sâmbătă, 26 februarie 2011
PLACINTE ARDELENESTI CU BRINZA SARATA, BRINZA DULCE, VARZA SI MERE
Azi e simbata si pentru ca am vrut sa mincam ceva bun, am facut placinte :
Aluatul l-am facut din 1 kg de faina alba trei nule Baneasa cernuta impreuna cu 1 lingurita sare fina, 60 g drojdie proaspata frecata bine cu 1 lingurita de zahar si 700 ml apa calduta (se framinta doar pina ce se omogenizeaza aluatul, nu mai mult) .Apoi 50 ml ulei de masline am pus pe masa si am impaturat aluatul pina ce a absorbit tot uleiul.
L-am dat la crescut la cald, pina ce si-a dublat volumul (aproximativ 15 minute).
Dupa asta l-am scos si l-am impartit in 16 portii egale, pe care le-am asezat pe masa unsa cu ulei si le-am lasat pina ce si-au dublat volumul .
Apoi, pe masa unsa cu ulei, am inceput confectionarea lor, adica am intins aluatul cu miinile pline de ulei, am pus umplutura , am pliat aluatul si am cusut marginile cu virfurile degetelor, totodata si apasind peste placinta, ca sa iasa tot aerul afara.
Pentru copt am o tipsie de fonta groasa , pe care o pun direct pe focul de la aragaz, pun foarte putin ulei si incep sa le coc la foc potrivit, chiar mic, pentru fiecare parte de placinte cam 4-5 minute, pina ce se rumenesc putin.
Nu au nevoie de mai mult timp la copt deoarece foaia este foarte, foarte subtire iar umplutura este semipreparata : varza este calita, merele sint calite cu zahar si scortisoara iar brinza are nevoie de putin timp ca sa se topeasca.
Desi poate parea ca se lucreaza cu mult ulei, vreau sa spun ca pentru 16 placinte folosesc doar 150 ml de ulei, nu mai mult dar il tot intind pe masa si pe miini si de aceea totul pare uleios.
Pofta buna la placinte !
miercuri, 23 februarie 2011
MANCARE DE ARDEI COPTI CU PULPE DE PUI
Cum iarna este lunga, tentatia este sa gatesti cu legume si atunci aceasta mincare este ideala ca fel doi.
O ceapa se undeste in ulei de masline, se adauga pulpele de pui taiate in jumatate, se amesteca pana ce isi schimba culoarea carnea , se adauga sare, piper, boia iute , foi de dafin si o cana de apa. Se lasa sa dea un clocot si apoi se amesteca cu ardeii capia copti si taiati in fasii si cu 4 linguri de de bulion.
Se rastoarna intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru 30 de minute, la foc mare, pana ce scade zeama. Este foarte buna cu mamaliga alaturi dar merge foarte bine si pe pilaf de orez, are un gust deosebit de ardei copti iar carnea de pui , fiarta in sosul ardeilor, este gustoasa si aromata.
O ceapa se undeste in ulei de masline, se adauga pulpele de pui taiate in jumatate, se amesteca pana ce isi schimba culoarea carnea , se adauga sare, piper, boia iute , foi de dafin si o cana de apa. Se lasa sa dea un clocot si apoi se amesteca cu ardeii capia copti si taiati in fasii si cu 4 linguri de de bulion.
Se rastoarna intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru 30 de minute, la foc mare, pana ce scade zeama. Este foarte buna cu mamaliga alaturi dar merge foarte bine si pe pilaf de orez, are un gust deosebit de ardei copti iar carnea de pui , fiarta in sosul ardeilor, este gustoasa si aromata.
marți, 22 februarie 2011
VAFE CU CASCAVAL
Vafele sint excelente ca si gustare , mai ales cind ai musafiri si inca nu sint gata gratarele !
Sint foarte simplu de facut iar pentru asta avem nevoie de 200 g unt topit, 4 oua, sare, 1 lingurita praf de copt, 150 ml bere , 250 g faina si 200 g cascaval ras.
Toate ingredientele se amesteca(in afara de cascaval ) se incalzeste aparatul de vafe si se incepe coacerea lor, nu trebuie sa fie groase pentru ca , se lipesc 2 cite 2, cit sint inca fierbinti, punind cascaval ras intre ele si apoi se presara cascaval ras si pe deasupra. Cascavalul de deasupra se va topi foarte frumos si atunci se pot taia vafele in forma de inimoara, precum se vede in poza.
luni, 21 februarie 2011
PLACINTA CU BRINZA
Placinta cu brinza sarata , facuta in cuptor, este ideala pentru atunci cind nu ai timp mult la dispozitie sau mai bine zis mai vrei sa faci si altceva in timpul acela.
Aluatul este simplu : 12 linguri de faina, sare, drojdie cit o nuca, o lingurita de zahar, apa calda,1 lingura ulei de masline, brinza sarata si ou pentru uns deasupra.
Drojdia, inmuiata cu zahar si un pic de apa calda, se pune peste faina cernuta (cu tot cu sare) , se adauga apa calduta pina ce se obtine un aluat ferm. Uleiul de masline se pune pe masa, se pune aluatul peste el si se impatureste alutaul cu podul palmei pina incorporeaza tot uleiul.
Se da la crescut pina ce isi dubleaza volumul. Apoi, se intinde o foaie, se aseaza in tava cu marginile putin ridicate, se pune brinza si apoi o a doua foaie de aluat, se lipesc marginile , se inteapa cu furculita si se unge cu oul batut.
In cuptor sta cam 40 de minute la foc potrivit, pina ce se rumeneste frumos deasupra. Este buna si calda si rece, simpla sau cu smintina deasupra !
sâmbătă, 19 februarie 2011
PRAJITURA CU CREMA DE CIOCOLATA SI PIERSICI
Aceasta prajitura este deosebita la gust deoarece imbina perfect ciocolata cu piersica din compot si se topeste in gura !
Facem un blat clasic din 8 oua, 8 linguri de zahar , 8 linguri de faina si o lingura de rom : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul si se bat din nou pana se intaresc (nu cade de pe tel ) . Se adauga galbenusurile , se amesteca doar prin rasturnare si apoi se pune faina, la fel, amestecata doar prin rasturnare pana ce se omogenizeaza aluatul.
Se desarta repede in tava tapetata cu hirtie si se da la cuptor pentru 40 minute, la foc potrivit (nu se deschide cuptorul 25 de minute) .Dupa ce e copt, se scoate si se lasa la racit si apoi se taie in 3, cu un cutit bine ascutit.
Separat, 4 galbenusuri se mixeaza cu 200 g zahar intr-o craticioara si se pun deasupra unei alte cratite cu apa clocotita, amestecind continuu pana ce va totul va deveni ca o smantana subtire si omogena (aproximativ. 15 minute).
Atunci se da la o parte si se pune imediat 50 g de cacao de buna calitate, neaparat cernuta prin sita inoxidabila, amestecandu-se mereu si se da la rece. In momentul in care crema s-a racit , se adauga un pachet de unt de 200 g ( la temperatura camerei ) si se amesteca pana ce va fi inglobat complet in crema .
Se da la rece .
Piersicile din compot se scurg si se taie feliute. Blatul taiat se insiropeaza usor cu siropul piersicilor si apoi incepem constructia prajiturii : peste blat se pune un rand de crema(nu gros), se aseaza piersicile si se mai pune un rand de crema, apoi iar blat si crema-piersici- crema urmind ca deasupra sa punem tot crema si nu glazura.
Peste ultimul strat de crema se pune ciocolata alba razuita marunt si bombonele colorate
Prajitura trebuie sa stea cateva ore la rece inainte de a fi servita.
Facem un blat clasic din 8 oua, 8 linguri de zahar , 8 linguri de faina si o lingura de rom : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul si se bat din nou pana se intaresc (nu cade de pe tel ) . Se adauga galbenusurile , se amesteca doar prin rasturnare si apoi se pune faina, la fel, amestecata doar prin rasturnare pana ce se omogenizeaza aluatul.
Se desarta repede in tava tapetata cu hirtie si se da la cuptor pentru 40 minute, la foc potrivit (nu se deschide cuptorul 25 de minute) .Dupa ce e copt, se scoate si se lasa la racit si apoi se taie in 3, cu un cutit bine ascutit.
Separat, 4 galbenusuri se mixeaza cu 200 g zahar intr-o craticioara si se pun deasupra unei alte cratite cu apa clocotita, amestecind continuu pana ce va totul va deveni ca o smantana subtire si omogena (aproximativ. 15 minute).
Atunci se da la o parte si se pune imediat 50 g de cacao de buna calitate, neaparat cernuta prin sita inoxidabila, amestecandu-se mereu si se da la rece. In momentul in care crema s-a racit , se adauga un pachet de unt de 200 g ( la temperatura camerei ) si se amesteca pana ce va fi inglobat complet in crema .
Se da la rece .
Piersicile din compot se scurg si se taie feliute. Blatul taiat se insiropeaza usor cu siropul piersicilor si apoi incepem constructia prajiturii : peste blat se pune un rand de crema(nu gros), se aseaza piersicile si se mai pune un rand de crema, apoi iar blat si crema-piersici- crema urmind ca deasupra sa punem tot crema si nu glazura.
Peste ultimul strat de crema se pune ciocolata alba razuita marunt si bombonele colorate
Prajitura trebuie sa stea cateva ore la rece inainte de a fi servita.
GHIVECI CU DOVLECEI SI PIEPT DE PUI
Este foarte bun, usor de facut si dietetic !
O ceapa taiata marunt se prajeste in ulei de masline, se adauga pieptul de pui taiat cubulete si se amesteca pina ce carnea isi schimba culoarea.Se adauga sare, piper, boia de ardei iute si o cana de apa.
Dupa ce a dat un clocot, se adauga dovleceii taiati cubulete (dovleceii eu ii conserv toamna , doar in apa, in borcan de 1,7 l )si 3 linguri de bulion.
Se adauga o cana de orez spalat bine, se mai fierbe 20 - 25 de minute dupa care se aromeaza cu marar taiat marunt, se ia de pe foc , se pune capacul si se lasa asa 15 minute, timp in care orezul va absorbi toata zeama.
Noi il mincam cu mujdei de usturoi natur , este foarte aromat si gustos !
joi, 17 februarie 2011
SARATELE
Saratelele sunt de obicei mai bune dupa ce stau putin, devin fragede si gustoase, se topesc in gura !
Pentru o portie mare de saratele avem nevoie de 500 grame de faina, 200 g margarina, 2 oua, 100 g smantana groasa, sare si 50 g de cascaval razuit marunt. Toate aceste ingrediente se amesteca pana ce aluatul este omogen si dupa aceea se lasa la rece de seara pana dimineata.
Se intinde foaie de 1/2 cm grosime, se taie cu ruleta zimtata in fisii de circa 8 cm lungime si 1 cm latime,se ung cu ou, se presara sare grunjoasa si cascaval afumat razuit
Se pun in tava de copt pe hartie, distantate , si se coc la foc potrivit 15 minute.
Le rumenesc destul de bine iar cascavalul afumat de deasupra capata o culoare foarte frumoasa .
Pastrate la rece in cutie de carton captusita cu hartie de copt stau chiar si 3 saptamini si sunt excelente ca aperitiv.
marți, 15 februarie 2011
OMLETA CU CIUPERCI SI CARNATI
Aceasta este o omleta de duminica, savuroasa si satioasa !
Cateva bucatele de slanina se prajesc in tigaia incinsa, se adauga carnatii taiati feliute si apoi se adauga ciupercile taiate felii , putina sare si piper, se lasa la inabusit pana nu mai este apa deloc in tigaie si au aspect lucios. Atunci le luam din tigaie si le punem intr-un bol.
Separat, ouale se bat cu sare, piper, o lingura de lapte si una de faina si se rastoarna in tigaia incinsa in care am pus foarte putin ulei. . Peste oua rasturnam in mod egal carnatii,slanina si ciupercile si mai lasam pe foc pana ce omleta a capatat o forma frumoasa si compacta .
Alaturi merge foarte bine o felie de paine de casa,eventual prajita si rosii sau castraveti, dupa dorinta.
Pofta buna sa aveti !
Cateva bucatele de slanina se prajesc in tigaia incinsa, se adauga carnatii taiati feliute si apoi se adauga ciupercile taiate felii , putina sare si piper, se lasa la inabusit pana nu mai este apa deloc in tigaie si au aspect lucios. Atunci le luam din tigaie si le punem intr-un bol.
Separat, ouale se bat cu sare, piper, o lingura de lapte si una de faina si se rastoarna in tigaia incinsa in care am pus foarte putin ulei. . Peste oua rasturnam in mod egal carnatii,slanina si ciupercile si mai lasam pe foc pana ce omleta a capatat o forma frumoasa si compacta .
Alaturi merge foarte bine o felie de paine de casa,eventual prajita si rosii sau castraveti, dupa dorinta.
Pofta buna sa aveti !
luni, 14 februarie 2011
PRAJITURA CU MERE CU BLAT DE BISCUITI
Aceasta este o prajitura simpla, rapida si cu un gust minunat !
Avem nevoie de :
500 g biscuiti simpli
6-7 mere rosii, zemoase si aromate, mari
300 g unt
200 g zahar brun
scortisoara
Biscutii se macina si se amesteca cu 200 g unt topit dar rece , se aseaza in tava si se dau la cuptor pentru 5 minute .
Merele, curatate de coaja, se taie in doua si apoi se taie felii subtiri, ca si ceapa. Se ia jumatatea de mar taiata si se pune direct peste blatul de biscuiti, si tot asa pina se umple blatul. La urma , cu o furculita, le rastorni putin, mai bine zis departezi putin feliile , le rasfiri putin.
Dupa ce sint aranjate, 100 g de unt topit se toarna peste mere, se amesteca zaharul brun cu scortisoara si se presara peste mere.
Se da la cuptor pentru 30 de minute, are un gust inconfundabil, de mar cu biscuiti, cu zaharul caramelizat deasupra.Dupa ce s-a copt, se presara deasupra putin zahar pudra cu vanilie . Este foarte, foarte aspectuoasa !!
Pofta buna !!
Avem nevoie de :
500 g biscuiti simpli
6-7 mere rosii, zemoase si aromate, mari
300 g unt
200 g zahar brun
scortisoara
Biscutii se macina si se amesteca cu 200 g unt topit dar rece , se aseaza in tava si se dau la cuptor pentru 5 minute .
Merele, curatate de coaja, se taie in doua si apoi se taie felii subtiri, ca si ceapa. Se ia jumatatea de mar taiata si se pune direct peste blatul de biscuiti, si tot asa pina se umple blatul. La urma , cu o furculita, le rastorni putin, mai bine zis departezi putin feliile , le rasfiri putin.
Dupa ce sint aranjate, 100 g de unt topit se toarna peste mere, se amesteca zaharul brun cu scortisoara si se presara peste mere.
Se da la cuptor pentru 30 de minute, are un gust inconfundabil, de mar cu biscuiti, cu zaharul caramelizat deasupra.Dupa ce s-a copt, se presara deasupra putin zahar pudra cu vanilie . Este foarte, foarte aspectuoasa !!
Pofta buna !!
duminică, 13 februarie 2011
SALATA DE CASCAVAL CU OUA SI USTUROI
Pentru aceasta salata fierb 6 oua tari si le racesc . Dintr-un galbenus de oua fiert si unul crud, fac o maioneza cu ulei de masline si o condimentez cu usturoi pisat si sarat. Cele 5 oua tari si albusul de la albusul ramas de la al saselea ou le toc maruntel in cubulete.
Imi place cascavalul afumat asa ca o bucata cam de 300 g o dau prin razatoarea de mere.
Pentru a aranja salata, folosesc boluri cu baza mica si incep prin a pune pe fundul bolului un strat de cascaval, apoi unul de ou tocat si peste ele pun un strat de maioneza usturoiata si urmez aceasta ordine pina ce se umple bolul, ultimul strat fiind de maioneza. Se orneaza bolul cu masline, castraveti , ardei gras,rosie, verdeata (ce avem prin casa ) si se da la rece pentru cel putin 2 ore.
Salata asta o fac in special iarna, e gustoasa si satioasa, cu un pic de piine de casa alaturi.
Sa aveti pofta buna !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)