duminică, 14 mai 2017
Spuma de capsuni in cosulet de ciocolata
Pentru ca ne ispiteste mirosul capsunilor din piata, desi nu au gustul de odinioara si nici dulceata, am vrut sa fac ceva cu capsuni. Am ales varianta simpla si comoda,
200 grame de ciocolata neagra am topit la bain-marie si cu o pensula de silicon am uns uniform cu ciocolata interiorul a 8 forme de briose din silicon.Cu putina bunavointa, mai ieseau 2 cosulete, deci se pot lua in calcul 10 cosulete. Le-am pus pe o tava de inox in frigider, cam 15 minute, dupa care le-am scos si am pus si ciocolata ramasa, Au stat la frigider cam 2 ore, astfel ca atunci cand am dat jos formele, au ramas cosuletele de ciocolata intacte.
Separat, am pus 100 ml de apa la fiert cu 4 linguri de zahar si le-am fiert pana ce s-a ingrosat siropul (picatura de sirop se face margea in paharul cu apa rece) si , siropul fierbinte, l-am turnat peste 4 albusuri batute spuma tare la robot. In timpul acesta robotul bate in continuare albusurile, pana ce se racoreste bezeaua .
Capsunile , cam 400 grame , le-am transformat in piure , le-am amestecat cu un pliculet de gelatina dizolvata si le-am adaugat in bezea.
Cu spuma aceasta am umplut cele 8 cosulete si 2 cupe mari de sticla..
Foarte gustoase si aromate, aceste cosulete pot fi un desert simplu si rapid !
sâmbătă, 6 mai 2017
Balmos cu miez de cas
Azi am mancat pe pofta, ardeleneste , balmos cu supa de salata verde. O bunatate .
Pentru balmos am avut 2 litri de jintuiala, la care am mai adaugat 3 linguri cu varf de smantana si 100 g unt, plus 1 lingurita rasa de sare. Cand a dat in clocot, am pus, in ploaie, 500 grame de malai grisat si am amestecat bine, sa nu fie cocoloase.
Am facut intr-o oala de inox cu fund dublu (ideal e un tuci dar al meu a fost emailat si i-a cams sarit smaltul, drept pentru care nu e utilizabil) si, a stat pe foc mic, circa 20 de minute, pana s-a legat bine si se vedeau urmele telului.
Am dat deoparte si am umplut formele de silicon pana la jumatate, am pus o bucata de cas si apoi am adaugat iar balmos, pana la umplerea formelor.
Rasturnate, se pot manca fie simple, cu putin cas razuit deasupra
Noi am ales varianta simpla, alaturi de o farfurie cu supa de salata verde .
Poftiti la masa !
sâmbătă, 22 aprilie 2017
Turte taranesti
Aluatul este unul simplu:
- 1 kilogram de faina se cerne de doua ori.
- 50 grame de drojdie proaspata se freaca cu 1 lingurita de zahar pudra, pana ce se lichefiaza, apoi se amesteca cu 100 ml apa calduta.
- se face o adancitura in aluat si se pune acolo amestecul de drojdie, se presara putina faina si se amesteca. Se acopera ligheanul cu o folie si se lasa sa creasca putin maiaua din mijloc , cam 10 minute .
- se amesteca bine maiaua cu restul fainii, se mai adauga 400 ml de apa calduta si se amesteca bine
-intr-un pahar, 100 ml de apa calduta se amesteca cu 1 lingurita cu varf de sare si se amesteca totul cu aluatul, pana la omogenizare .
- se framanta aluatul cam 10 minute, cu mainile inmuiate in ulei de floarea soarelui(cam 50 ml in total).
- se inveleste ligheanul cu o folie si se lasa la crescut 30 minute.
-se scoate aluatul crescut si se portioneaza in 8 bucati egale .
-bucatile se aplatizeaza cu mainile si se impatura in 3, dupa care se ruleaza strans, sub forma de rulou.
-se da forma de bila rotunda rulourilor de aluat si , cu un sucitor, se fac turtele
-se unde o folie cu ulei si se pun turtele pe ea si se lasa la crescut vreme de 30 minute
- se infierbanta tigaia, se ia turta crecuta si se pune in tigaia fierbinte si neunsa , cu partea de deasupra in jos.
-se acopera imediat cu capac si se lasa la foc mic pana ce se coace, pe amandoua partile .
Eu am copt la 4 tigai odata, ca sa am spor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)