joi, 8 martie 2018

Batoane cu mac


De mult sunt în plan de a fi încercate aceste batoane cu mac. Testând făina și o nouă mașina de pâine, le-a venit rândul!

Aluat simplu și gustos :500 g făină albă superioară, 300 ml lapte cald, 25 g drojdie proaspătă, 50 g zahăr, 80 ml ulei, 50 g unt și un praf de sare.
Drojdia, amestecată cu 1 lingură de zahăr și 50 ml lapte, se presară cu puțină făină și se lasă pe masă 10 minute. Apoi, se adaugă restul de zahăr și de lapte, uleiul și făina și se amestecă până la omogenizare. Se frământă aluatul până ce nu mai este lipicios (la mașina de pâine se alege un program de frământare), apoi se lasă la crescut. Când și-a dublat volumul, se adaugă sarea peste aluat și mai frământă o dată, lăsându-se iar 10 minute la crescut.
Aluatul se împarte în 8 părți egale. Fiecare parte se întinde în foaie subțire cu sucitorul și se unge cu unt moale. Apoi se rulează un sul strâns, care pune în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanță de 2 cm unul de altul. Sulurile se mai lasă la crescut până ce își dublează volumul.
100 ml de lapte rece se amestecă bine cu o lingură de făină și cu acest amestec se pensulează batoanele.
Se presară mac pe deasupra și se dau la cuptor, la 175 de grade, pentru 25 de minute.
Înainte de a le scoate din cuptor, se fierb 100 ml de apă cu o lingură de zahăr și după 2 minute se toarnă în șuvoi subțire peste 2 linguri de miere de albine.
Scoase din cuptor, batoanele se pensulează imediat cu mierea diluată și apoi se scot un pe un grătar, la răcit.
Sunt ușor de făcut și foarte gustoase aceste batoane cu mac. Dacă se vor de post, atunci untul se înlocuiește cu ulei.



Un comentariu:

Unknown spunea...

Au exact acelasi gust ca in copilarie. Bune tare! 😘