De mult timp intenționam să încerc aceste batoane cu mac. Testând făina și noua mașină de pâine, a venit și rândul lor!
Aluatul este simplu și gustos: 500 g făină albă superioară, 300 ml lapte cald, 25 g drojdie proaspătă, 50 g zahăr, 80 ml ulei, 50 g unt și un praf de sare.
Drojdia, amestecată cu o lingură de zahăr și 50 ml lapte, se presară cu puțină făină și se lasă timp de 10 minute. Apoi, se adaugă restul de zahăr, laptele rămas, uleiul și făina și se amestecă până la omogenizare. Aluatul se frământă până nu mai este lipicios (dacă se folosește mașina de pâine, se selectează un program de frământare), apoi se lasă la crescut.
Când aluatul își dublează volumul, se adaugă sarea și se frământă din nou, lăsându-se la crescut încă 10 minute.
Aluatul se împarte în 8 părți egale. Fiecare parte se întinde subțire cu sucitorul și se unge cu unt moale. Foaia se rulează strâns într-un sul și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând o distanță de 2 cm între suluri. Batoanele se mai lasă la crescut până își dublează volumul.
Se amestecă 100 ml lapte rece cu o lingură de făină și cu acest amestec se pensulează batoanele. Deasupra se presară mac și se coc la 175 de grade, timp de 25 de minute.
Cu 2 minute înainte de a scoate batoanele din cuptor, se fierb 100 ml apă cu o lingură de zahăr. Apoi, acest sirop se toarnă încet peste 2 linguri de miere.
Imediat ce sunt scoase din cuptor, batoanele se pensulează cu mierea diluată și se lasă la răcit pe un grătar.
Aceste batoane cu mac sunt ușor de făcut și foarte gustoase. Dacă se doresc de post, untul poate fi înlocuit cu ulei.