27 mai 2011

Sardina prajita



Am  fost la Metro si am gasit sardina congelata dar arata extraordinar de frumos asa ca am procedat la reluare, am mai facut  o tura de sardine prajite, cu mamaliga si mujdei !
Am inceput  ca la carte, prin aprinderea focului

am continuat cu incingerea uleiului ( de data asta am folosit ulei de palmier si am fost extraordinar de multumita)

am  dat sardinele prin  faina
si apoi le-am pus la prajit


la sfirsit le-am scos din  ulei  si  le-am pus pe servetele absorbante
si ,finalul, mamaliga si mujdei .


O bunatate a iesit, va poftesc la masa !

26 mai 2011

Tiramisu cu capsuni

 Sint asa de tentante capsunile acum in piata incit le cumperi pentru ca arata atit de bine !

Am luat capsuni zemoase si proaspete, jumatate am mincat si cu cealalta jumatate am facut un tiramisu mic.

Siropul l-am facut din apa, capsuni si zahar, le-am fiert , strecurat si racit.

Crema, clasica : 250 ml frisca, 250 g mascarpone, 100 g zahar, 1 pachet de crema de vanilie si o lingurita de visinata.

Constructia tortului, intr-o ordine simpla si clara : un rind de piscoturi trecute prin sirop, un rind de crema subtire, capsuni iar deasupra crema, peste care punem capsuni proaspete.


 





Posted by Picasa

24 mai 2011

Bors de peste


Borsul de peste  este bun si racoritor, plin de legume  si sanatos!
De regula, atunci cind pregatesc pestele, capul si coada  le  ambalez special , tocmai pentru a face un bors !
In kukta pun la fiert legumele : morcov, patrunjel, rosii, ceapa  (verde daca este), mazare, ardei gras verde, ardei gras rosu si sare. In 20-25 de minute sint fierte foarte bine. Dupa asta se, rastoarna intr-o oala,  se pune capul si coada pestelui  si, odata cu ele , o mina de orez si se da in clocot. Cind clocoteste bine, se adauga si   borsul infierbintat si se lasa la fiert. In total, de cind se pune orezul, mai trebuie sa fiarba circa 25  de minute. 
Se ia de  pe  foc si se  aromeaza cu patrunjel si leustean  verde, tocat marunt. Se  acopera cu capac  sa se  infoaie orezul , cam 15 minute. Se serveste cu  ardei iute alaturi !

22 mai 2011

CHIFTEA DE PUI


La vremea asta, cind ridichile si  ceapa verde  sint la loc de cinste, m-am gindit sa fac o  chiftea in forma de tarta, ca sa fie consumata rece, alaturi de bunatatile  pamintului  !
Am pus 500  gr  piept de pui, 3 cartofi noi, ceapa verde, usturoi verde, ardei gras rosu, usturoi uscat, cozile de la ciupercile  champignon pe care le-am umplut, sare, piper, 3 oua, 2 linguri de faina alba , toate au fost tocate si  amestecate bine. 


Am uns forma detasabila de tarta cu margarina, am tapetat-o cu pesmet, am pus chifteaua si am dat-o la cuptor pentru 1 ora, la foc potrivit. 
A iesit foare, foarte buna  asa ca, poftiti la masa !

21 mai 2011

Tarta cu capsuni


Din   200 g de faina,  150 g unt (rece si taiat in cubulete ) , 100 g zahar  si  2 galbenusuri se face  un aluat  omogen care sa da la rece pentru o ora. Se aseaza  intr-o forma de tarta, se inteapa cu furculita, peste el se pune o foaie de hirtie de copt si  se acopera fundul tartei cu  boabe de fasole. Se coace timp de 40 de minute la foc potrivit.
Se scoate tarta si se lasa la racit.
  
In timpul acesta, se face crema: 250 ml de frisca se bat bine  cu 5 linguri de zahar, se adauga 250 g de mascarpone si un pachet  de crema de vanilie  de la Dr.Oetker.

Se aseaza crema peste tarta racita, apoi se  decoreaza cu  capsuni si kivi si  peste  fructe se  pune gelatina inmuiata, cit sa acopere putin fructele. 

Se da la rece pentru citeva ore, dupa care se poate taia  foarte usor ! 

20 mai 2011

CIUPERCI UMPLUTE


Ieri am fost prin piata si erau niste ciuperci atit de frumoase  incit nu am rezistat si am  luat si eu 1 kg.
Ca atare, azi  de dimineata am facut ciuperci umplute, au iesit excelente !
Le-am umplut cu  brinza Focsani, ceva  salam si  ciuperci tocate, tot amestecul l-am condimentat bine, am pus si un pic de marar tocat. Dupa ce le-am umplut, deasupra am mai pus un pic de brinza, am pus piper, sare, boia de ardei iute si un pic de  ulei de masline si le-am dat la cuptor pentru 30 de minute. 





Intotdeauna ne-au placut ciupercile, sint gustoase si  tare usor de facut!
Poftiti la masa !

16 mai 2011

CARTOFI AURII

 Dupa o scurta inspectie de duminica dimineata  in piata , am hotarit : cartofi noi aurii, salata de leurda cu ridichi, ceapa verde, marar si rosii si  pulpe de pui la gratar facute de  simbata !
Cartofii noi, rosii, i-am curatat (razuit  cu cutitul) i-am taiat in 3 sau 2, nu erau foarte  mici si i-am fiert  in apa clocotita  condimentata  . 
I-am scurs si am lasat putin la racit.
Intr-o tigaie incinsa, am pus  putin unt si  ulei de masline si am adaugat cartofii, la foc mare, pentru  10 minute.I-am intors prin rasturnare si au ramas intregi. I-am scurs inca o data si am presarat  pe ei sare, piper si un pic de boia de ardei. 
Au iesit nemaipomeniti, foarte, foarte gustosi!



15 mai 2011

PLEUROTUS LA GRATAR

  
Ieri a fost o zi superba in Cluj  si , ca atare, am procedat la incingerea gratarului pentru o pofta mai veche, ciuperci la gratar.
Alaturi, daca tot am facut  jar, am facut si pulpe superioare de pui pe care , reci, la mincam ca pastrama .
1 kg de  pleurotus, frumoase si  proaspete, le-am pus pe gratarul incins, le-am lasat  cit sa capete o culoare  superba de fript si le-am luat repejor de pe foc, sa nu se arda , le-am sarat si piperat si a iesit un deliciu!!!


 

10 mai 2011

Balmos


Pentru  ca este luna mai, musai un balmos !
2 litri de jintuiala, 1 pachet de unt , 2 linguri  de smantana vartoasa , sare si 200 g de branza de oaie, acestea sunt ingredientele cu  care  balmosul iese nemaipomenit !
Daca  linga el se afla un castron cu supa  de salata verde sau de ciorba de dovlecei, atunci  te omenesti   corespunzator !!!!

Se pune la fiert jintuiala, se adauga sarea, untul , smantina si  branza de oaie . Cand clocoteste , se adauga in ploaie(slobozit) malaiul (circa 500 g) , se amesteca bine si  se fierbe cam 30 de minute, amestecand  mereu, sa nu se prinda de vas. 
Se desarta intr-un vas si se lasa  la racit, ca sa se inchege. Fiind foarte gras, balmosul  se  va desprinde de marginile  vasului. 
Este bun si delicios acest balmos, cam gras intr-adevar , pentru cine are voie sa manance de toate. Daca sunteti cumva  la dieta si nu vreti sa stricati randuiala,  atunci facem un balmos fara adaosuri, numai din jintuiala . Si aici, reteta este simpla : 1 l de jintuiala, sare si 400  grame de faina de malai. Este foarte bun si asa, are gust usor acrisor  si se mananca, la fel, simplu sau cu supa de salata verde ori ciorba de dovlecei. 
Poftiti la masa !!! 



05 mai 2011

PESTE LA CUPTOR


Ne place pestele si  , ca atare,  gatim orice fel de peste   gasim de cumparat  in pravalie,  bineinteles accesibil financiar !
Am luat din Real   o  bucata de peste (cred ca era somn de Dunare) , cam de 2 kg si l-am gatit in cel  mai  simplu  mod cu  putinta , in cuptor, pe cartofi  !
Bucata de peste, frumoasa  de altfel, am spalat-o si am condimentat-o
 si  am lasat-o  un  ceas sa ia gust .
A capatat o culoare   aurie si frumoasa

Intr-o tava smaltuita, am pus  cartofi, am condimentat, am pus pestele, un pic de ulei,  o cana de apa si  am pus folie de aluminiu deasupra, am dat la cuptor pentru jumatate de ora.
Am dat la o  parte folia  si  am lasat  inca in cuptor pina ce  a scazut apa si  s-a rumenit pestele, care s-a desprins frumos de pe oase.
Alaturi,  nelipsitul mujdei de usturoi  si o pofta mare, mare !

02 mai 2011

Meniu de 1 MAI - NU MICI CI FLEICA DE PORC LA GRATAR SI SLANINA FRIPTA

Cu o zi inainte de 1 Mai  i-am cintat  toata ziua sotului meu  ca vreau si eu mici  de 1 Mai!!!
Toate bune si frumoase  dar, de dimineata, in Real, cind m-a apucat cititul pe eticheta micilor si am vazut  ca la loc de cinste sta glutamatul (eu, sincer, nu stiam ca in mici se pune sau, mai bine, nu stiam ca  micii sint varianta moderna)  mi-a pierit instantaneu  pofta de mici asa ca, am schimbat meniul : fleica arata foarte bine, era proaspata asa ca, daca e bal, bal sa fie si  am zis ca mai bine  mincam fleica la gratar, cu pireu de cartofi si salata de varza!


Am  condimentat serios fleica si am lasat-o in asteptare cam o ora, timp in care s-a incins gratarul !

 Cum fara un pic de slanina fripta nu mergea, am scos din congelator slanina si am pregatit-o pentru gratar!


Cu pireu de cartofi si salata de varza, a fost  nemaipomenit ! 


S-a  facut totul repede, gustos si am fost si multumita  ca am mincat ceva bun ( nu neaparat sanatos ) dar nu plin de E-uri , mi-am facut si pofta cu gratarul de 1 Mai  asa ca, una peste alta, a iesit totul bine (chiar foarte bine tinind cont ca dupa ce am terminat de mincat a venit ploaia )

30 aprilie 2011

CRAP LA CUPTOR PE PAT DE CARTOFI


Crapul romanesc  de tip oglinda este mai dulce si mai gustos decit cel cu  multi solzi.Chiar daca este putin gras, la cuptor se topeste grasimea si se rumeneste carnea  asa ca  este deosebit de bun.
Un crap de  1 kg, la care i-am indepartat capul si coada  (din care fac un bors de peste nemaipomenit) , se curata, spala si condimenteaza si se lasa cam 1 ora sa ia  gust de condimente. 
Intr-o tava  se  aranjeaza un  pat de cartofi , se  taie si o ceapa in patru si se pune printre cartofi, se condimenteaza cu  sare si piper si  deasupra se aseaza pestele . Se pune o jumatate de cana de apa, se pune folie de aluminiu deasupra si se da la cuptor , la foc tare. Dupa  20 de minute, se scoate folia de deasupra si se lasa in cuptor pina ce scade apa si pestele se rumeneste frumos.
Cu un mujdei de usturoi  alaturi, este o bunatate asa ca poftiti la masa !