14 februarie 2016

Frigarui cu cotlet de porc






Am deschis sezonul la frigarui !
De data  asta, cu cotlet de porc , fraged si gustos!
Prepararea frigaruilor, foarte simpla: am taiat cotletul in cubulete, apoi le-am condimentat cu piper, sare, boia afumata, legume uscate , maghiran, cimbru, ceapa si usturoi fulgi. Toate aceste condimente le-am pus in rasnita si le-am macinat impreuna. Peste carnea condimentata am pus 1 lingura ulei, am pus totul in punga ermetica si am dat la frigider pentru 2 ore. 



Legumele, adica rosii cherry, ardei gras verde, ardei gras rosu  si ceapa rosie au fost curatate si taiate si  puse  in vase separate.
Sa nu uitam afara slanina afumata, taiata in felii subtiri,care da gust grozav frigaruilor. 
Astfel pregatite toate , a fost simpla confectionarea frigaruilor : se incepe  si se termina frigaruia cu ceapa, slanina sta obligatoriu langa carne iar restul legumelor se incadreaza intre cuburile de carne .

Odata  pregatite, mai ramane sa le punem pe gratar, unde, la foc de carbuni, vor deveni exceptionale la gust. 

Se pot manca si calde sau reci, oricum sunt delicioase .
Odata deschis sezonul, frigaruile vor deveni iarasi vedeta la gratar, mai cu seama cand vom avea iarasi legumele noastre proaspete din gradina. Pana atunci, ne multumim cu ce avem!

08 februarie 2016

Pilaf de spanac - varianta dietetica Dukan


 

Carnatii din carne de curcan, facuti in casa , usor afumati , langa un pilaf de spanac , reprezinta o masa de pranz dietetica, garantat si gustoasa. 

De data asta am gatit spanacul altfel si a iesit foarte bun. 

O ceapa mica se caleste usor intr-o lingura de ulei, pana ce se infierbanta si dezvolta mirosul specific cepei calite. Peste ea se pune spanacul ( eu am avut congelat dar la fel se face si cu spanacul proaspat), se amesteca  bine si se lasa sa dea un clocot. Nu se mai pune apa, pentru ca lasa destula prin dezghetare. Se potriveste de sare si piper si, inainte de a lua tigaia de pe foc, se presara 2 linguri cu varf cu tarate de ovaz si  se amesteca energic.Se da deoparte si se tine tigaia acoperita cu capac vreme de 10 minute. In aceasta reteta, taratele de ovaz au rolul orezului, absorb tot lichidul in exces si, dau consistenta spanacului, de aici si denumirea de pilaf si nu piure de spanac. 

Se face repede, este gustos si , pentru cine este la dieta , un fel de mancare minunat cu taratele de ovaz incorporate. 

02 februarie 2016

Pastrama din pulpa de curcan



Anul 2015 a fost un an cu curcani seriosi, adica de la 20 de kilograme in sus, asta insemnanad carne  gustoasa, aproape rosie la culoare si, ca la orice animal de casa, mai tare. Pulpa superioara cam la 1,7 kilograme iar cea inferioara, cam 1 kilogram.  Normal, in acest caz, cauti variante alternative la gatit, altceva decat  o  simpla  friptura.
Pentru ca intotdeauna produsele preparate in casa  sunt mult mai sanatoase si dietetice, pentru ca sunt preferabile  celor din pravalie, pline de  chimicale, de data asta am facut pastrama din pulpa superioara si inferioara. Cu emotii, pana ce am vazut cum iese. Bate de la distanta orice fel de asa zise produse traditionale din comert. 
Asadar, am pus pulpele intr-un amestec de 2 litri de apa rece, in care am pus 2 linguri de  sare grunjoasa, 6 foi de dafin , 1 lingurita de cimbru macinat si 2 linguri de piper boabe. Apa trebuie sa treaca peste nivelul carnii cu 2 cm. 
Am acoperit cratita cu capac  si am dat la rece pentru 36 de ore , adica  doua nopti si o zi sau doua zile si o noapte, cum va e mai usor. 
Dupa scurgerea timpului, am scos carnea din apa, am curat-o de boabele de piper lipite de ea si am pus-o intr-un amestec de 6 linguri sos de soia light, o lingurita de piper, o jumatate de lingurita de boia iute .Amestecul cu sos de soia nu este asa de mult, asa ca, am frecat bine carnea cu el si , din cand in cand, am mai intors carnea de pe o parte pe alta. A stat asa inca 8 ore. Dupa asta, am pus carnea intr-o punga de friptura de marime mare , am legat-o si am intepat-o in partea superioara cu scobitoarea. 
Am pus tava cu punga in cuptorul preincalzit si am lasat-o la copt, la foc mediu, timp de 80 minute. 
Am stins focul, am lasat tava cu totul in cuptor pentru alte cateva ore (cam 5 ore) , sa se raceasca incet  de la sine. 
In momentul in care deschizi punga, lichidul  care a mai ramas in jurul carnii este deja gelatinizat, se poate indeparta cu usurinta si refolosi la orice fel de mancare cu legume, va imbunatati substantial gustul acesteia .
Carnea  este frageda, suculenta , de culoare roz.
Noi o mancam rece, cu sos de hrean cu iaurt  dar, se poate manca si calda, ca si friptura. 
Faptul  ca a ramas la racit in punga  a fragezit incredibil carnea si i-a dat un gust extraordinar de bun.  Se pastreaza la rece,  invelita cu folie alimentara, tocmai ca sa i se pastreze fragezimea. 





27 ianuarie 2016

Desert cu chia, budinca si iaurt cremos




Este vremea deserturilor dietetice, preparate rapid si delicioase !
Azi i-a venit randul desertului la pahar, usor de facut .
Asadar, se pune la infierbantat 1 litru de lapte de 1,5% grasime . Separat, intr-o cratita de inox, se pun doua oua, se amesteca bine cu 2 linguri de amidon , indulcitor dupa gust si putina esenta de vanilie.
Cand laptele clocoteste, se toarna in suvoi subtire peste  oua si amidon si se amesteca energic cu un tel. Se pune apoi pe foc si se lasa sa clocoteasca de cateva ori, amestecand incontinuu, pana ce s-a ingrosat. Se ia de pe foc si se lasa cateva minute sa se racoreasca.
Separat, un iaurt  cremos de 3,5% se amesteca  cu 4 lingurite  de seminte  de chia si putin indulcitor. 
Se pune in cupe, la baza fiind budinca , apoi iaurt , tot asa pana ce se umple cupa, deasupra se mai presara cateva seminte de chia pentru decor si se da la rece  pentru minim doua ore. 
Gustul este foarte bun, iaurtul cremos separa minunat straturile de budinca iar semintele de chia ii da consistenta desertului. 

24 ianuarie 2016

Tocana taraneasca cu carne de gaina


Eiiii, am primit plocon o gaina , de la matusa ! Gaina, faina si galbena, am impartit-o in 2 : din partile osoase, am facut o supa extraordinara iar din pulpe, aripi, ficat si batuca am facut tocana !
Asta este tocana traditionala in Ardeal, facuta cu smantana (merge si numai cu lapte, daca nu este smantana )  si , obligatoriu, cu mamaliga alaturi. 
Deci, carnea portionata si spalata 

am pus-o peste o ceapa taiata marunt si usor calita
am amestecat pana ce carnea a prins crusta, am adaugat boia de ardei afumata, sare si piper, apoi am pus apa pana ce s-a acoperit carnea. 
Cum gaina batrana face zeama buna, am fost prevazatoare, am rasturnat totul in oala cu presiune si am lasat la fiert o ora. 
Dupa aceea am rasturnat si, separat, o lingura de faina am amestecat-o cu putin lapte rece, pana nu au mai fost cocoloase . Apoi am pus 2 linguri zdravene de smantana, am omogenizat totul si am trecut prin sita deasa, sa nu fie deloc cocoloase. Ingrosala am turnat-o in fir subtire, amestecand incontinuu, pana ce s-a  incorporat  in tocana. Am mai lasat la fiert circa 10 minute, la foc mic si,  gata tocana. 
Alaturi, bineinteles, mamaliga molcuta si gustoasa, asezata soldatei pe marginea farfuriei cu tocana.
Pai sa nu va spun ce miros a fost in bucatarie si ce  gust a avut ! Este o reala aducere aminte de mancarurile bunicii , facute cu drag pentru familie !


07 decembrie 2015

Carnati de casa afumati - editia 2015



A venit vremea carnatilor , de casa, gustosi si afumati cu lemn de cires!
Anul acesta am trecut la carnati din carne amestec, si anume carne de curca  si carne de porc. 
Proportia a fost asa : 17,5 kilograme de pulpa si piept de curca, 10 kilograme de fleica de porc si 7,5 kilograme de pulpa de porc. 
Toate tocate prin ciurul mare, au fost amestecate cu 700 g de sare grunjoasa, 70 g de piper negru macinat, 6 lingurite cu varf de boia afumata, 3 lingurite de boia de ardei iute  . Separat, am tocat marunt 1 ,1 kilograme de usturoi(curatat) si am amestecat cu 1 litru de apa. dupa  care am trecut prin sita deasa. Rezultatul a fost o spuma de usturoi, pe care am amestecat-o bine cu compozitia de carne. 
Cam asa arata la sfarsit, omogenizata .

Au urmat cele 2 chiftelute prajite in tigaie, lasate la racit si apoi gustate, ca sa vedem de mai trebuie ceva . Nu a mai trebuit nimic, a fost pe gustul nostru. 

Partea frumoasa a venit abia acum, cu un carnatar nou nout, de calitate superioara si in varianta moderna, adica de inox, cu garnituri de silicon , usor de manevrat. Am avut spor, nu gluma la umplut carnati, si in mat de oaie  si in mat de porc. 


Nu a fost usor, dar, rezultatul a fost pe masura. 
Din pacate anul acesta nu i-am mai lasat mult la uscat, pentru ca nu este destul de frig afara. S-au zvantat putin si sotul meu i-a si afumat, le-a dat 2 fumuri cu lemn de cires, un fum cald si unul rece. 
Au iesit perfecti la gust, suficient de afumati  si deja au fost impachetati, ermetizati , etichetati si pusi la congelator. Nu sunt deloc grasi, pe ideea ca daca ne trebuie grasime, atunci, mancam slanina si gata. 


30 noiembrie 2015

Supa de curcan cu galuste de ficat si branza


O supa delicioasa, dietetica si gustoasa, tocmai buna pentru pranz intr-o zi rece, asa se poate descrie aceasta supa. 
Foarte simpla, se poate face si din pui sau vita. 
Asadar, o spinare de curcan, doua radacini de patrunjel, doi  morcovi si o ceapa mare, cu o lingura rasa de sare, cu cateva boabe de piper si un varf de cutit de turmeric se pun la fiert , cu apa rece cat sa treaca peste ele cam cu 5 cm.Eu le-am fiert in oala cu presiune, vreme de 40 de minute.
Dupa ce s-a racit putin, am strecurat supa. Separat am facut galustele : un ficat de curcan taiat marunt, impreuna cu o ceapa mica rasa, le-am pus intr-un tocator electric pentru cateva secunde si a iesit o pasta foarte fina. Am adaugat 2 linguri de branza de vaci dietetica, data prin sita , un ou si 2 linguri cu varf cu tarate de ovaz. Am potrivit cu sare si piper si am lasat  la odihna pentru 20 de minute. 
Am trecut inapoi pe foc supa strecurata  si, cand a inceput sa fiarba, am luat cu varful linguritei inmuiate in supa, cate putin din pasta de ficat si am pus in supa clocotita. Pasta este molcuta insa, in contact cu supa fierbinte, se intareste imediat. Au fiert galustele  cam 5 minute si apoi am tras oala deoparte, am acoperit-o si am mai lasat-o 10 minute. 
Supa s-a tulburat putin de la ficat , insa, gustul bate aspectul. 
Se mananca fierbinte si cu adaos de piper. 

14 noiembrie 2015

Rulada cu marmelada de caise, glazurata cu ciocolata si alune caramelizate


Este wekend, este sarbatoare, pai, sa facem bunatati !!!

Pentru ca am mai avut 4 oua din cele primite de la tara, galbene ca sofranul, s-au potrivit perfect cu o rulada simpla si deosebit de gustoasa , facuta cu ce aveam prin casa. 

Deci, am batut albusurile spuma cu un praf de sare, am adaugat  4 linguri de zahar si am batut bine, pana a stat bezeaua pe tel, fara sa cada. 
Am pus galbenusurile, am amestecat prin rasturnare si la sfarsit, am pus deodata 4 linguri rase de faina alba, cernuta prin sita. 
Omogenizata prin rasturnare, am pus compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, am intins-o uniform si am pus-o la 175 de grade pentru 20 de minute. Am scos tava si am lasat blatul sa se raceasca putin in tava, ca sa se desprinda hartia de copt usor.
Cu ajutorul unu prosop de bumbac udat cu apa rece si stors bine, bine, am infasurat blatul sub forma de rulada si l-am lasat sa se raceasca . 
Cand a fost rece, am scos prosopul si am asezat blatul peste folie alimentara, l-am uns generos cu marmelada de caise, acrisoara si, cu ajutorul foliei, am rulat iarasi rulada, am legat folia la capete si am lasat asa 2 ore. 
Pentru glazura, am incalzit 100 ml de frisca pana la punctul de fierbere, am turnat peste 100 g de ciocolata neagrarupta bucati si am lasat 5 minute , dupa care am amestecat energic pana a devenit ca o smantana subtire, Am lasat la rece cam 30 de minute, pana ce s-a ingrosat putin, dupa care am glazurat rulada scoasa din folie. Peste ciocolata am pus alune caramlizate. Rulada trebuie sa stea la rece minimum 5 ore, ca sa se fragezeasca blatul si sa se usuce glazura .
Este delicioasa si combina foarte bine gustul acrisor al marmeladei de caise cu ciocolata. 

08 noiembrie 2015

Taitei (taietei ) de casa




Bun, ce face o gospodina cand primeste oua de la tara ? Bineinteles, taitei de  casa  ! Pe diverse modele, incredibil de buni acesti taitei!
Asadar, clasica reteta, data de specialisti, nu de mine : la taiteii de casa, corect este asa : un ou se cantareste si faina este o data si jumatate , adica la un ou de 60 de grame, se pun 90 grame de  faina. 
Deci, azi am facut taitei din 10 oua, adica 500 grame (au fost micute) si 750 grame de faina. 
Se framanta un aluat compact 
se infoliaza si se tine in bucatarie timp de 30 de minute 
dupa care se taie in bucati (atatea bucati cate oua au fost )
Apoi se trece fiecare bucata prin masina , de ies niste bucati atarnatoare de aluat 
pe care, apoi, le vom subtia tot prin masina 
iar la final, dupa ce se vor fi uscat putin, le taiem prin cele 2 forme ale masinii.



Se lasa la uscare completa , pe panza de bumbac, atata timp cat este necesar. in functie de temperatura. Apoi, se pun in saculeti de bumbac si se tin la racoare, in camara !
De nu aveti masina, musai de invartit sicitorul si cutitul, pana iese tot asa! 

Perisoare din piept de curcan in sos picant


Potrivite  pentru o mancare de duminica, sunt bune, gustoase si usor de facut aceste perisoare in sos picant. 
Ingredientele sunt simple : 
- o  bucata de piept de curcan, de vreo 400 de grame, se toaca fin
- o  ceapa mica, se rade fin si se incalzeste intr-o lingura de ulei 
-  se adauga sare, piper si boia afumata. 
- orezul (150 g)  spalat  se pune peste ceapa
Toate acestea se amesteca, se mai pune patrunjel verde tocat marunt  si un ou. 




 Din amestecul acesta, cu  mana umeda,  se fac perisoare




 Intr-o cratita se pune apa la fiert , impreuna cu 2 linguri de legume uscate macinate marunt (morcov si patrunjel ) sau proaspete, dar, la fel, macinate marunt. In apa se mai pune si sare, o foaie de dafin , piper si boia de ardei iute. 



 Cand fierbe apa, se pun perisoarele la fiert, la foc mic si cratita se acopera cu capac tras putin deoparte. Se lasa la fiert 20 de minute. 
Sosul se face din 1 lingura de faina, 200 ml de suc de rosii si 2 linguri de smantana, se trece prin sita inoxidabila si se toarna in suvoi subtire  in cratita, amestecand continuu. Se fierbe pana ce se ingroasa sosul, cam 10 minute. 

Au iesit foarte bune, nu au nevoie de garnitura, perisoarele consistente sunt excelente in sosul moale si picant. 

Pentru cine este la dieta, este foarte usor sa inlocuiasca orezul cu tarate de ovaz, faina cu amidon si smantana cu iaurt sau lapte si, gata, a iesit mancarea de dieta, se poate manca fara mustrari de constiinta!












30 octombrie 2015

Tarta cu mousse de gutui si lapte condensat



Se intampla, cateodata, sa ai ceva  momente libere printre alte actvitati, pe care ai vrea sa le folosesti la maximum. Asa mi s-a intamplat si azi, cand, in bucatarie, oalele duduiau pe soba , painea se  cocea in cuptor 

si eu ramasesem fara obiectul muncii, trebuia doar sa astept . Cum deja e wekend si musai sa fie ceva dulce in casa, pe baza de repede si cat mai simplu, o inspectie in camara a scos la iveala un pachet de biscuiti obisnuiti , ceva  gelatina alimentara si o cutie de lapte condensat ,  din frigider a iesit o jumatate de pachet de unt si din pivnita un borcan cu compot de gutui de anul trecut. 

Mai simplu de atat nu se poate. 
Biscutii i-am rupt si macinat intr-un tocator electric dupa care i-am amestecat cu untul topit. Au devenit o pasta pe care am  intins-o  uniform pe fundul unei tavi rotunde cu inel detasabil, dupa care am dat la rece, sa se intareasca untul. 
Gutuile din compot  le-am scurs in sita inoxidabila (au iesit vreo 2 linguri de zeama din borcanul de 700 ml) si apoi le-am pus in tocatorul electric si le-am macinat bine. Peste ele am rasturnat continutul unei cutii de lapte condensat dulce si am amestecat pana ce s-a facut o crema foarte fina. 
Zeama din compot, am inmultit-o cu 3 linguri de apa si in ea am incorporat 2 lingurite de gelatina alimentara, am lasat putin la hidratat si apoi am pus pentru un minut in microunde, unde s-a topit toata gelatina (doar se infierbanta, nu trebuie sa fiarba ).si am incorporat-o in crema de gutui. Inelul detasabil al tavii l-am imbracat in folie alimentara, l-am inchis peste fundul tavii cu stratul de biscuiti si am rasturnat crema. Se bate bine tava de masa, ca sa se aseze crema peste biscuiti , se rade putina ciocolata deasupra si se da la rece pentru cel putin 4 ore.