duminică, 6 noiembrie 2011

Cartofi in lapte la cuptor

Foarte buni acesti cartofi si foarte usor de facut !
Curatati  curatati si  spalati,  se taie rondele  cam de  jumatate de cm grosime,


 se  condimenteaza ( eu am pus un pic de mirodenia, un pic de piper si un pic de  boia iute)


 dupa care se  aseaza intr-un vas ceramic(uns in prealabil cu unt)


  si se acopera cu lapte


 Se dau la cuptor pentru 40 de minute  iar  cu 10 minute inainte de a fi gata, se razuieste  un picut de cas  de oaie deasupra,


astfel ei se rumenesc foarte , foarte frumos !


Merg perfect ca si garnitura la peste ( gratar) , sau garnitura la snitel de porc cu susan, cu muraturile de rigoare alaturi. 
Cartofii astfel facuti sint  pufosi, au gust minunat de lapte si  usor crocanti deasupra  !

Snitel de porc cu susan


Cind am taiat carnea de tocat pentru sarmalute, nu m-am abtinut si am scos si pentru citeva  snitele , ca tare bine mai arata carnea aceea !
Am batut carnea, am presarat-o cu  sare si piper si am pus-o  la rece pentru 2 ore. 


Am facut un pic de pesmet  proaspat din piine prajita(de la Real) si  am amestecat cu  susan.
Mi-am pregatit si celelalte  ingrediente (ou batut, faina alba amestecata cu putina sare, uleiul pentru incins ) si am pornit la treaba. 


Ordinea e asa: carnea se da prin faina, apoi prin ou, apoi prin pesmetul cu susan si apoi se pune  in uleiul incins, dureaza foarte putin  prajirea, imediat se fac aurii snitelele.




Calde, cu cartofi in lapte si muraturi noi, sint extraordinare, deci, poftiti la masa !!!

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Sarmalute in foi de varza cu ciolan afumat


Nici nu mai stiu de cind nu am mai facut sarmale asa ca m-am gindit sa fac o portie, mai ales ca pina la Craciun e clar ca nu mai fac. 
Am avut  pulpa de porc, foarte frumoasa, pe care am tocat-o prin sita mai mare. 
O ceapa mare, am tocat-o marunt, am calit-o usor in ulei , am pus peste ea o  cana de orez spalat bine, 4 linguri de pasta de gogosari facuta in casa, condimente (sare, piper)  si am dat deoparte sa se raceasca si apoi am amestecat totul cu carnea.  Am potrivit de sare si piper, am pus  un pahar de suc de rosii si aluatul a  devenit molcut, ca sa poata incepe orezul sa se umfle. 



Separat, am oparit varza verde, am curatat-o de cotoare si am pregatit  frunzele pentru impachetat.

Un ciolan afumat , frumos , l-am  taiat  si l-am pregatit pentru pus intre sarmale  pentru gust. 


Am impachetat sarmalele,


le-am cladit in  oala de lut (pe care am lasat-o in apa vreo 15 minute ) ,


am turnat peste ele  1 sticla de  suc de rosii natural, facut in casa, am presarat  marar  si cimbru verde( de la congelator la vremea asta ), am pus resturile de varza  taiata deasupra si am completat cu apa in care am oparit varza. 


Am facut uitata oala pe soba vreme de vreo 4 ore, la foc mic, mic si  au iesit  exceptionale, ti se topesc in gura. 


Cu ardeiul iute alaturi ( care taman acuma se inroseste) , este foarte, foarte buna mincare de wekend , asa ca, poftiti la masa !

vineri, 4 noiembrie 2011

Rulada cu ciocolata si portocale


De vreo trei zile tot ma cant ca imi trebuie ceva cu ciocolata, facut de mine in casa  dar sa aiba si gust de portocale !
M-am hotarat sa fac o rulada  cu crema de ciocolata si portocale si a iesit excelenta, dupa o felie mi s-a implinit pofta( nici macar nu am avut rabdare sa stea la rece suficient de mult, sa se inchege)!
Am facut o foaie de pandispan din 4 oua, 60 g de  faina , coaja rasa de la o portocala si 4 linguri de  de zahar ( am batut albusurile spuma tare cu zahar,  am adaugat  galbenusurile si faina si am  desertat intr-o tava  mare, pe care am tapetat-o cu  hirtie de copt ) . La cuptor a stat 20 de minute  si a fost gata.



Crema am facut-o din 2 oua, amestecate cu  150 g zahar si 2 linguri de suc de portocale , toate batute intr-un lighenas de inox , timp de 10 minute, deasupra unui vas cu apa calda. A iesit ca o smantina  subtire .


Luata de pe aburi, in crema am pus imediat am pus 100 g de cacao neagra   cernuta prin sita inoxidabila , 50 g de ciocolata neagra rasa marunt si am amestecat continuu. Dupa ce s-a mai racit, am incorporat un pachet de 200 mg de unt  si a iesit o crema  foarte aromata .
Am pus crema peste  foaie si am rulat, am taiat in 2 si am  imbracat rulada tot cu crema, peste care am pus ciocolata alba. 








Am dat-o la rece, a iesit absolut  delicioasa si foarte , foarte fina!

joi, 3 noiembrie 2011

Ciorba taraneasca de cartofi cu afumatura si pastai


Mi s-a facut dor de o ciorba  de cartofi !
Am avut si un pic de  afumatura,(ceva coaste  afumate), fasole verde  galbena lata, mazare verde si  stralucitoare asa ca am facut  imediat  o ciorba!
In kukta direct  am calit o ceapa, am pus zarzavatul ( morcov, patrunjel, ardei gras rosu, ardei gras verde, gogosar, rosie , totul la sare deci nu mai punem sare in mincare )) , l-am calit putin, am pus afumatura si am pus o cana de apa. Cind a dat  in clocot, am pus mazarea si fasolea verde congelata  ,cartofii taiati cubulete , am pus capacul la kukta ,am mai pus 2 cani de apa fierbinte, si am fiert jumatate de ora de la primiii aburi.
Dupa ce s-a fiert, am desertat intr-o semioala,am ales afumatura de pe oase, am pus  1 sticla de bulion de 700 ml, a dat un clocot si am pus apoi o mina de fidea subtire. A mai fiert  5 minute, am pus  patrunjel si leustean verde si am  lasat acoperit  cu capac.
A iesit exceptionala la gust, cu ardei iute alaturi!!!

miercuri, 26 octombrie 2011

Aniversare


Tare greu a fost cu gatitul, am fost ocupata dar nu intr-atit incit sa  nu sarbatoresc  cei 30 de ani de cind mi-am intilnit jumatatea!
A fost compromis , pe jumatate preparat de mine, pe jumatate  cumparat, asta pentru ca am ajuns acasa , amindoi, dupa 7 seara !
Nu-i bai, se mai intimpla, vine odata cu vremea !
Am recuperat in bucatarie simbata si atunci, am avut invatacel la prajitura cu mere cu blat de biscuiti!
I-a iesit Iuliei o prajitura draguta, simpla si delicioasa !


Reteta este cea veche :
http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com/2011/02/prajitura-cu-mere-cu-blat-de-biscuiti.html

marți, 25 octombrie 2011

Guguluf cu visine




Pofta de ceva dulce  te face sa te gandesti la  ceva simplu, simplu !

6 oua, 6 linguri de zahar,6 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 400 g visine , 1 varf de cutit praf de copt : albusurile batute spuma, adaugat zaharul, iar batute pana nu mai cad de pe tel, se adauga galbenusurile, prin rasturnare, uleiul si faina.Se desarta in forma , deasupra se pun fructele  trecute prin faina si se da la cuptor pentru 40 de minute, fara a deschide cuptorul  25 de minute !

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Salata de cartofi cu masline si maioneza



Fiind sfarsit de saptamana si frig afara, m-am gindit sa fac o salata de cartofi !

Am fiert in apa cu sare  cartofii spalati bine, cu tot cu coaja, la foc mic, sa se patrunda bine.   Cand au fiert, i-am scurs si i-am curatat fierbinti, i-am taiat cubulete si  am  pus peste ei sare, ulei de masline, otet si ceapa rosie taiata subtire iar apoi i-am acoperit cu capac. Stand astfel acoperiti, au absorbit tot uleiul si  otetul si s-au fragezit extraordinar de  bine. Alaturi am facut o maioneza din 2 galbenusuri crude si 2 galbenusuri  fierte (astea obligatoriu se dau prin sita, devin pufoase si maioneza este  omogena ) , cu 300 ml. ulei  de masline. si zeama de la o lamaie mica. Am mai pus si 2 linguri de mustar .
Am pus maioneza peste  cartofii raciti deja, am adaugat  masline negre si am taiat  albusurile fierte.
Am mai potrivit de sare si am dat la rece. Se mananca rece si, pentru cine doreste, cu castraveti murati alaturi.

miercuri, 12 octombrie 2011

Fasole boabe la congelator



Are alt gust! Clar! Se deosebeste de fasolea boabe uscata si este ideala pentru salate. Acum am  desfacut ultima recolta pe anul acesta  si se congeleaza exact ca si mazarea verde, adica se pune nefiarta in congelator, in pungute de circa 500 g. 




Cind o pregatesc, o pun in apa care clocoteste si o mai fierb cam 40 de minute. Scursa, amestecata cu ceapa  si legume de sezon, cu ulei si otet, iese o salata minunata !

marți, 11 octombrie 2011

Pasta de ardei, gogosari si patrunjel verde

Oricit de multe conserve as pune la borcan, tot ma tenteaza sa mai pun si la congelator !
Ce pui la congelator are gustul intact, cind pui in mincare iarna, are gustul verii! In fiecare an pun gogosari sau ardei tocati la congelator . Anul acesta am amestecat gogosari  rosii  si frumosi cu toti ardeii ce au mai fost in gradina,verzi si proaspeti  iar in plus am pus si patrunjel verde tocat. 
Spalate si curatate, legumele se toaca, se amesteca bine, se pun in pungute cu fermoar iar  iarna, la gatit,  nu se mai dezgheata ci se  pune asa, direct, in mincare.

 Foarte mult folosesc la  pilaful de orez, mincarea de peste si  tocanite. Daca  punguta se lasa citeva secunde sub apa calda, pachetelul  de ardei, inghetat ,va iesi foarte usor,imediat. 

duminică, 9 octombrie 2011

Clatite cu gem de mure



Ieri, fiind simbata, am fost la  spectacolul  de pe  Cluj Arena (am primit  biletele cadou de la copii)  si a fost extraordinar de frumos, mai ales ca  inainte de Scorpions au cintat clujeni  de-ai nostri, cu trupele lor : Semnal M, Voltaj, Pacifica . ... A fost o mare de oameni, 40000  mai exact,  de toate virstele, care au participat activ  la spectacol, a fost o placere , intr-un cuvint.  Nu a fost o mare placere ,in schimb, frigul, care a fost strasnic (comparativ cu  ziua de vineri, cind au fost 24 de grade ), oricum, aseara cind am ajuns acasa  erau 6 grade de toate. 
Ca urmare  a  frigului  inmagazinat, azi am hotarit ca stam toata ziua in casa si ne delectam cu bunatati !!!
Am inceput cu clatite cu brinza Focsani  si am facut si clatite dulci , cu gem de mure (trebuie sa ma credeti pe cuvint ca sint extraordinare ) si cu gem de  visine!




Pe  linga asta, azi am aprins  deja focul in soba, este  cald in casa si eu va poftesc la clatite bune, bune !