24 ianuarie 2016

Tocana taraneasca cu carne de gaina


Eiiii, am primit plocon o gaina , de la matusa ! Gaina, faina si galbena, am impartit-o in 2 : din partile osoase, am facut o supa extraordinara iar din pulpe, aripi, ficat si batuca am facut tocana !
Asta este tocana traditionala in Ardeal, facuta cu smantana (merge si numai cu lapte, daca nu este smantana )  si , obligatoriu, cu mamaliga alaturi. 
Deci, carnea portionata si spalata 

am pus-o peste o ceapa taiata marunt si usor calita
am amestecat pana ce carnea a prins crusta, am adaugat boia de ardei afumata, sare si piper, apoi am pus apa pana ce s-a acoperit carnea. 
Cum gaina batrana face zeama buna, am fost prevazatoare, am rasturnat totul in oala cu presiune si am lasat la fiert o ora. 
Dupa aceea am rasturnat si, separat, o lingura de faina am amestecat-o cu putin lapte rece, pana nu au mai fost cocoloase . Apoi am pus 2 linguri zdravene de smantana, am omogenizat totul si am trecut prin sita deasa, sa nu fie deloc cocoloase. Ingrosala am turnat-o in fir subtire, amestecand incontinuu, pana ce s-a  incorporat  in tocana. Am mai lasat la fiert circa 10 minute, la foc mic si,  gata tocana. 
Alaturi, bineinteles, mamaliga molcuta si gustoasa, asezata soldatei pe marginea farfuriei cu tocana.
Pai sa nu va spun ce miros a fost in bucatarie si ce  gust a avut ! Este o reala aducere aminte de mancarurile bunicii , facute cu drag pentru familie !


2 comentarii:

Mari spunea...

Ce zici? Mai ai o porție și pentru mine?

Daniela spunea...

Mariana, pana vii tu, fac alta tocana, mai buna si mai proaspata !