22 august 2015

Friptura frageda din pulpa si fleica de porc

Nu mancam de regula carne de porc, dar, din cand in cand, mai facem si cate o friptura. 
Aceasta friptura este deosebita, gustoasa si frageda, Pentru asta am cumparat 1 kilogram de pulpa spate si 1 kg de fleica, le-am taiat in bucati si le-am pus la fragezit cu condimente si 2 linguri de ulei. Condimentele sunt : sare, piper, usturoi granule, foi de dafin maruntite, cimbru , morcov si patrunjel uscat  si boia afumata (toate le macin in rasnita electrica ). Stau toate, asa, sa se pupe, cel putin o noapte, frigider. 


Mai nou le fac in punga, pentru ca se fragezeste carnea si nu se rupe. Deci, intr-o punga de friptura, pun carnea, sigilez punga, o intep in partea superioara cu o scobitoare si o dau la foc mare, la cuptor, pentru 45 de minute. Dupa ce s-a scurs timpul, o scot si o rastorn intr-o tava ceramica si o mai pun 15 minute in cuptor, la rumenit . In momentul in  care este gata friptura, o scot din cuptor si o stropesc cu zeama de la 4 catei de usturoi, care au fost maruntiti si peste care am pus 4 linguri de apa rece. Amestec bine carnea, ca zeama de usturoi (nu o strecor)  sa ajunga peste tot , acopar vasul cu un capac si las la odihna 10 minute. 
Este o friptura delicioasa, merge cu mamaliga, cu piure, cu mujdei, cu salata, cu muraturi.....cu orice vreti !

16 august 2015

Dezmatul culinar de duminica !










Daca este duminica, atunci sa fie dezmat culinar, dat fiind faptul ca , unii, precum noi, din motive obiective, de cativa ani incoace nu mai avem concediu vara, Asadar, sub povara bogatiei, pentru ca se se rup tufele de rosii cherry, s-au impus frigaruile iar, pentru pofte extravagante, nesatisfacute de vreo 3 ani, s-a impus o portie generoasa de cartofi prajiti, din cartofi rosii , alaturi  de felii de piept de porc, prajite pana au devenit crocante ! Aaa, sa nu uit, mujdeiul de usuturoi, astamparat cu smantana !Dezmat  clar, pentru cei care nu au concediu vara !

15 august 2015

Rosii cu busuioc si usturoi, pentru iarna





 Pentru ca gradina ne rasplateste munca, dandu-ne roade bogate, la fiecare recolta facem cate ceva.Anul acesta avem 18 soiuri de rosii in gradina .
De data asta, pe modelul luat de la Mamy Vio, am pus rosii cu busuioc si usturoi.
Rosiile le-am spalat, le-am taiat  in cubulete  si le-am pus in borcane.

Totodata, cateva rosii le-am zdrobit si le-am facut  sos si am completat peste cubulete, ca sa fie suficient lichid. Am pus deasupra frunze proaspete de busuioc atunci culese si cate 3 catei de usturoi mari, taiat in 2.



 Borcanele le-am capsat si le-am sterilizat  timp de 45 de minute . A iesit o conserva minunata !!!

14 august 2015

Ardei copti cu piept de pui si smantana


Una dintre mancarurile care au gustul copilariei a ramas aceasta, mancarea de ardei copti cu smantana.Usor modificata,imbogatita cu un piept de pui, a iesit exceptionala.
Pentru ca am pus pe iarna ardei grasi, nu m-am abtinut si am ales special 12 ardei pe care i-am copt si i-am oprit pentru  mancarica.
Asadar, 2 cepe potrivite, le-am taiat marunt si le-am calit usor in 2 linguri de ulei.Pieptul de pui l-am taiat cubulete si l-am pus peste ceapa, am amestecat pana ce si-a schimbat culoarea, am adaugat o lingurita de boia de ardei afumata, un varf de cutit de piper si zeama pe care au lasat-o ardeii dupa ce i-am curatat de coaja. A dat un clocot, am pus ardeii copti si vreo 5 catei de usturoi taiati marunt si   a mai dat un clocot .Separat, 2 linguri de smantana de 12 % am amestecat cu 100 ml de apa rece si o lingura de faina alba, am trecut totul prin sita si am pus peste mancare. Am amestecat usor pana  ce zeama s-a ingrosat si am dat deoparte. A iesit o bunatate de mancare,minunata si cu gust de vara  !Pentru dieta, se inlocuieste smantana cu lapte  , faina cu amidon si gata, este dietetica !

Tarta cu iaurt si mure,fara coacere, pe blat de biscuiti



Pentru ca  stapanul casei ieri a cules 2 galeti de mure din curte , azi a fost musai sa fac ceva dulce, bun si gustos, bineinteles, cu mure. 
Cel mai repede a fost sa fac ceva fara coacere, ca este mult prea cald si toata  saptamana am pus conserve  pe iarna,asa ca ,am ales o tarta cu iaurt, pe blat de biscuiti. 
Biscuitii simpli (300 de grame ) i-am macinat si amestecat cu 150 grame de unt topit.Pe fundul unei  tavi cu inel am pus folie alimentara si peste ea am aranjat biscuitii, prin presare, dupa care am dat tava la rece. 
Cam 200 grame de mure le-am maruntit, am pus 2 linguri de zahar (cine e la dieta, poate inlocui zaharul cu indulcitorul, eu nu am am avut indulcitor in casa si am pus zahar)si 2 linguri de apa si le-am pus pe foc, paa ce au tras un clocot, dupa care le-am strecurat prin sita.Separat am hidratat 2 linguri de gelatina cu apa. apoi le-am amestecat cu sosul de pe mure racit putin si am pus inapoi pe foc pana ce s-a topit gelatina toata si a ajuns la punctul de fierbere. Am dat din nou la rece  si, cand a fost doar caldut, l-am amestecat cu 1 l de iaurt de 3,5% grasime. Eu nu am mai pus nimic dulce dar, pentru cine mananca mai dulce, poate mai trebuia. Am scos tava din frigider si am pus un strat de iaurt peste biscuiti, apoi un strat de mure, iar iaurt si la sfarsit, pe deasupra, mure. A sta la frigider 3 ore. 

A iesit o tarta racoritoare, gustoasa  , plina de culoare si de mure. Va poftesc la o portie generoasa de tarta !

25 iulie 2015

Clatite cu branza sarata (crema Focsani) la cuptor



Pentru ca este sfarsit de saptamana, pentru ca vrem ceva bun  , azi le-a venit randul clatitelor cu crema Focsani, la cuptor. Avantajul este ca stau la casa, am terasa si acolo am aragaz. Asadar toata mancarea a fost facuta azi la umbra, in aer liber, nu am aprins cuptorul in casa.
Deci, niste clatite obisnuite,adica din resturi : ceva bere rasuflata, ceva lapte ramas in cutie, 2 oua, un pic de sare, o lingura de ulei , 2 linguri de smantana  si de restul faina alba, pana la consistenta unei smantani . NU uitati sa puneti un varf de cutit de turmeric, asta cand aveti oua de la pravalie si nu de la gainile din batatura. Culoarea face totul .
Coaceti clatitele, nu le rumeniti foarte mult, pentru ca oricum mai se coc odata, la cuptor .
Branza Focsani, amestecata bine cu 2 oua
se imparte  in mod egal pe clatite si apoi acestea se ruleaza.
Separat, un vas ceramic, se unge cu unt

si se tapeteaza cu pesmet
Clatitele, se aliniaza , asa, ca soldateii, cuminti , in vas
iar peste ele, se toarna un amestec de 1 ou, batut bine cu 2 linguri de smantana dietetica
si se da la cuptor pentru 30 de minute .
Au iesit incredibil de bune, gustoase si minunate ! Va poftesc la o portie generoasa , cu drag !!!

20 iulie 2015

Crema de vanilie cu mure- varianta dietetica



Pentru ca e vara si tot timpul ai manca ceva rece, facut rapid, la care sa mai adaugi si ceva fructe  in stare naturala, fara preparare termica, am facut o crema de vanilie dietetica gustoasa, care, mancata rece, apropae ca inlocuieste inghetata.
Asadar, am pus la fiert 1 l de lapte cu 1,5% grasime in care am pus un varf de cutit de turmeric, pentru culoare.  Separat, am batut usor 2 oua si le-am amestecat cu 2 linguri de amidon , indulcitor  si putina esenta de vanilie.Cand laptele a ajuns la punctul de fierbere, l-am turnat peste oua si amidon, amestecand continuu. Am pus  vasul inapoi pe foc, , am amestecat energic pana ce a inceput sa fiarba, facand bule la suprafata si compozitia s-a ingrosat. Am luat de pe foc, am trecut totul prin sita ionxidabila, am pus in castronele si am dat la rece pentru 2 ore. Gustos, de dieta si racoritor, mai ales daca punem si niste mure deasupra. Dintr-un litru de  lapte, ies patru boluri  cu crema.

25 iunie 2015

Paste cu sos de ciuperci, mascarpone si busuioc


 Uneori vrem ceva repede , bun si gustos, daca se poate si fara carne ...
Pentru ca aveam in frigider o cutie de mascarpone de 250 grame , cumparata initial pentru ceva prajitura cu fructe  care nu a mai ajuns la rand, am facut o portie de paste delicioase. 
Asadar, intai am facut sosul : am incalzit in putin ulei 2 cepe verzi tocate marunt si 2 catei de usturoi , la fel, maruntiti, pret de un minut. Peste asta am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci, facut in casa( se pot pune doua rosii taiate marunt si vreo 300 grame de ciuperci, la fel, maruntite) si se lasa sa dea un clocot. Se adauga mascarpone, sare, piper si oregano, se lasa sa se omogenizeze si sa dea un clocot. Separat, am fiert pastele conform instructiunilor de pe ambalajul cutiei originale, le-am scurs si am pastrat 2 cani de apa in care au fiert. Am pus pastele scurse peste sos, am adaugat apa retinuta si apoi am lasat sa dea un clocot impreuna. Am luat de pe foc, am pus o mana zdravana de frunze de busuioc taiate  si am lasat  oala acoperita, cam 15 minute. 
 A iesit o minnunatie de mancare, gustoasa si satioasa. Crema mascarpone a dat un gust nemaipomenit pastelor. 

24 iunie 2015

BUDINCA DE OREZ CU VISINE SI CIRESE




Pentru ca acum este vremea cireselor si a visinelor, o budinca dulce , rapida si gustoasa , cu aceste minunate fructe, este binevenita. 



Asadar, am  fiert orezul  cu lapte (varianta  clasica : o cana orez si trei cani lapte , cu 4 linguri de zahar sau cu indulcitor pentru cine nu are voie la zahar ) timp de 20 de minute. L-am lasat sa se odihneasca  si sa se raceasca, acoperit, alte 20 de minute . Peste  orez am pus 2 oua si coaja rasa de lamaie , am amestecat bine totul si am pus  intr-un vas ceramic, tapetat cu unt si pesmet.


Am nivelat orezul si deasupra am pus  cirese si visine   fara simburi , amestecate cu putin zahar ,  dar am  rasturnat si  zeama  rezultata din  scosul samburilor .




Am dat la cuptor   pentru 30 de minute. A iesit  o minunatie, cam acra, ce-i drept ,dar asa am vrut sa fie !


Aceasta budinca iese minunata si iarna, cu fructe din congelator astfel ca, atunci  cand afara e zapada si ger,   noi vom manca bunatati cu  fructe delicioase , fara conservanti  sau alte adaosuri.



23 iunie 2015

Ciorba de dovlecei acrita cu zer


Pentru ca am primit in dar jintuiala si zer, am facut  un balmos grozav, alaturi de o ciorba de dovlecei acrita cu zer. 
Mancare de sezon, gustoasa si sanatoasa. 
Pentru ciorba de dovlecei, am calit 1 ceapa intr-o lingura de ulei, am pus 1 ardei gras, 2 rosii, un morcov, un patrunjel radacina. o mana zdravana de marar verde taiat marunt  si am potrivit de sare, le-am  mai lasat la calit 1 minut dupa care am stins cu 2 l de zer. A fiert asa cam 15 minute, dupa care am pus dovlecelul ( eu am avut la borcan, pus din toamna si am lasat sa mai fiarba. Impreuna au clocotit pret de 10 minute. Separat, am facut dresura  dintr-un ou, batut bine cu doua linguri de smantana dietetica (se poate inlocui si cu iaurt) , peste care, am adaugat , incetisor, ciorba fierbinte, pana  ce dresura s-a infierbantat foarte bine. Apoi am rasturnat in oala, tot asa, amestecand continuu, am luat de pe foc si am aromat cu patrunjel verde taiat marunt. A iesit o bunatate .

Sa poftiti la masa !!!

21 iunie 2015

Prajitura cu urda si merisoare, dietetica si fara blat



Pentru ca o familie minunata , pe nume Tosa, s-a gandit la mine si mi-a adus ieri  urda, in dimineata asta am si facut o prajitura. Foarte buna, foarte gustoasa si dietetica. 
Asadar, 1,5 kg de urda dulce, am amestecat cu 400  ml de lapte semidegresat, indulcitor (aici e dupa gust, fiecaruia cat ii place de dulce) 4 oua, esente de vanilie si lamaie, 2 linguri de tarate psillyum, 4 linguri de amidon  de porumb , 1 varf de cutit de praf de copt  si o mana zdravana de merisoare confiate (merisoarele se pot inlocui cu goji , eu din astea am avut in camara). Daca nu aveti oua de casa, 1 varf de cutit de turmeric va coloreaza minunat prajitura, nu schimba cu nimic gustul, doar aspectul se modifica in bine. Se lasa  cam 10 minute aluatul  sa se odihneasca  si , apoi, se desarta intr-o tava de prajitura care a fost tapetata cu hartie de copt, se da la cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 35 de minute. Dupa 35 de minute, opriti cuptorul si mai lasati tava inca 10 minute la cald. 
Rezultatul este o minunata prajitura, aromata , cu un gust inconfundabil de urda. Faptul ca am pus lapte dulce, a dispersat urda, nu  a lasat-o sa  devina  inecacioasa, cu gust fad. 
S-a copt si rumenit  uniform 
iar talpa prajiturii a fosrt coapta bine si ferma  si pentru ca se lasa in cuptorul cald inca 10 minute, hartia de copt se desface  foarte frumos  .

09 iunie 2015

Ardei copti cu fasole verde si smantana



 Gustoasa, buna, racoritoare si de dieta, asa  descriu aceasta mancare minunata . 
Pentru ca am mai avut ardei copti la congelator si fasole verde in pivnita, la  borcan , repejor am facut o mancare minunata !
Asadar, am inceput cu  o ceapa taiat marunt, incalzita intr-o lingura de ulei, peste care am pus  ardeii copti ,taiati fasii, inca inghetati.(vreo 10 ardei). Peste ei am pus fasolea verde dintr-un borcan de 1,700 kg , un manunchi de usturoi verde taiat marunt  si am lasat la fiert 10 minute, timp in care sa se dezghete ardeii si sa se amestece cu fasolea. Separat, o lingura de smantana dietetica  am amestecat-o cu  200 ml de  apa rece si cu amestecul acesta am dizolvat  o lingura de amidon alimentar (pentru cine este la dieta restrictiva, se poate dizolva amidonul numai cu lapte degresat). Am rasturnat  amidonul dizolvat peste mancare, amestecand continuu, pana ce s-a ingrosat sosul  de pe legume. Am dat la o parte , am pus patrunjel tocat si am potrivit de sare. Cand se mananca, se mai poate adauga marar tocat, da un gust excelent mancarii. 
Mancarea a iesit consistenta si aromata, in zilele astea de caldura deosebita se mananca la temperatura camerei, fara a fi incalzita.
 Poftiti la masa !