L-am taiat  in felii mari si apoi in felii mici, cam de 1 cm  grosime, ca  pentru cas pane 


Uitati-va bine la dimensiunea gaurilor, ca este importanta ..
Apoi, bucatile taiate le-am pus in lighean ( de fapt am impartit bucatile in 4 lighene ) si le-am acoperit cu apa rece.
Le-am tinut asa  5 ore, dupa  care am scurs apa ( este verde, la propriu )  La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apa rece proaspata si am mai lasat 5 ore. La capatul  a 5 ore, am schimbat iar apa, dar de data asta am adaugat in apa rece proaspata si sarea  si am tinut inca 5 ore. Deci, sa recapitalam : casul sta in apa rece timp de 15 ore. 
Calculam acum sarea : 3% din cantitatea de cas, astfel, la 10 kg de cas, am pus 300 grame de sare 

pe care macinat-o si am impartit-o in 2 : 150 de grame am pus in  apa a treia si celelalte 150 grame le-am tinut deoparte. 
Sa continuam : dupa cele 15 ore de stat in apa rece, se scoate casul pe o sita acoperita cu tifon sau prosop de bumbac (aici vedeti gaurile casului, expandate de data acesta )

se acopera cu prosoape de bumbac   si asa se lasa peste noapte (adica vreo zece ore ) 
Dimineata, voiosi si cu putere, purcedem la alta etapa : macinatul prin masina de carne, cu sita deasa 


si uite asa iese o pasta omogena de branza. 
Acum este momentul pentru a doua tura de sare, va amintiti, cele 150 grame ramase, care se vor  amesteca si topi prin framantare .

Si gata,sunteti la finalul  muncii voastre brute, acum treceti la chestii interesante, punerea branzei in pungi de 400 grame 

aranjarea lor in forma dreptunghiulara, corecta si ordonata 


si gata, la lada frigorifica, la congelare rapida pentru 24 de ore. 
Toata iarna va fi o luna mai continua la voi in bucatarie cu aceasta branza delicioasa. 
Aaaa, sa nu  uit  : se mai preteaza aceasta branza la inceput de pranz de sarbatoare,gogoloaie, alaturi de o palinca de prune margelata , taman atunci  scoasa din congelator 
Poza este exemplificatoare pentru cine doreste sa incerce !!!

luni, 12 mai 2014

Crutoane aromate cu supa crema de legume



Va mai amintiti  baghetele integrale, din aluat neframantat ? Din aceste baghete am facut niste crutoane  exceptionale, taman bune de pus intr-o supa crema de legume  deasa si acrita cu iaurt dietetic. 
Am taiat painea cubulete,le-am pus pe hartie de copt in tava,  am scuturat pensula  cu un  pic  de ulei de masline deasupra lor, am presarat sare, oregano si usturoi granulat si am pus la cuptorul preincalzit  pana ce s-au rumenit putin, pret de 6-7 minute. Nu  arata exceptional dar gustul bate  aspectul, in cazul acesta. 

Au un gust exceptional, usuturoiul si oregano se combina foarte bine.
Pentru  ca sa fie perfect puse in valoare, am pregatit o supa simpla  din legume  (ceapa, ardei gras,morcov, patrunjel,  rosii, conopida si putin usturoi, sare si piper) pe care am dat-o prin blender si apoi am acrit-o cu iaurt dietetic. 
Atat e de buna  combinatia, ca ,daca nu ar fi restrictii la paine, as putea manca de cel putin doua ori pe zi felul acesta de mancare  .

sâmbătă, 3 mai 2014

Pasta de leustean

Deja a crescut leusteanul,musai de cules, ca e prea frumos ! La noi in casa , leusteanul este  definit  ca ''buruiana ce miroase  a ciorba de burta''  asa ca nu putem trai fara aroma aceasta !
Asadar, incepem conservaraia 2014  cu leusteanul . 
Am cules un brat zdravan de leustean 

l-am spalat in cateva ape, scuturat si zvantat si apoi dat prin masina de carne, cu sita medie 
A iesit o pasta destul de zemoasa si am pus-o apoi in  forme de silicon si in forme de cuburi de gheata 
le-am pus la congelator  si au inghetat  foarte fain dar mai fain au iesit din forme. 


Cubuletele scoase din forme, le-am ambalat individual in pungute mici de plastic, sa nu se lipeasca intre ele  si etichetat cu data ambalarii, sa fie folosite corect, primele ....
Cubuletele acestea simple aduc vara si gustul de verde in bucataria noastra, chiar daca afara este vijelie sau ninge linistit!
La fel voi pregati si celelalte verdeturi, ca tare avem nevoie de ele..... Se puteau face cu ulei de masline si sare ,dar, am preferat sa fie simple, sa nu deviem de la gustul lor  autentic ! Daca pui ulei asta insemna ca  faci un adaos de ulei la sfarsitul mancarii iar  sarea si congelatorul nu prea  au multe in comun....

joi, 1 mai 2014

1 mai 2014

Pai daca e vremea de gratare, atunci sa gratarim : 
pulpe de pui superioare
cartofi copti 

paine integrala aromata cu usturoi 

micii obligatorii 
asa, ardeleneste, un pic de slanina fripta

un pahar de bere 
cozonac reciclat, acusica scos din congelator 
si, cersetorul de serviciu


luni, 28 aprilie 2014

Ketchup de casa ,dietetic si picant



Pentru ca asta toamna nu  m-am invrednicit sa fac, am facut acum acest minunat ketchup . Nu ma hotaram dar am vrut sa cumparam ieri o sticla de ketchup si cand am citit eticheta, ne-am luat cu mainile de cap si am renuntat. Prea multe  avea  in compozitie, denumiri de nu le poti pronunta. 
Cum suc de rosii am facut din belsug si ultima  punga cu ardei kapia copti  si congelati striga dupa ajutor, am  ispravit imediat : 2 sticle  de 0,75 l de suc de rosii, 10 ardei kapia copti si macinati, 2 cepe mari albe tocate marunt, 10 catei de usturoi tocati , 1 lingura cu busuioc uscat si macinat, 1 lingurita piper, 1 lingurita de    boia de ardei iute, facuta de mine in casa, 1 lingurita de boia de ardei dulce, 1 lingurita oregano macinat, 2 lingurite sare de mare pentru muraturi, 4 foi de dafin , 50 ml de otet de mere , 1 lingura indulcitor lichid  Clio  si o legatura de frunze de telina. Toate acestea au fiert la foc mic timp de  70 de minute, timp in care s-a evaporat apa si a iesit ca o pasta. Dupa ce a fiert, am dat la o parte si am scos afara buruienile (foile de dafin si telina ) si am trecut pasta prin blender. Apoi, am mai  pus la fier pentru 5 minute, ca sa nu cumva sa aiba alti fermenti din manipulare si blenduire, dupa care am pus pasta, cu ajutorul unei palnii metalice, in sticle infierbantate  in cuptor. Am inchis ermetic sticlele si le-am mai tinut in cuptor, la 100 de grade, inca o jumatate de ora. Dupa ce s-a mai racit putin cuptorul , le-am pus intre paturi   si acolo stau pana ce sa racesc complet. 
Am tot gustat amestecul, are un gust delicios si chiar merita facut, la ideea ca este dietetic si natural, mananci fara a te preocupa de prezenta E-urilor in compozitie. 
Cu siguranta in toamna asta imi fac provizii, voi face si dulce si iute !
Au iesit 4 astfel de sticle , de 300 ml fiecare!

marți, 22 aprilie 2014

Oua rosii , in coaja de ceapa si turmeric


Am vrut anul acesta , neaparat, sa vopsesc ouale  natural, fara sa ma mai gandesc la chimicale. Asadar, am facut totul ca la carte : intr-o cratita de inox am  pus de seara cojile de ceapa (de la vreo 10 cepe, si albe si rosii), plus o ceapa rosie taiata felii, 2 linguri zdravene de turmeric si trei litri de apa. A stat asa, muratoare, vreme de vreo 14 ore. Ouale, spalate si  degresate, le-am pus la fiert in acest amestec, mai pe  fundul cratitei  si le-am acoperit cu foile de ceapa. De la momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat 15 minute. S-au colorat foarte frumos, turmericul a aurit culoarea, a iesit un rosu spre caramiziu si nu s-a spart nici un ou.  Fierbinti, ouale au avut parte de un frecus zdravan cu slanina, asa, ca sa straluceasca si ele putin. 
Va recomand calduros sa adoptati aceasta metoda, este sanatoasa si fara pericole, merita efortul cu prisosinta !

duminică, 20 aprilie 2014

Bunatati de Paste 2014

Dupa o perioada cu multa munca, a venit vremea sa ne bucuram de bunatatile cu care onoram sfanta zi de sarbatoare, asa ca va poftesc , cu drag, sa degustati  o felie de cozonac (anul acesta au iesit absolut minunati, uriasi , pufosi si deliciosi )

si o felie de pasca, la alegere, cu branza dulce

sau cu branza sarata ( de data asta am facut-o in tava dreptunghiulara pentru ca am schimbat cuptorul si tava rotunda mare nu a intrat )

si ceva ciocolatos,  o felie de tortulet cu crema ganache si cu visine 


Pe langa toate astea, un ou rosu, vopsit natural cu coji de ceapa si turmeric,  (au iesit o frumusete , nu s-au spart, nu am mai avut grija chimicalelor).

Sa aveti pofta buna si sarbatori  luminate, pline de caldura sufleteasca !

Hristos a inviat !


marți, 15 aprilie 2014

FRIGARUI CU PIEPT DE PUI


La loc de mare cinste in casa noastra  sunt frigaruile, sunt gustoase,  savuroase, au de toate  , merg si cand avem musafiri, merg si  pentru  un pranz de  duminica,pentru masa de sarbatoare,  merg oricum. 
Pentru  un gratar  plin cu frigarui, sincer  nu le-am numarat niciodata dar intotdeauna  s-a umplut  gratarul, de regula folosesc un  piept de pui  mare sau 2 mai mici, pe care le  tai  in cubulete nu prea mici, cam 2 pe 2 cm. 
Mai am nevoie de  3 cepe rosii  potrivit de mari si pe care le curat , le tai in patru si le desfac in foi ( cam cate 2 odata) . O  bucata de slanina afumata  cam de  250 -300 g o  tai in feliute potrivit de mari, asa , ca sa se plieze egal  pe cubuletul de pui.
De regula , am 3 ardei grasi de diferite culori: galben, rosu si  verde iar  rosiile sunt cherry (cam 500 g ) iar daca e vara atunci  le am in gradina . Daca din intamplare am ciuperci champignon in casa, clar  ca le voi pune si pe acelea, este minunat gustul de ciuperca fripta. 

Intotdeauna respect  niste reguli : incep   si  termin frigaruia cu ceapa, langa carne pun obligatoriu  slanina si celelalte ingrediente le alternez si atunci  arata cam asa: ceapa, rosie, ardei, carne, slanina, ceapa.....si tot asa . La sfarsit  condimentez totul cu sare si piper . 
Gratarul trebuie sa fie incins bine, uns cu putina slanina  si  atunci  imediat ele incep sa sfarie, si sa isi schimbe culoarea, cam in  20 de minute  se rumenesc  si ar trebui sa fie gata .
Recunosc ca nu eu sint  cea care sta la gratar de regula dar invartitul  frigaruilor   cade intotdeauna in sarcina mea   

Gustul  legumelor coapte , alaturi de pieptul de pui si de slanina fripta este  delicios, trebuie si putina paine proaspata pentru ca ele lasa un pic de sos, exceptional de  bun. 

Pofta  buna la frigarui!