duminică, 4 iunie 2017
Clatite dulci cu urda si branza de vaci
La vremea asta, urda este foarte, foarte gustoasa si dulce. Te imbie , cu mirosul ei deosebit, sa faci ceva bun. Azi, clatite dulci, cu urda si branza de vaci.
Clatitele, in varianta simpla : 2 oua, un praf de sare, o lingura de ulei, 2 linguri de smantana fermentata, cam 500 ml apa minerala si de rest faina alba, pana se ajunge la consistenta unei smantani subtiri. Obligatoriu trebuie lasat aluatul sa se odihneasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, ideal intre 15 si 30 minute.
Se coc clatitele
si se lasa la racit, ca sa devina foarte elastice
Separat, branza de vaci si urda (cate 500 grame din fiecare )se trec prin sita de inox,se amesteca bine cu 2 oua , 3 linguri de zahar,coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.
Se pune branza peste clatite , se ruleaza atent, sa nu pocneasca din cauza umpluturii si se cladesc pe un platou
dupa care se aseaza in tava , pe hartie de copt, ca o placinta rotunda
2 linguri de smantana se bat bine cu 1 ou , compozitia se intinde pe deasupra clatitelor cu o pensula
dupa care se da la cuptor, pentru 30 minute, la foc mijlociu sau la 175 grade, pana ce se rumenesc deasupra.
Se lasa putin la racit, cu ajutorul hartiei se scot din tava si se mai lasa cam 15 minute, pana ce se poate taia corect, cu branza inchegata .
Poftiti la masa !
duminică, 14 mai 2017
Pastrav la cuptor cu garnitura de cartofi noi
Pentru ca este duminica, suntem acasa si mancam bunatati ! Astazi, bunatatile zilei sunt pastravul si cartofii noi .
Asadar, pastravul, de la PASTRAVARIA BOLOGA, exceptional ca si gust, cu o preparare simpla: pestele curatat se perpeleste in ulei de masline incins , 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealalata. Acuma, no, se mai ia pielea uneori, depinde de cat de mare e tigaia, de cat de incins e uleiul de masline, de cat de indemanatic e bucatarul......
Separat, morcovii si patrunjelul radacina se curata si se taie fasii subtiri, dupa care se soteaza rapid in ulei de masline, pret de 3 minute .
Intr-o tava se pune hartie de copt, se aseaza legumele sotate si peste ele ceapa verde taiata marunt.
Se aseaza pestele perpelit in ulei, se umple pestele cu bucatele de unt si rozmarin, se sareaza si se pipereaza totul.Peste peste se mai pun cozi de ceapa . Se da la cuptor totul pentru 30 de minute .
Separat, cartofii noi se curata si se taie cubulete mai marisoare, cam de 2-3 cm. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare, pentru 25 minute.
Intr-un tocator electric punem usturoi curatat, patrunjel verde, o lingura de smantana si cateva bucatele de unt.
Cand sunt fierti, cartofii se scurg, peste ei se pune sosul de usturoi si patrunjel si se amesteca bine, dupa care se lasa acoperit vasul pentru 10 minute.Este o mancare delicioasa iar la servire, se presara peste ei sare si piper.
Sa va mai spun cat de buna a fost mancarea ? Exceptionala, gustoasa si de sezon !
Asadar, pastravul, de la PASTRAVARIA BOLOGA, exceptional ca si gust, cu o preparare simpla: pestele curatat se perpeleste in ulei de masline incins , 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealalata. Acuma, no, se mai ia pielea uneori, depinde de cat de mare e tigaia, de cat de incins e uleiul de masline, de cat de indemanatic e bucatarul......
Separat, morcovii si patrunjelul radacina se curata si se taie fasii subtiri, dupa care se soteaza rapid in ulei de masline, pret de 3 minute .
Intr-o tava se pune hartie de copt, se aseaza legumele sotate si peste ele ceapa verde taiata marunt.
Se aseaza pestele perpelit in ulei, se umple pestele cu bucatele de unt si rozmarin, se sareaza si se pipereaza totul.Peste peste se mai pun cozi de ceapa . Se da la cuptor totul pentru 30 de minute .
Separat, cartofii noi se curata si se taie cubulete mai marisoare, cam de 2-3 cm. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare, pentru 25 minute.
Intr-un tocator electric punem usturoi curatat, patrunjel verde, o lingura de smantana si cateva bucatele de unt.
Cand sunt fierti, cartofii se scurg, peste ei se pune sosul de usturoi si patrunjel si se amesteca bine, dupa care se lasa acoperit vasul pentru 10 minute.Este o mancare delicioasa iar la servire, se presara peste ei sare si piper.
Sa va mai spun cat de buna a fost mancarea ? Exceptionala, gustoasa si de sezon !
Spuma de capsuni in cosulet de ciocolata
Pentru ca ne ispiteste mirosul capsunilor din piata, desi nu au gustul de odinioara si nici dulceata, am vrut sa fac ceva cu capsuni. Am ales varianta simpla si comoda,
200 grame de ciocolata neagra am topit la bain-marie si cu o pensula de silicon am uns uniform cu ciocolata interiorul a 8 forme de briose din silicon.Cu putina bunavointa, mai ieseau 2 cosulete, deci se pot lua in calcul 10 cosulete. Le-am pus pe o tava de inox in frigider, cam 15 minute, dupa care le-am scos si am pus si ciocolata ramasa, Au stat la frigider cam 2 ore, astfel ca atunci cand am dat jos formele, au ramas cosuletele de ciocolata intacte.
Separat, am pus 100 ml de apa la fiert cu 4 linguri de zahar si le-am fiert pana ce s-a ingrosat siropul (picatura de sirop se face margea in paharul cu apa rece) si , siropul fierbinte, l-am turnat peste 4 albusuri batute spuma tare la robot. In timpul acesta robotul bate in continuare albusurile, pana ce se racoreste bezeaua .
Capsunile , cam 400 grame , le-am transformat in piure , le-am amestecat cu un pliculet de gelatina dizolvata si le-am adaugat in bezea.
Cu spuma aceasta am umplut cele 8 cosulete si 2 cupe mari de sticla..
Foarte gustoase si aromate, aceste cosulete pot fi un desert simplu si rapid !
sâmbătă, 6 mai 2017
Balmos cu miez de cas
Azi am mancat pe pofta, ardeleneste , balmos cu supa de salata verde. O bunatate .
Pentru balmos am avut 2 litri de jintuiala, la care am mai adaugat 3 linguri cu varf de smantana si 100 g unt, plus 1 lingurita rasa de sare. Cand a dat in clocot, am pus, in ploaie, 500 grame de malai grisat si am amestecat bine, sa nu fie cocoloase.
Am facut intr-o oala de inox cu fund dublu (ideal e un tuci dar al meu a fost emailat si i-a cams sarit smaltul, drept pentru care nu e utilizabil) si, a stat pe foc mic, circa 20 de minute, pana s-a legat bine si se vedeau urmele telului.
Am dat deoparte si am umplut formele de silicon pana la jumatate, am pus o bucata de cas si apoi am adaugat iar balmos, pana la umplerea formelor.
Rasturnate, se pot manca fie simple, cu putin cas razuit deasupra
Noi am ales varianta simpla, alaturi de o farfurie cu supa de salata verde .
Poftiti la masa !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)