17 aprilie 2020

Salată de fasole boabe cu ardei copți și ridichi


 Azi, o salată gustoasă și sățioasă, foarte ușor de făcut. Desigur, este de post, tocmai potrivită pentru o zi de vineri și pentru cine ține postul.
Așadar, fasolea roșie din 2 conserve am pus-o la scurs într-o strecurătoare de inox. Separat, am pregătit 10 ardei copți, în sensul că anul trecut, la indicațiile unei doamne în vârstă, am pus ardeii copți la congelat cu tot cu coajă. A avut dreptate. S-au pastrat perfect iar  la dezghețare, se curăță foarte ușor și nu se pierde sucul acela extraordinar din ardei. Deci, i-am curățat de coajă , cotoare și semințe și i-am taiat mărunt. Am mai feliat 5 ridichi roșii și  2 cepe roșii mari.
Pătrunjelul verde din grădină, aromat și proaspăt, s-a înscris cu succes în paleta coloristică a salatei mele. Am potrivit  de sare și piper ,
 am făcut un amestec de ulei de măsline, oțet balsamic și sosul de la ardeii copți și am pus totul peste salată. A stat acoperită salata mea vreo 2 ore, timp în care s-au împrietenit toate legumele și s-au inmuiat puțin ridichile și ceapa roșie.  
A ieșit grozavă. S-a mâncat simplă, cu o felie de pâine neagră alături. 

17 august 2019

O vacanță ca-n povești ......


La bunica în grădină
E o liniște deplină
Doar bunicul face-n taină,
O casuță,mică, faină



Verde dară, că e vară,
Numai  bună,stăm afară ....
O surpriză minunată
Pentru un băiat și-o fată!



In pridvor , deja, se stie
Acolo va fi prăvălie
Cu produse bio, toate ,
Din gradină adunate
Mure , zmeura, căpșuni
Baby morcovi, cei mai buni
Castraveți  si porodici
Cum găsesti doar la bunici

Ana noastră, prințesuca,
Are un șorț frumușel,
De bunica pregătit,
Cu cel mai frumos  model !


Nu uităm nici de plăcinte,
Reteșe cu brânză, ujjjjj,
Cum aflăm numai la Cluj,
Unde buni și nepoata,
Le dau îndată gata !!!
Numai ele le știu face
Ca să placă, tuturor ,
Ia veniți  la noi, la masă 
Să mâncați și voi , cu spor !


Vlad, prințul moștenitor,
Are mare, mare spor,
La mers singur,singurel,
 Înalt și drept,  copăcel,























Multă, multă veselie



Iar bunicii spun: să fie !














O vacanță ca-n povești

Cum doar la bunici găsești !


09 iulie 2019

Clătite cu caimac și bere



Pentru că am avut lapte gras, de la sursă, prin bunăvoința colegelor, caimacul a fost deosebit, gros si savuros. Concluzia este că merita o destinație corectă, pe măsura bunătății sale.
Așadar, clătitele au fost câștigătoare de data asta ....
Un aluat deosebit, bun, cremos, gustos....
De data asta, blenderul a fost cel care și-a făcut treaba: întâi, puțin ulei, apoi caimacul, trei ouă, un pahar de bere, sare, faină albă trei nule, lapte și uite așa, până la consistența unei smântâni lichide.
Nu există cantități exacte, se tot adaugă una sau alta, până la consistenta smântânii.

Obligatoriu aluatul se odihnește minimum jumătate de ora, după care, se trece la copt clătitele.
Noi le-am făcut cu brânza Focșani, amestecata cu Mozarella.




Simplu, în tigaie, la foc domol 

Dupa prima întoarcere, brânza se pune  pe clătită în tigaie, să se topească 
după care se împatură clătita și se mai întoarce o dată 
Calde sau reci, cu umplutură sărată sau dulce, sunt excepționale. Nu risipiți caimacul de la lapte, poate fi savoarea unui preparat deosebit, precum clătitele ....


17 martie 2019

Chifle cu lapte și smântână




Pentru că sunt ușor de făcut, încap în două tăvi deodată în cuptor și sunt foarte bune, periodic fac aceste  chifle, pe care le congelez ambalate individual  și pe care le scot doar la nevoie . Tăiate felii pentru tartine sau folosite la pachetul pentru serviciu sau școală,aceste chifle sunt grozave .
Așadar,pentru 18 chifle avem nevoie de 1600 grame făină albă,  150 ml ulei, 200 ml smântână dulce  de gătit cu 30% grăsime, 850 ml lapte, 75 grame drojdie proaspătă, 3 linguri rase de zahăr și 3 lingurițe de sare .
Procedura este simplă : drojdia se freaca bine  cu zahărul, se adaugă  smântâna , 3 linguri pline de făină  și se lasă la crescut 15 minute pe masa din bucătărie. 
Separat, făina se cerne împreună cu sarea,  laptele călduț se pune peste amestecul de drojdie și se răstoarnă peste făină. Se omogenizează și, aici avem două variante : frământatul manual sau la robot (sau mașina de pâine ) . Dacă este manual, atunci uleiul îl folosim la înmuiatul mâinilor  pentru a frământa mult mai ușor iar dacă este la robot, punem uleiul treptat. Se frământă până ce devine  omogen, elastic și nu se mai lipește de mâini . Se acoperă și se lasă la dospit  45 minute, până  ce își dublează volumul. 
Aluatul se împarte în 18 bucăți egale. Fiecare bucată se aplatizează  și se rulează strâns  , apoi i se dă formă de bilă. Se lasă la crescut în tăvi  încă 15 minute , după care se pensulează cu gălbenuș bătut cu puțin lapte . Se presară semințe de floarea soarelui și se dă la cuptor, pentru 35 de minute, la 180 de grade .
Chiflele din tava de jos au crăpat puțin deasupra, dar, sunt excelente și așa. Dacă ar fi fost doar o tavă cu chifle (cantitate mai mică de aluat), atunci  timpul de coacere ar fi undeva la 25 minute, în funcție de cuptor. 

27 ianuarie 2019

Șalău cu ciuperci și măsline la cuptor



Pentru că este duminică și în meniu este pește, astăzi am încercat o nouă rețetă de pește la cuptor.
Peștele, file de șalău, l-am dezghețat în apă cu sare . După ce a fost complet dezghețat, l-am pus la scurs pe un grătar de inox și apoi l-am tamponat cu prosoape  de hârtie, ca sa fie uscat .

Într-o tigaie antiaderentă, am pus puțin ulei de floarea soarelui si am prăjit peștele  la foc iute, pe ambele părți, câte 2 minute .
Separat, am tocat o ceapa alba marunt si vreo 4 căței de usturoi mari, peste care am pus uleiul în care am prăjit peștele și am călit ușor. 

In vară, cînd erau multe roșii în grădină, am copt tăvi întregi la cuptor, cu ardei gras, ceapă roșie ,  busuioc, sare de murături și ulei de măsline , după care le-am congelat. Acum doar le dezgheț și le dau prin blender, fiind foarte ușor de folosit. 
Cam așa arată după blenduire 
Așadar, roșiile astfel pregătite le-am pus peste ceapa călită
și am pus o linguriță de zahăr pentru a tăia aciditatea roșiilor, piper,( sare nu , au avut roșiile coapte)  foi de dafin , ciuperci champignon brune ( de regula cumpăr mai multe, le pun în cuptor, cu ulei de masline si le las la copt , dupa care ajung in congelator, in porții mici) 
si o mână bună de măsline. 
Se lasă să dea un clocot, după care punem peștele  și dăm la cuptor pentru 20 minute .

Finalul este acesta :
Noi am mâncat simplu, cu o bucată de pită proaspătă, dar, se poate cu orez, cu mămăligă, cu cartofi natur ...
Poftiți la masă !