20 iulie 2015
Crema de vanilie cu mure- varianta dietetica
Pentru ca e vara si tot timpul ai manca ceva rece, facut rapid, la care sa mai adaugi si ceva fructe in stare naturala, fara preparare termica, am facut o crema de vanilie dietetica gustoasa, care, mancata rece, apropae ca inlocuieste inghetata.
Asadar, am pus la fiert 1 l de lapte cu 1,5% grasime in care am pus un varf de cutit de turmeric, pentru culoare. Separat, am batut usor 2 oua si le-am amestecat cu 2 linguri de amidon , indulcitor si putina esenta de vanilie.Cand laptele a ajuns la punctul de fierbere, l-am turnat peste oua si amidon, amestecand continuu. Am pus vasul inapoi pe foc, , am amestecat energic pana ce a inceput sa fiarba, facand bule la suprafata si compozitia s-a ingrosat. Am luat de pe foc, am trecut totul prin sita ionxidabila, am pus in castronele si am dat la rece pentru 2 ore. Gustos, de dieta si racoritor, mai ales daca punem si niste mure deasupra. Dintr-un litru de lapte, ies patru boluri cu crema.
25 iunie 2015
Paste cu sos de ciuperci, mascarpone si busuioc
Pentru ca aveam in frigider o cutie de mascarpone de 250 grame , cumparata initial pentru ceva prajitura cu fructe care nu a mai ajuns la rand, am facut o portie de paste delicioase.
Asadar, intai am facut sosul : am incalzit in putin ulei 2 cepe verzi tocate marunt si 2 catei de usturoi , la fel, maruntiti, pret de un minut. Peste asta am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci, facut in casa( se pot pune doua rosii taiate marunt si vreo 300 grame de ciuperci, la fel, maruntite) si se lasa sa dea un clocot. Se adauga mascarpone, sare, piper si oregano, se lasa sa se omogenizeze si sa dea un clocot. Separat, am fiert pastele conform instructiunilor de pe ambalajul cutiei originale, le-am scurs si am pastrat 2 cani de apa in care au fiert. Am pus pastele scurse peste sos, am adaugat apa retinuta si apoi am lasat sa dea un clocot impreuna. Am luat de pe foc, am pus o mana zdravana de frunze de busuioc taiate si am lasat oala acoperita, cam 15 minute.
24 iunie 2015
BUDINCA DE OREZ CU VISINE SI CIRESE
Asadar, am fiert orezul cu lapte (varianta clasica : o cana orez si trei cani lapte , cu 4 linguri de zahar sau cu indulcitor pentru cine nu are voie la zahar ) timp de 20 de minute. L-am lasat sa se odihneasca si sa se raceasca, acoperit, alte 20 de minute . Peste orez am pus 2 oua si coaja rasa de lamaie , am amestecat bine totul si am pus intr-un vas ceramic, tapetat cu unt si pesmet.
Am nivelat orezul si deasupra am pus cirese si visine fara simburi , amestecate cu putin zahar , dar am rasturnat si zeama rezultata din scosul samburilor .
Am dat la cuptor pentru 30 de minute. A iesit o minunatie, cam acra, ce-i drept ,dar asa am vrut sa fie !
Aceasta budinca iese minunata si iarna, cu fructe din congelator astfel ca, atunci cand afara e zapada si ger, noi vom manca bunatati cu fructe delicioase , fara conservanti sau alte adaosuri.
23 iunie 2015
Ciorba de dovlecei acrita cu zer
Pentru ca am primit in dar jintuiala si zer, am facut un balmos grozav, alaturi de o ciorba de dovlecei acrita cu zer.
Mancare de sezon, gustoasa si sanatoasa.
Pentru ciorba de dovlecei, am calit 1 ceapa intr-o lingura de ulei, am pus 1 ardei gras, 2 rosii, un morcov, un patrunjel radacina. o mana zdravana de marar verde taiat marunt si am potrivit de sare, le-am mai lasat la calit 1 minut dupa care am stins cu 2 l de zer. A fiert asa cam 15 minute, dupa care am pus dovlecelul ( eu am avut la borcan, pus din toamna si am lasat sa mai fiarba. Impreuna au clocotit pret de 10 minute. Separat, am facut dresura dintr-un ou, batut bine cu doua linguri de smantana dietetica (se poate inlocui si cu iaurt) , peste care, am adaugat , incetisor, ciorba fierbinte, pana ce dresura s-a infierbantat foarte bine. Apoi am rasturnat in oala, tot asa, amestecand continuu, am luat de pe foc si am aromat cu patrunjel verde taiat marunt. A iesit o bunatate .
Sa poftiti la masa !!!
21 iunie 2015
Prajitura cu urda si merisoare, dietetica si fara blat
Asadar, 1,5 kg de urda dulce, am amestecat cu 400 ml de lapte semidegresat, indulcitor (aici e dupa gust, fiecaruia cat ii place de dulce) 4 oua, esente de vanilie si lamaie, 2 linguri de tarate psillyum, 4 linguri de amidon de porumb , 1 varf de cutit de praf de copt si o mana zdravana de merisoare confiate (merisoarele se pot inlocui cu goji , eu din astea am avut in camara). Daca nu aveti oua de casa, 1 varf de cutit de turmeric va coloreaza minunat prajitura, nu schimba cu nimic gustul, doar aspectul se modifica in bine. Se lasa cam 10 minute aluatul sa se odihneasca si , apoi, se desarta intr-o tava de prajitura care a fost tapetata cu hartie de copt, se da la cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 35 de minute. Dupa 35 de minute, opriti cuptorul si mai lasati tava inca 10 minute la cald.
Rezultatul este o minunata prajitura, aromata , cu un gust inconfundabil de urda. Faptul ca am pus lapte dulce, a dispersat urda, nu a lasat-o sa devina inecacioasa, cu gust fad.
S-a copt si rumenit uniform
iar talpa prajiturii a fosrt coapta bine si ferma si pentru ca se lasa in cuptorul cald inca 10 minute, hartia de copt se desface foarte frumos .
09 iunie 2015
Ardei copti cu fasole verde si smantana
Pentru ca am mai avut ardei copti la congelator si fasole verde in pivnita, la borcan , repejor am facut o mancare minunata !
Asadar, am inceput cu o ceapa taiat marunt, incalzita intr-o lingura de ulei, peste care am pus ardeii copti ,taiati fasii, inca inghetati.(vreo 10 ardei). Peste ei am pus fasolea verde dintr-un borcan de 1,700 kg , un manunchi de usturoi verde taiat marunt si am lasat la fiert 10 minute, timp in care sa se dezghete ardeii si sa se amestece cu fasolea. Separat, o lingura de smantana dietetica am amestecat-o cu 200 ml de apa rece si cu amestecul acesta am dizolvat o lingura de amidon alimentar (pentru cine este la dieta restrictiva, se poate dizolva amidonul numai cu lapte degresat). Am rasturnat amidonul dizolvat peste mancare, amestecand continuu, pana ce s-a ingrosat sosul de pe legume. Am dat la o parte , am pus patrunjel tocat si am potrivit de sare. Cand se mananca, se mai poate adauga marar tocat, da un gust excelent mancarii.
Mancarea a iesit consistenta si aromata, in zilele astea de caldura deosebita se mananca la temperatura camerei, fara a fi incalzita.
07 iunie 2015
Retese cu branza de oaie (crema Focsani )
Sunt multe retete de retese dar, aceasta reteta vine direct din satul in care a copilarit sotul meu, in zona Clujului, acolo unde bunica facea intotdeauna ceva bun pentru nepotul care venea acasa din departari si care ii spunea mama. Am ramas fascinata de indemanarea gospodinelor de la tara, care, din putine ingrediente faceau minunatii si bunatati. In functie de perioada anului, retesele se faceau de post sau de dulce. De post, numai cu ulei, simple iar de dulce umplute cu branza de oaie si imbogatite cu gustul untului galben si aromat, care, intotdeauna aparea ca prin minune pe masa de lucru, sub forma unui gogoloi invelit in hartie alba.
Eu am ales sa fac de dulce, cu branza de oaie,mai precis cu Crema Focsani proaspat facuta saptamana asta . Ca sa povestesc putin si despre crema aceasta, este o branza fina, untoasa, pe care o gaseai doar la Napolact si doar in luna mai. Se facea doar din laptele ce se aduna dupa impreunatul oilor, adica dupa 1 mai. Acum, nu se mai face , dar, am aflat reteta tot de la o clujeanca gospodina si binevoitoare si, incepand de anul trecut, imi fac singura crema Focsani, acasa.
Asadar, 1 kilogram de faina alba, trei nule sau nulas, cum se spune la tara, se cerne si se amesteca cu 2 lingurite de sare.
Separat, 60 de grame de drojdie proaspata se freaca cu o lingurita de zahar pana ce se lichefiaza, se amesteca cu putintica apa calda si se pune in gaura facuta in centrul ligheanului cu faina.
Se clateste apoi vasul de drojdie cu putina apa calda , si se incepe framantarea, prin adaugare de apa. La 1 kg de faina, normal intra 600 de ml de apa calduta, dar, daca faina este prea uscata, poate intra putin mai multa apa. Dupa ce aluatul s-a omogenizat, se unge planseta cu ulei , cam 2 linguri si se pune aluatul peste ulei, apoi se incepe impaturarea lui, pana ce se incorporeaza tot uleiul. Practic se framanta doar cu dosul palmei, astfel incorporand aer si ulei. Se pune aluatul inapoi in ligheanul infainat, se face o cruce deasupra cu cutitul, se acopera cu servet curat si pune la crescut, cam 30 de minute, pana ce isi dubleaza volumul.
Atunci se rastoarna aluatul pe planseta, unsa cu putin unt topit , se imparte in 8 bucati si se incepe confectionarea reteselor.
Se intinde foaie cu degetele, se unge cu unt topit, la marginea ei se pune branza, se ruleaza strans si apoi se face melc. Se pune pe platou si se da la rece , pana ce se intareste untul, cam 15- 20 de minute.
Apoi, se scot melcii de aluat, care deja au crescut frumos, si .cu mana , se intinde placinta cam de 1/2 cm grosime.
Astfel intinsa, placinta se coace in tigaie de fonta sau tigaie antiaderenta, la foc mic, pana ce se rumeneste. Nu trebuie unsa tigaia, pentru ca untul o va ajuta sa sa se rumeneasca frumos.
Gustoasa si calda, si rece, retesa se va desface in fasii, roata, roata, pe urma melcului de aluat.
Va poftesc cu drag !
Pui fraged de casa ,la cuptor , cu legume
Dupa fapta si rasplata, asa este vorba, nu ? Au ajuns puii la greutate optima de taiere, asa ca, am tinut neaparat sa gatesc ceva cu pui proaspat taiat. Textura carnii la puiul crescut cu cereale este cu totul alta decat a puiului cumparat de la pravalie, asa ca, am incercat sa il gatesc la cuptor, dar, mai mult inabusit.
Deci, pulpele si aripile le-am rumenit in tigaie, doar in grasimea pe care a lasat-o carnea.
Pe fundul unei tavi de friptura, am pus un pat generos de ceapa verde taiata marunt.
Peste ceapa am pus carnea
Separat am facut un amestec de condimente din sare, piper, chili, rozmarin, maghiran, foi de dafin, frunze de telina, boia afumata si cimbru, toate macinate marunt in rasnita. Am pus peste carne parte din condimente
Intr-un colt, am pus o cana de apa, am acoperit tava cu folie si am dat la cuptor , la foc mare, pentru 60 de minute.
A iesit o minunatie de mancare, carnea s-a facut foarte bine, s-a desprins de pe os iar legumele s-au copt. Bineinteles, alaturi un mujdei de usturoi facut cu smantana dietetica.
Poftiti la masa !!!
31 mai 2015
Palaneţ (plăcintă) cu varză
Pentru ca particip la proiectul initiat de Gina Bradea - Traditie si gastronomie romaneasca, cu o gazda minunata in luna mai, aceasta fiind Simona, dar si pentru ca este zi de sarbatoare,am facut palanet cu varza.
Inceputurile mele de nevasta in Ardeal,de acum multi ani, sunt legate de gusturi minunate, specifice zonei . Ma ducea sotul in vizita la bunica si la rudele de la tara, in zona Mociu, mai precis in Suatu. Pentru mine era sarbatoare fiecare vizita, gospodinele ma surprindeau de fiecare data cu mancaruri exceptionale.
Intotdeauna eram asteptati cu bunatati. Am remarcat, de-a lungul timpului, ca era o obisnuinta ca gazdele sa faca in cuptor atunci cand stiau ca le vin copiii sau rudele in vizita. Este modul lor traditional de a-si omeni oaspetii, care nu se mai satura de bunatati si care primesc si la pachet, pentru cei de acasa care nu au fost prezenti la ospat. Gospodine, ardelencele dupa ce scoteau pita din cuptor , faceau palanet, o placinta minunata, umpluta cu ce era prin gospodarie : branza amestecata cu cozi de ceapa taiate marunt sau varza calita. Am stat langa matusa sa vad cum se fac placintele, reteta este a lor, eu doar ma straduiesc sa o reproduc. Au femeile de la tara o indemanare si o precizie in a face totul sa para simplu, incat, nu poti trece cu vederea asa ceva. Eu am ales sa fac cu varza calita, ca tot e la loc de cinste varza noua.
Asadar,aluatul este baza : 500 de grame de faina alba nulas, primita tot de la matusa, cernuta de doua ori, am amestecat-o cu o lingurita de sare. In mijlocul ei am pus 25 de grame de drojdie proaspata, inmiata cu 300 ml de apa calduta. Iese un aluat ca de paine. Dupa omogenizare completa, am intins pe planseta untura solida dar la temperatura camerei, o lingura buna.
Am pus aluatul peste untura si am inceput sa il impachetez, prin ridicarea colturilor, pana ce s-a incorporat toata grasimea. In acel moment, este gata framantatul, se pune inapoi aluatul in ligheanul infainat, i se face o cruce deasupra cu un cutit si se acopera cu un servet de bumbac, curat. Sta la crescut pana ce isi dubleaza volumul. Pentru ca drojdia este proaspata si faina este de calitate superioara, maximum jumatate de ora trebuie pentru crescut.
Vreau sa spun cateva cuvinte si despre faina nulas din lada matusii. Diferenta dintre faina alba din pravalie si aceasta faina este neta. Faina nulas sau trei nule, este cumva granulata, usoara, nu se compacteaza, nu sta fir pe fir. Ti se scurge printre degete, nu se lipeste de ele.
Separat, o ceapa taiata marunt se incalzeste in ulei, pana dezvolta mirosul specific. Peste ea se pune varza taiata marunt si frecata cu sare, dupa care se lasa la calit pana ce nu mai are zeama deloc, bineinteles asezonata cu mult piper.Se lasa la racit pana ce se pune in palanet.
Din aluatul acesta ies 6 palanete mandre si gustoase.
Se intinde aluatul, se pune umplutura pe o jumatate si se aduce cealalata jumatate peste umplutura , apoi se apasa marginile cu varfurile degetelor, ca sa nu iasa umplutura la copt. Abia acum se aplatizeaza putin palanetul.
Dat fiind faptul ca nu am cuptor pe lemne, am pus palanetele in tava, au mai stat la crescut 15 minute , le-am uns cu ou batur si apoi le-am copt timp de 40 de minute la 200 de grade.
S-au rumenit foarte frumos iar talpa s-a copt uniform.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)