24 mai 2014

Cremă Focșani - pentru cunoscători sau brânză frământată din caș de oaie (un alt mod de preparare)



Această cremă Focșani  este o brânză excepțional de cremoasă, untoasă, bună pentru uns pe pâine, pentru clătite, pentru mămăligă cu brânză, pentru pizza, pentru paste și gata: bună pentru orice vrei să gătești cu o brânză adevărată. Anul acesta nu am mai cumpărat-o gata făcută, ne-am făcut-o noi, acasă, și zău că nu îmi pare rău că am avut curaj.

Așadar, să începem cu începutul: am cumpărat un caș de oaie de zece kilograme, extraordinar de gustos și bun. L-am tăiat în felii mari și apoi în felii mici, cam de 1 cm grosime, ca pentru caș pane.



Uitați-vă bine la dimensiunea găurilor, că este importantă.


Apoi, bucățile tăiate le-am pus în lighean (de fapt, am împărțit bucățile în 4 vase) și le-am acoperit cu apă rece.

Le-am ținut așa 5 ore, după care am scurs apa (care este verde, la propriu). La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apă rece proaspătă, și am mai lăsat 5 ore. La capătul celor 5 ore, am schimbat din nou apa, dar de data aceasta am adăugat în apa rece și sare și am ținut încă 5 ore. Deci, să recapitulăm: cașul stă în apă rece timp de 15 ore.

Acum calculăm sarea: 3% din cantitatea de caș. Astfel, la 10 kg de caș, am pus 300 de grame de sare, pe care am măcinat-o și am împărțit-o în două: 150 de grame am pus în a treia apă, iar celelalte 150 de grame le-am ținut deoparte.


Să continuăm: după cele 15 ore de stat în apă rece, scoatem cașul pe o sită acoperită cu tifon sau un prosop de bumbac (aici se văd găurile cașului, expandate de data aceasta).


Se acoperă cu prosoape de bumbac și se lasă așa peste noapte (adică vreo zece ore).

Dimineața, voioși și cu putere, purcedem la altă etapă: măcinatul prin mașina de carne, cu sita deasă, și astfel iese o pastă omogenă de brânză.



Acum este momentul pentru a doua tură de sare, vă amintiți, cele 150 de grame rămase, care se vor amesteca și topi prin frământare.


Și gata, sunteți la finalul muncii voastre brute. Acum treceți la partea interesantă: punerea brânzei în pungi de 400 de grame, aranjarea lor într-o formă dreptunghiulară, corectă și ordonată,




 și gata! La lada frigorifică, la congelare rapidă pentru 24 de ore.
Poza este exemplificatoare pentru cine dorește sa încerce !!!

12 mai 2014

Crutoane aromate cu supa crema de legume



Va mai amintiti  baghetele integrale, din aluat neframantat ? Din aceste baghete am facut niste crutoane  exceptionale, taman bune de pus intr-o supa crema de legume  deasa si acrita cu iaurt dietetic. 
Am taiat painea cubulete,le-am pus pe hartie de copt in tava,  am scuturat pensula  cu un  pic  de ulei de masline deasupra lor, am presarat sare, oregano si usturoi granulat si am pus la cuptorul preincalzit  pana ce s-au rumenit putin, pret de 6-7 minute. Nu  arata exceptional dar gustul bate  aspectul, in cazul acesta. 

Au un gust exceptional, usuturoiul si oregano se combina foarte bine.
Pentru  ca sa fie perfect puse in valoare, am pregatit o supa simpla  din legume  (ceapa, ardei gras,morcov, patrunjel,  rosii, conopida si putin usturoi, sare si piper) pe care am dat-o prin blender si apoi am acrit-o cu iaurt dietetic. 
Atat e de buna  combinatia, ca ,daca nu ar fi restrictii la paine, as putea manca de cel putin doua ori pe zi felul acesta de mancare  .

03 mai 2014

Pasta de leustean

Deja a crescut leusteanul,musai de cules, ca e prea frumos ! La noi in casa , leusteanul este  definit  ca ''buruiana ce miroase  a ciorba de burta''  asa ca nu putem trai fara aroma aceasta !
Asadar, incepem conservaraia 2014  cu leusteanul . 
Am cules un brat zdravan de leustean 

l-am spalat in cateva ape, scuturat si zvantat si apoi dat prin masina de carne, cu sita medie 
A iesit o pasta destul de zemoasa si am pus-o apoi in  forme de silicon si in forme de cuburi de gheata 
le-am pus la congelator  si au inghetat  foarte fain dar mai fain au iesit din forme. 


Cubuletele scoase din forme, le-am ambalat individual in pungute mici de plastic, sa nu se lipeasca intre ele  si etichetat cu data ambalarii, sa fie folosite corect, primele ....
Cubuletele acestea simple aduc vara si gustul de verde in bucataria noastra, chiar daca afara este vijelie sau ninge linistit!
La fel voi pregati si celelalte verdeturi, ca tare avem nevoie de ele..... Se puteau face cu ulei de masline si sare ,dar, am preferat sa fie simple, sa nu deviem de la gustul lor  autentic ! Daca pui ulei asta insemna ca  faci un adaos de ulei la sfarsitul mancarii iar  sarea si congelatorul nu prea  au multe in comun....

01 mai 2014

1 mai 2014

Pai daca e vremea de gratare, atunci sa gratarim : 
pulpe de pui superioare
cartofi copti 

paine integrala aromata cu usturoi 

micii obligatorii 
asa, ardeleneste, un pic de slanina fripta

un pahar de bere 
cozonac reciclat, acusica scos din congelator 
si, cersetorul de serviciu


28 aprilie 2014

Ketchup de casa ,dietetic si picant



Pentru ca asta toamna nu  m-am invrednicit sa fac, am facut acum acest minunat ketchup . Nu ma hotaram dar am vrut sa cumparam ieri o sticla de ketchup si cand am citit eticheta, ne-am luat cu mainile de cap si am renuntat. Prea multe  avea  in compozitie, denumiri de nu le poti pronunta. 
Cum suc de rosii am facut din belsug si ultima  punga cu ardei kapia copti  si congelati striga dupa ajutor, am  ispravit imediat : 2 sticle  de 0,75 l de suc de rosii, 10 ardei kapia copti si macinati, 2 cepe mari albe tocate marunt, 10 catei de usturoi tocati , 1 lingura cu busuioc uscat si macinat, 1 lingurita piper, 1 lingurita de    boia de ardei iute, facuta de mine in casa, 1 lingurita de boia de ardei dulce, 1 lingurita oregano macinat, 2 lingurite sare de mare pentru muraturi, 4 foi de dafin , 50 ml de otet de mere , 1 lingura indulcitor lichid  Clio  si o legatura de frunze de telina. Toate acestea au fiert la foc mic timp de  70 de minute, timp in care s-a evaporat apa si a iesit ca o pasta. Dupa ce a fiert, am dat la o parte si am scos afara buruienile (foile de dafin si telina ) si am trecut pasta prin blender. Apoi, am mai  pus la fier pentru 5 minute, ca sa nu cumva sa aiba alti fermenti din manipulare si blenduire, dupa care am pus pasta, cu ajutorul unei palnii metalice, in sticle infierbantate  in cuptor. Am inchis ermetic sticlele si le-am mai tinut in cuptor, la 100 de grade, inca o jumatate de ora. Dupa ce s-a mai racit putin cuptorul , le-am pus intre paturi   si acolo stau pana ce sa racesc complet. 
Am tot gustat amestecul, are un gust delicios si chiar merita facut, la ideea ca este dietetic si natural, mananci fara a te preocupa de prezenta E-urilor in compozitie. 
Cu siguranta in toamna asta imi fac provizii, voi face si dulce si iute !
Au iesit 4 astfel de sticle , de 300 ml fiecare!

22 aprilie 2014

Oua rosii , in coaja de ceapa si turmeric


Am vrut anul acesta , neaparat, sa vopsesc ouale  natural, fara sa ma mai gandesc la chimicale. Asadar, am facut totul ca la carte : intr-o cratita de inox am  pus de seara cojile de ceapa (de la vreo 10 cepe, si albe si rosii), plus o ceapa rosie taiata felii, 2 linguri zdravene de turmeric si trei litri de apa. A stat asa, muratoare, vreme de vreo 14 ore. Ouale, spalate si  degresate, le-am pus la fiert in acest amestec, mai pe  fundul cratitei  si le-am acoperit cu foile de ceapa. De la momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat 15 minute. S-au colorat foarte frumos, turmericul a aurit culoarea, a iesit un rosu spre caramiziu si nu s-a spart nici un ou.  Fierbinti, ouale au avut parte de un frecus zdravan cu slanina, asa, ca sa straluceasca si ele putin. 
Va recomand calduros sa adoptati aceasta metoda, este sanatoasa si fara pericole, merita efortul cu prisosinta !

20 aprilie 2014

Bunatati de Paste 2014

Dupa o perioada cu multa munca, a venit vremea sa ne bucuram de bunatatile cu care onoram sfanta zi de sarbatoare, asa ca va poftesc , cu drag, sa degustati  o felie de cozonac (anul acesta au iesit absolut minunati, uriasi , pufosi si deliciosi )

si o felie de pasca, la alegere, cu branza dulce

sau cu branza sarata ( de data asta am facut-o in tava dreptunghiulara pentru ca am schimbat cuptorul si tava rotunda mare nu a intrat )

si ceva ciocolatos,  o felie de tortulet cu crema ganache si cu visine 


Pe langa toate astea, un ou rosu, vopsit natural cu coji de ceapa si turmeric,  (au iesit o frumusete , nu s-au spart, nu am mai avut grija chimicalelor).

Sa aveti pofta buna si sarbatori  luminate, pline de caldura sufleteasca !

Hristos a inviat !


15 aprilie 2014

FRIGARUI CU PIEPT DE PUI


La loc de mare cinste in casa noastra  sunt frigaruile, sunt gustoase,  savuroase, au de toate  , merg si cand avem musafiri, merg si  pentru  un pranz de  duminica,pentru masa de sarbatoare,  merg oricum. 
Pentru  un gratar  plin cu frigarui, sincer  nu le-am numarat niciodata dar intotdeauna  s-a umplut  gratarul, de regula folosesc un  piept de pui  mare sau 2 mai mici, pe care le  tai  in cubulete nu prea mici, cam 2 pe 2 cm. 
Mai am nevoie de  3 cepe rosii  potrivit de mari si pe care le curat , le tai in patru si le desfac in foi ( cam cate 2 odata) . O  bucata de slanina afumata  cam de  250 -300 g o  tai in feliute potrivit de mari, asa , ca sa se plieze egal  pe cubuletul de pui.
De regula , am 3 ardei grasi de diferite culori: galben, rosu si  verde iar  rosiile sunt cherry (cam 500 g ) iar daca e vara atunci  le am in gradina . Daca din intamplare am ciuperci champignon in casa, clar  ca le voi pune si pe acelea, este minunat gustul de ciuperca fripta. 

Intotdeauna respect  niste reguli : incep   si  termin frigaruia cu ceapa, langa carne pun obligatoriu  slanina si celelalte ingrediente le alternez si atunci  arata cam asa: ceapa, rosie, ardei, carne, slanina, ceapa.....si tot asa . La sfarsit  condimentez totul cu sare si piper . 
Gratarul trebuie sa fie incins bine, uns cu putina slanina  si  atunci  imediat ele incep sa sfarie, si sa isi schimbe culoarea, cam in  20 de minute  se rumenesc  si ar trebui sa fie gata .
Recunosc ca nu eu sint  cea care sta la gratar de regula dar invartitul  frigaruilor   cade intotdeauna in sarcina mea   

Gustul  legumelor coapte , alaturi de pieptul de pui si de slanina fripta este  delicios, trebuie si putina paine proaspata pentru ca ele lasa un pic de sos, exceptional de  bun. 

Pofta  buna la frigarui! 

13 aprilie 2014

Cartofi copti la cuptor, cu boia afumata


Rar, dar bine, te ia cate o pofta de nu te potolesti pana  ce nu ti-o satisfaci. Uite asa m-a apucat azi o pofta nebuna de cartofi copti. Nu imi apartine reteta, am mancat asa ceva la Ioana si la Dan, la copiii mei acasa, de sarbatori si am ramas cu gustul grozav. 
Asadar, cartofii curatati si spalati i-am taiat cu cutitul ondulat , in bucati groase. generoase(i-am taiat cu cutitul ondulat ca sa aiba aspect dar si ca sa cuprinda mai multe condimente peste ei ) 

I-am asezat pe hartie de copt, in tava si am folosit  pensula de silicon  pentru a-i unge putin cu ulei de masline extravirgin. Apoi am presarat usturoi granulat si boia de ardei afumata (pentru clujeni, le-am cumparat de la Povesti cu condimente, din Polus) .
La jumatatea timpului, i-am intors .

Am dat la cuptor , la 225 de grade, pentru 35 de minute. 

Ce a iesit? O bunatate,credeti-ma pe cuvant ....stiti voi - perfectiunea  nu are granite cu simplitatea !!! Alaturi, salata si un gratar , care au palit pe langa cartofii astia ....



Poftiti cu nadejde, ca prea sunt buni !!!