Pofta de ceva dulce te face sa te gandesti la ceva simplu, simplu !
6 oua, 6 linguri de zahar,6 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 400 g visine , 1 varf de cutit praf de copt : albusurile batute spuma, adaugat zaharul, iar batute pana nu mai cad de pe tel, se adauga galbenusurile, prin rasturnare, uleiul si faina.Se desarta in forma , deasupra se pun fructele trecute prin faina si se da la cuptor pentru 40 de minute, fara a deschide cuptorul 25 de minute !
Fiind sfarsit de saptamana si frig afara, m-am gindit sa fac o salata de cartofi !
Am fiert in apa cu sare cartofii spalati bine, cu tot cu coaja, la foc mic, sa se patrunda bine. Cand au fiert, i-am scurs si i-am curatat fierbinti, i-am taiat cubulete si am pus peste ei sare, ulei de masline, otet si ceapa rosie taiata subtire iar apoi i-am acoperit cu capac. Stand astfel acoperiti, au absorbit tot uleiul si otetul si s-au fragezit extraordinar de bine. Alaturi am facut o maioneza din 2 galbenusuri crude si 2 galbenusuri fierte (astea obligatoriu se dau prin sita, devin pufoase si maioneza este omogena ) , cu 300 ml. ulei de masline. si zeama de la o lamaie mica. Am mai pus si 2 linguri de mustar .
Am pus maioneza peste cartofii raciti deja, am adaugat masline negre si am taiat albusurile fierte.
Am mai potrivit de sare si am dat la rece. Se mananca rece si, pentru cine doreste, cu castraveti murati alaturi.
Are alt gust! Clar! Se deosebeste de fasolea boabe uscata si este ideala pentru salate. Acum am desfacut ultima recolta pe anul acesta si se congeleaza exact ca si mazarea verde, adica se pune nefiarta in congelator, in pungute de circa 500 g.
Cind o pregatesc, o pun in apa care clocoteste si o mai fierb cam 40 de minute. Scursa, amestecata cu ceapa si legume de sezon, cu ulei si otet, iese o salata minunata !
Oricit de multe conserve as pune la borcan, tot ma tenteaza sa mai pun si la congelator !
Ce pui la congelator are gustul intact, cind pui in mincare iarna, are gustul verii! In fiecare an pun gogosari sau ardei tocati la congelator . Anul acesta am amestecat gogosari rosii si frumosi cu toti ardeii ce au mai fost in gradina,verzi si proaspeti iar in plus am pus si patrunjel verde tocat.
Spalate si curatate, legumele se toaca, se amesteca bine, se pun in pungute cu fermoar iar iarna, la gatit, nu se mai dezgheata ci se pune asa, direct, in mincare.
Foarte mult folosesc la pilaful de orez, mincarea de peste si tocanite. Daca punguta se lasa citeva secunde sub apa calda, pachetelul de ardei, inghetat ,va iesi foarte usor,imediat.
Ieri, fiind simbata, am fost la spectacolul de pe Cluj Arena (am primit biletele cadou de la copii) si a fost extraordinar de frumos, mai ales ca inainte de Scorpions au cintat clujeni de-ai nostri, cu trupele lor : Semnal M, Voltaj, Pacifica . ... A fost o mare de oameni, 40000 mai exact, de toate virstele, care au participat activ la spectacol, a fost o placere , intr-un cuvint. Nu a fost o mare placere ,in schimb, frigul, care a fost strasnic (comparativ cu ziua de vineri, cind au fost 24 de grade ), oricum, aseara cind am ajuns acasa erau 6 grade de toate.
Ca urmare a frigului inmagazinat, azi am hotarit ca stam toata ziua in casa si ne delectam cu bunatati !!!
Am inceput cu clatite cu brinza Focsani si am facut si clatite dulci , cu gem de mure (trebuie sa ma credeti pe cuvint ca sint extraordinare ) si cu gem de visine!
Pe linga asta, azi am aprins deja focul in soba, este cald in casa si eu va poftesc la clatite bune, bune !
Mi-au ramas in casa, dupa plecarea copiilor, citeva gutui si m-am gindit sa fac un pic de gem.
Cum nu este voie la zahar, l-am facut cu fructoza de la Dr. Oetker, astfel : gutuile, spalate bine, le-am taiat in bucatele si le-am macinat in tocatorul Bosh. A iesit o pasta faina, omogena si aromata . Am cintarit si la 1 kg de fruct am pus 350 g de fructoza gelifianta , am amestecat bine si am pus pe foc. Din momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat cam 7 minute, de aceea a iesit si putin mai tare, intre jeleu si gem .
Am pus in borcane sterilizate in cuptor, fierbinti, am capsat si am rasturnat borcanele.Gustul este extraordinar de bun, mi-au iesit 3 borcane de 375 grame. Vor fi minunate la iarna, cind voi deschide un astfel de borcan care a depozitat in el gustul si aroma toamnei.
Este asa mare abundenta de catina anul acesta in piata incat nu poti ramane insensibil la asa ceva , mai ales ca acest fruct minune are atatea calitati !
Am cumparat 2 kg de catina de la tarani, boabele aratau proaspete si intregi si dupa ce le-am spalat si uscat , cu ajutorul unui prosop de bumbac, le-am impartit in 2 astfel : am umplut pe trei sferturi 2 borcane de 720 ml cu catina,
peste care am pus mierea de albine , am rasturnat borcanul pana ce s-a omogenizat si fiecare bob de catina era complet invaluit in miere.
Catina ramasa, am dat-o prin blender si am amestecat-o cu miere de albine, a iesit o pasta , la fel pusa in borcane , din care, in fiecare dimineata, 2 linguri se pun intr-un pahar de apa plata si se bea pe nemincate.
Pentru 2 kg de catina am folosit 2 x 950 grame de miere.
Catina boabe din miere am lasat-o la macerat, pentru 7 zile, in frigider dar din pasta deja folosim dimineata.
Tare frumos busuiocul anul acesta.L-am pus in jardiniere, intre flori, sa alunge insectele dar si intre legume, pentru acelasi motiv.
Am cules busuiocul , l-am spalat, am separat frunzele de ramuri, le-am pus la umbra, afara, la uscat, pe o coala de hartie cerata.
La uscare completa, faramitez frunzele si le pun in borcan de sticla inchis ermetic si pastrez borcanul in camara, la rece.
Folosesc frunzele uscate la ceai dar si la condimentarea mancarurilor, salatelor. Daca sunt corect uscate,frunzele isi pastreaza aroma foarte puternica .
Separat, intr-o vaza mare, am lasat la uscat crengile de busuioc cu floare, le pun in aranjamentele de flori uscate si pastrez semintele pentru primavara viitoare.
Este o mincare buna, gustoasa si satioasa !
Am fiert pastele 8 minute, in apa cu sare si le-am mai lasat acoperite , in apa, pret de 2 minute, apoi le-am scurs .
Separat, miezul de nuca, prajit si macinat, l-am amestecat cu zahar brun si un pachetel de zahar vanilat.
Am amestecat pastele cu nuca si le-am pus intr-o taca ceramica unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
Deasupra am pus citeva bucatele de unt si am pus la cuptor pentru 15 minute.
Au iesit foarte, foarte bune !
Tot m-am gindit sa fac ceva dulce, ca vin copiii acasa,acum e vremea prunelor asa ca am hotarit ca o tarta cu brinza , prune si bezea ar fi minunata !
1/2 kg de brinza de vaci, trecuta prin sita , 3 linguri de zahar pudra, 5 galbenusuri, 3 linguri zahar tos ,100 g unt topit (rece) 10 linguri de gris , coaja si zeama de la o lamiie si 1 budinca de vanilie - acesta este blatul pentru tarta.
Peste el se pun prunele curatate de simburi si rupte in 2 si se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, se face bezeaua (albusurile batute cu 5 linguri de zahar) si se pune peste tarta, se mai tine in cuptor pret de 15 minute, dupa care se scoate si se pudreaza cu scortisoara.
A iesit delicioasa, poate trebuia sa pun mai multe prune dar, repet, e foarte buna si aromata.
Sintem tot la capitolul conserve pentru iarna puse in pivnita !!!
Pentru ca ardeii grasi la vremea asta sint asa de frumosi , carnosi si proaspeti iar rosiile sint coapte bine si aromate, am pus si anul acesta in borcane de 720 ml pentru gatit ( foarte bine merg la peste, tocane, ciorbe, la orice) .Din 4 kg de rosii si 4 kg de ardei, au iesit 12 borcane de 720 ml. Sarea trebuie sa fie neiodata si se pun cite 20 g la 2 kg ( 1 de rosii si 1 kg de ardei )
Am curatat ardeii (verzi, galbeni, rosii) de cotoare si seminte si i-am taiat cubulete, rosiile le-am spalat si taiat la fel,in cubulete, le-am amestecat cu sare si le-am pus in borcane. Am sterilizat borcanele 45 de minute dupa care au stat in paturi groase pina ce s-au racit complet .
Astazi, tot din categoria pivnita plina cu de toate, voi descrie inca un sortiment de conserva .
Pentru ca ne plac pastele si pizza, am pus pe iarna un sos de rosii cu ciuperci, cimbru si busuioc, a iesit extraordinar de bun, are o aroma si un gust nemaipomenit .
Am folosit 5 kg de rosii, 2 kg de ardei kapia, 1 kg de ciuperci champignon, 1/2 kg de ceapa, piper, sare, cimbru, busuioc si foi de dafin .
Toate ingredientele, macinate, se pun la fiert cam 90 de minute,amestecul se toarna fierbinte in sticle sau borcane sterilizate si fierbinti, se capseaza si se pun in pat cald, intre haine groase, pina ce se racesc complet .
Sosul il mai folosesc si peste fripturi, la tocanite, de fapt se poate folosi la orice, este foarte, foarte bun.
Din categoria pivnita plina cu de toate, azi vreau sa postez reteta de zacusca cu fasole boabe, din care au iesit 24 de borcane de 370 g si 5 borcane de 720 g.
Asadar, ca sa iasa atatea borcane, am folosit : 5 kg de rosii, 2,5 kg de ceapa, 10 kg de gogosari, 2,5 kg de fasole bobi verzi, 1 kg de patrunjel radacina, 1 kg de morcov, 1,5 l de ulei si piper, sare, foi de dafin, frunze de patrunjel si telina.
Am calit ceapa in ulei, am adaugat morcovii si patrunjelul cubulete, sucul de rosii, sarea, piperul, foile de dafin si se lasa la fiert pina ce se alege putin uleiul ( cam 30 de minute).Apoi se pun bobii de fasole care au fost deja fierti , gogosarii copti, curatati si taiati cubulete si frunzele de telina si patrunjel. Se lasa totul la foc mic, pana ce capata consistenta, cam 60 de minute. Se pune in borcane sterilizate si incalzite si se sterilizeaza cam 60 de minute dupa care se pune in paturi groase pana ce se racesc borcanele , adica aproximativ 2 zile .
Zacusca este foarte buna, practic este o mancare de fasole la borcan, cu paine proaspata si un castravete murat alaturi, mai alungi o mancare.
Piata din anul acesta, fiind an bogat si manos,nu m-a lasat indiferenta drept pentru care pivnita este aproape plina, mai am de pus cite una alta . Gogosarii in otet pusi in varianta aceasta, tin si 3 ani, fara probleme.
Am pregatit 7 kg de gogosari, 1 litru de otet de vin, 2 litri de apa, 300 g zahar, 200 g miere de albine, 10 g sare, 2 foi de dafin, piper boabe, hrean si seminte de mustar si am pornit la treaba : am curatat gogosarii de cotoare si seminte si i-am taiat in sferturi. Otetul, cu apa, mierea, zaharul., piperul , foaia de dafin si sarea se pun la fiert intr-o cratita. Cind fierbe, se pun gogosari taiati, se lasa sa se infierbinte si sa fiarba cam 2 minute ( isi vor schimba culoarea), dupa care se scot cu o paleta intr-un lighean de inox, se lasa sa se racoreasca putin si se cladesc in borcane. Ei se vor lasa , vor incapea destul de multi in borcan dar nu ii presam deloc. Peste gogosari, se pun seminte de mustar( eu pun multe, garanteaza conservarea ) si hrean proaspat curatat, acesta in cruce peste ei, ca sa ii tina . Se toarna amestecul de otet fierbinte peste ei, se capseaza si se pun in pivnita. Sint foarte aspectuosi si gustosi, mierea le da un luciu aparte.
Nu am mai facut de mult paste si tare mi-a fost dor asa ca am trecut la treaba !
Un pic de slaninuta ardeleneasca , untoasa si afumata am taiat-o maruntel si am aruncat-o in tigaia incinsa.
Peste ea, am pus sunculita taiata maruntel si abia dupa aia niste ciuperci proaspete si faine, totul la foc mare.
Am presarat sare, piper, boia iute si condimente pentru pizza
si am lasat sa se undeasca, tigaia fiind acoperita cu capac, pret de vreo 15 minute.
Separat, am fiert pastele
si le-am scurs dar am pastrat o cana de apa in care au fiert.
Am pus pastele peste amestecul din tigaie, cana de apa si o mana de busuioc taiat marunt,
am mai lasat 10 minute , am dat deoparte de pe foc si am pus 4 linguri de smantana groasa. Am amestecat si am acoperit pentru inca 5 minute.
Au iesit delicioase si au fost mancate instantaneu, nu a ramas nimic, nimic !!!
Toata vara am avut fasole verde din gradinuta noastra, a pus sotul meu tot pe rind asa ca acum s-a facut fasolea pentru salata cu maioneza si usturoi. Cum in lada frigorifica nu mai este loc, am pus la borcan, sa isi duca si copiii cu ei . Eu nu zic ca nu este si iarna de cumparat dar nici intr-un caz nu are gustul acesteia din gradina, nestropita, bio de adevaratelea.
Am cules-o de dimineata (taman bine ca pe la amiaza a tras o ploaie zdravana la Cluj) si de abia acum am aranjat-o.
Am curatat-o , am spalat-o bine, am taiat-o ca pentru salata si am fiert-o timp de 15 minute in apa cu sare si frunze de telina.
Am pus-o in borcanele sterilizate,
am pus peste ea apa in care a fiert, cite o aspirina la fiecare borcan, deasupra , am capsat borcanele si am dat la sterilizat pentru 45 de minute. Este foarte, foarte buna si gustoasa si in zilele de iarna friguroase mai salveaza o mincare , care, drept sa spun, este excelenta.
Am trecut zilele trecute prin fata unie rotiserii si m-a apucat un dor nebun de pui prajit cu mujdei si mamaliga !
Am ajuns la concluzia ca mai bine iau aripioare si pulpe superioare decit un pui intreg si se fac si mai usor la ceaun .
Metoda este clasica : carnea, bine condimentata( a stat cu condimentele- piper, sare, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, cimbru ) pe ea timp de o jumatate de ora ), se pune in ceaun, se adauga o cana de apa si se da la foc tare, acoperita cu capac. Se mai amesteca din cind in cind iar in momentul in care nu mai este apa. deja carnea lasa grasime si se prajeste exclusiv in untura ei. Cind e gata, se ia de pe foc , se pune o lingura de usturoi tocat si se acopera inca 5 minute.
Alaturi, nelipsita mamaliguta slobozita, molcuta si galbena ca aurul si un mujdei de usturoi facut cu ulei de masline si smintina .
Ma puteti crede pe cuvint ca a fost exceptional totul !