In wekend este randul meu sa gatesc asa ca m-am gandit sa fac o tarta cu branza sarata (branza Focsani , pentru cunoscatori ).
Aluatul de tarta este cel clasic : 300g faina, sare, 8o ml ulei si 100 ml de vin.Amestecate toate, se realizeaza aluatul de tarta, se pune in tava, se modeleazam se inteapa cu furculita si se coace 15 minute, cu foaia de hartie si fasolea deasupra.
Dupa aceea, se scoate din cuptor, se aduna fasolea si se depoziteaza (poate fi folosita si altadata) si se lasa putin la racit , tot in tava
Apoi se asaza umplutura(branza Focsani amestecata bine, bine cu ou - eu am pus 600 grame de branza si 2 oua )
si se mai da la cuptor 30 de minute,pana ce se rumeneste.
Este buna, sarata si delicioasa!
11 martie 2011
10 martie 2011
GHIVECI
Ghiveciul ramine o mincare de baza pe timpul iernii, cita vreme nu este slobod la cartofi atita cit am dori noi.
In conditiile acestea, toamna, cind este abundenta, pun pe iarna in borcane de 1700 ml o adunatura de legume (morcov, conopida ,mazare, vinete, dovlecel, fasole verde, patrunjel radacina)oparite in prealabil, doar in apa cu sare, puse in borcan fierbinti si deasupra se toarna bulion de rosii crud. Se inchide ermetic borcanul si se dustuleste pret de1 ceas si uite asa am tot timpul legume bune pentru gatit.
Ca sa fac un ghiveci bun, atunci calesc o ceapa , rastorn legumele peste ceapa, asezonez cu sare, piper, usturoi, pun in tava ceramica si dau la cuptor.
Dupa ce porneste un clocot, pun o mina de orez , amestec bine si mai las in cuptor 20 de minute, timp in care orezul fierbe si in acelasi timp absoarbe toata zeama de la legume.
Mai las in cuptor pret de 10 -15 minute, cu focul oprit si de abia dupa aceea il las la racit .
Macrou in sos tomat
Ne place pestele foarte mult, in orice fel gatit!
Macroul intra in categoria celui mai des gatit peste , facut in sos de rosii.
Se calesc 2 cepe mari, se adauga 2 sau 3 ardei grasi taiati cubulete, se pun condimente (sare, piper, boia iute de ardei, foi de dafin ), o jumatate de borcan de bulion , o cana de apa si, la urma ,pestele (cam 1 kg) taiat in bucati de 3-4 cm latime.
Se da la cuptor pentru 40 de minute, se scoate si se aromeaza cu patrunjel si marar tocat.
Alaturi, un pilaf de orez si ai obtinut o mincare absolut delicioasa !
07 martie 2011
ARIPIOARE DE PUI CU CIUPERCI PLEUROTUS
Mincarea de aripioare de pui cu ciuperci pleurotus este deosebita ca si gust, este o mincare de duminica excelenta.
Pentru asta am avut nevoie de 1 kg de aripioare de pui, 1/2 kg de ciuperci pleutorus, , o ceapa rosie mare, ulei de masline, 300 g smintina, o lingura de faina, piper, sare, boia de ardei iute.
Am tocat ceapa, ama calit-o in ulei, am pus peste aripioarele si le-am calit, am pus sarea, piperul si boiaua iute , o cana de apa si am fiert totul 30 minute.
Dupa asta, am desfacut 1 lingura de faina intr-un pahar de apa rece, am adaugat smintina si apoi am trecut totul prin sita, ca sa nu fie cocoloase.
Am pus amestecul peste mincare, am lasat sa dea un clocot bun si am dat jos de pe foc.
Linga, am facut o mamaliguta si am taiat o lebenita murata.
04 martie 2011
ECLER
Eclerul este o prajitura rapida , simpla si buna pe care o mincam cu mare placere!
Aluatul este simplu, pentru o tava de aragaz avem nevoie de 250 ml apa, 100 ml ulei, 3 oua (trebuie sa fie mari, iar daca sint mici atunci se pun 4 oua) , 125 g faina de grau de calitate superioara, 000 si o jumatate lingurita de sare. Apa, impreuna cu uleiul si sarea se pune la fiert. La primul clocot, se ia de pe foc oala si se pune toata faina, se amesteca repede , se aseaza oala iar pe foc(nu direct pe flacara) si se mai amesteca pina ce se aluatul se dezlipeste de fundul oalei. Se raceste pe apa rece, amestecind continuu iar cind este aproape rece, se pun ouale pe rind, pina ce se inglobeaza toate in aluat si acesta devine omogen, destul de moale.
Din aluat, cu cornetul se fac bastonase de circa 10 cm, care se aseaza in tava neunsa si la distanta de 3 cm intre ele. Se coc 30 de minute, primele 10 minute la foc mare si 20 de minute nu se deschide usa cuptorului.
Ele cresc frumos si devin aurii. Se scot din cuptor si se lasa la racit la cald, in bucatarie.
Taiate pe jumatate pe lungime, se vor umple cu crema de vanilie( 3 galbenusuri se bat bine cu 200 g de zahar pe o cratita cu apa clocotita, pina ce compozitia arata ca o smintina subtire, se da de pe foc, se adauga vanilia si se lasa la racit. Cind compozitia este aproape rece, se inglobeaza untul pina la omogenizare) sau, mai rapid, cu o budinca de vanilie imbogatita cu un pachet de unt.
Pudrate cu zahar pudra si decorate cu un pic de ciocolata, eclerurile sint foarte gustoase .
Daca mai ramin pe a doua zi, atunci ele se pastreaza acoperite cu folie pentru ca altfel se usuca prea tare.
03 martie 2011
JUMARI
Noi nu taiem porc dar jumarile, in fiecare an, nu lipsesc asa ca avem zi speciala de facut jumari.
Cumparam pentru asta fleica de porc, brazdata bine cu carnita, dar sa lase si grasime ca sa se poata face jumarile aurii si crocante.
Le taiem in bucati potrivite , egale ca marime, sa se faca deodata.
O mina de slanina curata se taie in betigase mici, se pune in tigaia incinsa si se amesteca pina ce se lasa untura. Apoi se scot bucatile de slanina si peste untura incinsa se pun bucatile de fleica , la foc mare si se amesteca .Nu ar trebui sa se prinda pentru ca pe fundul cratitei este deja untura.
Daca fac mai multe, atunci incep in 2 cratite iar dupa ce se mai lasa, rastorn totul intr-o cratita, sa se faca uniform.
Dupa ce s-au aurit, le scot cu o paleta si le pun pe un gratar peste care am asternut prosoape absorbante din hirtie, astfel jumarile vor ramine curate, fara urme de untura pe ele.
In ziua in care se fac jumarile. obligatoriu o mincare va fi asa : mamaliga ca aurul, ochiuri, brinza de oaie si jumari
Nu lipseste pe masa : farfuria cu muraturi
moarea trandafirie si acidulata
si bineinteles o lebenita murata
Jumarile le congelez in pungute de dimensiune mica, pentru o mincare.
02 martie 2011
GUGULUF CU PORTOCALE
Foarte bun ca si gust, aromat si aspectuos, guguluful mi se pare o prajitura excelenta pentru facut cadou (in loc de tort) dar si pentru ai casei, mai ales cu o cafea alaturi !
Este usor de facut si foarte rapid !
Avem nevoie de 125 g unt, 3 oua, 200 g zahar, 1 praf de copt ,sucul de la 1/2 de portocala, coaja rasa de la 1 portocala,100 ml lapte si 200 g faina .
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile , coaja si zeama de portocale, untul topit dar rece, laptele si la urma, faina cernuta impreuna cu praful de copt. Totul se omogenizeaza prin rasturnare si se desarta rapid in forma de guguluf, se da la cuptor la foc potrivit pentru 40 de minute(25 de minute nu se deschide cuptorul ) .
Dupa ce s-a copt, se pune la racit pe un grilaj . Cind este rece, se glazureaza cu ciocolata, se orneaza cu putina ciocolata alba razuita si foarte, foarte putina coaja rasa de portocale si se lasa la intarit glazura.
La felia taiata se imbina foarte bine gustul de la glazura de ciocolata cu aroma si gustul de portocale , este delicios!
Este usor de facut si foarte rapid !
Avem nevoie de 125 g unt, 3 oua, 200 g zahar, 1 praf de copt ,sucul de la 1/2 de portocala, coaja rasa de la 1 portocala,100 ml lapte si 200 g faina .
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile , coaja si zeama de portocale, untul topit dar rece, laptele si la urma, faina cernuta impreuna cu praful de copt. Totul se omogenizeaza prin rasturnare si se desarta rapid in forma de guguluf, se da la cuptor la foc potrivit pentru 40 de minute(25 de minute nu se deschide cuptorul ) .
Dupa ce s-a copt, se pune la racit pe un grilaj . Cind este rece, se glazureaza cu ciocolata, se orneaza cu putina ciocolata alba razuita si foarte, foarte putina coaja rasa de portocale si se lasa la intarit glazura.
La felia taiata se imbina foarte bine gustul de la glazura de ciocolata cu aroma si gustul de portocale , este delicios!
01 martie 2011
MANCARE DE FASOLE VERDE CU PIEPT DE CURCAN
Foarte buna, rapida si usoara !
Pentru asta avem nevoie de : 1 ceapa (eu pun rosie ca este mai dulce si mai gustoasa) , cam 400 g file piept de curcan, fasole verde ( la vremea asta doar la borcan, pusa din toamna doar cu apa si cu frunze de telina ) , 2 ardei grasi rosii ( la fel, pusi la congelator taiati), 4 linguri de bulion, 6 catei de usturoi, o lingura de faina,sare, piper,ulei, patrunjel verde.
Se pune ceapa la calit intr-o lingura de ulei , se adauga carnea taiata cubulete, se amesteca pana cand carnea devine alba si frumoasa, se pun ardeii rosii, condimentele , o cana de apa si se da un clocot. , apoi punem fasolea verde si se lasa la fiert cam 10 minute.
Separat, se desface faina (cine este la dieta, inlocuieste faina cu amidon alimentar ) cu apa rece, se trece prin strecuratoare, se amesteca bine cu bulionul si se pune peste mancare, amestecandu-se continuu pana ce se ingroasa.
Atunci se da la o parte, se aromeaza cu usturoi pisat si patrunjel verde si se lasa acoperit vasul inca 10 minute.
28 februarie 2011
PRAJITURA CU MERE CU FOI
Este buna si gustoasa, aspectuoasa, merge si ca tort, merge oricum !
Pentru asta avem nevoie de 3 oua, 11 linguri de ulei, 11 linguri de zahar, 11 linguri de lapte, 400 g faina alba superioara si 1 pliculet cu amoniu de la Dr. Oetker, stins cu o lingurita de otet . Toate ingredientele se amesteca , se imparte aluatul in 3 si se coc 3 foi pe fundul unei tavi sau intr-o tava cu perete de max. 1 cm inaltime. Tava se unge generos cu ulei si se intinde aluatul cu mina pentru ca este destul de moale. Timpul de coacere este de 5 minute pentru fiecare foaie iar dupa ce s-a copt, se desprinde de tava cu ajutorul unui cutit lung si lat si se lasa foaia sa alunece pe platou.
Pentru umplutura, avem nevoie de 2 kg de mere rosii si zemoase, 200 g zahar, 5 linguri de gris, o cana de apa si scortisoara macinata .
Merele curatate si rase se amesteca cu zaharul, scortisoara si apa si se pun la foc pentru 10 minute dupa care se adauga grisul in ploaie, se amesteca bine si se da deoparte.
Constructia prajiturii este foarte simpla: peste prima foaie se desarta jumatate din cantitatea de mere (umplutura se pune fierbinte intre foi) , se aseaza iar o foaie, se apasa putin, se desarta cealalta jumatate din cantitatea de mere si se pune ultima foaie.
Se preseaza putin si se pudreaza . Prajitura trebuie sa stea cel putin 8 ore ca sa se fragezeasca foile.
Este delicioasa, asa ca , poftiti !
Pentru asta avem nevoie de 3 oua, 11 linguri de ulei, 11 linguri de zahar, 11 linguri de lapte, 400 g faina alba superioara si 1 pliculet cu amoniu de la Dr. Oetker, stins cu o lingurita de otet . Toate ingredientele se amesteca , se imparte aluatul in 3 si se coc 3 foi pe fundul unei tavi sau intr-o tava cu perete de max. 1 cm inaltime. Tava se unge generos cu ulei si se intinde aluatul cu mina pentru ca este destul de moale. Timpul de coacere este de 5 minute pentru fiecare foaie iar dupa ce s-a copt, se desprinde de tava cu ajutorul unui cutit lung si lat si se lasa foaia sa alunece pe platou.
Pentru umplutura, avem nevoie de 2 kg de mere rosii si zemoase, 200 g zahar, 5 linguri de gris, o cana de apa si scortisoara macinata .
Merele curatate si rase se amesteca cu zaharul, scortisoara si apa si se pun la foc pentru 10 minute dupa care se adauga grisul in ploaie, se amesteca bine si se da deoparte.
Constructia prajiturii este foarte simpla: peste prima foaie se desarta jumatate din cantitatea de mere (umplutura se pune fierbinte intre foi) , se aseaza iar o foaie, se apasa putin, se desarta cealalta jumatate din cantitatea de mere si se pune ultima foaie.
Se preseaza putin si se pudreaza . Prajitura trebuie sa stea cel putin 8 ore ca sa se fragezeasca foile.
Este delicioasa, asa ca , poftiti !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)