duminică, 22 iulie 2018

Tarta de gris cu lapte si jeleu de afine



De multa, multa vreme nu am mai facut gris cu lapte. Te mai uiti in bucataria prietenilor si asa am vazut la Roxana grisul prezentat in forma aceasta.
Usor de facut, gustos  si aspectuos, bun pentru copii, bun pentru adulti, bun pentru toata lumea.
Am pus la fiert 1 litru de lapte, indulcit cu 2 linguri de zahar brun, cu coaja rasa de  lamaie si esenta de vanilie . Cand a inceput sa fiarba, am pus 200 grame de gris treptat, sub forma de ploaie, si ,la foc mic, am amestecat incontinuu  cam 10 minute.
Cand a fost fiert, am dat deoparte , am amestecat energic cu 50 grame de unt si am desertat intr-o tava rotunda cu inel, captusita inainte cu folie alimentara.  I-am dat forma neteda si am lasat cam jumatate de cm  loc  gol langa peretele formei. 
Separat, 200 grame de afine, cu 2 linguri de zahar brun si 100 ml de apa, am pus la fiert  si am lasat cam 10 minute. Apoi, am trecut totul prin sita si am lasat la racit. 
In sucul de afine, am pus 2 pachetele de gelatina alimentara, am lasat la hidratat 5 minute si apoi am pus pe foc, pana la topirea gelatinei (nu are voie sa fiarba) .
Se lasa la racit  inca 10 minute si apoi se rastoarna peste gris. Avand in vedere ca am lasat spatiu liber intre  peretele formei si gris, jeleul de afine va imbraca  tot grisul , si deasupra, si lateral. Deasupra am razuit un patratel de ciocolata alba . 
Mai sta la rece cel putin o ora si tarta de gris cu lapte si jeleu de afine este gata  de mancat.


Niciun comentariu: