duminică, 4 iunie 2017
Clatite dulci cu urda si branza de vaci
La vremea asta, urda este foarte, foarte gustoasa si dulce. Te imbie , cu mirosul ei deosebit, sa faci ceva bun. Azi, clatite dulci, cu urda si branza de vaci.
Clatitele, in varianta simpla : 2 oua, un praf de sare, o lingura de ulei, 2 linguri de smantana fermentata, cam 500 ml apa minerala si de rest faina alba, pana se ajunge la consistenta unei smantani subtiri. Obligatoriu trebuie lasat aluatul sa se odihneasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, ideal intre 15 si 30 minute.
Se coc clatitele
si se lasa la racit, ca sa devina foarte elastice
Separat, branza de vaci si urda (cate 500 grame din fiecare )se trec prin sita de inox,se amesteca bine cu 2 oua , 3 linguri de zahar,coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.
Se pune branza peste clatite , se ruleaza atent, sa nu pocneasca din cauza umpluturii si se cladesc pe un platou
dupa care se aseaza in tava , pe hartie de copt, ca o placinta rotunda
2 linguri de smantana se bat bine cu 1 ou , compozitia se intinde pe deasupra clatitelor cu o pensula
dupa care se da la cuptor, pentru 30 minute, la foc mijlociu sau la 175 grade, pana ce se rumenesc deasupra.
Se lasa putin la racit, cu ajutorul hartiei se scot din tava si se mai lasa cam 15 minute, pana ce se poate taia corect, cu branza inchegata .
Poftiti la masa !
duminică, 14 mai 2017
Pastrav la cuptor cu garnitura de cartofi noi
Pentru ca este duminica, suntem acasa si mancam bunatati ! Astazi, bunatatile zilei sunt pastravul si cartofii noi .
Asadar, pastravul, de la PASTRAVARIA BOLOGA, exceptional ca si gust, cu o preparare simpla: pestele curatat se perpeleste in ulei de masline incins , 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealalata. Acuma, no, se mai ia pielea uneori, depinde de cat de mare e tigaia, de cat de incins e uleiul de masline, de cat de indemanatic e bucatarul......
Separat, morcovii si patrunjelul radacina se curata si se taie fasii subtiri, dupa care se soteaza rapid in ulei de masline, pret de 3 minute .
Intr-o tava se pune hartie de copt, se aseaza legumele sotate si peste ele ceapa verde taiata marunt.
Se aseaza pestele perpelit in ulei, se umple pestele cu bucatele de unt si rozmarin, se sareaza si se pipereaza totul.Peste peste se mai pun cozi de ceapa . Se da la cuptor totul pentru 30 de minute .
Separat, cartofii noi se curata si se taie cubulete mai marisoare, cam de 2-3 cm. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare, pentru 25 minute.
Intr-un tocator electric punem usturoi curatat, patrunjel verde, o lingura de smantana si cateva bucatele de unt.
Cand sunt fierti, cartofii se scurg, peste ei se pune sosul de usturoi si patrunjel si se amesteca bine, dupa care se lasa acoperit vasul pentru 10 minute.Este o mancare delicioasa iar la servire, se presara peste ei sare si piper.
Sa va mai spun cat de buna a fost mancarea ? Exceptionala, gustoasa si de sezon !
Asadar, pastravul, de la PASTRAVARIA BOLOGA, exceptional ca si gust, cu o preparare simpla: pestele curatat se perpeleste in ulei de masline incins , 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealalata. Acuma, no, se mai ia pielea uneori, depinde de cat de mare e tigaia, de cat de incins e uleiul de masline, de cat de indemanatic e bucatarul......
Separat, morcovii si patrunjelul radacina se curata si se taie fasii subtiri, dupa care se soteaza rapid in ulei de masline, pret de 3 minute .
Intr-o tava se pune hartie de copt, se aseaza legumele sotate si peste ele ceapa verde taiata marunt.
Se aseaza pestele perpelit in ulei, se umple pestele cu bucatele de unt si rozmarin, se sareaza si se pipereaza totul.Peste peste se mai pun cozi de ceapa . Se da la cuptor totul pentru 30 de minute .
Separat, cartofii noi se curata si se taie cubulete mai marisoare, cam de 2-3 cm. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare, pentru 25 minute.
Intr-un tocator electric punem usturoi curatat, patrunjel verde, o lingura de smantana si cateva bucatele de unt.
Cand sunt fierti, cartofii se scurg, peste ei se pune sosul de usturoi si patrunjel si se amesteca bine, dupa care se lasa acoperit vasul pentru 10 minute.Este o mancare delicioasa iar la servire, se presara peste ei sare si piper.
Sa va mai spun cat de buna a fost mancarea ? Exceptionala, gustoasa si de sezon !
Spuma de capsuni in cosulet de ciocolata
Pentru ca ne ispiteste mirosul capsunilor din piata, desi nu au gustul de odinioara si nici dulceata, am vrut sa fac ceva cu capsuni. Am ales varianta simpla si comoda,
200 grame de ciocolata neagra am topit la bain-marie si cu o pensula de silicon am uns uniform cu ciocolata interiorul a 8 forme de briose din silicon.Cu putina bunavointa, mai ieseau 2 cosulete, deci se pot lua in calcul 10 cosulete. Le-am pus pe o tava de inox in frigider, cam 15 minute, dupa care le-am scos si am pus si ciocolata ramasa, Au stat la frigider cam 2 ore, astfel ca atunci cand am dat jos formele, au ramas cosuletele de ciocolata intacte.
Separat, am pus 100 ml de apa la fiert cu 4 linguri de zahar si le-am fiert pana ce s-a ingrosat siropul (picatura de sirop se face margea in paharul cu apa rece) si , siropul fierbinte, l-am turnat peste 4 albusuri batute spuma tare la robot. In timpul acesta robotul bate in continuare albusurile, pana ce se racoreste bezeaua .
Capsunile , cam 400 grame , le-am transformat in piure , le-am amestecat cu un pliculet de gelatina dizolvata si le-am adaugat in bezea.
Cu spuma aceasta am umplut cele 8 cosulete si 2 cupe mari de sticla..
Foarte gustoase si aromate, aceste cosulete pot fi un desert simplu si rapid !
sâmbătă, 6 mai 2017
Balmos cu miez de cas
Azi am mancat pe pofta, ardeleneste , balmos cu supa de salata verde. O bunatate .
Pentru balmos am avut 2 litri de jintuiala, la care am mai adaugat 3 linguri cu varf de smantana si 100 g unt, plus 1 lingurita rasa de sare. Cand a dat in clocot, am pus, in ploaie, 500 grame de malai grisat si am amestecat bine, sa nu fie cocoloase.
Am facut intr-o oala de inox cu fund dublu (ideal e un tuci dar al meu a fost emailat si i-a cams sarit smaltul, drept pentru care nu e utilizabil) si, a stat pe foc mic, circa 20 de minute, pana s-a legat bine si se vedeau urmele telului.
Am dat deoparte si am umplut formele de silicon pana la jumatate, am pus o bucata de cas si apoi am adaugat iar balmos, pana la umplerea formelor.
Rasturnate, se pot manca fie simple, cu putin cas razuit deasupra
Noi am ales varianta simpla, alaturi de o farfurie cu supa de salata verde .
Poftiti la masa !
sâmbătă, 22 aprilie 2017
Turte taranesti
Aluatul este unul simplu:
- 1 kilogram de faina se cerne de doua ori.
- 50 grame de drojdie proaspata se freaca cu 1 lingurita de zahar pudra, pana ce se lichefiaza, apoi se amesteca cu 100 ml apa calduta.
- se face o adancitura in aluat si se pune acolo amestecul de drojdie, se presara putina faina si se amesteca. Se acopera ligheanul cu o folie si se lasa sa creasca putin maiaua din mijloc , cam 10 minute .
- se amesteca bine maiaua cu restul fainii, se mai adauga 400 ml de apa calduta si se amesteca bine
-intr-un pahar, 100 ml de apa calduta se amesteca cu 1 lingurita cu varf de sare si se amesteca totul cu aluatul, pana la omogenizare .
- se framanta aluatul cam 10 minute, cu mainile inmuiate in ulei de floarea soarelui(cam 50 ml in total).
- se inveleste ligheanul cu o folie si se lasa la crescut 30 minute.
-se scoate aluatul crescut si se portioneaza in 8 bucati egale .
-bucatile se aplatizeaza cu mainile si se impatura in 3, dupa care se ruleaza strans, sub forma de rulou.
-se da forma de bila rotunda rulourilor de aluat si , cu un sucitor, se fac turtele
-se unde o folie cu ulei si se pun turtele pe ea si se lasa la crescut vreme de 30 minute
- se infierbanta tigaia, se ia turta crecuta si se pune in tigaia fierbinte si neunsa , cu partea de deasupra in jos.
-se acopera imediat cu capac si se lasa la foc mic pana ce se coace, pe amandoua partile .
Eu am copt la 4 tigai odata, ca sa am spor.
joi, 20 aprilie 2017
Pastrav cu unt si rozmarin
Pentru ca o perioada nu am mancat peste, pur si simplu nu am putut, dupa ce am luat pastrav de la Pastravaria Bologa, am reinceput sa manac peste, in toate felurile pregatit . Azi, pastrav cu unt si rozmarin la cuptor, pe pat de legume.
Simplu si gustos : pestele curatat, sarat si condimentat cu piper, interior si exterior, asezat pe pat de legume (patrunjel, morcovi , cartofi si ceapa).
se umple cu bucatele de unt, felii de lamaie si ramuri de rozmarin. Se da la cuptor pentru 30 minute, la foc mijlociu.
Mai simplu si usor de facut nu se poate. A iesit delicios, rozmarinul si untul si-au facut treaba, au aromat grozav pestele si legumele.
Daca sunteti la dieta si nu vreti unt, merge doar stropit cu ulei de masline, va fi si asa foarte gustos .
miercuri, 5 aprilie 2017
Clatite cu spanac, umplute cu crema de branza
Pentru ca este vremea spanacului si musai sa fie pregatit cat este fraged, astazi am cules o portie generoasa si am facut o portie generoasa de bautura in blender (spanac si apa plata ), am pus la congelator in forme de briose, dupa ce a fost macinat tot in blender , cu foarte putina apa si, la sfarsit, clatite.
Dupa ce spanacul se marunteste foarte bine in blender, cu putina apa minerala, se adauga 2 oua, sare , lapte si faina alba. Toate l-am amestecat in blender, pana la omogenizare. Aluatul trebuie sa aiba consistenta smantanii. Ca si gramaj am folosit 300 grame spanac, 100 ml apa minerala, vreo 300 ml lapte si faina vreo 6 linguri pline.
In tigaie antiaderenta, am facut clatitele . Nu in tigaia subtire de clatite, ci, in tigaie mai groasa, ssa se coaca bine.
Reci, clatitele se ung cu crema de branza (de data asta am facut crema acasa, din telemea rasa si smantana ), se ruleaza si se lasa putin, sa se inmoaie aluatul bine.
Sunt delicioase, sanatoase si binevenite pe masa noastra
miercuri, 29 martie 2017
Spanac cu ardei copti
Este primavara, deja spanacul este numai bun de cules si de mancat.
Azi, o mancare simpla, de spanac cu ardei copti.
Spanacul proaspat cules. se spala bine
O ceapa alba se toaca marunt si se caleste in putin ulei de masline
se adauga spanacul rupt in bucati
se caleste si apoi se toaca(macina ) impreuna cu ceapa
apoi se adauga o cana de bulion
si, la urma, ardeii copti tocmai scosi din congelator
Se potriveste de sare si piper si se lasa pe foc pana ce se evapora tot lichidul. La sfarsit, se adauga 2 catei de usturoi tocati marunt, se acopera si se lasa asa 10 minute.
Poate fi o mancare simpla, gustoasa, cu o felie de paine neagra alaturi sau poate fi o garnitura grozava la o friptura.
Daca este consumata la varianta simpla, se poate razui pe deasupa telemea maturata.
sâmbătă, 31 decembrie 2016
marți, 20 decembrie 2016
Carnati - editia 2016
Pentru ca este iarna, este vremea carnatilor de casa.
Anul acesta nu i-am mai afumat, Incet, incet, metabolismul se schimba si suportam tot mai greu afumatura, drept pentru care am renuntat la ea.
Pentru anul acesta, reteta este aceasta :
- 1 kg carne : 1/3 carne de curcan (piept si pulpa) si 2/3 carne de porc de lucru(are si carne macra, are si grasime)
- 20 g sare
- o capatana de usturoi (cam 7-8 catei )
- 1/2 lingurita boia de ardei afumata
- 2 g piper macinat proaspat
- 30 ml supa de oase
Carnea se toaca prin ciurul mare si se lasa in bucatarie , descoperita, vreme de 1 ceas, ca sa fie usor de framantat.
Separat, usturoiul tocat se pune in blender, odata cu sarea si supa de oase (poate fi inlocuita si cu apa simpla) Se amesteca bine pana ce se face ca o spuma.
Se rastoarna peste carne, se presara piperul si boiaua afumata si se incepe framantarea , pana la omogenizare completa.
Se face testul tigaii ( putina compozitie se prajeste intr-o tigaie sub forma de chiftea ) si, daca totul corespunde gustului , se trece la umplerea matelor ( de oaie, de porc, dupa preferinta si timp disponibil ).
Carnatii facuti se pun la uscat, pe un suport, la loc rece si aerisit si se lasa asa 2 zile, avand grija su fie aranjati individual, sa nu se suprapuna unul peste altul.
Se lasa asa 2 zile, dupa care se aduna .
Anul acesta i-am impartit in 3 : 1/3 parte congelati cruzi, pentru gratar, 1/3 fierti in abur si ulterior prajiti si 1/3 prajiti clasic ( un clocot si apoi prajiti).
Cei fierti in abur sunt interesanti, in sensul ca s-a scurs grasimea din ei si astfel au devenit extrem de dietetici.
Astfel, am luat o oala mare, pe fundul careia am pus un inel de la o forma de tort, ca si suport. Am pus doua cani de apa pe fundul oalei. Peste inelul de metal, am pus gratar de inox, pe care am aranjat carnatii pe un singur rand, apoi alt gratar cu carnati si tot asa, vreo 4 randuri.
Pe marginea oalei am pus panza de bumbac, asa, ca o garnitura, am pus capacul si am ermetizat cu folie alimentara . A iesit ca o oala cu presiune .
Am pus la foc mic, vreme de 30 de minute din momentul in care fierbe apa.
I-am scos si i-am prajit, asa, fierbinti, in untura, cam 2 minute, dupa care i-am scos pe prosope de hartie, pentru a absorbi grasimea. Reci au fost pusi in pungi, etichetati si congelati.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)