Foarte buni acesti cartofi si foarte usor de facut !
Curatati curatati si spalati, se taie rondele cam de jumatate de cm grosime,
se condimenteaza ( eu am pus un pic de mirodenia, un pic de piper si un pic de boia iute)
dupa care se aseaza intr-un vas ceramic(uns in prealabil cu unt)
si se acopera cu lapte
Se dau la cuptor pentru 40 de minute iar cu 10 minute inainte de a fi gata, se razuieste un picut de cas de oaie deasupra,
astfel ei se rumenesc foarte , foarte frumos !
Merg perfect ca si garnitura la peste ( gratar) , sau garnitura la snitel de porc cu susan, cu muraturile de rigoare alaturi.
Cartofii astfel facuti sint pufosi, au gust minunat de lapte si usor crocanti deasupra !
06 noiembrie 2011
Snitel de porc cu susan
Cind am taiat carnea de tocat pentru sarmalute, nu m-am abtinut si am scos si pentru citeva snitele , ca tare bine mai arata carnea aceea !
Am batut carnea, am presarat-o cu sare si piper si am pus-o la rece pentru 2 ore.
Am facut un pic de pesmet proaspat din piine prajita(de la Real) si am amestecat cu susan.
Mi-am pregatit si celelalte ingrediente (ou batut, faina alba amestecata cu putina sare, uleiul pentru incins ) si am pornit la treaba.
Ordinea e asa: carnea se da prin faina, apoi prin ou, apoi prin pesmetul cu susan si apoi se pune in uleiul incins, dureaza foarte putin prajirea, imediat se fac aurii snitelele.
Calde, cu cartofi in lapte si muraturi noi, sint extraordinare, deci, poftiti la masa !!!
05 noiembrie 2011
Sarmalute in foi de varza cu ciolan afumat
Nici nu mai stiu de cind nu am mai facut sarmale asa ca m-am gindit sa fac o portie, mai ales ca pina la Craciun e clar ca nu mai fac.
Am avut pulpa de porc, foarte frumoasa, pe care am tocat-o prin sita mai mare.
O ceapa mare, am tocat-o marunt, am calit-o usor in ulei , am pus peste ea o cana de orez spalat bine, 4 linguri de pasta de gogosari facuta in casa, condimente (sare, piper) si am dat deoparte sa se raceasca si apoi am amestecat totul cu carnea. Am potrivit de sare si piper, am pus un pahar de suc de rosii si aluatul a devenit molcut, ca sa poata incepe orezul sa se umfle.
Separat, am oparit varza verde, am curatat-o de cotoare si am pregatit frunzele pentru impachetat.
Un ciolan afumat , frumos , l-am taiat si l-am pregatit pentru pus intre sarmale pentru gust.
Am impachetat sarmalele,
le-am cladit in oala de lut (pe care am lasat-o in apa vreo 15 minute ) ,
am turnat peste ele 1 sticla de suc de rosii natural, facut in casa, am presarat marar si cimbru verde( de la congelator la vremea asta ), am pus resturile de varza taiata deasupra si am completat cu apa in care am oparit varza.
Am facut uitata oala pe soba vreme de vreo 4 ore, la foc mic, mic si au iesit exceptionale, ti se topesc in gura.
Cu ardeiul iute alaturi ( care taman acuma se inroseste) , este foarte, foarte buna mincare de wekend , asa ca, poftiti la masa !
04 noiembrie 2011
Rulada cu ciocolata si portocale
De vreo trei zile tot ma cant ca imi trebuie ceva cu ciocolata, facut de mine in casa dar sa aiba si gust de portocale !
M-am hotarat sa fac o rulada cu crema de ciocolata si portocale si a iesit excelenta, dupa o felie mi s-a implinit pofta( nici macar nu am avut rabdare sa stea la rece suficient de mult, sa se inchege)!
Am facut o foaie de pandispan din 4 oua, 60 g de faina , coaja rasa de la o portocala si 4 linguri de de zahar ( am batut albusurile spuma tare cu zahar, am adaugat galbenusurile si faina si am desertat intr-o tava mare, pe care am tapetat-o cu hirtie de copt ) . La cuptor a stat 20 de minute si a fost gata.
Crema am facut-o din 2 oua, amestecate cu 150 g zahar si 2 linguri de suc de portocale , toate batute intr-un lighenas de inox , timp de 10 minute, deasupra unui vas cu apa calda. A iesit ca o smantina subtire .
Luata de pe aburi, in crema am pus imediat am pus 100 g de cacao neagra cernuta prin sita inoxidabila , 50 g de ciocolata neagra rasa marunt si am amestecat continuu. Dupa ce s-a mai racit, am incorporat un pachet de 200 mg de unt si a iesit o crema foarte aromata .
Am pus crema peste foaie si am rulat, am taiat in 2 si am imbracat rulada tot cu crema, peste care am pus ciocolata alba.
Am dat-o la rece, a iesit absolut delicioasa si foarte , foarte fina!
03 noiembrie 2011
Ciorba taraneasca de cartofi cu afumatura si pastai
Mi s-a facut dor de o ciorba de cartofi !
Am avut si un pic de afumatura,(ceva coaste afumate), fasole verde galbena lata, mazare verde si stralucitoare asa ca am facut imediat o ciorba!
In kukta direct am calit o ceapa, am pus zarzavatul ( morcov, patrunjel, ardei gras rosu, ardei gras verde, gogosar, rosie , totul la sare deci nu mai punem sare in mincare )) , l-am calit putin, am pus afumatura si am pus o cana de apa. Cind a dat in clocot, am pus mazarea si fasolea verde congelata ,cartofii taiati cubulete , am pus capacul la kukta ,am mai pus 2 cani de apa fierbinte, si am fiert jumatate de ora de la primiii aburi.
Dupa ce s-a fiert, am desertat intr-o semioala,am ales afumatura de pe oase, am pus 1 sticla de bulion de 700 ml, a dat un clocot si am pus apoi o mina de fidea subtire. A mai fiert 5 minute, am pus patrunjel si leustean verde si am lasat acoperit cu capac.
A iesit exceptionala la gust, cu ardei iute alaturi!!!
26 octombrie 2011
Aniversare
Tare greu a fost cu gatitul, am fost ocupata dar nu intr-atit incit sa nu sarbatoresc cei 30 de ani de cind mi-am intilnit jumatatea!
A fost compromis , pe jumatate preparat de mine, pe jumatate cumparat, asta pentru ca am ajuns acasa , amindoi, dupa 7 seara !
Nu-i bai, se mai intimpla, vine odata cu vremea !
Am recuperat in bucatarie simbata si atunci, am avut invatacel la prajitura cu mere cu blat de biscuiti!
I-a iesit Iuliei o prajitura draguta, simpla si delicioasa !
Reteta este cea veche :
http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com/2011/02/prajitura-cu-mere-cu-blat-de-biscuiti.html
25 octombrie 2011
Guguluf cu visine
Pofta de ceva dulce te face sa te gandesti la ceva simplu, simplu !
6 oua, 6 linguri de zahar,6 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 400 g visine , 1 varf de cutit praf de copt : albusurile batute spuma, adaugat zaharul, iar batute pana nu mai cad de pe tel, se adauga galbenusurile, prin rasturnare, uleiul si faina.Se desarta in forma , deasupra se pun fructele trecute prin faina si se da la cuptor pentru 40 de minute, fara a deschide cuptorul 25 de minute !
22 octombrie 2011
Salata de cartofi cu masline si maioneza
Fiind sfarsit de saptamana si frig afara, m-am gindit sa fac o salata de cartofi !
Am fiert in apa cu sare cartofii spalati bine, cu tot cu coaja, la foc mic, sa se patrunda bine. Cand au fiert, i-am scurs si i-am curatat fierbinti, i-am taiat cubulete si am pus peste ei sare, ulei de masline, otet si ceapa rosie taiata subtire iar apoi i-am acoperit cu capac. Stand astfel acoperiti, au absorbit tot uleiul si otetul si s-au fragezit extraordinar de bine. Alaturi am facut o maioneza din 2 galbenusuri crude si 2 galbenusuri fierte (astea obligatoriu se dau prin sita, devin pufoase si maioneza este omogena ) , cu 300 ml. ulei de masline. si zeama de la o lamaie mica. Am mai pus si 2 linguri de mustar .
Am pus maioneza peste cartofii raciti deja, am adaugat masline negre si am taiat albusurile fierte.
Am mai potrivit de sare si am dat la rece. Se mananca rece si, pentru cine doreste, cu castraveti murati alaturi.
12 octombrie 2011
Fasole boabe la congelator
Are alt gust! Clar! Se deosebeste de fasolea boabe uscata si este ideala pentru salate. Acum am desfacut ultima recolta pe anul acesta si se congeleaza exact ca si mazarea verde, adica se pune nefiarta in congelator, in pungute de circa 500 g.
Cind o pregatesc, o pun in apa care clocoteste si o mai fierb cam 40 de minute. Scursa, amestecata cu ceapa si legume de sezon, cu ulei si otet, iese o salata minunata !
11 octombrie 2011
Pasta de ardei, gogosari si patrunjel verde
Oricit de multe conserve as pune la borcan, tot ma tenteaza sa mai pun si la congelator !
Ce pui la congelator are gustul intact, cind pui in mincare iarna, are gustul verii! In fiecare an pun gogosari sau ardei tocati la congelator . Anul acesta am amestecat gogosari rosii si frumosi cu toti ardeii ce au mai fost in gradina,verzi si proaspeti iar in plus am pus si patrunjel verde tocat.
Spalate si curatate, legumele se toaca, se amesteca bine, se pun in pungute cu fermoar iar iarna, la gatit, nu se mai dezgheata ci se pune asa, direct, in mincare.
Foarte mult folosesc la pilaful de orez, mincarea de peste si tocanite. Daca punguta se lasa citeva secunde sub apa calda, pachetelul de ardei, inghetat ,va iesi foarte usor,imediat.
Ce pui la congelator are gustul intact, cind pui in mincare iarna, are gustul verii! In fiecare an pun gogosari sau ardei tocati la congelator . Anul acesta am amestecat gogosari rosii si frumosi cu toti ardeii ce au mai fost in gradina,verzi si proaspeti iar in plus am pus si patrunjel verde tocat.
Spalate si curatate, legumele se toaca, se amesteca bine, se pun in pungute cu fermoar iar iarna, la gatit, nu se mai dezgheata ci se pune asa, direct, in mincare.
Foarte mult folosesc la pilaful de orez, mincarea de peste si tocanite. Daca punguta se lasa citeva secunde sub apa calda, pachetelul de ardei, inghetat ,va iesi foarte usor,imediat.
09 octombrie 2011
Clatite cu gem de mure
Ieri, fiind simbata, am fost la spectacolul de pe Cluj Arena (am primit biletele cadou de la copii) si a fost extraordinar de frumos, mai ales ca inainte de Scorpions au cintat clujeni de-ai nostri, cu trupele lor : Semnal M, Voltaj, Pacifica . ... A fost o mare de oameni, 40000 mai exact, de toate virstele, care au participat activ la spectacol, a fost o placere , intr-un cuvint. Nu a fost o mare placere ,in schimb, frigul, care a fost strasnic (comparativ cu ziua de vineri, cind au fost 24 de grade ), oricum, aseara cind am ajuns acasa erau 6 grade de toate.
Ca urmare a frigului inmagazinat, azi am hotarit ca stam toata ziua in casa si ne delectam cu bunatati !!!
Am inceput cu clatite cu brinza Focsani si am facut si clatite dulci , cu gem de mure (trebuie sa ma credeti pe cuvint ca sint extraordinare ) si cu gem de visine!
Pe linga asta, azi am aprins deja focul in soba, este cald in casa si eu va poftesc la clatite bune, bune !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)