04 octombrie 2014

Meniu de wekend, cu spanac si bunatati



 Daca este wekend, atunci este dezmat culinar : tarta cu spanac , cu aluat de faina integrala , cu pat de branza Foscani peste aluat, cu telemea sarata,



 


 si pulpe de pui la cuptor




 si clatite ,  (aluatul este cu tarate de ovaz ) cu branza Focsani


si , clatite dulci : cu gem de caise, cu magiun si cu dulceata de cirese amare


Dulceata am primit-o,de la o buna prietena din Piatra Neamt  si eu zic : trebuie sa fii moldovean ca sa savurezi ca la carte aceasta dulceata !!!
Sa ne fie de bine in wekend, ca tare bine este !!!

02 octombrie 2014

Roadele toamnei 2014

 Bogatia toamnei, mai bine zis ultimele roade ale gradinii inainte de venirea frigului : rosii




ardei grasi  


ardei kapia 

 gogonele minunate, sa se mai parguiasca un pic pentru muraturi asortate
 busuioc (bun pentru mancare dar bun si ca remediu impotriva tusei)
 gutui aurii, numai bune pentru compot


 leustean (salvat de melci prin imprastierea zatului de cafea pe pamant )
 ardei iuti pentru uscat sau pus la otet
 ardei iute pentru boia


 maghiran
 si gata , frunzele de telina ce asteapta cuminti sub rosii ca sa facem ultima muratoare pentru muraturi si apoi sa fie si ele culese  si puse la congelator, ca sa aromeze supele de fasole verde .
Una peste alta, a fost un an bun, toate legumele au fost bio, fara chimicale. Lasam pamantul sa se odihneasca, sa o luam de la capat , cu forte proaspete, la primavara . 

23 septembrie 2014

Rosii uscate, in ulei de masline


Intotdeauna m-a tentat sa fac asa ceva, numai ca nu am apucat. Anul acesta am avut o recolta minunata de rosii cherry si m-am hotarat , gata.
Am spalat rosiile  (doar de praf ca nu au fost stropite si cu altceva )
le-am taiat in 2 , le-am pus pe o sita (ca o rama de tablou) si le-am presarat cu sare si busuioc. Aici nu stiu daca am facut bine, nu cred ca trebuia sa le pun ceva peste ele, cred ca se uscau mult mai repede daca nu le puneam dar asa , sarea le-a prea inmuiat pentru moment.
Le-am lasat la soare, la uscat, vreo 3 zile, acoperite cu tifon, sa nu bata musca. Tifonul nu a fost chiar peste rosii, ci numai peste rama de lemn, ca o cutie, ca sa nu le atinga . Dupa asta le-am pus in pod, si le-am facut  uitate acolo cam 2 saptamani.
Urmatoarea etapa a fost aceea ca, intr-un bol de inox, am pus otet de vin si am spalat rosiile uscate. Asa, la mana, prin rasturnare.Dupa asta, le-am scurs intr-o sita, le-am tamponat cu servete de hartie si , pe o tava  acoperita cu un prosop de bumbac, le-am pus inca o data la uscat.
S-au uscat frumos, s-a evaporat complet mirosul de  otet si ele au devenit  elastice, nu mai erau casante ca inainte.
Restul, simplu si fara adaosuri : le-am pus in borcan cu capac ermetic, peste ele ulei de masline de buna calitate si, gata, in camara cu ele. Ar trebui sa stea ceva timp asa, in forma asta, ca se se pupe gusturile, si abia apoi sa fie folosite. Ma gandesc la vremea in care nu vom mai avea rosii de gradina si vom vrea bruschete, sau, le vom pune  peste pizza,  peste paste.....oricum vor fi bune, deja miroase   grozav amestecul din borcan .

22 septembrie 2014

Conserve pentru iarna -cateva zile de lucru, cateva luni cu bunatati


 


Desi nu am terminat cu conservele, ma apropii vertiginos de muraturile asortate care sunt ultimele  de pus pe iarna. Asadar, daca nu ati pus pe iarna inca, urmeaza Ziua recoltei, mai este vreme  sa borcanarim . Asadar, anul acesta , am pus Pasta de ardei kapiaSuc de rosii (bulion),  Dovlecei,  Ghiveci,  Zarzavat,
 Castraveti murati in saramura (foarte frumosi castraveti , proaspeti si aproape de aceeasi marime erau toti




Magiun de prune (anul acesta am ales prunele Bistrite, mai coapte si mai dulci  si am pus si miez de nuca, copt in cuptor, a iesit un deliciu )

 Sos de rosii cu ciuperci, Ardei cu rosiiKetchupGogosari in otetFasole verde,Gem de caise, Gem de visine, Gem de capsuni ......mai urmeaza , nu e gata . Am pus si rosii uscate la soare

 in ulei de masline .
Nu am neglijat nici visinata , ca de multi ani nu am mai facut.
Urmeaza si Catina cu miere, nu trebuie sa lipseasca  din camara, mai ales pentru cine are copilasi mici.
Mai este loc, nu e gata inca, acum doar mai odihnim putin si ne mai preocupam si de altele.
Gata vara, deja este miros de toamna, bunatatile din pivnita vor fi binevenite in anotimpul rece, asa ca, merita facute toate.

08 septembrie 2014

Prajitura cu mere si crema de vanilie


Mai este undeva pe blog  aceasta prajitura cu mere, insa, acum am modificat-o putin, asa ca, o iau de la capat : 
4 oua, 11 linguri de zahar , 11 linguri de lapte, 16 linguri de faina, 1 plic de bicarbonat de amoniu dizolvat in putin otet. Acestea sunt ingredientele  pentru cele doua foi. Toate amestecate, omogenizate perfect, se impart in 2 si se coc 2 foi, in tava mare unsa cu ulei, timp de 5-7 minute fiecare,  la foc moderat. 
Separat, merele (vreo 3 kilograme), curatate de coaja si rase , impreuna cu o lingurita de scortisoara macinata si 200 ml de apa se pun intr-o cratita, la foc mijlociu, pana ce merele isi schimba culoarea. Atunci, se presara , amestecand continuu, 3 linguri de gris, se omogenizeaza bine, se  trage de pe foc si se lasa acoperita cratita 5 minute. 
Se aseaza merele fierbinti peste prima foaie, se niveleaza, se pune a doua foaie . 
Apoi, 3 linguri de marmelada de caise  se intind  bine peste  ultima foaie (marmelada se va subtia corespunzator, va fi fluida  si va acoperi bine foaia). 
Se lasa la racit  in bucatarie. Separat, 400 ml de frisca se bat spuma tare cu  2 linguri de zahar iar ca intaritor, eu am pus o crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o crema de  consistenta buna, pe care am pus-o in fasii, peste marmelada de caise. Am ornat cu buline de ciocolata si   cu ciocolata razuita. 
Sta la frigider aceasta prajitura de seara pana dimineata. 
Acum, sa spun  cate ceva despre modificarile retetei si despre beneficiile acestora:

  • am facut doar doua foi si  nu trei, ca inainte, asa prajitura nu a mai iesit asa de  inalta. 
  • acoperirea ultimei foi cu marmelada de caise, a fortat foaia de deasupra sa se fragezeasca, sa sugativeze din umezeala  aburilor de la umplutura de mere. 
  • umplutura de mere a fost mai moale, mai buna. 
  • crema de vanilie , combinata cu ciocolata razuita   a fost  delicioasa  peste prajitura, nici nu ar fi trebuit sa fie mai multa, gustul a contat, nu cantitatea. 

03 septembrie 2014

Ciorba de gaina cu razalai Dukan

 
Pentru ca suntem in mijlocul saptamanii si, deci, mancam dietetic, astazi o minunata ciorba de gaina  cu mult zarzavat si cu razalai, bineinteles , dukaniti (ceva intre zdrentele de ou si paste ) 
Asadar,dupa ce i-am scos pielea ,  gaina am taiat-o bucati si am pus-o la fiert, in apa rece, in oala cu presiune, impreuna cu o ceapa mare taiata marunt si cu zarzavat (ardei gras, morcov, patrunjel radacina, rosii ) . Aici nu a ma fost nevoie de sare, are zarzavatul suficienta. Au fiert timp de 35 de minute. 
Am desertat in alta oala si am pus , ca sa acresc , suc proaspat din 6 rosii mari  (am macinat in blender de fapt rosiile ) si am lasat sa fiarba un clocot. 
Separat, am facut razalaii, care, normal, sunt paste de casa  facute din oua, faina, sare si ulei. Dar, conform dietei, am schimbat regula. Astfel, 2 oua le-am batut bine , peste ele am pus 2 linguri de tarate macinate fin si 1 lingura de amidon. A iesit un aluat ca de clatite, putin mai gros. Intr-o strecuratoare de inox, cu gauri mai mari, am pus cu polonicul din amestecul facut si am tinut deasupra ciorbei care fierbea. Asadar, amestecul a curs in fir subtire, odata ajuns in ciorba s-a transformat in ceva similar orezului ca si aspect si a  dat consistenta ciorbei. A mai fiert 5 minute, am luat de pe foc, am aromat cu frunze de patrunjel si leustean  tocate marunt, am acoperit cu capac si am lasat inca 10 minute. A iesit o ciorba gustoasa si deasa, numai buna la dieta.

30 august 2014

Tort cu mascarpone si ganache



De vreo luna ma tot lupt cu o pofta teribila de ceva dulce, cu mascarpone dar si cu ganache, tot nu m-am hotarat. Azi am zis : gata , din amandoua cate un pic, sa-mi treaca pofta de toate !!!
Asadar, frisca (200 ml) am batut bine cu indulcitor, am adaugat o cutie de mascarpone si la sfarsit, am pus un plic de crema de vanilie de la Dr. Oetker.
Am pus folie alimentara pe fundul unei cutii de plastic, am pus crema cu mascarpone pe fund, apoi un rand de piscoturi insiropate in cafea neagra, apoi iar crema , iar piscoturi si am incheiat cu crema. Am acoperit cu folie peste tot si am dat la frigider pentru o jumatate de ora. 
In timpul acesta, am incalzit 200 de ml de frisca pana la punctul de fierbere si am rasturnat peste 200 g de ciocolata neagra, taiata bucatele. Am lasat asa pana ce s-a inmuiat ciocolata si apoi am amestecat energic cu un tel, pana la omogenizare perfecta. 
Am scos din frigider tortul, l-am rasturnat pe un platou, am tras folia jos si am pus cu lingura, deasupra, din crema ganache, pana s-a glazurat partea de deasupra. Restul de crema am pus la congelator pentru 5 minute, apoi am scos si am batut cu mixerul. Crema ganache astfel batuta am pus-o pe lateralele tortului. 
Am dat la rece pentru doua ore. 
A iesit  un tort minunat, fara decor deosebit (doar un pic de ciocolata alba razuita )  pofta a fost mare, lipsa de timp a fost si mai mare iar in final gustul a batut de la distanta aspectul. 
Piscoturile au fost foarte bine insiropate, gustul de cafea neagra s-a combinat perfect cu cel de mascarpone iar crema ganache a completat  perfect gustul. 



29 august 2014

Suc de rosii (bulion) de casa



Evidentiem si astazi "conserva zilei ", dandu-i atentia cuvenita sucului de rosii , a bulionului de casa . 
Pentru  a face un suc de rosii bun, de consistenta bulionului, trebuie sa alegem rosii carnoase, cu multa pulpa.
Se spala si se curata de cotor. Eu le dau prin storcatorul de fructe, am unul foarte vechi, romanesc , pe care il tin doar pentru asa ceva . Merg date prin orice fel de storcator de fructe, iese rapid  un suc curat, fara samburi . 
Sucul astfel obtinut se pune la fiert intr-o oala cu fund dublu, ca sa fiarba bine fara sa se prinda. 
Are spuma si cand incepe sa fiarba, dati focul mai mic si nu luati spuma, doar amestecati. Prin fierbere spuma se stinge si dupa aceea nu mai exista pericolul sa dea in foc. 
Eu fierb sucul de rosii timp de 1 ora, pentru ca sa se ingroase . Sticlele trebuie sa fie curate ,  sterilizate si fierbinti. Cand a terminat de fiert, sucul de rosii se ia de pe foc, se  lasa 5 minute sa se domoleasca, sa nu mai clocoteasca si, cu ajutorul unei palnii de metal si a unui ibric de metal se toarna in sticle.Se pot folosi orice fel de sticle, de pot refolosi de la un an la altul, fara probleme. Se poate pune si in borcane, sta la fel de bine.  Cand luati din oala, nu luati numai de deasupra, pentru partea groasa se lasa la fund. Luati cu ibricul prin miscare ampla, care sa atinga si fundul oalei. Se capseaza imediat sticlele si se aseaza rasturnate pe capac  pentru 5 minute. Asta se poate face  daca le puneti intr-o lada inalta. Apoi se rastoarna normal si se aseaza in pat cald, intre paturi si se lasa pana ce se racesc de la sine. Dureaza si 2-3 zile pana cand  sunt racite complet.
 Nu pun sare sau mirodenii in sucul de rosii, il las asa, natural, fara nici un fel de adaos. Dupa cum vedeti din poza, dupa racirea completa, se alege apa in partea superioara a sticlei. La o sticla de 0,7 l, s-au ales cam 2 cm de apa, deci, este foarte consistent, aproape de bulion. 
Astfel pregatit, sucul de rosii  sta in camara sau pivnita ,  cel putin 24 de luni fara probleme, nu face floare, nu mucegaieste, nu are nevoie de conservant, nu are nevoie de ulei incins deasupra , este perfect . 

28 august 2014

Pastă de ardei kapia - conservă pentru iarnă



Din categoria „conserva zilei”, astăzi vă prezint rețeta de pastă de ardei kapia pentru iarnă. Este extraordinar de gustoasă, cu o culoare naturală deosebită, perfectă pentru sosuri și care adaugă o notă plăcută de culoare oricărui fel de mâncare.

Pentru început, alegeți ardei kapia frumoși, sănătoși și copți. Spălați-i bine, curățați-i de cotoare și dați-i prin mașina de tocat. Ardeii sunt destul de fibroși, așa că este recomandat să folosiți sita mare a mașinii de tocat pentru a facilita procesul.

Puneți ardeii tocați într-o semioală de inox, mai largă decât o oală obișnuită, cu fund dublu pentru o fierbere uniformă. Adăugați sare și condimente, după gust. Eu am folosit cimbru, piper și oregano. Lăsați compoziția la fiert timp de aproximativ 2 ore, până când lichidul scade considerabil.

Când ardeii au fiert, procesați totul cu un blender, direct în oală, pentru a obține o pastă omogenă și pentru a mărunți eventualele pielițe rămase. Mai fierbeți pasta timp de 15 minute pentru a se îngroșa și pentru a fi sigur că este bine omogenizată.

Turnați pasta fierbinte în borcane sterilizate, pe care le-ați pregătit din timp. Închideți bine borcanele, întoarceți-le cu capacul în jos pentru 5 minute, apoi puneți-le la sterilizat în apă clocotită timp de 40 de minute.

Această pastă de ardei este o opțiune dietetică, fără ulei, ceea ce o face mai sănătoasă și mai stabilă pe termen lung. Este o minunăție naturală ce va colora frumos mâncărurile de iarnă și le va adăuga o savoare deosebită!


27 august 2014

Ketchup de casa- conserva


Dupa incercarea din primavara, dupa documentare  serioasa si analizari de retete,  cand am facut un ketchup la moment, din ce aveam in camara si congelator, acum a venit vremea sa fac ketchup-ul conserva. 
Am modificat putin proportiile si compozitia, astfel  pentru o portie  sunt necesare 3 kg rosii bine coapte, facute suc de rosii, 10 ardei kapia rosii si carnosi  ,copti si curatati, 2 cepe mari sau 3 mai mici , 10 catei de usturoi, 50 ml de otet de mere, 60 g de zahar (se poate si cu indulcitor  dar am preferat zaharul oricum cantitatea este foarte mica ), 4 foi de dafin, 1 lingura busuioc uscat, 1 lingurita piper, 1 lingurita oregano, 1 varf de cutit de boia de ardei iute sau, 1 ardei iute, dupa caz, 4 frunze de telina si sare dupa gust. 
Ardeii , ceapa, usturoiul,  toate date prin masina de tocat carne, amestecate cu sucul de rosii, otetul, zaharul  si condimentele, se pun la fiert. Atentie  la sare deoarece ardeii au fost presarati cu sare inainte de a-i curata, ca sa se duca pielita mai usor si ei deja sunt sarati. Mai bine puneti sarea la sfarsit. 
Tot amestecul a fiert 70 de minute, dupa aceea l-am dat prin blender  si
 l-am mai fiert 10 minute. 
L-am pus in borcane sterilizate, acestea dupa umplere si capsare au fost rasturnate pe capac timp de 5 minute, ca sa se videze si ca sa nu fie bule de aer. 
De data asta, tinand cont ca este o conserva, am sterilizat borcanele in apa timp de 40 de minute, asta pentru ca atunci cand deschizi borcanul, sa poate fi tinut in frigider cateva zile si sa nu mucegaiasca. 

21 august 2014

Supa cu fasole bobi cruzi


Acum este vremea bobilor de fasole, frumosi  si dodoloti, te imbie  de pe tarabe sa ii cumperi. Cam scumpi, ce-i drept, 12-14 lei kilogramul.  Dar, pentru o supa delicioasa merita. 
Asadar, niste coaste usor afumate , impreuna cu  1 morcov, 1 patrunjel  radacina, 2 ardei grasi , o ceapa taiata marunt si fasolea , sare , piper, foi de dafin si o ramura mare de cimbru, se pun la foc , in oala cu presiune, pentru 40 de minute. Am facut poza in asa fel  incat sa se vada ca desi au fiert 40 de minute, bobii de fasole sunt intregi . 
Cand totul a fiert, se desarta in alta oala si se pune pe foc in continuare. Separat, o lingura de faina (20 de grame) amestecata cu o lingura de ulei de masline , incalzita usor pe foc,se stinge cu zeama fierbinte din supa,  totul se trece prin sita si apoi se pune o sticla de suc de rosii.Nu va fie teama sa faceti acest amestec, nu este nici sos Bechamel, nu este nici rantas,nici ingrosala,  nu se cunosc cele 20 de grame de faina la o oala de 6 litri de supa, dar va da un gust si o consistenta speciala supei.  Acest amestec se toarna in supa care clocoteste, se mai lasa 5 minute pe foc . Cand se ia oala de pe foc, se aromeaza cu  patrunjel verde taiat si  gata supa. Sa va spun ce gust si ce miros are aceasta supa? Mai bine o incercati , sa va convingeti. 

Alaturi, o salata de ceapa rosie  si o felie de paine integrala, abia scoasa din cuptor . 
Sa aveti pofta buna  !!!

10 august 2014

Supa taraneasca de cartofi cu afumaturi


Mi s-a facut un dor teribil de o supa ardeleneasca de cartofi cu afumaturi,alaturi cu ceapa rosie  taiata solzisori, frecata cu sare, cu un strop de ulei de masline si de otet amestecata. 
Deci, oasele afumate le-am hidratat in apa calda (le-am pus la fiert in apa rece si pana ce  a atins punctul de fierbere, erau deja hidratate. 
Alaturi, intr-o tigaie antiaderenta , intr-o lingura de ulei de masline am incalzit o ceapa taiata marunt, peste care am pus ardei gras, morcov si patrunjel , toate taiate marunt. Au dezvoltat mirosul specific si am rasturnat totul , adica si carnea si legumele  in oala sub presiune, am pus piper,foi de dafin , boia de ardei afumata si boia iute (sare nu, ca este sarata afumatura). Am pus apa calduta peste tot si am pus si cartofii , curatati si taiati cubulete. A fiert totul  30 de minute, dupa care am rasturnat intr-o cratita  larga.  
Separat, am facut un sos romanesc dintr-o lingura de ulei amestecata cu o lingura de faina, pe foc mic, (sta pe foc doar pana ce se omogenizeaza ) , am dat la o parte si am stins cu supa fierbinte  si am trecut totul prin sita. Am pus apoi o sticla de suc de rosii de 0,7l si am rasturnat totul in supa care fierbea. A mai dat un clocot si am dat la o parte,am potrivit de sare ,  am aromat cu patrunjel si putin usturoi tocat si gata. 
NU este dietetica dar, este buna, oricum duminica ii dam liber lui monsieur Dukan.  Asa o supa se mananca la noi in casa  cam o data pe an, intra in categoria poftelor , dar, se mananca alaturi de  acea salata de ceapa rosie  nemaipomenita !