Pentru azi, pulpe de pui la gratar !
Pulpele, bine spalate si zvintate, le crestez putin, le ung cu putin ulei si le condimentez cu sare, piper, boia de ardei iute si le las asa pret de vreo 2-3 ore.
Se incinge bine, bine gratarul si si se pun pulpele ( asezate foarte ordonat intr-un suport de inox cu miner de lemn) , acestea incep sa sfirie imediat si incepe distractia: mirosul imbatator si invirtitul gratarului, destul de des, ca sa nu se arda deloc pulpele. Cind sint aproape de gata, le stropesc cu un pic de zeama de usturoi si le scot din suportul de inox, cu ajutorul furculitei.
Cu un pic de orez condimentat alaturi si o salata, pulpele reprezinta o mincare delicioasa !
Aceste pulpe noi le mincam si reci, in loc de pastrama !
sâmbătă, 9 aprilie 2011
vineri, 8 aprilie 2011
OMLETA
La vremea asta, ceapa verde , asezata doldora pe tarabe, iti trage cu ochiul , mai ca nu te invita sa o cumperi, sa faci CEVA cu ea.
Acel ceva s-a concretizat intr-o omleta bogata, ceapa verde a fost doar pretextul.
Si, am inceput: cirnaciori de casa picanti, slaninuta ardeleneasca cu macar doua dire de carne prin ea, 6 oua cu galbenusuri ca aurul, 2 catei de usturoi taiati marunt, marunt si un pic de ulei de masline : am pus slaninuta taiata subtire in tigaia incinsa, ea imediat a inceput sa lase grasime si am adaugat cirnaciorii, s-au prajit si ei doar putin , am pus ceapa verde taiata si usturoiul, am amestecat de doua ori si am scos din tigaie.
Am pus citeva picaturi de ulei in tigaie, s-au incins si imediat am pus ouale batute bine cu sare si piper si am avut grija sa ajunga pe tot fundul tigaii.
Peste oua, am pus cirnatii, slanina, ceapa , le-am distribuit aproape in mod egal si, la foc mic, am lasat sa se faca ouale, cam 5-7 minute.Astfel preparata , omleta va fi la baza splendida ca si culoare iar bogatia ingredientelor este vizibila ca la o pizza.
Alaturi, legume taiate (rosii, castraveti ) completeaza perfect aceasta omleta.
Va doresc pofta buna !!!
miercuri, 6 aprilie 2011
CIUPERCI PRAJITE, CU MUJDEI SI MAMALIGUTA
Foarte bune ciupercile, mai ales in perioada aceasta!
Ciupercile, bine spalate si taiate in 4, se pun peste o ceapa rosie prajita usurel, se amesteca , se pune sare si piper si se lasa sa se inabuse cam 20 de minute.
Din cind in cind, se amesteca iar cind incepe sa nu mai fie apa, se lasa descoperita tigaia si se lasa sa se prajeasca ciupercile iar cind se iau de pe foc, se adauga o lingura de usturoi tocat, se acopera si se lasa 10 minute.
Mirosul este exceptional iar gustul pe masura.
Alaturi, o mamaliguta molcuta si , suplimentar, mujdei de usturoi natur, cu boia si ardei iute.
Este foarte, foarte simpla mincarea si aroma este nemaipomenita !
Va poftesc sa gustati si sa incercati !
Ciupercile, bine spalate si taiate in 4, se pun peste o ceapa rosie prajita usurel, se amesteca , se pune sare si piper si se lasa sa se inabuse cam 20 de minute.
Din cind in cind, se amesteca iar cind incepe sa nu mai fie apa, se lasa descoperita tigaia si se lasa sa se prajeasca ciupercile iar cind se iau de pe foc, se adauga o lingura de usturoi tocat, se acopera si se lasa 10 minute.
Mirosul este exceptional iar gustul pe masura.
Alaturi, o mamaliguta molcuta si , suplimentar, mujdei de usturoi natur, cu boia si ardei iute.
Este foarte, foarte simpla mincarea si aroma este nemaipomenita !
Va poftesc sa gustati si sa incercati !
marți, 5 aprilie 2011
CONOPIDA LA CUPTOR
Este tare tentanta conopida cind o vezi pe tarabele din piata!!!! Am desfacut conopida in buchetele, am fiert-o in apa cu sare, timp de 15 minute.
Se scurge de apa si sa lasa la racit. Exista 2 variante de gatit, simplu sau la dieta.
Pentru cine este la dieta, conopida fiarta se pune pe hartie de copt in tava iar peste ea se pune un amestec format din ou, iaurt slab si branza de vaci, totul condimentat cu marar uscat, piper si sare.
Pentru cine nu tine dieta, un vas ceramic se tapeteaza cu unt si pesmet . Se aseaza conopida si peste ea se toarna un amestec de oua cu smantina ( cu sare si piper) . Deasupra se rade cascaval si se baga la cuptor pentru 15 minute.
Este foarte, foarte gustoasa conopida gatita in felul acesta!
Se scurge de apa si sa lasa la racit. Exista 2 variante de gatit, simplu sau la dieta.
Pentru cine este la dieta, conopida fiarta se pune pe hartie de copt in tava iar peste ea se pune un amestec format din ou, iaurt slab si branza de vaci, totul condimentat cu marar uscat, piper si sare.
Pentru cine nu tine dieta, un vas ceramic se tapeteaza cu unt si pesmet . Se aseaza conopida si peste ea se toarna un amestec de oua cu smantina ( cu sare si piper) . Deasupra se rade cascaval si se baga la cuptor pentru 15 minute.
Este foarte, foarte gustoasa conopida gatita in felul acesta!
duminică, 3 aprilie 2011
DEZMATUL DE DUMINICA
Asa arata un dezmat culinar de duminica, mai bine zis , pohta ce-am pohtit !!!!!
Ceafa de porc, mare,groasa si suculenta, cartofi prajiti,taman bine rumeniti, mujdei de usturoi facut cu smintina groasa de Lechinta si o salata buna, buna cu de toate (salata iceberg, castraveti, ceapa verde, rosii si ridichi)
Sa aveti pofta si sa poftiti dumneavoastra la masa, ca eu va astept !!!!!
PRINZ DE PRIMAVARA
La vremea asta, cind piata are din abundenta ridichi si ceapa verde, mai sarim peste prinzul traditional , gatit si incropim o masa cu brinza, caltabos, slanina, un pic de toba, ceva sunca si , totusi, si niste chiftele de pui cu susan ( m-a mustrat constiinta) .
Baza de fapt o reprezinta ridichile zemoase si proaspete si ceapa verde subtirica si frageda.
Sa nu uit, asta am mincat la munte, simbata, unde ne-am dus sa facem curatenia de primavara, si afara si in casa . Tare bine ne-a prins mincarea aceasta, consistenta si satioasa, ne-a dat puteri zdravene de munca !
O sa mai repetam modelul !
vineri, 1 aprilie 2011
Macrou cu sos la cuptor
Pestele este o mancare frecventa in casa noastra, ne place mult si de aceea il gatim saptamanal.
Se calesc trei cepe taiate marunt, se adauga 2 ardei grasi rosii taiati in cubulete, 750 ml de suc de rosii si apoi condimentele (sare, piper, curry, chili, foi de dafin)
Dupa ce a dat un clocot, se pune pestele ( 1 kg de macrou) taiat in bucati cam de 4-5 cm grosime si se rastoarna totul intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru 25 de minute.
La sfarsit se presara patrunjelul verde tocat.
Alaturi, un pilaf de orez picant este grozav!
miercuri, 30 martie 2011
OREZ CU SPANAC
Pentru ca este deja primavara si exista tentatia de a manca ceva verde, m-am gindit sa fac un orez cu spanac, ca si garnitura la o mancarica de pulpe de pui cu ardei copti.
A fost buna ideea pentru ca a fost la loc de cinste spanacul ! Am fost in piata si am batut de doua ori piata pana ce am gasit spanacul care sa fie proaspat, sa scartie intre degete si sa aiba frunza ferma, tare si nu pleostita.
Am spalat in citeva ape spanacul si l-am oparit in apa cu sare, dupa care, scurs si racit, l-am macinat in tocatorul electric ( a iesit o pasta minunata ).
O ceapa rosie taiata marunt am calit-o intr-o lingura de ulei de masline, am pus spanacul, sarea si piperul si apoi am pus orezul, spalat bine si apa ( cantitatea de apa este dublul cantitatii orezului ). Am fiert totul 20 de minute dupa care am lasat acoperit vasul ca sa se raceasca si orezul sa absoarba toata apa.
A iesit foarte, foarte gustos si se poate consuma simplu (pentru cei care tin post) sau ca si garnitura la ceva sos cu carne.
marți, 29 martie 2011
OUA UMPLUTE
Ouale umplute au intotdeauna un aer sarbatoresc , nici nu le fac des, tocmai ca sa fie gustate la maximum atunci cind este cazul .
De regula fac din 10 oua pe care le fierb in apa cu sare circa 10 minute, la foc mic.
Curatate si racite, le tai in doua si scot galbenusurile.
Pasta de umplut o fac din pate de ficat,galbenusurile(obligatoriu date prin sita inoxidabila), unt la temperatura camerei, sare si piper.
Separat, dintr-un galbenus crud si unul fiert fac o maioneza tare, cu ulei de masline , o condimentez cu sare sim piper, ii mai pun o lingura de smintina groasa si o lingura cu virf de hrean (curatat si macinat de mine in casa, ca sa fie proaspat ).
Jumatatile de ou le umplu cu pasta, le asez pe platou cu umplutura in jos iar pentru mijloc refac un ou din doua jumatati umplute, il tai putin la baza ca sa fie drept si sa aiba stabilitate. Peste oua torn maioneza care s-a subtiat de la smintina si se decoreaza platoul, in functie de anotimp si de ce avem prin casa (rosii, masline, gogosari, patrunjel )
duminică, 27 martie 2011
TARTA CU MASCARPONE SI CAPSUNI
Am avut ceva capsuni in congelator si m-am gindit sa fac o tarta !
Am facut iute o tarta din 5 oua, 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina , adica un pandispan obisnuit : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bat pina ce se spuma nu mai cade de pe tel, se adauga galbenusurile si faina prin rasturnare. Am pus-o in tava de tarta , tapetata cu unt si faina
si am copt-o 20 de minute la foc potrivit.
Am lasat-o la racit pe un gratar.
Capsunile le-am macinat in tocatorul electric si , cu 1/2 pahar de apa si 2 linguri de zahar le-am pus pe foc, pina ce au dat un clocot. Le-am lasat la racit .
Separat, am batut frisca lichida cu zahar, am pus 1 cutie de mascarpone si un plic de crema de vanilie de la Dr. Oetker.
Am inceput construtia tartei : peste tarta am pus cu lingura, sos de capsuni (mai mult lichid) astfel incit toata zeama a fost absorbita de pandispan .
Peste am pus crema de mascarpone.
Peste crema am pus ce a ramas din sosul de capsuni in care , in prealabil, am dizolvat 2 foi de gelatina .
Am lasat la rece 3 ore.
A iesit exceptionala ca si gust, mai putin exceptionala ca si aspect dar cind simti cum se intrepatrunde consistenta pandispanului insiropat cu gustul inconfundabil al capsunilor domolit de mascarpone, uiti ca aspectul tartei nu va primi premiul de excelenta !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)