04 noiembrie 2011

Rulada cu ciocolata si portocale


De vreo trei zile tot ma cant ca imi trebuie ceva cu ciocolata, facut de mine in casa  dar sa aiba si gust de portocale !
M-am hotarat sa fac o rulada  cu crema de ciocolata si portocale si a iesit excelenta, dupa o felie mi s-a implinit pofta( nici macar nu am avut rabdare sa stea la rece suficient de mult, sa se inchege)!
Am facut o foaie de pandispan din 4 oua, 60 g de  faina , coaja rasa de la o portocala si 4 linguri de  de zahar ( am batut albusurile spuma tare cu zahar,  am adaugat  galbenusurile si faina si am  desertat intr-o tava  mare, pe care am tapetat-o cu  hirtie de copt ) . La cuptor a stat 20 de minute  si a fost gata.



Crema am facut-o din 2 oua, amestecate cu  150 g zahar si 2 linguri de suc de portocale , toate batute intr-un lighenas de inox , timp de 10 minute, deasupra unui vas cu apa calda. A iesit ca o smantina  subtire .


Luata de pe aburi, in crema am pus imediat am pus 100 g de cacao neagra   cernuta prin sita inoxidabila , 50 g de ciocolata neagra rasa marunt si am amestecat continuu. Dupa ce s-a mai racit, am incorporat un pachet de 200 mg de unt  si a iesit o crema  foarte aromata .
Am pus crema peste  foaie si am rulat, am taiat in 2 si am  imbracat rulada tot cu crema, peste care am pus ciocolata alba. 








Am dat-o la rece, a iesit absolut  delicioasa si foarte , foarte fina!

03 noiembrie 2011

Ciorba taraneasca de cartofi cu afumatura si pastai


Mi s-a facut dor de o ciorba  de cartofi !
Am avut si un pic de  afumatura,(ceva coaste  afumate), fasole verde  galbena lata, mazare verde si  stralucitoare asa ca am facut  imediat  o ciorba!
In kukta direct  am calit o ceapa, am pus zarzavatul ( morcov, patrunjel, ardei gras rosu, ardei gras verde, gogosar, rosie , totul la sare deci nu mai punem sare in mincare )) , l-am calit putin, am pus afumatura si am pus o cana de apa. Cind a dat  in clocot, am pus mazarea si fasolea verde congelata  ,cartofii taiati cubulete , am pus capacul la kukta ,am mai pus 2 cani de apa fierbinte, si am fiert jumatate de ora de la primiii aburi.
Dupa ce s-a fiert, am desertat intr-o semioala,am ales afumatura de pe oase, am pus  1 sticla de bulion de 700 ml, a dat un clocot si am pus apoi o mina de fidea subtire. A mai fiert  5 minute, am pus  patrunjel si leustean verde si am  lasat acoperit  cu capac.
A iesit exceptionala la gust, cu ardei iute alaturi!!!

26 octombrie 2011

Aniversare


Tare greu a fost cu gatitul, am fost ocupata dar nu intr-atit incit sa  nu sarbatoresc  cei 30 de ani de cind mi-am intilnit jumatatea!
A fost compromis , pe jumatate preparat de mine, pe jumatate  cumparat, asta pentru ca am ajuns acasa , amindoi, dupa 7 seara !
Nu-i bai, se mai intimpla, vine odata cu vremea !
Am recuperat in bucatarie simbata si atunci, am avut invatacel la prajitura cu mere cu blat de biscuiti!
I-a iesit Iuliei o prajitura draguta, simpla si delicioasa !


Reteta este cea veche :
http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com/2011/02/prajitura-cu-mere-cu-blat-de-biscuiti.html

25 octombrie 2011

Guguluf cu visine




Pofta de ceva dulce  te face sa te gandesti la  ceva simplu, simplu !

6 oua, 6 linguri de zahar,6 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 400 g visine , 1 varf de cutit praf de copt : albusurile batute spuma, adaugat zaharul, iar batute pana nu mai cad de pe tel, se adauga galbenusurile, prin rasturnare, uleiul si faina.Se desarta in forma , deasupra se pun fructele  trecute prin faina si se da la cuptor pentru 40 de minute, fara a deschide cuptorul  25 de minute !

22 octombrie 2011

Salata de cartofi cu masline si maioneza



Fiind sfarsit de saptamana si frig afara, m-am gindit sa fac o salata de cartofi !

Am fiert in apa cu sare  cartofii spalati bine, cu tot cu coaja, la foc mic, sa se patrunda bine.   Cand au fiert, i-am scurs si i-am curatat fierbinti, i-am taiat cubulete si  am  pus peste ei sare, ulei de masline, otet si ceapa rosie taiata subtire iar apoi i-am acoperit cu capac. Stand astfel acoperiti, au absorbit tot uleiul si  otetul si s-au fragezit extraordinar de  bine. Alaturi am facut o maioneza din 2 galbenusuri crude si 2 galbenusuri  fierte (astea obligatoriu se dau prin sita, devin pufoase si maioneza este  omogena ) , cu 300 ml. ulei  de masline. si zeama de la o lamaie mica. Am mai pus si 2 linguri de mustar .
Am pus maioneza peste  cartofii raciti deja, am adaugat  masline negre si am taiat  albusurile fierte.
Am mai potrivit de sare si am dat la rece. Se mananca rece si, pentru cine doreste, cu castraveti murati alaturi.

12 octombrie 2011

Fasole boabe la congelator



Are alt gust! Clar! Se deosebeste de fasolea boabe uscata si este ideala pentru salate. Acum am  desfacut ultima recolta pe anul acesta  si se congeleaza exact ca si mazarea verde, adica se pune nefiarta in congelator, in pungute de circa 500 g. 




Cind o pregatesc, o pun in apa care clocoteste si o mai fierb cam 40 de minute. Scursa, amestecata cu ceapa  si legume de sezon, cu ulei si otet, iese o salata minunata !

11 octombrie 2011

Pasta de ardei, gogosari si patrunjel verde

Oricit de multe conserve as pune la borcan, tot ma tenteaza sa mai pun si la congelator !
Ce pui la congelator are gustul intact, cind pui in mincare iarna, are gustul verii! In fiecare an pun gogosari sau ardei tocati la congelator . Anul acesta am amestecat gogosari  rosii  si frumosi cu toti ardeii ce au mai fost in gradina,verzi si proaspeti  iar in plus am pus si patrunjel verde tocat. 
Spalate si curatate, legumele se toaca, se amesteca bine, se pun in pungute cu fermoar iar  iarna, la gatit,  nu se mai dezgheata ci se  pune asa, direct, in mincare.

 Foarte mult folosesc la  pilaful de orez, mincarea de peste si  tocanite. Daca  punguta se lasa citeva secunde sub apa calda, pachetelul  de ardei, inghetat ,va iesi foarte usor,imediat. 

09 octombrie 2011

Clatite cu gem de mure



Ieri, fiind simbata, am fost la  spectacolul  de pe  Cluj Arena (am primit  biletele cadou de la copii)  si a fost extraordinar de frumos, mai ales ca  inainte de Scorpions au cintat clujeni  de-ai nostri, cu trupele lor : Semnal M, Voltaj, Pacifica . ... A fost o mare de oameni, 40000  mai exact,  de toate virstele, care au participat activ  la spectacol, a fost o placere , intr-un cuvint.  Nu a fost o mare placere ,in schimb, frigul, care a fost strasnic (comparativ cu  ziua de vineri, cind au fost 24 de grade ), oricum, aseara cind am ajuns acasa  erau 6 grade de toate. 
Ca urmare  a  frigului  inmagazinat, azi am hotarit ca stam toata ziua in casa si ne delectam cu bunatati !!!
Am inceput cu clatite cu brinza Focsani  si am facut si clatite dulci , cu gem de mure (trebuie sa ma credeti pe cuvint ca sint extraordinare ) si cu gem de  visine!




Pe  linga asta, azi am aprins  deja focul in soba, este  cald in casa si eu va poftesc la clatite bune, bune !

08 octombrie 2011

Gem de gutui

Mi-au ramas in casa, dupa plecarea copiilor, citeva gutui si m-am gindit sa fac un pic de gem. 


Cum nu este voie la zahar, l-am facut cu  fructoza de la Dr. Oetker, astfel : gutuile, spalate bine, le-am taiat in bucatele si  le-am  macinat in tocatorul Bosh. A iesit o pasta faina, omogena si aromata . Am cintarit si  la 1 kg de fruct am pus 350 g de fructoza gelifianta  , am amestecat bine si am  pus pe foc. Din momentul  in care a inceput sa fiarba, am lasat cam 7 minute, de aceea a iesit si putin mai tare, intre jeleu si gem . 


Am pus in borcane sterilizate in cuptor, fierbinti, am capsat si am rasturnat borcanele.Gustul este extraordinar de bun, mi-au iesit 3 borcane de 375 grame. Vor fi minunate la iarna, cind  voi deschide un astfel de borcan  care a depozitat in  el gustul si aroma toamnei. 

07 octombrie 2011

Catina cu miere

Este asa  mare abundenta de catina anul acesta in piata  incat   nu poti ramane  insensibil la asa ceva , mai ales ca acest fruct minune are atatea calitati !


Am cumparat  2 kg de catina  de la tarani, boabele aratau proaspete  si intregi   si dupa ce le-am spalat si  uscat , cu ajutorul unui prosop de bumbac, le-am impartit in 2 astfel  : am umplut pe trei sferturi 2 borcane  de 720 ml cu catina,


 peste care am  pus  mierea de albine , am rasturnat borcanul pana ce s-a omogenizat si fiecare bob de catina  era complet invaluit in miere. 


Catina ramasa, am dat-o prin   blender si am amestecat-o cu miere de albine, a iesit o pasta , la fel pusa in borcane , din care, in fiecare dimineata, 2 linguri se  pun intr-un pahar de apa plata si se bea pe nemincate. 
Pentru 2 kg de catina am folosit 2  x 950 grame de miere. 
Catina boabe din miere  am lasat-o la  macerat, pentru 7 zile, in frigider dar din pasta deja folosim dimineata.