Se topesc in gura , asa sunt de bune ! Crocante la exterior, moi la interior, merg minunat cu o bucata de paine de casa si o ceapa rosie si nu pot lipsi de pe masa la sarbatori .
Anul acesta, jumari simple, din slanina tare .
Slanina se taie in bucati potrivite, se pune intr-o cratita antiaderenta incinsa bine si se amesteca mereu, la foc potrivit,pana ce bucatile devin aurii si plutesc in untura.
Se scot imediat pe un prosop de hartie si se tin in bucatarie pana la racirea completa .
Untura se strecoara prin tifon si se foloseste la diverse preparate de patiserie .
Nu se compara cu cele cumparate din pravaliii sau de pe la targuri.
luni, 4 decembrie 2017
sâmbătă, 2 decembrie 2017
Carnati de casa - o reteta ca la mama acasa
Ce sarbatori sunt alea in care nu pui pe masa carnatii facuti in casa ?
Este decembrie, este luna produselor traditionale, este luna in care fiecare gospodina isi scoate carnetelul de retete.
Savoarea si bunatatea produselor de casa nu se compara cu nimic.
Anul acesta, carnatii de casa sunt facuti din carne de porc, mai precis 12 kilograme de fleica si 3 kilograme de pulpa. Tocata prin sita mare, carnea se lasa in bucatarie sa stea macar o ora, sa nu fie rece, sa se poata framanta .
Reteta este cea simpla, facuta in casa noastra de-a lungul timpului si care nu da gres niciodata.
Asadar, la fiecare kilogram de carne se pun 20 g de sare neiodata, din aceea ca pentru muraturi. Aici trebuie sa spun ca , daca se foloseste alta sare, atunci gramajul nu mai este acesta. Trebuie gustat. Sarea se macina in rasnita si ea se va topi in supa de oase pe care o adaugam la carnati.
Se mai pun 2 g de piper proaspat macinat, o jumatate de lingurita de boia de ardei , 50 ml de supa de oase si 35 de grame de usturoi curatat. Asta e gramajul pentru un kilogram de carne. Anul acesta am decis sa nu mai afumam carnatii, sa ii lasam proaspeti si savurosi, mai usor digerabili. In acest caz, boiaua a fost afumata, pentru un plus de savoare si un pic de gust de afumat.
De regula se marunteste usturoiul intr-un tocator electric , apoi, in blender , se pune supa in care a fost dizolvata sarea, boiaua, piperul si usturoiul maruntit. Toate se omogenizeaza, sarea se dizolva complet iar usturoiul este ca o spuma.
Daca alegeti sa afumati carnatii si sa ii tineti la rece, nu in congelator, ideal este sa nu ramana si pulpa usturoiului in carnati. Daca ii congelati, atunci poate ramane linistit cu totul, fara probleme.
Carnea se framanta bine, bine, pana la omogenizare completa.
Dupa asta, se face testul, adica o chiftea care se va praji intr-o tigaie antiaderenta . Se lasa sa se raceasca usor, apoi se gusta . Acum este momentul adevarului. Ce mai trebuie ca sa fie gustul perfect, sau, mai bine zis, pe gustul fiecaruia.
Am ales sa facem in mate de oaie si de porc.
Au iesit 25 ml de carnati subtiri si 10 ml de carnati grosi.
Dupa ce au fost gata, pe un stativ de rufe,care numai pentru asta este folosit, au fost insirati carnatii, ca sa se zvante.
La rece trebuie sa stea, ei se matureaza in timpul acesta. Isi schimba culoarea,cu siguranta.
I-am lasat de seara pana a doua zi la amiaza. Este destul .
Deja se pot pune in congelator. Eu i-am ambalat individual, sa se poata desface usor, fara sa se rupa.
Poftiti la masa !
Este decembrie, este luna produselor traditionale, este luna in care fiecare gospodina isi scoate carnetelul de retete.
Savoarea si bunatatea produselor de casa nu se compara cu nimic.
Anul acesta, carnatii de casa sunt facuti din carne de porc, mai precis 12 kilograme de fleica si 3 kilograme de pulpa. Tocata prin sita mare, carnea se lasa in bucatarie sa stea macar o ora, sa nu fie rece, sa se poata framanta .
Reteta este cea simpla, facuta in casa noastra de-a lungul timpului si care nu da gres niciodata.
Asadar, la fiecare kilogram de carne se pun 20 g de sare neiodata, din aceea ca pentru muraturi. Aici trebuie sa spun ca , daca se foloseste alta sare, atunci gramajul nu mai este acesta. Trebuie gustat. Sarea se macina in rasnita si ea se va topi in supa de oase pe care o adaugam la carnati.
Se mai pun 2 g de piper proaspat macinat, o jumatate de lingurita de boia de ardei , 50 ml de supa de oase si 35 de grame de usturoi curatat. Asta e gramajul pentru un kilogram de carne. Anul acesta am decis sa nu mai afumam carnatii, sa ii lasam proaspeti si savurosi, mai usor digerabili. In acest caz, boiaua a fost afumata, pentru un plus de savoare si un pic de gust de afumat.
De regula se marunteste usturoiul intr-un tocator electric , apoi, in blender , se pune supa in care a fost dizolvata sarea, boiaua, piperul si usturoiul maruntit. Toate se omogenizeaza, sarea se dizolva complet iar usturoiul este ca o spuma.
Daca alegeti sa afumati carnatii si sa ii tineti la rece, nu in congelator, ideal este sa nu ramana si pulpa usturoiului in carnati. Daca ii congelati, atunci poate ramane linistit cu totul, fara probleme.
Carnea se framanta bine, bine, pana la omogenizare completa.
Dupa asta, se face testul, adica o chiftea care se va praji intr-o tigaie antiaderenta . Se lasa sa se raceasca usor, apoi se gusta . Acum este momentul adevarului. Ce mai trebuie ca sa fie gustul perfect, sau, mai bine zis, pe gustul fiecaruia.
Am ales sa facem in mate de oaie si de porc.
Au iesit 25 ml de carnati subtiri si 10 ml de carnati grosi.
Dupa ce au fost gata, pe un stativ de rufe,care numai pentru asta este folosit, au fost insirati carnatii, ca sa se zvante.
La rece trebuie sa stea, ei se matureaza in timpul acesta. Isi schimba culoarea,cu siguranta.
I-am lasat de seara pana a doua zi la amiaza. Este destul .
Deja se pot pune in congelator. Eu i-am ambalat individual, sa se poata desface usor, fara sa se rupa.
Poftiti la masa !
joi, 30 noiembrie 2017
Salata de cartofi ,ca la mama acasa, cu ceapa rosie, masline si mustar
1 kg de cartofi rosii, bine spalati, se fierb in apa cu sare, pana ce o scobitoare intra lejer dintr-o parte in alta a cartofului. Se scurg de apa fierbine si se trec sub jet de apa rece . Se curata de coaja (deja mult mai usor, pentru ca au fost trecuti prin apa rece ) si se taie cubulete, asa , fierbinti. Ceapa rosie se taie inele , se pune peste cartofii taiati, se adauga o lingura de ulei (de masline) si 1 lingura de otet. Se amesteca bine si se acopera pentru 5 minute.
Separat, 1 lingura de mustar , cu 2 linguri de ulei, cu sare,piper si putina zeama de lamaie se omogenizeaza bine. Daca nu tineti post, puteti pune si putin iaurt gras.
Se ia capacul de pe cartofi, se adauga sosul de mustar si maslinele. Se amesteca bine de tot, chiar daca se mai sfarama putin cartofii, si se lasa la macerat, macar pentru 2 ore,la temperatura bucatariei.
Deosebita ca si gust, usor de facut are gust de mancare de la mama de acasa !!!
vineri, 13 octombrie 2017
Ciolan la cuptor, impanat cu usturoi si aromat cu rozmarin
Pai daca ne este pofta, pe pofta sa fie !
Azi, ciolan la cuptor , impanat cu usturoi si aromat cu rozmarin !
De multa vreme vreau sa fac, azi i-a venit randul.
Dupa o documentare serioasa, am ales sa cumpar 2 ciolane, la ideea ca daca tot merge cuptorul aproape 3 ore, pai sa faca ceva !
Asadar, 2 ciolane crude,au ajuns la para focului, pentru parlire suplimentara.
Apoi, cu un cutit ascutit, le-am taiat soricul de jur imprejur, in forma de spirala, dupa care le-am frecat bine cu sare, piper si apoi ulei de masline .
Le-am impanat cu usturoi, le-am asezat intr-un vas termorezistent si le-am legat intre ele printr-o tepusa de frigarui,am pus 2 capatani de usturoi taiate pe jumatate si rozmarin verde .
Apoi, am pus cam 200 ml apa.
Le-am dat la cuptorul de gaz, incalzit la maximum, pentru 2,5 ore, timp in care am tot completat apa si am stropit carnea cu zeama.
Au iesit crocante, delicioase si aromate, incredibil de gustoase.
Au avut alaturi sos de hrean facut cu smantana si un pic de paine neagra.
Sa poftiti la masa !!!
joi, 21 septembrie 2017
Legume picante la cuptor
Astazi, simplu si bun, cu ce am avut prin camara : 3 morcovi, 1 radacina mare de patrunjel, 2 cepe rosii mari, 6 gogosari, 5 dovlecei mici, 1 kg ciuperci, 1 ardei iute si cam atat.
Am mers pe calirea legumelor separat.
Am inceput cu ceapa rosie, calita in ulei de masline, peste care am pus morcovul, patrunjelul si apoi gogosarii.
A venit randul ciupercilor, la fel, calite la foc mare , pana ce se auresc la culoare. In momentul acela, am pus peste ele vreo 4 catei de usturoi taiati felii. A inceput deja sa miroase bine.
Am amestecat legumele cu condimentele si am dat la cuptor (preincalzit) pentru 30 minute, la foc mare .
A iesit o mancare grozava, care poate fi consumata simpla , ca atare sau garnitura la carne sau peste.
marți, 19 septembrie 2017
Piure de linte rosie, cu pasta de susan si usturoi
Azi, mancare simpla . Piure de linte rosie, aromat si deosebit de gustos. L-am facut moale, ca sa poata fi mancat cu paine integrala, facuta in casa .
Asadar, 300 g de linte rosie le-am spalat bine si le-am pus in apa rece.
In acest timp, o ceapa rosie mare, am taiat-o marunt si am calit-o in 2 linguri ulei de masline .
si peste toate acestea, am pus 2 gogosari maruntiti in tocator .
Am calit usor si am pus 1 cana de apa fierbinte, sare, piper, boia de ardei afumata,cimbru , boia de ardei iute si o foaie de dafin.
A clocotit de 2 ori, am adaugat lintea si am pus apa pana ce a acoperit-o bine si apoi a fiert 15 minute in oala cu presiune .
6 catei de usturoi maruntiti am frecat cu sare si putin ulei de masline, am pus 2 lingurite de pasta de susan si apoi, impreuna cu lintea, le-am omogenizat in blender. A iesit un piure cremos si gustos, ca o smantana mai groasa.Cand se raceste, se ingroasa si mai tare. Acuma, daca se pune mai multa apa, iese o minunata supa-crema de linte iar daca se pune mai putina apa, iese un piure extraordinar, care poate fi mancat simplu, cu muraturi ori salata , sau, poate fi o garnitura grozava langa chiftele, carnati sau ceva friptura.
vineri, 15 septembrie 2017
Piure de conopida cu cimbru si usturoi
In principal, orice ai face din conopida, incepe cu oparirea ei. Asadar, desfacuta in bucatele, de fierbe in apa clocotita cu sare pret de 15 minute, dupa care se scurge si se lasa la racit.
Separat, se caleste o ceapa in 2 linguri ulei de masline si cand miroase bine si este sticloasa, se adauga cimbru macinat.
Vreo 4 catei de usturoi, de maruntesc si se amesteca cu ceapa calita, se pun intr-un vas inalt si se lasa acoperiti de conopida fiarta. Cu un blender vertical, se marunteste bine conopida, fara a mai adauga apa in care a fiert. Va iesi o paste cremoasa, aromata si extrem de gustoasa.
Poate fi mancat simplu, cu paine sau ca garnitura la ceva friptura, sau, cum o mananc eu azi, garnitura la pilaf de orez.
Nu ratati bunatatea asta, chiar merita facuta !
duminică, 10 septembrie 2017
Supa de rosii coapte
2017 este , incontestabil, anul rosiilor. Mici sau mari, rotunde sau alungite, cu o paleta de culori demne de un mare pictor, de la roz pal, la roz intens, portocaliu sau rosu aprins, anul acesta am avut de toate.S-au luat la intrecere cu trandafirii in coloristica, pentru ca, la noi, trandafirii, condurasii si rosiile convietuiesc minunat .
La atata abundenta, nu ai cum sa nu faci bunatati.
Bunatatea zilei este supa de rosii coapte.
Simpla , buna, deosebita .
Rosiile taiate , circa 1,5 kg, se pun intr-o tava, amestecate cu ceapa taiata felii ( 2 cepe mari) , 3 catei de usturoi, 2 ardei grasi , taiati fasii, sare, piper si ulei de masline.
Totul sta in cuptor 40 de minute, si la final asa arata :
Se adauga 2 cani de apa fierbinte si se mai lasa in cuptor 10 minute.
Dupa ce s-a racit putin, se rastoarna totul in blender si se marunteste la viteza mare.
Se mai condimenteaza in functie de gust si se aromeaza cu busuioc verde taiat marunt.
Acuma, pentru cei care nu agreeaza semintele si vor o supa fina, se trece supa prin strecuratoarea de inox.
Atat este de buna, incat am inceput sa imi fac provizii pentru iarna, am preparat cateva astfel de tavi, am portionat legumele si le-am pus la congelator. Vor fi folosite la supa, la sos pentru paste, la orice.
duminică, 6 august 2017
Pastrav in unt , cu mamaliga si mujdei natur
Pentru ca este duminica si este si foarte cald,meniul de azi este unul simplu, delicios si deosebit de gustos..
Pastravul, adus direct de la Pastravaria Bologa, a fost curatat , spalat si tamponat usor cu hartie absorbanta.
Intr-o tigaie antiaderenta, am pus un cubulet de unt si am asteptat sa se topeasca, apoi, am pus pestele si am acoperit cu capac. Focul este iute, ca sa se faca o crusta crocanta deasupra pestelui. Dupa 5 minute, am intors pestele cu o paleta mare, tot pentru 5 minute. Teoretic ar fi gata, dar, depinde de marimea pestelui. Daca este mai mare, adica undeva la 500 grame/bucata, atunci mai trebuie intors odata.
Dupa ce se scoate din tigaie, se sareaza si se pipereaza, lasandu-se astfel 5 minute, cu capac.
Separat, mamaliga moale, adica 100 g malai grisat la 500 ml de apa. Usturoiul face toate paralele : cateii de usturoi de curata si se maruntesc, se bat bine cu sare si apoi, ca si la maioneza, se adauga 2 linguri ulei de masline. Se pune un varf de cutit de boia de ardei iute, facuta in casa si apoi se stinge totul cu apa fierbinte, pentru o mai buna digestie.
Sa va mai spun ce gustoase au fost bucatele ? Delicioase si simplu, simplu de facut !!!
Poftiti la masa !!!
luni, 12 iunie 2017
Cartofi noi,cu rozmarin, la cuptor
La vremea asta sunt buni cartofii noi, gustosi si usor de facut.
Ideal ar fi fost sa am cartofi mici, sa ii pun intregi in cuptor , dar, pe piata, cei mai proaspeti erau cartofii mari, rosii, asa ca nu am stat pe ganduri.
Curatati si spalati, cartofii se taie in feliii generoase, cam de 1,5 cm grosime si se pun intr-un lighean.
Peste ei se adauga sare, usturoi granulat, boia de ardei iute , ace de rozmarin si ulei de masline. Bine amestecati, se aseaza in tava, pe hartie de copt si se lasa in cuptor, la 220 grade, circa 30 minute. Nu trebuiesc intorsi, se rumenesc uniform si se patrund foarte bine.
Sunt foarte gustosi, se pot manca simpli, cu sos de usturoi facut cu smantana , cu salata mixta, cu salata de varza, cu muraturi sau ca garnitura la ceva carne. Oricum ar fi mancati , sunt deliciosi si foarte simplu de facut.
Ideal ar fi fost sa am cartofi mici, sa ii pun intregi in cuptor , dar, pe piata, cei mai proaspeti erau cartofii mari, rosii, asa ca nu am stat pe ganduri.
Curatati si spalati, cartofii se taie in feliii generoase, cam de 1,5 cm grosime si se pun intr-un lighean.
Peste ei se adauga sare, usturoi granulat, boia de ardei iute , ace de rozmarin si ulei de masline. Bine amestecati, se aseaza in tava, pe hartie de copt si se lasa in cuptor, la 220 grade, circa 30 minute. Nu trebuiesc intorsi, se rumenesc uniform si se patrund foarte bine.
Sunt foarte gustosi, se pot manca simpli, cu sos de usturoi facut cu smantana , cu salata mixta, cu salata de varza, cu muraturi sau ca garnitura la ceva carne. Oricum ar fi mancati , sunt deliciosi si foarte simplu de facut.
duminică, 11 iunie 2017
Ciuperci brune, cu unt , rozmarin si usturoi
Ne plac ciupercile, indiferent de forma sau culoare. Azi le-a venit randul ciupercilor brune. Deosebite ca gust si aspect, simple si delicioase.
Asadar, 1 kg de ciuperci brune, curatate bine (nu spalate- acolo unde a fost cazul am folosit cutitul pentru a le curata ) , taiate in 2, au fost puse in tigaia antiaderenta cu 30 g unt taiat in bucatele.
Cand s-a topit untul, am amestecat bine si am pus sare , am mai lasat 5 minute si am adaugat o mana de usturoi verde taiat marunt. Ciupercile deja s-au inmuiat mult de la sare si se scalda intr-un sos de unt si zeama lor . Acum e momentul rozmarinului,proaspat cules din gradina . Desfacut in ace subtiri, se imprastie peste ciuperci si se amesteca bine, dupa care se ia tigaia de pe foc, se amesteca un catel de usturoi taiat marunt si se pun capacul. Se lasa asa pret de vreo 10 minute.
Sunt extraordinare la gust. Ciupercile se comporta ca un burete, care a absorbit gustul minunat de unt, sarea le-a inmuiat usor iar rozmarinul si ustoroiul le-au aromat .
Poftiti la masa !
Asadar, 1 kg de ciuperci brune, curatate bine (nu spalate- acolo unde a fost cazul am folosit cutitul pentru a le curata ) , taiate in 2, au fost puse in tigaia antiaderenta cu 30 g unt taiat in bucatele.
Cand s-a topit untul, am amestecat bine si am pus sare , am mai lasat 5 minute si am adaugat o mana de usturoi verde taiat marunt. Ciupercile deja s-au inmuiat mult de la sare si se scalda intr-un sos de unt si zeama lor . Acum e momentul rozmarinului,proaspat cules din gradina . Desfacut in ace subtiri, se imprastie peste ciuperci si se amesteca bine, dupa care se ia tigaia de pe foc, se amesteca un catel de usturoi taiat marunt si se pun capacul. Se lasa asa pret de vreo 10 minute.
Sunt extraordinare la gust. Ciupercile se comporta ca un burete, care a absorbit gustul minunat de unt, sarea le-a inmuiat usor iar rozmarinul si ustoroiul le-au aromat .
Poftiti la masa !
luni, 5 iunie 2017
Gem de capsuni dietetic, fara zahar
La vremea aceasta tarabele din piata sunt pline de capsuni, la pret convenabil, semn ca sunt pe sfarsite .
Pentru ca sunt coapte si aromate, am luat pentru gem.
De data asta, gem fara zahar, ca sa fie cat mai dietetic si mai accesibil copiilor.
Asadar, am avut 2 kilograme de capsuni, pe care le-am spalat , curatat de codite si taiat in bucatele .
Din 1,5 kg mere zemoase, curatate doar de cotor nu si de coaja , am facut suc de mere.
Sucul astfel obtinut se pune la fiert, in cratita cu fund dublu si, dupa 20 de minute de fierbere, la foc mic, am adaugat si capsunile. Din momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat pana ce s-a ingrosat, cam 40 minute, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda.
Am pus gemul fierbinte in borcane sterilizate si apoi le-am capsat, le-am pus 5 minute pe capac, sa se videze si, ca o masura de garantie, dat fiind faptul ca este fara zahar si conservanti, am sterilizat borcanele in baine -marie timp de 30 minute.
Ideal este sa se pune gemul in borcane mici, de maximum 200 grame.
Este foarte dulce si aromat, ideal pentru gustarile copiilor, la clatite, peste gris cu lapte, peste budinca ....poate fi folosit la orice.
duminică, 4 iunie 2017
Clatite dulci cu urda si branza de vaci
La vremea asta, urda este foarte, foarte gustoasa si dulce. Te imbie , cu mirosul ei deosebit, sa faci ceva bun. Azi, clatite dulci, cu urda si branza de vaci.
Clatitele, in varianta simpla : 2 oua, un praf de sare, o lingura de ulei, 2 linguri de smantana fermentata, cam 500 ml apa minerala si de rest faina alba, pana se ajunge la consistenta unei smantani subtiri. Obligatoriu trebuie lasat aluatul sa se odihneasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, ideal intre 15 si 30 minute.
Se coc clatitele
si se lasa la racit, ca sa devina foarte elastice
Separat, branza de vaci si urda (cate 500 grame din fiecare )se trec prin sita de inox,se amesteca bine cu 2 oua , 3 linguri de zahar,coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.
Se pune branza peste clatite , se ruleaza atent, sa nu pocneasca din cauza umpluturii si se cladesc pe un platou
dupa care se aseaza in tava , pe hartie de copt, ca o placinta rotunda
2 linguri de smantana se bat bine cu 1 ou , compozitia se intinde pe deasupra clatitelor cu o pensula
dupa care se da la cuptor, pentru 30 minute, la foc mijlociu sau la 175 grade, pana ce se rumenesc deasupra.
Se lasa putin la racit, cu ajutorul hartiei se scot din tava si se mai lasa cam 15 minute, pana ce se poate taia corect, cu branza inchegata .
Poftiti la masa !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)