Pentru ca , de pe tarabe, cartofii noi iti fac cu ochiul si pentru ca afara a fost o vreme exceptionala,numai buna de facut foc in soba, un gulas de primavara, cu de toate in el, a fost binevenit !
Asadar, ca sa fie gustul gust, am pus, pulpe inferioare de pui, carnati de porc picanti si scaricica afumata
iar slanina a fost la loc de cinste , taiata marunt, pusa in cratita de inox cu fund dublu
cat sa lase un pic de grasime ca sa se poata cali ceapa rosie
iar zarzavatul (adica rosii, ardei, gogosari, morcov si patrunjel )l-am spalat un pic de sare, sub jetul de apa rece
Ordinea a fost asa : slanina infierbantata, ceapa rosie taiata pusa peste ea, apoi carnatii si scaricica, pulpele si la urma zarzavatul. Peste toate acestea, o mana zdravana de ceapa verde si de usturoi verde taiat marunt, sare, piper, chili, turmeric si foi de dafin. Apoi, apa cat sa acopere tot continutul si , foc de lemne aprig, cat incape, pana ce carnea este fiarta. Apoi, cartofii taiati cubulete se pun peste amestec si se lasa la fiert la foc iute, ca sa se sfarame.
Cand totul este gata, se da deoparte si se arunca peste mancare un manunchi bun de patrunjel verde taiat, ca sa se aromeze, se acopera si se lasa asa pret de 15 minute, sa se hodineasca.
Garnitura i-a fost o salata de varza verde, cruda si zemoasa, amestecata cu felii de rosii taiate subtiri.
Concluzia? macar o data pe an se face mancarea asta, ca este prea buna si prea tentanta ........
Sa poftiti la o portie !!!
marți, 27 mai 2014
sâmbătă, 24 mai 2014
Crema Focsani (pentru cunoscatori )sau branza framantata din cas de oaie (altfel facuta )
In fiecare an, in luna mai este vremea pentru crema Focsani. Aceasta este o branza exceptional de cremoasa, untoasa, buna pentru uns pe paine, pentru clatite, pentru mamaliga cu branza,pentru pizza, pentru paste si gata : buna pentru orice vrei sa gatesti cu o branza adevarata .Anul acesta nu am mai cumparat gata facuta, ne-am facut-o noi , acasa, si zau ca nu imi pare rau ca am avut curaj.
Asadar, sa incepem cu inceputul : am cumparat un cas de oaie de zece kilograme , extraordinar de gustos si bun .L-am taiat in felii mari si apoi in felii mici, cam de 1 cm grosime, ca pentru cas pane
Uitati-va bine la dimensiunea gaurilor, ca este importanta ..
Apoi, bucatile taiate le-am pus in lighean ( de fapt am impartit bucatile in 4 lighene ) si le-am acoperit cu apa rece.
Le-am tinut asa 5 ore, dupa care am scurs apa ( este verde, la propriu ) La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apa rece proaspata si am mai lasat 5 ore. La capatul a 5 ore, am schimbat iar apa, dar de data asta am adaugat in apa rece proaspata si sarea si am tinut inca 5 ore. Deci, sa recapitalam : casul sta in apa rece timp de 15 ore.
Calculam acum sarea : 3% din cantitatea de cas, astfel, la 10 kg de cas, am pus 300 grame de sare
pe care macinat-o si am impartit-o in 2 : 150 de grame am pus in apa a treia si celelalte 150 grame le-am tinut deoparte.
Sa continuam : dupa cele 15 ore de stat in apa rece, se scoate casul pe o sita acoperita cu tifon sau prosop de bumbac (aici vedeti gaurile casului, expandate de data acesta )
se acopera cu prosoape de bumbac si asa se lasa peste noapte (adica vreo zece ore )
Dimineata, voiosi si cu putere, purcedem la alta etapa : macinatul prin masina de carne, cu sita deasa
si uite asa iese o pasta omogena de branza.
Acum este momentul pentru a doua tura de sare, va amintiti, cele 150 grame ramase, care se vor amesteca si topi prin framantare .
aranjarea lor in forma dreptunghiulara, corecta si ordonata
si gata, la lada frigorifica, la congelare rapida pentru 24 de ore.
Toata iarna va fi o luna mai continua la voi in bucatarie cu aceasta branza delicioasa.
Aaaa, sa nu uit : se mai preteaza aceasta branza la inceput de pranz de sarbatoare,gogoloaie, alaturi de o palinca de prune margelata , taman atunci scoasa din congelator
Poza este exemplificatoare pentru cine doreste sa incerce !!!
luni, 12 mai 2014
Crutoane aromate cu supa crema de legume
Va mai amintiti baghetele integrale, din aluat neframantat ? Din aceste baghete am facut niste crutoane exceptionale, taman bune de pus intr-o supa crema de legume deasa si acrita cu iaurt dietetic.
Am taiat painea cubulete,le-am pus pe hartie de copt in tava, am scuturat pensula cu un pic de ulei de masline deasupra lor, am presarat sare, oregano si usturoi granulat si am pus la cuptorul preincalzit pana ce s-au rumenit putin, pret de 6-7 minute. Nu arata exceptional dar gustul bate aspectul, in cazul acesta.
Au un gust exceptional, usuturoiul si oregano se combina foarte bine.
Pentru ca sa fie perfect puse in valoare, am pregatit o supa simpla din legume (ceapa, ardei gras,morcov, patrunjel, rosii, conopida si putin usturoi, sare si piper) pe care am dat-o prin blender si apoi am acrit-o cu iaurt dietetic.
Atat e de buna combinatia, ca ,daca nu ar fi restrictii la paine, as putea manca de cel putin doua ori pe zi felul acesta de mancare .
sâmbătă, 3 mai 2014
Pasta de leustean
Deja a crescut leusteanul,musai de cules, ca e prea frumos ! La noi in casa , leusteanul este definit ca ''buruiana ce miroase a ciorba de burta'' asa ca nu putem trai fara aroma aceasta !
Asadar, incepem conservaraia 2014 cu leusteanul .
Am cules un brat zdravan de leustean
l-am spalat in cateva ape, scuturat si zvantat si apoi dat prin masina de carne, cu sita medie
A iesit o pasta destul de zemoasa si am pus-o apoi in forme de silicon si in forme de cuburi de gheata
le-am pus la congelator si au inghetat foarte fain dar mai fain au iesit din forme.
Cubuletele scoase din forme, le-am ambalat individual in pungute mici de plastic, sa nu se lipeasca intre ele si etichetat cu data ambalarii, sa fie folosite corect, primele ....
Cubuletele acestea simple aduc vara si gustul de verde in bucataria noastra, chiar daca afara este vijelie sau ninge linistit!
La fel voi pregati si celelalte verdeturi, ca tare avem nevoie de ele..... Se puteau face cu ulei de masline si sare ,dar, am preferat sa fie simple, sa nu deviem de la gustul lor autentic ! Daca pui ulei asta insemna ca faci un adaos de ulei la sfarsitul mancarii iar sarea si congelatorul nu prea au multe in comun....
Asadar, incepem conservaraia 2014 cu leusteanul .
Am cules un brat zdravan de leustean
l-am spalat in cateva ape, scuturat si zvantat si apoi dat prin masina de carne, cu sita medie
A iesit o pasta destul de zemoasa si am pus-o apoi in forme de silicon si in forme de cuburi de gheata
le-am pus la congelator si au inghetat foarte fain dar mai fain au iesit din forme.
Cubuletele acestea simple aduc vara si gustul de verde in bucataria noastra, chiar daca afara este vijelie sau ninge linistit!
La fel voi pregati si celelalte verdeturi, ca tare avem nevoie de ele..... Se puteau face cu ulei de masline si sare ,dar, am preferat sa fie simple, sa nu deviem de la gustul lor autentic ! Daca pui ulei asta insemna ca faci un adaos de ulei la sfarsitul mancarii iar sarea si congelatorul nu prea au multe in comun....
joi, 1 mai 2014
1 mai 2014
Pai daca e vremea de gratare, atunci sa gratarim :
pulpe de pui superioare
cartofi copti
paine integrala aromata cu usturoi
micii obligatorii
asa, ardeleneste, un pic de slanina fripta
un pahar de bere
cozonac reciclat, acusica scos din congelator
si, cersetorul de serviciu
luni, 28 aprilie 2014
Ketchup de casa ,dietetic si picant
Pentru ca asta toamna nu m-am invrednicit sa fac, am facut acum acest minunat ketchup . Nu ma hotaram dar am vrut sa cumparam ieri o sticla de ketchup si cand am citit eticheta, ne-am luat cu mainile de cap si am renuntat. Prea multe avea in compozitie, denumiri de nu le poti pronunta.
Cum suc de rosii am facut din belsug si ultima punga cu ardei kapia copti si congelati striga dupa ajutor, am ispravit imediat : 2 sticle de 0,75 l de suc de rosii, 10 ardei kapia copti si macinati, 2 cepe mari albe tocate marunt, 10 catei de usturoi tocati , 1 lingura cu busuioc uscat si macinat, 1 lingurita piper, 1 lingurita de boia de ardei iute, facuta de mine in casa, 1 lingurita de boia de ardei dulce, 1 lingurita oregano macinat, 2 lingurite sare de mare pentru muraturi, 4 foi de dafin , 50 ml de otet de mere , 1 lingura indulcitor lichid Clio si o legatura de frunze de telina. Toate acestea au fiert la foc mic timp de 70 de minute, timp in care s-a evaporat apa si a iesit ca o pasta. Dupa ce a fiert, am dat la o parte si am scos afara buruienile (foile de dafin si telina ) si am trecut pasta prin blender. Apoi, am mai pus la fier pentru 5 minute, ca sa nu cumva sa aiba alti fermenti din manipulare si blenduire, dupa care am pus pasta, cu ajutorul unei palnii metalice, in sticle infierbantate in cuptor. Am inchis ermetic sticlele si le-am mai tinut in cuptor, la 100 de grade, inca o jumatate de ora. Dupa ce s-a mai racit putin cuptorul , le-am pus intre paturi si acolo stau pana ce sa racesc complet.
Am tot gustat amestecul, are un gust delicios si chiar merita facut, la ideea ca este dietetic si natural, mananci fara a te preocupa de prezenta E-urilor in compozitie.
Cu siguranta in toamna asta imi fac provizii, voi face si dulce si iute !
Au iesit 4 astfel de sticle , de 300 ml fiecare!
marți, 22 aprilie 2014
Oua rosii , in coaja de ceapa si turmeric
Am vrut anul acesta , neaparat, sa vopsesc ouale natural, fara sa ma mai gandesc la chimicale. Asadar, am facut totul ca la carte : intr-o cratita de inox am pus de seara cojile de ceapa (de la vreo 10 cepe, si albe si rosii), plus o ceapa rosie taiata felii, 2 linguri zdravene de turmeric si trei litri de apa. A stat asa, muratoare, vreme de vreo 14 ore. Ouale, spalate si degresate, le-am pus la fiert in acest amestec, mai pe fundul cratitei si le-am acoperit cu foile de ceapa. De la momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat 15 minute. S-au colorat foarte frumos, turmericul a aurit culoarea, a iesit un rosu spre caramiziu si nu s-a spart nici un ou. Fierbinti, ouale au avut parte de un frecus zdravan cu slanina, asa, ca sa straluceasca si ele putin.
Va recomand calduros sa adoptati aceasta metoda, este sanatoasa si fara pericole, merita efortul cu prisosinta !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)