sâmbătă, 9 aprilie 2011

PULPE DE PUI LA GRATAR

Pentru azi, pulpe de pui la gratar !
Pulpele, bine spalate si  zvintate, le crestez putin,  le ung cu putin ulei si le condimentez  cu sare, piper, boia de ardei iute si  le las asa pret de vreo 2-3 ore. 
Se incinge  bine, bine gratarul  si si se pun  pulpele  ( asezate foarte ordonat  intr-un suport de  inox  cu miner de lemn)  , acestea incep sa sfirie  imediat si incepe  distractia: mirosul imbatator   si  invirtitul  gratarului, destul de des, ca sa nu se arda deloc pulpele.  Cind sint aproape de  gata, le stropesc cu un pic de zeama de usturoi  si le scot din suportul  de inox, cu ajutorul  furculitei. 




Cu   un pic de orez condimentat alaturi si o salata, pulpele  reprezinta o mincare delicioasa ! 
Aceste pulpe noi le mincam si reci, in loc de pastrama !

vineri, 8 aprilie 2011

OMLETA


La vremea asta, ceapa verde , asezata doldora  pe  tarabe, iti trage cu ochiul , mai  ca nu te invita  sa o cumperi, sa faci CEVA  cu ea. 
Acel ceva  s-a concretizat  intr-o omleta bogata, ceapa verde a fost doar pretextul.
Si, am inceput:  cirnaciori de casa  picanti, slaninuta ardeleneasca  cu  macar doua dire de carne prin ea, 6 oua cu galbenusuri ca aurul,  2 catei de usturoi  taiati  marunt, marunt  si un pic de ulei de masline : am pus  slaninuta  taiata  subtire  in tigaia incinsa, ea imediat a inceput sa lase grasime si am adaugat  cirnaciorii, s-au   prajit si ei doar putin , am pus ceapa verde taiata si usturoiul, am amestecat de doua ori si am scos  din  tigaie. 
Am pus citeva picaturi de ulei in tigaie, s-au incins si imediat am pus  ouale batute  bine cu  sare si piper si am avut grija sa ajunga pe tot fundul tigaii. 
Peste oua, am pus  cirnatii, slanina, ceapa  , le-am distribuit aproape  in mod egal  si, la foc mic,  am lasat sa se faca  ouale, cam  5-7 minute.Astfel preparata , omleta va fi la baza  splendida ca si culoare iar bogatia  ingredientelor este vizibila ca la o pizza.
Alaturi, legume  taiate  (rosii, castraveti ) completeaza perfect   aceasta omleta.  
Va doresc  pofta  buna !!! 

miercuri, 6 aprilie 2011

CIUPERCI PRAJITE, CU MUJDEI SI MAMALIGUTA

Foarte bune ciupercile, mai ales in perioada aceasta!

Ciupercile, bine spalate si taiate  in 4, se pun  peste o ceapa rosie prajita usurel, se amesteca , se pune sare si  piper si se lasa  sa se inabuse cam 20 de minute. 
Din cind in cind, se  amesteca iar cind incepe sa nu mai fie  apa, se lasa descoperita tigaia si  se lasa sa se prajeasca ciupercile iar cind se iau de pe foc, se adauga o lingura  de  usturoi  tocat, se acopera si se lasa 10  minute. 
Mirosul este  exceptional iar gustul pe masura. 
Alaturi, o mamaliguta molcuta si , suplimentar, mujdei de usturoi natur, cu boia si ardei iute. 
Este foarte, foarte simpla  mincarea  si aroma este  nemaipomenita !
Va poftesc sa gustati si  sa incercati !

marți, 5 aprilie 2011

CONOPIDA LA CUPTOR

 
Este tare tentanta conopida  cind o  vezi pe tarabele din piata!!!!   Am  desfacut conopida  in buchetele,   am  fiert-o  in  apa cu sare, timp de 15  minute.
Se scurge de apa  si sa lasa la racit.  Exista 2 variante de gatit, simplu sau la dieta. 
Pentru cine este la dieta, conopida fiarta se pune pe hartie de copt in tava iar peste ea se pune  un amestec format din ou, iaurt slab si branza de vaci, totul condimentat cu marar uscat, piper si sare. 
Pentru cine nu tine dieta, un  vas ceramic se tapeteaza cu unt si pesmet . Se aseaza conopida si peste ea se toarna un amestec de  oua cu smantina ( cu sare si piper) . Deasupra se rade cascaval si se baga la cuptor  pentru 15 minute. 



Este foarte, foarte gustoasa  conopida  gatita in felul acesta!

duminică, 3 aprilie 2011

DEZMATUL DE DUMINICA


Asa arata un dezmat culinar de duminica, mai bine zis , pohta ce-am pohtit !!!!!
Ceafa de porc, mare,groasa si suculenta,  cartofi prajiti,taman bine rumeniti, mujdei de usturoi facut cu smintina groasa  de Lechinta si o salata   buna, buna cu de toate (salata  iceberg, castraveti, ceapa verde, rosii  si ridichi)







Sa aveti pofta  si sa poftiti dumneavoastra la masa,  ca eu va astept  !!!!!

PRINZ DE PRIMAVARA


La vremea  asta, cind piata   are din abundenta ridichi si ceapa  verde, mai  sarim  peste prinzul  traditional , gatit  si  incropim  o masa  cu brinza, caltabos, slanina, un pic de toba, ceva sunca   si , totusi, si niste  chiftele de pui cu susan ( m-a mustrat constiinta) . 
Baza de fapt o reprezinta ridichile  zemoase  si proaspete si ceapa verde subtirica si frageda. 
Sa nu uit,  asta am mincat la munte, simbata, unde ne-am dus sa  facem curatenia de primavara, si afara si in  casa . Tare bine  ne-a prins mincarea aceasta, consistenta si satioasa, ne-a dat puteri  zdravene de munca  !

O sa mai repetam modelul ! 

vineri, 1 aprilie 2011

Macrou cu sos la cuptor



Pestele este  o mancare frecventa in casa noastra, ne place mult si  de aceea  il gatim  saptamanal. 
Se calesc  trei  cepe taiate marunt,   se adauga 2 ardei grasi rosii taiati in cubulete,  750 ml de suc de rosii si apoi condimentele (sare, piper, curry, chili, foi de dafin)
Dupa ce a dat un clocot, se pune pestele ( 1 kg de macrou)  taiat in bucati  cam de 4-5 cm  grosime si se rastoarna totul intr-un vas ceramic si se da la cuptor pentru 25 de minute.
La sfarsit  se presara patrunjelul verde tocat.
Alaturi, un pilaf de orez   picant  este grozav!

miercuri, 30 martie 2011

OREZ CU SPANAC


Pentru ca este deja primavara  si  exista  tentatia de a manca ceva verde, m-am gindit sa fac  un  orez cu spanac, ca si garnitura  la  o mancarica de  pulpe de pui cu ardei copti.
A fost buna ideea pentru  ca a fost la loc de cinste spanacul ! Am fost in piata si am batut de doua ori piata pana ce  am gasit spanacul  care sa fie proaspat, sa scartie intre degete  si sa aiba frunza ferma, tare si nu pleostita. 
Am spalat  in citeva ape  spanacul si l-am oparit in apa cu sare, dupa care, scurs si racit, l-am macinat in tocatorul electric  ( a iesit o pasta  minunata ). 
O ceapa rosie  taiata marunt am  calit-o intr-o lingura de ulei de masline, am pus  spanacul, sarea si piperul  si apoi am pus orezul, spalat bine si apa  ( cantitatea de apa  este dublul  cantitatii orezului ). Am fiert  totul 20 de minute dupa care am lasat  acoperit  vasul  ca sa se raceasca si  orezul sa  absoarba toata apa.
A iesit  foarte, foarte gustos  si se  poate consuma  simplu (pentru cei  care tin post) sau ca si  garnitura la ceva sos cu  carne.  

marți, 29 martie 2011

OUA UMPLUTE



Ouale  umplute au intotdeauna  un aer sarbatoresc , nici nu le fac des, tocmai ca sa fie gustate la maximum atunci cind este cazul .
De regula fac din 10  oua pe care le fierb in apa cu sare circa  10 minute, la foc mic.
Curatate si racite, le tai in doua si scot galbenusurile.
Pasta de umplut o fac din  pate de ficat,galbenusurile(obligatoriu  date prin sita inoxidabila), unt la temperatura camerei, sare si piper. 
Separat, dintr-un galbenus crud si unul fiert fac o maioneza tare, cu ulei de masline  , o condimentez cu sare sim piper, ii  mai pun o lingura  de smintina groasa si o lingura cu virf de  hrean (curatat si macinat   de  mine in casa, ca sa fie proaspat ). 
Jumatatile de ou  le umplu cu pasta, le asez pe platou  cu umplutura in jos  iar pentru  mijloc refac un ou din doua jumatati umplute, il tai putin la baza ca sa fie drept si sa aiba stabilitate. Peste  oua torn  maioneza care s-a subtiat de la smintina si se decoreaza  platoul, in functie de anotimp si de ce avem prin casa (rosii, masline, gogosari, patrunjel ) 
 

duminică, 27 martie 2011

TARTA CU MASCARPONE SI CAPSUNI

Am avut  ceva capsuni  in congelator  si m-am gindit sa fac o tarta !
Am facut  iute o tarta  din 5 oua, 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina , adica un pandispan obisnuit : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bat  pina ce se  spuma nu mai  cade de pe tel, se adauga  galbenusurile si  faina prin rasturnare.  Am pus-o in  tava de tarta , tapetata cu unt si  faina
 si  am copt-o  20 de minute la  foc potrivit. 


Am lasat-o la racit pe un gratar. 
Capsunile le-am  macinat in tocatorul electric si , cu 1/2 pahar de apa si  2 linguri de zahar  le-am pus  pe foc, pina ce au  dat un clocot. Le-am  lasat   la racit .
Separat, am batut  frisca lichida cu  zahar, am pus  1 cutie de mascarpone si un plic  de  crema de vanilie  de la Dr. Oetker. 
Am inceput  construtia tartei : peste  tarta am pus cu lingura, sos de  capsuni (mai  mult lichid) astfel incit toata zeama a fost absorbita de  pandispan . 



Peste  am pus   crema de mascarpone.

Peste  crema  am pus  ce a ramas din  sosul de capsuni in care , in prealabil, am dizolvat 2 foi de gelatina . 

Am lasat  la rece  3 ore. 
A iesit  exceptionala ca si  gust, mai  putin exceptionala  ca si aspect dar  cind  simti cum se intrepatrunde  consistenta pandispanului   insiropat  cu  gustul inconfundabil al capsunilor  domolit de mascarpone, uiti  ca aspectul  tartei  nu va primi   premiul de excelenta !