Muraturile asortate au un loc special in camara noastra, asa ca trebuiesc tratate cu mult respect
Am fost de dimineata in piata si am luat de toate, le-am pregatit, astfel :
varza de toamna, alba si rosie, taiata in 4
conopida alba si frumoasa, desfacuta in buchetele
morcov frumos si proaspat, taiat rondele
hrean curatat si despicat in 2 sau in 4, depinde de cit de mare este radacina
telina curatata si taiat in felii groase
gogonele potrivite ca marime, verzi dar si pirguite
pepeni rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare
ardei capia, curatati si taiati in 2
castraveti , nu foarte mici, spalati bine
muratoarea propriu zisa :la 1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat - pentru un butoi de 80 de litri, am facut 40 de litri de zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb se lasa sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca 5 minute si apoi se rastoarna peste toate legumele cladite in butoi.
catei de usturoi curatati si taiati in 2
butoiul minune, cu gura larga, sa poti pune si scoate orice doresti
Se incepe cladirea: pe fundul butoiului, se incepe cu varza , castraveti , gogonele si se continua cu toate celelalte. Avantajul este ca pe langa pepenasi, toate celelalte se aseaza singure .
La sfirsit se pun si boabe de mustar .
Se tine butoiul in bucatarie timp de 10 zile, la cald, ca sa inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie.
Reteta este verificata, toate stau foarte bine, cu conditia sa folositi sare de calitate , pentru muraturi.