Foarte bune aceste pariziene cu vișine și cremă de vanilie.....
Aluatul este unul foarte bun, moale și savuros: 1100 grame de făina albă, 100 grame zahăr pudră cu aromă de citrice și vanilie, 2 gălbenușuri, 1 ou întreg, 1 linguriță rasă de sare fină, 200 ml de smântână de gătit cu 30% grăsime, 500 ml apă caldă, 50 grame de drojdie proaspătă, coajă rasă de lămâie, esență de vanilie și 120 grame de unt topit, călduț.
Drojdia se freacă bine cu o linguriță de zahăr până ce se lichefiază. Peste ea se pun gălbenușurile și oul întreg, esențele, smântâna și apa călduță. Toate se amestecă bine și și se răstoarnă peste făina cernută împreună cu sarea. Se omogenizează aluatul și apoi se pune în cuva mașinii de pâine, în care am pus deja untul topit (manual se frământă cu ajutorul untului topit, până ce se desprinde de pe vas și de pe mâini). La mașina de pâine se lasă la frământat 40 minute.
Se scoate aluatul, se porționează în 24 de porții egale, li se dă formă de bilă și se mai lasă la crescut 10 minute.
Până ce a crescut aluatul, am făcut o cremă de vanilie din 2 ouă, 2 linguri de amidon alimentar, 2 linguri de zahăr, 1 lingură esență de vanilie și 1 litru de lapte. Se pun într-o cratiță 2 oua, împreună cu 2 linguri de zahăr, se freacă spumă, se adaugă esența de vanilie și 2 linguri de amidon, se diluează cu puțin lapte rece. Se pune laptele la fiert și, când clocotește, se adaugă în șuvoi subțire peste amestecul din cratiță, amestecându-se energic. Se trece înapoi pe foc, se amestecă încontinuu, până ce se îngroașă. Se ia de pe foc, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece.
Vișinele se scurg bine și se înglobează în crema răcită.
Fiecare bilă de aluat se întinde pe masă, se unge cu puțin unt, se pune umplutură în partea superioară, se rotește puțin și se sigilează capetele iar partea inferioară se taie în fâșii, care vor forma evantai peste rulou.
Se ung cu ou bătut, se lasă la crescut 20 de minute iar apoi se coc la 170 grade, 30-35 minute.